Jak przygotować mak mielony do makowca?

Jak przygotować mak mielony do makowca?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Czy ktoś z nas wyobraża sobie święta Bożego Narodzenia bez makowca? Z pewnością nie! To smakowite ciasto stało się symbolem wigilijnego stołu i jednocześnie jego największym przysmakiem. Choć obecnie makowca możemy kupić, to gospodynie domowe z pewnością wiedzą, że jego samodzielne przygotowanie da o wiele więcej satysfakcji. Wobec tego jak przygotować mak mielony do makowca?

Moczenie maku do makowca- czy jest konieczne?

Moczenie maku do makowca zwykle budzi wiele wątpliwości i dylematów. Zwykle kupujemy gotowy mak, który musimy zmielić i nadać mu odpowiednią konsystencję. Jednak jak przygotować mak na makowce i czy trzeba go moczyć?

Otóż wszystko zależy od tego jaki mak zdecydujemy się kupić.. Jeśli wybierzemy jego zmieloną i gotową postać, wówczas nie musimy już zalewać go wrzątkiem oraz moczyć. W momencie jednak kiedy kupujemy mak suchy, wówczas zgodnie z przepisem, należy go sparzyć we wrzątku.

moczenie maku do makowca
Fot. Moczenie maku do makowca to istotny etap w przepisie

Ciekawym sposobem na to, by masa makowa była jeszcze słodsza i bardziej „gładka” jest gotowanie suchego maku w tłustym mleku przez około 20-30 minut, regularnie mieszając. 

Mak mielony suchy- jak przygotować?

Mak na makowiec- przygotowanie jest wyjątkowo proste i z pewnością każdy z nas sobie z tym poradzi. Wystarczy pamiętać, że idealne nadzienie makowe jest słodkie i aksamitne. Niemniej jednak zmielone ziarenka maku muszą tworzyć zwartą masę.

Jeśli więc zastanawiamy się jak zmielić mak- w momencie kiedy nie kupiliśmy go już w gotowej formie, to konieczne będzie jego moczenie i przepuszczenie przez maszynkę. Jednak jak długo gotować mak?

Zwykle wystarczy około 20 minut we wrzątku, by ziarenka zmiękły. Jeśli jednak chcemy, by nasza masa makowa miała o wiele bardziej gładką i aksamitną konsystencję, warto go gotować w pełnotłustym mleku, mieszając od czasu do czasu.

Pamiętajmy, że mak na makowiec- przygotowanie to również odpowiednie doprawienie naszej masy. Możemy więc bez najmniejszych obaw wykorzystać wszelakie dodatki jak np. miód lub bakalie, które sprawią, że nasz wigilijny makowiec będzie jeszcze bardziej słodki i smakowity.

mak mielony suchy jak przygotować
Fot. Teraz już wiesz jak przygotować mielony suchy mak

Mak do makowca- jak przygotować z dodatkami?

Jeśli zastanawiamy się jak przygotować mak mielony do makowca, to na samym wstępie warto się zastanowić, na jakie dodatki mamy ochotę. Po sparzeniu we wrzątku lub mleku, a także ewentualnym przepuszczeniu przez maszynkę, kolejnym etapem powinno być roztopienie masła z dodatkiem miodu.

Na osobnej patelni warto delikatnie podsmażyć bakalie, by wydobyć z nich pełnię smaku oraz aromatu, a także sprawić, że będą one jeszcze bardziej chrupiące. Kolejno w osobnym naczyniu ucieramy masę z żółtek jaj z dodatkiem cukru.

W momencie, kiedy cała masa będzie puszysta, dodajemy do niej ostudzony mak, a następnie masło z miodem oraz podsmażone bakalie. Na samym końcu możemy zająć się ubijaniem białek jajka na puszystą i sztywną pianę i dodajemy ją również do przygotowanej już masy makowej. W tym momencie nasze nadzienie do makowca jest już gotowe i możemy wyłożyć je na ciasto, a następnie zacząć jego pieczenie.


Zobacz również:

Wytrawne placki z różnych stron świata

Wytrawne placki z różnych stron świata

Pizzę kochają wszyscy – tym bardziej warto poznać jej zamienniki. Jaki pomysł na placek z dodatkami mają Francuzi, Węgrzy i Japończycy? Sprawd…

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można zastąpić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia się szczególnie, gdy w lodówce …

czym można zastąpić ekstrakt cytrynowy

Czym można zastąpić ekstrakt cytrynowy?

Ekstrakt cytrynowy dodaje wyjątkowego smaku wielu potrawom, ale co zrobić, gdy zabraknie go w domu? Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych subs…

jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty

Jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty?

Ekstrakt cytrynowy jest świetnym dodatkiem do wielu potraw i napojów, nadając im wyrazisty, cytrynowy smak i aromat. A co powiecie na domowej robot…

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Zastanawialiście się kiedyś, jak zrobić mąkę jaglaną w domowym zaciszu? O ile dostępna w sklepie mąka jaglana bywa gorzka i nieprzyjemna w sm…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *