Jak podgrzać uszka do barszczu?

Jak podgrzać uszka do barszczu?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Barszcz czerwony i uszka to potrawa, bez której nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu. Klasyczne danie polskiej kuchni jest wyjątkowo aromatyczne i po prostu smaczne. Oczywistym jest fakt, że uszka do barszczu przygotowujemy najczęściej na 3-4 dni przed samą kolacją wigilijną. Wobec tego, przed samym ich zaserwowaniem uszka trzeba podgrzać, by rzeczywiście uwolniły one pełnię smaku. Tak więc, jak podgrzać uszka do barszczu?

Jak odgrzać uszka do barszczu?

Podgrzewanie uszek do barszczu zwykle jest dość problematyczną kwestią. Wynika to z faktu, że zwykle po prostu zalewaliśmy je gorącym lub wrzącym barszczem, co sprawiało, że z zewnątrz były one gorące, jednak w środku pozostawały nadal zimne i pozbawione głębokiego smaku.

Niestety, nie da się podgrzać uszek w tak szybki sposób, a jeśli zależy nam na tym, by były one odgrzane równomiernie, wówczas musimy poświęcić na to chwilę czasu. Jeśli więc zastanawiamy się, jak odgrzać uszka do barszczu, wówczas możemy to zrobić zarówno w mikrofalówce, ale także i na patelni. Oba sposoby są tak samo efektywne, a uszka będą ciepła zarówno od środka jak i od zewnątrz!

Jak podgrzać uszka w mikrofalówce?

Odgrzewanie uszek do barszczu wigilijnego jest jednym z najprostszych sposobów na to, by szybko i efektywnie były one gotowe do podania. Niemniej jednak musimy pamiętać, że ciasto zwykle będzie ciepłe o wiele szybciej niż sam farsz.

jak odgrzać uszka do barszczu wigilijnego
Fot. Nie wiesz jak odgrzać uszka do barszczu wigilijnego? Koniecznie czytaj dalej!

Wobec tego jak podgrzać uszka w mikrofalówce? Otóż pamiętajmy, by nieco skropić uszka olejem lnianym lub oliwą z oliwek zanim wstawimy je do mikrofali- zapobiegnie to nadmiernemu wyschnięciu ciasta.

Kolejnym krokiem jest ustawienie mikrofalówki na średnią- nie najwyższą moc- i pozostawienie w niej uszek na około 3-4 minuty. Po tym czasie możemy sprawdzić, czy równomiernie się one podgrzały.

Jak podgrzać uszka na patelni?

Kolejnym sposobem na to, by podgrzać uszka do barszczu jest wykorzystanie patelni. W tym momencie warto jednak pamiętać, że naszym celem nie jest odsmażenie uszek, a jedynie ich podgrzanie. Wobec tego jak podgrzać uszka na patelni?

Otóż wylewamy na nią około jedną łyżkę oleju i układamy uszka. W momencie gdy patelnia osiągnie odpowiednią temperaturę, dolewamy na nią wodę tak, by zakryła ona nasze uszka co najmniej do połowy. Następnie całość nakrywamy pokrywką i na małym ogniu podgrzewamy przez około 5-6 minut.

Pamiętajmy, by cały czas sprawdzać, czy przypadkiem nie odparowało zbyt wiele wody z patelni, by nasze uszka nie zaczęły się smażyć. Po tym czasie ponownie możemy sprawdzić, czy uszka równomiernie się podgrzały.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *