Jak podgrzać krokiety, aby były chrupkie? Praktyczne porady

Jak podgrzać krokiety, aby były chrupkie? Praktyczne porady
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Krokiety to niewątpliwie jedna z tradycyjnych potraw, która często pojawia się na Polskich stołach. Czy na weselu, czy na urodzinach, czy nawet na balu sylwestrowym. Ciężko wyobrazić sobie taką zabawę bez tradycyjnego barszczu z krokietem. Jak jednak często bywa w takich przypadkach, jedzenia zawsze zostanie za dużo, stąd trzeba odpowiednio je przechować. Jednak jak podgrzać krokiety, aby na następny dzień smakowały równie wybornie?

Krokiety, czyli z czym to się je? 

Krokiety to danie, które na Polskich stołach gości praktycznie od zawsze. Czym są jednak krokiety? To nic innego jak naleśnik z farszem, który następnie jest panierowany i smażony na oleju bądź w piekarniku. Rolę farszu może odegrać tutaj mięso, ser, dżem, czy nawet kapusta z grzybami.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Na świeżo smakują wybornie, a ich chrupkość oraz delikatność, wpływa zdecydowanie na ich popularność oraz smak. Co jednak z krokietami które zostaną nam z dnia poprzedniego? Na szczęście można je bez problemu odgrzać na kilka sposobów. 

Jak podgrzać krokiety, żeby były chrupiące? 

Podstawowym pytaniem podczas podawania na obiad wczorajszych krokietów jest to, jak podgrzać krokiety, żeby były chrupiące. Sposobów, aby uzyskać taki efekt jest kilka, a każdy z nich postaramy się pokrótce omówić. Same krokiety można podgrzać np. :

  • W piekarniku 
  • Na patelni 
  • W mikrofalówce 

Jednak dla przywrócenia odpowiedniej chrupkości, polecamy podgrzać nasze danie w piekarniku bądź na patelni. 

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Jak podgrzać krokiety w piekarniku? Bardzo prosto, wystarczy że wyłożymy blaszkę papierem do pieczenia, a następnie ułożymy na nim nasze krokiety z dnia poprzedniego.

Ustawiwszy wcześniej piekarnik na około 180-200 stopni, wkładamy krokiety do piekarnika i podgrzewamy kilka minut, lecz uważamy aby ich nie spalić. Po takim zabiegu krokiety odzyskają swoją świeżość oraz będą idealnie chrupkie. Prawie jak świeżo przygotowane. 

Jak podgrzać krokiety na patelni? 

Kolejnym sposobem na podgrzanie krokietów, celem odzyskania chrupkości jest przygotowanie ich na patelni. Wystarczy, że na zwykłej patelni podgrzejemy olej, a następnie przesmażymy delikatnie nasze krokiety z każdej ze stron, również uważając, aby nie doprowadzić do spalenia panierki. 

jak podgrzać krokiety na patelni
Fot. Teraz już wiesz jak podgrzać krokiety na patelni

Krokiety można podgrzać z każdym rodzajem farszu. Nawet z grzybami. Jak podgrzać krokiety z grzybami? Dokładnie tak samo jak w przypadku każdego innego rodzaju farszu. Nie musimy poddawać go żadnej specjalnej obróbce. 

Jak podgrzać krokiety w mikrofali? 

Krokiety można również podgrzać w zwykłej mikrofalówce. Wystarczy, że ustawimy największą moc naszej mikrofali, a następnie wrzucimy na talerzu nasze krokiety do odgrzania. Niestety, w przypadku podgrzewania tym sposobem, nie będziemy w stanie przywrócić im idealnej chrupkości z dnia poprzedniego. Jednak dla zwykłego podgrzania potrawy, sprawdzi się idealnie. 

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Krokiety to danie, które przygotować można na wiele sposobów, mieszając ze sobą różne rodzaje farszów. Jeśli jednak nie mamy zbyt wyszukanych umiejętności kulinarnych, możemy kupić gotowe krokiety do podgrzania w sklepie. Wtedy wystarczy, że wczytamy się w etykietę, która krok po kroku poprowadzi nas, jak podgrzać gotowe krokiety w piekarniku, bądź na patelni. Wówczas będziemy mogli cieszyć się idealnym smakiem krokietów, bez większego nakładu pracy. 


Zobacz również:

Ucierana babka wielkanocna o smaku cytrynowym - przepis

Ucierana babka wielkanocna o smaku cytrynowym – przepis

Święta wielkanocne to czas, w którym na stole pojawiają się specjalne potrawy i wypieki. Przede wszystkim musi się tam znaleźć tradycyjna babk…

Babka wielkanocna z majonezem - przepis

Babka wielkanocna z majonezem – przepis

Przygotowując wszystkie potrawy przed świętami wielkanocnymi, nie można zapomnieć o tradycyjnej babce wielkanocnej. Każda osoba, która choć ra…

Jak przygotować topinambur?

Jak przygotować topinambur?

Topinambur, zwany również słonecznikiem bulwiastym lub ziemniakiem długoowocowym, to roślina o charakterystycznym, lekko słodkawym smaku i chrup…

Czym zastąpić tymianek?

Czym zastąpić tymianek?

Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fo…

Czym zastąpić syrop klonowy

Czym zastąpić syrop klonowy?

Syrop klonowy kojarzy się przede wszystkim z Kanadą, to ten kraj produkuje go najwięcej na świecie. Jest to najzdrowszy słodzik, bogaty w wiele w…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *