Wigilia to rodzinne święto w czasie, którego wszyscy najbliżsi spotykają się przy stole podczas uroczystej kolacji. Dobrze jest zatem wiedzieć, jaki dodać farsz do krokietów wigilijnych, by przepysznie smakowały domownikom, jak i gościom.
Farsz do krokietów wigilijnych przepis na pyszną potrawę wigilijną
Farsz do krokietów wigilijnych – potrzebne będą następujące składniki:
dwie duże cebule,
50 gram suszonych grzybów (mogą być prawdziwki lub zmieszane z ulubionymi grzybami),
sól,
pieprz,
30 dag pieczarek,
1 kg kapusty kiszonej.
Farsz do krokietów wigilijnych można zrobić 24 grudnia lub dzień wcześniej. Należy pamiętać, że na kolację wigilijną wedle tradycji robi się dania bezmięsne, dlatego potrzebny jest tylko farsz na krokiety wigilijne z kapustą i pieczarkami czy grzybami.
Dobrze jest też przyszykować bułkę tartą i rozmącone jajka, które posłużą do zrobienia pysznej i chrupiącej skórki. Przy robieniu farszu do krokietów wigilijnych trzeba zacząć od wcześniejszego gotowania grzybów w letniej wodzie.
Grzyby muszą być miękkie. Kapustę można wypłukać, jeśli jest zbyt kwaśna, a następnie trzeba ją zalać zimną wodą i gotować również do miękkości. W międzyczasie zaleca się pokrojenie cebuli w kostkę i usmażenie jej na złoty kolor na patelni.
Do cebuli dodaje się cienko pokrojone pieczarki i dobrze jest je razem podsmażyć parę minut. Tak przygotowane produkty należy wymieszać już z ugotowanymi grzybami i kapustą. Do całości farszu, który jest smażony na patelni, to dobrze jest dodać pieprzu i soli wedle uznania.
Jak podawać krokiety wigilijne?
Wcześniej przygotowany farsz trzeba pozostawić, aby się nieco wystudził. Dobrze jest rozłożyć każdy naleśnik, aby farsz, który zostanie nabrany odpowiednią ilość łyżeczką, dało się wygodnie rozłożyć na środku naleśnika. Warto też dodać, że jest też kilka sposobów na zwijanie krokietów.
Niektórzy zwijają naleśnik z farszem w rulonik, ale jest też bardzo popularny sposób, który polega na składaniu krokietów w tak zwaną kopertę, dzięki czemu ochroni się farsz przed wypadnięciem podczas smażenia. Do krokietów można podać sos grzybowy lub pieczeniowy w zależności od smaku.
Gdy już wiemy, jak zrobić farsz na krokiety z kapustą i grzybami na wigilię, to warto też mieć na uwadze, by nie dodawać zbyt dużo farszu do krokietów, gdyż jest to kolacja wigilijna, podczas której spożywa się przynajmniej dwanaście potraw, dlatego dobrze jest, by każdej potrawy można było spróbować.
Gdy są przy stole także dzieci i osoby, które nie mogą jeść jeszcze grzybów, to można zrobić krokiety z samej kapusty, które są wówczas dla nich bezpieczne. Dla dzieci można również zrobić krokiety nieco mniej przyprawione niż dla dorosłych.
Hobbystycznie przygotowujemy dla Was wartościowe artykuły i porady związane z gotowaniem oraz szeroko rozumianą gastronomią. Naszą misją jest zwiększanie świadomości użytkowników oraz poprawa ich zdolności kulinarnych w jak największym stopniu.