Jak podgrzać karpia?

Jak podgrzać karpia?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Karp to ryba, bez której nikt z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Nie da się ukryć, że to symboliczne danie jest nie tylko smakowite, ale także wyjątkowo pożywne. Zwykle smażymy karpia tuż przed zaserwowaniem go na wigilijnym stole. Niemniej jednak nie wszystko dzwonki ryby z tego stołu znikają, więc stanowią one również świetny obiad na drugi dzień. Jednak jak podgrzać karpia, by nie stracił smaku?

Jak podgrzać karpia?

Smażony karp w przyprawach z pewnością zachwyca nas swoim smakiem oraz aromatem. Jednak w momencie, kiedy kawałki ryby zostają po kolacji wigilijnej, większość z nas na drugi dzień będzie się zastanawiała jak odgrzać karpia, by zachować jego walory smakowe? Otóż możemy to zrobić na dwa sposoby.

Po pierwsze, najzdrowszym sposobem jest nic innego jak odgrzanie karpia w piekarniku, bez dodatku zbędnych tłuszczy.

Z kolei drugim sposobem jest nic innego jak odgrzanie karpia na patelni- w tym wypadku w towarzystwie oleju. Oba sposoby jednak pozwolą nam odpowiednio i równomiernie podgrzać kawałki usmażonej ryby.

Jak podgrzać smażonego karpia na patelni?

Jeśli zastanawiamy się jak podgrzać usmażonego karpia na patelni, to w pierwszej kolejności musimy wybrać maksymalnie zdrowy tłuszcz.

Najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. W żadnym wypadku nie podgrzewajmy karpia na maśle, gdyż może to wyjątkowo negatywnie wpłynąć na jego smak, a w najgorszym przypadku doprowadzi do przypalenia ryby. Następnie na małym ogniu podgrzewajmy karpia równomiernie, obracając go na każdą ze stron.

jak odgrzać karpia
Fot. Teraz już wiesz jak odgrzać karpia na patelni

Pamiętajmy również o tym, że za każdym razem musimy pilnować temperatury na patelni, by przypadkiem ponownie nie doprowadzić do tego, że karp zacznie się na nowo smażyć.

Jak podgrzać karpia w piekarniku?

Drugim ze sposobów na to, by odgrzać karpia jest nic innego jak włożenie go do piekarnika. Jest to jeden ze zdrowszych sposobów na to, by przy podgrzewaniu kawałków ryby po prostu uniknąć tłuszczu.

Wobec tego dzwonki usmażonego karpia wykładamy na blasze – najlepiej na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do nie więcej, niż 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie posiadamy akurat papieru do pieczenia, wówczas możemy zdecydować się na wysmarowanie oliwą z oliwek dna naczynia żaroodpornego i następnie umieścić w nim kawałki karpia.

W tym wypadku piekarnik również musi być nagrzany do 180 stopni Celsjusza- maksymalnie. Karp powinien być równomiernie podgrzany po upływie około 10 lub 15 minut. Oczywiście możemy to sprawdzić i w razie czego, włożyć rybę do piekarnika na kolejne kilka minut.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

3/5 - (2 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *