Jak przyrządzić suma na wigilię?

Jak przyrządzić suma na wigilię?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Sum to jedna z dostojniejszych i trudniejszych w przygotowaniu ryb, która obecnie króluje obok karpia na świątecznych stołach. Sum to nie tylko ryba wyjątkowo zdrowa, ale także powszechnie uwielbiana przez dzieci. Jednak, by ryba ta rzeczywiście zaoferowała nam wszelakie walory smakowe, musi zostać ona odpowiednio przyprawiona i poddana obróbce. Wobec tego jak przygotować suma na wigilię?

Jak przyrządzić suma na święta?

Jak przygotować suma?- to pytanie zdaje sobie wiele osób, które zdecydowały się zaserwować tę rybę na swoim wigilijnym stole. Okazuje się, że przygotowanie suma wymaga odpowiednio dużo czasu i cierpliwości z naszej strony, jednak sam jego smak i wartości odżywcze zawarte w tej rybie z pewnością są tego warto.

Wobec tego, jeśli zastanawiamy się jak zrobić suma na wigilię, wówczas mamy do rozważenia jego przygotowanie zarówno na patelni – w wersji smażonej oraz w piekarniku. Oba sposoby na przygotowanie świątecznego suma z pewnością będą tak samo smaczne!

Jak oprawić suma?

Tuszkę suma na samym początku trzeba dokładnie umyć, a następnie osuszyć, zanim zaczniemy nacierać go przyprawami i poddamy go dalszej obróbce. Najlepszym rozwiązaniem będzie umycie suma pod zimną wodą. Kolejno powinniśmy naciąć jego skórę, co pomoże przyprawom wniknąć do mięsa, a nie jedynie zebrać się na wierzchu.

Następnie można rozpocząć doprawianie tuszki suma. Najlepiej sprawdzają się w tym momencie pokrojone ząbki czosnku włożone w nacięcia w skórze, a także sparzone plasterki cytryny na wierzchu ryby.

jak przygotować suma na wigilię
Fot. Jeżeli nie wiesz jak przygotować suma na wigilię, koniecznie czytaj dalej!

Nie zapomnijmy również o tym, że tuszkę suma należy natrzeć dokładnie z każdej strony zarówno solą jak i pieprzem, ewentualnie także ulubionymi ziołami (np. natką pietruszki, koperkiem czy oregano). Sam fakt tego, jak przygotować suma do smażenia, czy do pieczenia wymaga również delikatnego posypania ryby mąką i skropienia oliwą z oliwek.

Jak smażyć suma?

Wiemy już jak przygotować suma do smażenia lub pieczenia. Jednocześnie, jeśli zdecydujemy się na wersję tej ryby z patelni, warto również zastanowić się jak smażyć suma? Ryba ta jest dość delikatna, a jednocześnie ma całkiem pokaźną ilość kalorii. Nie warto więc decydować się na smażenie suma w cieście lub dodatkowej panierce w bułki tartej.

Najlepszym rozwiązaniem będzie smażenie suma posypanego lekko mąką i natartego przyprawami. Wówczas wystarczy jedynie rozgrzać na patelni około 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie położyć na niej tuszkę suma. Z każdej strony powinniśmy smażyć rybę przez około 1-2 minuty, by nie stała się ona zbyt sucha i nie straciła swoich wartości odżywczych. 

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *