Farsz do krokietów wigilijnych – przepis

Farsz do krokietów wigilijnych – przepis
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Wigilia to rodzinne święto w czasie, którego wszyscy najbliżsi spotykają się przy stole podczas uroczystej kolacji. Dobrze jest zatem wiedzieć, jaki dodać farsz do krokietów wigilijnych, by przepysznie smakowały domownikom, jak i gościom.

Farsz do krokietów wigilijnych przepis na pyszną potrawę wigilijną

Farsz do krokietów wigilijnych – potrzebne będą następujące składniki:

  • dwie duże cebule,
  • 50 gram suszonych grzybów (mogą być prawdziwki lub zmieszane z ulubionymi grzybami),
  • sól,
  • pieprz,
  • 30 dag pieczarek,
  • 1 kg kapusty kiszonej.

Farsz do krokietów wigilijnych można zrobić 24 grudnia lub dzień wcześniej. Należy pamiętać, że na kolację wigilijną wedle tradycji robi się dania bezmięsne, dlatego potrzebny jest tylko farsz na krokiety wigilijne z kapustą i pieczarkami czy grzybami.

Dobrze jest też przyszykować bułkę tartą i rozmącone jajka, które posłużą do zrobienia pysznej i chrupiącej skórki. Przy robieniu farszu do krokietów wigilijnych trzeba zacząć od wcześniejszego gotowania grzybów w letniej wodzie.

krokiet z kapustą i grzybami na wigilię
Fot. Krokiet z kapustą i grzybami na wigilię to jedna z podstawowych potraw na Polskich stołach

Grzyby muszą być miękkie. Kapustę można wypłukać, jeśli jest zbyt kwaśna, a następnie trzeba ją zalać zimną wodą i gotować również do miękkości. W międzyczasie zaleca się pokrojenie cebuli w kostkę i usmażenie jej na złoty kolor na patelni.

Do cebuli dodaje się cienko pokrojone pieczarki i dobrze jest je razem podsmażyć parę minut. Tak przygotowane produkty należy wymieszać już z ugotowanymi grzybami i kapustą. Do całości farszu, który jest smażony na patelni, to dobrze jest dodać pieprzu i soli wedle uznania.

Jak podawać krokiety wigilijne?

Wcześniej przygotowany farsz trzeba pozostawić, aby się nieco wystudził. Dobrze jest rozłożyć każdy naleśnik, aby farsz, który zostanie nabrany odpowiednią ilość łyżeczką, dało się wygodnie rozłożyć na środku naleśnika. Warto też dodać, że jest też kilka sposobów na zwijanie krokietów.

Niektórzy zwijają naleśnik z farszem w rulonik, ale jest też bardzo popularny sposób, który polega na składaniu krokietów w tak zwaną kopertę, dzięki czemu ochroni się farsz przed wypadnięciem podczas smażenia. Do krokietów można podać sos grzybowy lub pieczeniowy w zależności od smaku.

Gdy już wiemy, jak zrobić farsz na krokiety z kapustą i grzybami na wigilię, to warto też mieć na uwadze, by nie dodawać zbyt dużo farszu do krokietów, gdyż jest to kolacja wigilijna, podczas której spożywa się przynajmniej dwanaście potraw, dlatego dobrze jest, by każdej potrawy można było spróbować.

Gdy są przy stole także dzieci i osoby, które nie mogą jeść jeszcze grzybów, to można zrobić krokiety z samej kapusty, które są wówczas dla nich bezpieczne. Dla dzieci można również zrobić krokiety nieco mniej przyprawione niż dla dorosłych.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *