Jak podgrzać krokiety, aby były chrupkie? Praktyczne porady

Jak podgrzać krokiety, aby były chrupkie? Praktyczne porady
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Krokiety to niewątpliwie jedna z tradycyjnych potraw, która często pojawia się na Polskich stołach. Czy na weselu, czy na urodzinach, czy nawet na balu sylwestrowym. Ciężko wyobrazić sobie taką zabawę bez tradycyjnego barszczu z krokietem. Jak jednak często bywa w takich przypadkach, jedzenia zawsze zostanie za dużo, stąd trzeba odpowiednio je przechować. Jednak jak podgrzać krokiety, aby na następny dzień smakowały równie wybornie?

Krokiety, czyli z czym to się je? 

Krokiety to danie, które na Polskich stołach gości praktycznie od zawsze. Czym są jednak krokiety? To nic innego jak naleśnik z farszem, który następnie jest panierowany i smażony na oleju bądź w piekarniku. Rolę farszu może odegrać tutaj mięso, ser, dżem, czy nawet kapusta z grzybami.

Na świeżo smakują wybornie, a ich chrupkość oraz delikatność, wpływa zdecydowanie na ich popularność oraz smak. Co jednak z krokietami które zostaną nam z dnia poprzedniego? Na szczęście można je bez problemu odgrzać na kilka sposobów. 

Jak podgrzać krokiety, żeby były chrupiące? 

Podstawowym pytaniem podczas podawania na obiad wczorajszych krokietów jest to, jak podgrzać krokiety, żeby były chrupiące. Sposobów, aby uzyskać taki efekt jest kilka, a każdy z nich postaramy się pokrótce omówić. Same krokiety można podgrzać np. :

  • W piekarniku 
  • Na patelni 
  • W mikrofalówce 

Jednak dla przywrócenia odpowiedniej chrupkości, polecamy podgrzać nasze danie w piekarniku bądź na patelni. 

Jak podgrzać krokiety w piekarniku? Bardzo prosto, wystarczy że wyłożymy blaszkę papierem do pieczenia, a następnie ułożymy na nim nasze krokiety z dnia poprzedniego.

Ustawiwszy wcześniej piekarnik na około 180-200 stopni, wkładamy krokiety do piekarnika i podgrzewamy kilka minut, lecz uważamy aby ich nie spalić. Po takim zabiegu krokiety odzyskają swoją świeżość oraz będą idealnie chrupkie. Prawie jak świeżo przygotowane. 

Jak podgrzać krokiety na patelni? 

Kolejnym sposobem na podgrzanie krokietów, celem odzyskania chrupkości jest przygotowanie ich na patelni. Wystarczy, że na zwykłej patelni podgrzejemy olej, a następnie przesmażymy delikatnie nasze krokiety z każdej ze stron, również uważając, aby nie doprowadzić do spalenia panierki. 

jak podgrzać krokiety na patelni
Fot. Teraz już wiesz jak podgrzać krokiety na patelni

Krokiety można podgrzać z każdym rodzajem farszu. Nawet z grzybami. Jak podgrzać krokiety z grzybami? Dokładnie tak samo jak w przypadku każdego innego rodzaju farszu. Nie musimy poddawać go żadnej specjalnej obróbce. 

Jak podgrzać krokiety w mikrofali? 

Krokiety można również podgrzać w zwykłej mikrofalówce. Wystarczy, że ustawimy największą moc naszej mikrofali, a następnie wrzucimy na talerzu nasze krokiety do odgrzania. Niestety, w przypadku podgrzewania tym sposobem, nie będziemy w stanie przywrócić im idealnej chrupkości z dnia poprzedniego. Jednak dla zwykłego podgrzania potrawy, sprawdzi się idealnie. 

Krokiety to danie, które przygotować można na wiele sposobów, mieszając ze sobą różne rodzaje farszów. Jeśli jednak nie mamy zbyt wyszukanych umiejętności kulinarnych, możemy kupić gotowe krokiety do podgrzania w sklepie. Wtedy wystarczy, że wczytamy się w etykietę, która krok po kroku poprowadzi nas, jak podgrzać gotowe krokiety w piekarniku, bądź na patelni. Wówczas będziemy mogli cieszyć się idealnym smakiem krokietów, bez większego nakładu pracy. 


Zobacz również:

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Pragniesz rozkoszować się smakiem prawdziwej neapolitańskiej pizzy, nie opuszczając Warszawy? Ursus, dzielnica kulinarnie rozwijająca się, kryje…

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Konferencje biznesowe to jedne z tych spotkań firmowych, które wymagają dokładnego i starannego przygotowania i to nie tylko merytorycznego, ale t…

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wędzony, pochodzący z regionu Podhala. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i strukturą, co sprawia, że jest c…

mąka kasztanowa przepisy

Mąka kasztanowa – dlaczego warto po nią sięgać?

Mąka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mąki, stanowi wyjątkowy składnik w kuchni, oferując nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci gości Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz się, jak przygotować rybę, by jednocześnie b…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *