Jak przyrządzić sandacza na wigilię?
Spis treści:
- Sandacz – charakterystyka
- Sandacz wigilijny przepis
- POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- Jak przyrządzić Sandacza na wigilię?
Sandacz to ryba, która jest lekkostrawna i odznacza się niskotłuszczowością. Warto rozważyć jedzenie owego zwierzaka wodnego nie tylko w święta Bożego Narodzenia, lecz także minimum raz w tygodniu. Jakie właściwości ma owa ryba oraz czy sandacz korzenny jest produktem wartym uwagi pod kątem dań, jakie znajdą się na naszym stole wigilijnym? Dowiesz się o tym czytając ten artykuł
Sandacz – charakterystyka
Sandacz to drapieżnik zaliczany do klasy ryb płetwiastych, które pochodzą od rodziny, jaką jest okoń. Wędkarze amatorzy uważają, że są to głupie ryby jednak nie do końca można się z tym zgodzić, gdyż żyją one tylko w czystych zbiornika wodnych, w których dzięki temu mogą mieć styczność z dużą zawartością tlenu.
Jest to bardzo ważny aspekt dlatego, że sandaczowi owy składnik potrzebny jest do prawidłowego życia. Dodatkowo ryba ta przy każdym pogorszeniu się sytuacji ekologicznej w szybkim tempie opuszcza zbiornik wody, w jakim obecnie przebywa.
Sandacze w swoich naturalnych warunkach potrafią mieć 130 cm długości i wagę do nawet i 18 kg. Jednak mimo wszystko najczęściej łowi się osobniki, które są nie dłuższe niż 65 cm i ważą nie więcej niż 3,5 kg.
Sandacz wigilijny przepis
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- OD 8 DO 10 ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO
- KILKANAŚCIE ŁUSEK PRZYPRAWY, JAKĄ JEST GOŹDZIK
- OD 8 DO 10 ZIAREN SUSZONEGO CZARNEGO PIEPRZU
- 1 KG ŚWIEŻEJ RYBY SANDACZ
- SÓL I PIEPRZ DO PODKRĘCENIA SMAKU
- ŁYŻKA SUSZONEJ BAZYLII
- OD 2 DO 3 ŁYŻEK MASŁA
- POŁOWA SZKLANKI WCZEŚNIEJ STARTEGO CHRZANU
- 2 DUŻE CEBULE
- 2 CYTRYNY
Jak przyrządzić Sandacza na wigilię?
- W moździerzu należy wymieszać ziele angielskie, goździki oraz pieprz. Alternatywnie całość można wsypać do woreczka i rozgnieść tłuczkiem lub wałkiem do ciasta.
- Następnie Sandacza myjemy i oczyszczamy, po czym kroimy w tak zwane dzwonki. Pokrojoną rybę należy natrzeć solą i bazylią. Całość na koniec pozostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu.
- Żaroodporny półmisek należy wysmarować olejem lub ewentualnie masłem. Po czym spód naczynia wyłóż kawałkami sandacza i posyp utartymi wcześniej przyprawami korzennymi wraz z tartym chrzanem.
- Następnie gotową rybę obłóż pokrojonymi plastrami cytryny (wcześniej wyszorowanej) cebula również musi być pokrojona w plastry i położona na kawałkach cytrusa. Dodatkowo można dodać drobne kawałki masła.
- Naczynie należy przykryć folią aluminiową lub alternatywnie dedykowaną przykrywką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz przygotowane danie przez około 40 min.
- Ową rybę podajemy wraz z ziemniakami lub chlebem, który możemy przykryć świeżą zieloną sałatą.
Takie danie z pewnością do najtańszych nie należy w szczególności, kiedy rybę kupujemy tuż przed wigilią. Jednak mimo wszystko święta Bożego Narodzenia wyprawiane są raz do roku, dlatego też cenna nie powinna być głównym wyznacznikiem, na jaki spoglądamy szykując stół na 24 grudnia. Ważne są także takie aspekty jak: atmosfera, ilość osób (cała rodzina przy jednym stole), prezenty itp.