Jak podgrzać krokiety, aby były chrupkie? Praktyczne porady

Jak podgrzać krokiety, aby były chrupkie? Praktyczne porady
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Krokiety to niewątpliwie jedna z tradycyjnych potraw, która często pojawia się na Polskich stołach. Czy na weselu, czy na urodzinach, czy nawet na balu sylwestrowym. Ciężko wyobrazić sobie taką zabawę bez tradycyjnego barszczu z krokietem. Jak jednak często bywa w takich przypadkach, jedzenia zawsze zostanie za dużo, stąd trzeba odpowiednio je przechować. Jednak jak podgrzać krokiety, aby na następny dzień smakowały równie wybornie?

Krokiety, czyli z czym to siÄ™ je? 

Krokiety to danie, które na Polskich stołach gości praktycznie od zawsze. Czym są jednak krokiety? To nic innego jak naleśnik z farszem, który następnie jest panierowany i smażony na oleju bądź w piekarniku. Rolę farszu może odegrać tutaj mięso, ser, dżem, czy nawet kapusta z grzybami.

Na Å›wieżo smakujÄ… wybornie, a ich chrupkość oraz delikatność, wpÅ‚ywa zdecydowanie na ich popularność oraz smak. Co jednak z krokietami które zostanÄ… nam z dnia poprzedniego? Na szczęście można je bez problemu odgrzać na kilka sposobów. 

Jak podgrzać krokiety, żeby byÅ‚y chrupiÄ…ce? 

Podstawowym pytaniem podczas podawania na obiad wczorajszych krokietów jest to, jak podgrzać krokiety, żeby były chrupiące. Sposobów, aby uzyskać taki efekt jest kilka, a każdy z nich postaramy się pokrótce omówić. Same krokiety można podgrzać np. :

  • W piekarniku 
  • Na patelni 
  • W mikrofalówce 

Jednak dla przywrócenia odpowiedniej chrupkoÅ›ci, polecamy podgrzać nasze danie w piekarniku bÄ…dź na patelni. 

Jak podgrzać krokiety w piekarniku? Bardzo prosto, wystarczy że wyłożymy blaszkę papierem do pieczenia, a następnie ułożymy na nim nasze krokiety z dnia poprzedniego.

Ustawiwszy wczeÅ›niej piekarnik na okoÅ‚o 180-200 stopni, wkÅ‚adamy krokiety do piekarnika i podgrzewamy kilka minut, lecz uważamy aby ich nie spalić. Po takim zabiegu krokiety odzyskajÄ… swojÄ… Å›wieżość oraz bÄ™dÄ… idealnie chrupkie. Prawie jak Å›wieżo przygotowane. 

Jak podgrzać krokiety na patelni? 

Kolejnym sposobem na podgrzanie krokietów, celem odzyskania chrupkoÅ›ci jest przygotowanie ich na patelni. Wystarczy, że na zwykÅ‚ej patelni podgrzejemy olej, a nastÄ™pnie przesmażymy delikatnie nasze krokiety z każdej ze stron, również uważajÄ…c, aby nie doprowadzić do spalenia panierki. 

jak podgrzać krokiety na patelni
Fot. Teraz już wiesz jak podgrzać krokiety na patelni

Krokiety można podgrzać z każdym rodzajem farszu. Nawet z grzybami. Jak podgrzać krokiety z grzybami? DokÅ‚adnie tak samo jak w przypadku każdego innego rodzaju farszu. Nie musimy poddawać go żadnej specjalnej obróbce. 

Jak podgrzać krokiety w mikrofali? 

Krokiety można również podgrzać w zwykÅ‚ej mikrofalówce. Wystarczy, że ustawimy najwiÄ™kszÄ… moc naszej mikrofali, a nastÄ™pnie wrzucimy na talerzu nasze krokiety do odgrzania. Niestety, w przypadku podgrzewania tym sposobem, nie bÄ™dziemy w stanie przywrócić im idealnej chrupkoÅ›ci z dnia poprzedniego. Jednak dla zwykÅ‚ego podgrzania potrawy, sprawdzi siÄ™ idealnie. 

Krokiety to danie, które przygotować można na wiele sposobów, mieszajÄ…c ze sobÄ… różne rodzaje farszów. JeÅ›li jednak nie mamy zbyt wyszukanych umiejÄ™tnoÅ›ci kulinarnych, możemy kupić gotowe krokiety do podgrzania w sklepie. Wtedy wystarczy, że wczytamy siÄ™ w etykietÄ™, która krok po kroku poprowadzi nas, jak podgrzać gotowe krokiety w piekarniku, bÄ…dź na patelni. Wówczas bÄ™dziemy mogli cieszyć siÄ™ idealnym smakiem krokietów, bez wiÄ™kszego nakÅ‚adu pracy. 

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Syrop z pędów sosny to naturalny sposób, który może wspierać odporność, a jego przygotowanie jest możliwe w domowym zaciszu. Pozyskiwany z mŅ

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, ktÅ

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelujÄ…cÄ… substancjÄ… pochodzenia roÅ›linnego, pozyskiwanÄ… z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny skÅ‚adnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kieÅ‚kowania zbóż (najczęściej jÄ™czmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym skÅ‚adnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *