Jak przygotować pstrąga na wigilię?

Jak przygotować pstrąga na wigilię?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Pstrąg, oczywiście poza karpiem- jest drugą, najpopularniejszą rybą serwowaną podczas świąt Bożego Narodzenia. Nie da się ukryć, że choć pstrąg to wyjątkowo smakowita oraz wdzięczna ryba, to jednak może ona sprawiać wiele problemów w kwestii jej przygotowania. Wobec tego, jak przygotować pstrąga na wigilię?

Jak przygotować pstrąga na wigilię?

Pstrąg wigilijny może być serwowany w różnych wersjach. Możemy go zarówno usmażyć, ale także postawić na jego nieco zdrowszą wersję- z piekarnika. Niemniej jednak musimy pamiętać, żeby przed poddaniem pstrąga pod obróbkę termiczną odpowiednią tę rybę przygotować.

Ryba ta musi zostać odpowiednio doprawiona, by wydobyć z niej głębie smaku, a także nadać jej wyjątkowy aromat. Klasyczna wersja pstrąga na wigilię zakłada zaserwowanie go w towarzystwie ziołowych przypraw.

Wówczas pstrąg na wigilię powinien być doprawiony majerankiem i oregano, a także solą i pieprzem. Dodatkowo warto go piec lub smażyć w otoczeniu gałązek rozmarynu i plasterków cytryny. Wówczas ryba zachowa swoją soczystość i przesiąknie ziołowym aromatem.

pstrąg na wigilię
Fot. Pstrąg na wigilię to ciekawa alternatywa dla karpia

Jak przyrządzić pstrąga na wigilię w marynacie?

Jeśli zastanawiamy się jak przyrządzić pstrąga na wigilię, możemy również skorzystać z możliwości jego wcześniejszego zamarynowania. Wówczas jak zrobić pstrąga na wigilię w marynacie? Otóż do wyboru mamy wersję ostrzejszą, oraz nieco bardziej łagodną.

W pierwszym przypadku marynata powinna składać się z papryczek chilii, sosu sojowego, pieprzu cayenne oraz oliwy. W takiej mieszance nasz pstrąg powinien marynować się najlepiej przez całą noc. W drugim przypadku marynatę można przygotować z suszonego oregano, rozmarynu, zmielonych lub przepuszczonych przez praskę ząbków czosnku oraz pieprzu cytrynowego.

Ponownie musimy marynować pstrąga najlepiej przez całą noc, a minimalnie przez około 5 godzin, by ryba mogła przesiąknąć aromatem. Pstrąg na wigilię w marynacie jest świetnym pomysłem na to, by zaskoczyć domowników wyjątkowym i nietuzinkowym smakiem ryby!

Pstrąg pieczony na wigilię- jak przygotować?

Pstrąg wigilijny z piekarnika jest jedną ze zdrowszych wersji na przyrządzenie tej ryby. Niemniej jednak pstrąg pieczony na wigilię może też przysporzyć nam pewnych problemów w związku z jego przygotowaniem.

Pamiętajmy, że ryba w piekarniku- o ile będzie trzymana zbyt długo- stanie się sucha i pozbawiona smaku. Wobec tego najlepiej piec pstrąga w rękawie z folii aluminiowej. Na początku zadbajmy jednak o to, by natrzeć go przyprawami- solą, pieprzem i oregano lub mieszanką ziół prowansalskich.

Ważne jest także, by skropić go delikatnie oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Do rękawa warto włożyć kilka, całych ząbków czosnku, a także gałązki świeżego rozmarynu. Na górze ryby układamy kilka plasterków cytryny- opcjonalnie można wykorzystać także limonkę.

Następnie szczelnie zamykamy foliowy rękaw i wkładamy pstrąga do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni Celsjusza. Po około 6-8 minutach należy sprawdzić, czy ryba jest gotowa i od razu można serwować ją na talerz.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *