Jak zrobić ciasto na uszka wigilijne?
Spis treści:
- Poznaj przepis na miękkie ciasto na uszka
- Przepis na ciasto na uszka, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy
- Poznaj sposób na idealne ciasto na uszka dla osób uczulonych na jajko
Barszcz czerwony z uszkami, które są wypełnione aromatycznym farszem grzybowym to tradycyjna potrawa przyrządzana w większości polskich domów na kolację wigilii Bożego Narodzenia. Pierwsze zmianki o dodatku uszek do barszczu pochodzą z XVI wieku. Gospodynie, które podjęły się organizacji kolacji wigilijnej mają swoje tradycje związane z przygotowaniem tradycyjnego barszczu i sekretne przepisy na idealne, miękkie uszka wigilijne.
Poznaj przepis na miękkie ciasto na uszka
Organizując swoją pierwszą kolację wigilijną należy dowiedzieć się jak zrobić ciasto na uszka wigilijne. Od smaku, miękkości i jakości uszek wigilijnych zależy, to w jaki sposób zostanie odebrany świąteczny barszcz wigilijny. Dowiedz się jak przygotować idealne ciasto na uszka wigilijne. Perfekcyjne uszka posiadają bardzo cienkie ciasto, które wypełnione jest po brzegi aromatycznym grzybowym nadzieniem.
Przepis na idealne ciasto na uszka to marzenie każdej osoby, której przyszło organizować świąteczną ucztę. Warto wiedzieć, że ciasto na uszka do barszczu powinno być miękkie i elastyczne.
Przepis na ciasto na uszka, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy
Z podanych poniżej proporcji można przygotować około 70-80 większych uszek.
Składniki:
- pół szklanki wrzącej wody,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 duże jajko,
- szczypta soli,
- kawałek masła lub odrobina oleju.
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Do wrzącej wody dodać olej lub masło. Wymieszać. Stopniowo dodawać wodę z tłuszczem do mąki i mieszać drewnianą łyżką. Jajko roztrzepać i dodać do reszty składników. Zagnieść na jednolitą kulę.
Tak przygotowane ciasto na uszka należy włożyć do miski i owinąć folią spożywczą lub przykryć bawełnianą ściereczką aby odpoczęło. Przed wałkowaniem ciasto powinno odstać minimum 30 minut.
Najlepsze ciasto na uszka po odpoczynku jest miękkie i elastyczne dzięki czemu łatwo się formuje, skleja i nie pęka od nadmiaru farszu. Ciasto z dodatkiem jajka można bardzo cieniutko rozwałkować, a mimo to będzie doskonale pracować.
Poznaj sposób na idealne ciasto na uszka dla osób uczulonych na jajko
Osoby uczulone na białko jaja kurzego nie mogą zjeść ciasta z dodatkiem jaja. Ciasto na uszka do barszczu powinno być przygotowane tak, by każdy z gości miał szanse spróbować tego tradycyjnego dania.
To ciasto bez dodatku jajka będzie równie elastyczne i miękkie, jak to z dodatkiem jaja. Tajemniczym składnikiem, dzięki któremu uzyskamy ogromną miękkość i plastyczność ciasta jest dodatek wrzącej wody.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 szklanka wrzącej wody
- 30 g masła lub oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
Ciasto jest takie samo jak w cieście z dodatkiem jajka opisanym powyżej. Ciasto na uszka z tego przepisu jest miękkie, sprężyste i bardzo plastyczne, co zdecydowanie ułatwi sklejanie osobom, które nie mają dużego doświadczenia w lepieniu uszek i pierogów.
Oczywiście samo ciasto na uszka to nie wszystko. Smak uszek wigilijnych tworzy także pełne aromatu nadzienie z suszonych grzybów. Niektóre gospodynie do farszu dokładają także smażone pieczarki.
Zobacz również:
Wigilijna zupa fasolowa – przepis
W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…
Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?
Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…
Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?
Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…
Jak przyrządzić halibuta na wigilię?
Spis treści: Halibut na wigilię – połączenie tradycji i wyjątkowego smakuJak przyrządzić halibuta na święta?Halibut wigilij…
Jak przyrządzić dorsza na wigilię?
Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…
Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis
Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…
Krewetki na wigilię – przepis
Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…
Siemieniotka wigilijna – przepis
Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…
Makaron z makiem na wigilię – przepis
Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …
Pulpety rybne na wigilię – przepis
Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…
Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?
Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…
Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis
Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…
Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?
Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…
Przyprawy do piernika – domowy przepis
Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…
Przyprawy do kutii – jakie użyć?
Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…
Jak doprawić barszcz wigilijny?
Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…
Jak przechować pierogi na wigilię?
Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…
Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?
Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…
Jak zamrozić pierogi?
Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…