Sum to jedna z dostojniejszych i trudniejszych w przygotowaniu ryb, która obecnie króluje obok karpia na świątecznych stołach. Sum to nie tylko ryba wyjątkowo zdrowa, ale także powszechnie uwielbiana przez dzieci. Jednak, by ryba ta rzeczywiście zaoferowała nam wszelakie walory smakowe, musi zostać ona odpowiednio przyprawiona i poddana obróbce. Wobec tego jak przygotować suma na wigilię?
Jak przyrządzić suma na święta?
Jak przygotować suma?- to pytanie zdaje sobie wiele osób, które zdecydowały się zaserwować tę rybę na swoim wigilijnym stole. Okazuje się, że przygotowanie suma wymaga odpowiednio dużo czasu i cierpliwości z naszej strony, jednak sam jego smak i wartości odżywcze zawarte w tej rybie z pewnością są tego warto.
Wobec tego, jeśli zastanawiamy się jak zrobić suma na wigilię, wówczas mamy do rozważenia jego przygotowanie zarówno na patelni – w wersji smażonej oraz w piekarniku. Oba sposoby na przygotowanie świątecznego suma z pewnością będą tak samo smaczne!
Jak oprawić suma?
Tuszkę suma na samym początku trzeba dokładnie umyć, a następnie osuszyć, zanim zaczniemy nacierać go przyprawami i poddamy go dalszej obróbce. Najlepszym rozwiązaniem będzie umycie suma pod zimną wodą. Kolejno powinniśmy naciąć jego skórę, co pomoże przyprawom wniknąć do mięsa, a nie jedynie zebrać się na wierzchu.
Następnie można rozpocząć doprawianie tuszki suma. Najlepiej sprawdzają się w tym momencie pokrojone ząbki czosnku włożone w nacięcia w skórze, a także sparzone plasterki cytryny na wierzchu ryby.
Nie zapomnijmy również o tym, że tuszkę suma należy natrzeć dokładnie z każdej strony zarówno solą jak i pieprzem, ewentualnie także ulubionymi ziołami (np. natką pietruszki, koperkiem czy oregano). Sam fakt tego, jak przygotować suma do smażenia, czy do pieczenia wymaga również delikatnego posypania ryby mąką i skropienia oliwą z oliwek.
Jak smażyć suma?
Wiemy już jak przygotować suma do smażenia lub pieczenia. Jednocześnie, jeśli zdecydujemy się na wersję tej ryby z patelni, warto również zastanowić się jak smażyć suma? Ryba ta jest dość delikatna, a jednocześnie ma całkiem pokaźną ilość kalorii. Nie warto więc decydować się na smażenie suma w cieście lub dodatkowej panierce w bułki tartej.
Najlepszym rozwiązaniem będzie smażenie suma posypanego lekko mąką i natartego przyprawami. Wówczas wystarczy jedynie rozgrzać na patelni około 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie położyć na niej tuszkę suma. Z każdej strony powinniśmy smażyć rybę przez około 1-2 minuty, by nie stała się ona zbyt sucha i nie straciła swoich wartości odżywczych.
Hobbystycznie przygotowujemy dla Was wartościowe artykuły i porady związane z gotowaniem oraz szeroko rozumianą gastronomią. Naszą misją jest zwiększanie świadomości użytkowników oraz poprawa ich zdolności kulinarnych w jak największym stopniu.