Jak przygotować łososia na wigilię?
Spis treści:
Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb, którą chętnie zajadają się Polacy. Na stole świątecznym pojawia się coraz częściej, dzięki swojemu łagodnemu smakowi. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić łososia na Wigilię, nie musisz dalej szukać! Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule.
Jak przygotować łososia na Wigilię?
Istnieje wiele sposobów, aby przygotować łososia na wigilijny stół. Miłośnicy tradycji są zwolennikami pieczonych płatów bądź smażonych dzwonków. Pasują do tego różne dodatki i sosy, wśród których można wykazać się inwencją twórczą.
Ciekawą propozycją jest tatar, czyli drobno pokrojona surowa ryba podana z cebulą, ogórkiem kiszonym czy kaparami. Znajdzie się też coś dla miłośników gorących bulionów- zupa rybna na bazie łososia to prawdziwy rarytas.
Te dania to wspaniała odmiana wśród typowo tradycyjnych dań. Jeśli komuś znudziły się karpie i śledzie, a mała odmiana mu nie zaszkodzi, warto wypróbować smaczną rybę, jaką jest łosoś na wigilijny stół.
Łosoś na Wigilie – przepis
Warto, aby wśród tradycyjnych potraw rybnych jak karp lub śledzie, na stole świątecznym znalazło się miejsce dla łososia. Najprostszym przepisem jest pieczony łosoś na Wigilię. Płaty ryby wystarczy oprószyć solą i pieprzem, a przed włożeniem do piekarnika polać sokiem z cytryny.
Równie łatwe jest usmażenie go na patelni. Kawałki ryby wystarczy umyć i osuszyć ręcznikiem, posypać solą, mielonym pieprzem i ulubioną przyprawą. Dobrze sprawdzi się estragon. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i kładziemy mięso na kilka minut z każdej strony.
Taki łosoś smażony na Wigilię to smak i prostota w najlepszym wydaniu. Jeśli ktoś woli bardziej wymyślne propozycje, warto wypróbować łososia z sosem chrzanowym. Do usmażonej ryby należy przygotować sos ze śmietanki ubitej z cukrem, do której dodajemy chrzan.
Po wymieszaniu z solą możemy polać nim ciepłą rybę. Ostatnim etapem, jaki ma ten przepis na łososia na Wigilię, jest ozdobienie go borówkami lub natką pietruszki.
Rozdrobniony różowy pieprz będzie wyglądał równie ładnie. We wszystkich przepisach główną rolę gra ryba, ale to dodatki są najistotniejsze- odpowiednie sosy, dobrze ugotowane ziemniaki czy perfekcyjna sałatka sprawią, że nasz każdy kęs łososia będzie cudownym doświadczeniem.
Dlaczego łosoś jest zdrowy?
Porównując karpia z łososiem, zdecydowane wygrywa ten drugi- nie tylko smakowo, ale też prozdrowotnie. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 zapewniają prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.
Pełnowartościowe białko pozwala utrzymać masę mięśniową i prawidłowo przebiegać wszelkim procesom w organizmie. Witaminy oraz minerały, takie jak fosfor, wapń, magnez czy cynk sprawiają, że zęby, kości, włosy i paznokcie będą w dobrym stanie. Udział tłustych ryb morskich w diecie kobiet w ciąży jest niezwykle istotny, gdyż kwasy tłuszczowe EPA i DHA są kluczowe dla prawidłowego rozwoju płodu.
Staje się jasne więc, że łosoś na Wigilię to nie tylko pyszna potrawa, ale także źródło zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego ciała.
Popularna potrawa, jaką jest łosoś wigilijny, jest niezwykle smaczna i lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jego prozdrowotne właściwości czynią z niego niezwykle wartościowe danie. Liczymy, że nasza odpowiedź na pytanie, jak zrobić łososia na Wigilię była wyczerpująca, a gotowanie będzie dla Ciebie przyjemnością.
Nie musisz przejmować się tym, że potrawa się nie uda. To bardzo wdzięczna ryba, która wybacza wiele błędów, dlatego pamiętaj, że łosoś na święta zawsze się uda.