Jak przygotować pstrąga na wigilię?
Spis treści:
- Jak przygotować pstrąga na wigilię?
- Jak przyrządzić pstrąga na wigilię w marynacie?
- Pstrąg pieczony na wigilię- jak przygotować?
Pstrąg, oczywiście poza karpiem- jest drugą, najpopularniejszą rybą serwowaną podczas świąt Bożego Narodzenia. Nie da się ukryć, że choć pstrąg to wyjątkowo smakowita oraz wdzięczna ryba, to jednak może ona sprawiać wiele problemów w kwestii jej przygotowania. Wobec tego, jak przygotować pstrąga na wigilię?
Jak przygotować pstrąga na wigilię?
Pstrąg wigilijny może być serwowany w różnych wersjach. Możemy go zarówno usmażyć, ale także postawić na jego nieco zdrowszą wersję- z piekarnika. Niemniej jednak musimy pamiętać, żeby przed poddaniem pstrąga pod obróbkę termiczną odpowiednią tę rybę przygotować.
Ryba ta musi zostać odpowiednio doprawiona, by wydobyć z niej głębie smaku, a także nadać jej wyjątkowy aromat. Klasyczna wersja pstrąga na wigilię zakłada zaserwowanie go w towarzystwie ziołowych przypraw.
Wówczas pstrąg na wigilię powinien być doprawiony majerankiem i oregano, a także solą i pieprzem. Dodatkowo warto go piec lub smażyć w otoczeniu gałązek rozmarynu i plasterków cytryny. Wówczas ryba zachowa swoją soczystość i przesiąknie ziołowym aromatem.
Jak przyrządzić pstrąga na wigilię w marynacie?
Jeśli zastanawiamy się jak przyrządzić pstrąga na wigilię, możemy również skorzystać z możliwości jego wcześniejszego zamarynowania. Wówczas jak zrobić pstrąga na wigilię w marynacie? Otóż do wyboru mamy wersję ostrzejszą, oraz nieco bardziej łagodną.
W pierwszym przypadku marynata powinna składać się z papryczek chilii, sosu sojowego, pieprzu cayenne oraz oliwy. W takiej mieszance nasz pstrąg powinien marynować się najlepiej przez całą noc. W drugim przypadku marynatę można przygotować z suszonego oregano, rozmarynu, zmielonych lub przepuszczonych przez praskę ząbków czosnku oraz pieprzu cytrynowego.
Ponownie musimy marynować pstrąga najlepiej przez całą noc, a minimalnie przez około 5 godzin, by ryba mogła przesiąknąć aromatem. Pstrąg na wigilię w marynacie jest świetnym pomysłem na to, by zaskoczyć domowników wyjątkowym i nietuzinkowym smakiem ryby!
Pstrąg pieczony na wigilię- jak przygotować?
Pstrąg wigilijny z piekarnika jest jedną ze zdrowszych wersji na przyrządzenie tej ryby. Niemniej jednak pstrąg pieczony na wigilię może też przysporzyć nam pewnych problemów w związku z jego przygotowaniem.
Pamiętajmy, że ryba w piekarniku- o ile będzie trzymana zbyt długo- stanie się sucha i pozbawiona smaku. Wobec tego najlepiej piec pstrąga w rękawie z folii aluminiowej. Na początku zadbajmy jednak o to, by natrzeć go przyprawami- solą, pieprzem i oregano lub mieszanką ziół prowansalskich.
Ważne jest także, by skropić go delikatnie oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Do rękawa warto włożyć kilka, całych ząbków czosnku, a także gałązki świeżego rozmarynu. Na górze ryby układamy kilka plasterków cytryny- opcjonalnie można wykorzystać także limonkę.
Następnie szczelnie zamykamy foliowy rękaw i wkładamy pstrąga do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni Celsjusza. Po około 6-8 minutach należy sprawdzić, czy ryba jest gotowa i od razu można serwować ją na talerz.