Jak przyrządzić sandacza na wigilię?

Jak przyrządzić sandacza na wigilię?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Sandacz to ryba, która jest lekkostrawna i odznacza się niskotłuszczowością. Warto rozważyć jedzenie owego zwierzaka wodnego nie tylko w święta Bożego Narodzenia, lecz także minimum raz w tygodniu. Jakie właściwości ma owa ryba oraz czy sandacz korzenny jest produktem wartym uwagi pod kątem dań, jakie znajdą się na naszym stole wigilijnym? Dowiesz się o tym czytając ten artykuł

Sandacz – charakterystyka

Sandacz to drapieżnik zaliczany do klasy ryb płetwiastych, które pochodzą od rodziny, jaką jest okoń. Wędkarze amatorzy uważają, że są to głupie ryby jednak nie do końca można się z tym zgodzić, gdyż żyją one tylko w czystych zbiornika wodnych, w których dzięki temu mogą mieć styczność z dużą zawartością tlenu.

Jest to bardzo ważny aspekt dlatego, że sandaczowi owy składnik potrzebny jest do prawidłowego życia. Dodatkowo ryba ta przy każdym pogorszeniu się sytuacji ekologicznej w szybkim tempie opuszcza zbiornik wody, w jakim obecnie przebywa.

Sandacze w swoich naturalnych warunkach potrafią mieć 130 cm długości i wagę do nawet i 18 kg. Jednak mimo wszystko najczęściej łowi się osobniki, które są nie dłuższe niż 65 cm i ważą nie więcej niż 3,5 kg.

Sandacz na wigilię
Fot. Sandacz na wigilię to ciekawa alternatywa dla karpia

Sandacz wigilijny przepis  

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • OD 8 DO 10 ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO
  • KILKANAŚCIE ŁUSEK PRZYPRAWY, JAKĄ JEST GOŹDZIK
  • OD 8 DO 10 ZIAREN SUSZONEGO CZARNEGO PIEPRZU
  • 1 KG ŚWIEŻEJ RYBY SANDACZ
  • SÓL I PIEPRZ DO PODKRĘCENIA SMAKU
  • ŁYŻKA SUSZONEJ BAZYLII
  • OD 2 DO 3 ŁYŻEK MASŁA
  • POŁOWA SZKLANKI WCZEŚNIEJ STARTEGO CHRZANU
  • 2 DUŻE CEBULE
  • 2 CYTRYNY

Jak przyrządzić Sandacza na wigilię?

  • W moździerzu należy wymieszać ziele angielskie, goździki oraz pieprz. Alternatywnie całość można wsypać do woreczka i rozgnieść tłuczkiem lub wałkiem do ciasta.
  • Następnie Sandacza myjemy i oczyszczamy, po czym kroimy w tak zwane dzwonki. Pokrojoną rybę należy natrzeć solą i bazylią. Całość na koniec pozostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu.
  • Żaroodporny półmisek należy wysmarować olejem lub ewentualnie masłem. Po czym spód naczynia wyłóż kawałkami sandacza i posyp utartymi wcześniej przyprawami korzennymi wraz z tartym chrzanem.
  • Następnie gotową rybę obłóż pokrojonymi plastrami cytryny (wcześniej wyszorowanej) cebula również musi być pokrojona w plastry i położona na kawałkach cytrusa. Dodatkowo można dodać drobne kawałki masła.
  • Naczynie należy przykryć folią aluminiową lub alternatywnie dedykowaną przykrywką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz przygotowane danie przez około 40 min.
  • Ową rybę podajemy wraz z ziemniakami lub chlebem, który możemy przykryć świeżą zieloną sałatą.

Takie danie z pewnością do najtańszych nie należy w szczególności, kiedy rybę kupujemy tuż przed wigilią. Jednak mimo wszystko święta Bożego Narodzenia wyprawiane są raz do roku, dlatego też cenna nie powinna być głównym wyznacznikiem, na jaki spoglądamy szykując stół na 24 grudnia. Ważne są także takie aspekty jak: atmosfera, ilość osób (cała rodzina przy jednym stole), prezenty itp.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *