Jak przygotować mak mielony do makowca?

Jak przygotować mak mielony do makowca?

Spis treści:



Czy ktoś z nas wyobraża sobie święta Bożego Narodzenia bez makowca? Z pewnością nie! To smakowite ciasto stało się symbolem wigilijnego stołu i jednocześnie jego największym przysmakiem. Choć obecnie makowca możemy kupić, to gospodynie domowe z pewnością wiedzą, że jego samodzielne przygotowanie da o wiele więcej satysfakcji. Wobec tego jak przygotować mak mielony do makowca?

Moczenie maku do makowca- czy jest konieczne?

Moczenie maku do makowca zwykle budzi wiele wątpliwości i dylematów. Zwykle kupujemy gotowy mak, który musimy zmielić i nadać mu odpowiednią konsystencję. Jednak jak przygotować mak na makowce i czy trzeba go moczyć?

Otóż wszystko zależy od tego jaki mak zdecydujemy się kupić.. Jeśli wybierzemy jego zmieloną i gotową postać, wówczas nie musimy już zalewać go wrzątkiem oraz moczyć. W momencie jednak kiedy kupujemy mak suchy, wówczas zgodnie z przepisem, należy go sparzyć we wrzątku.

moczenie maku do makowca
Fot. Moczenie maku do makowca to istotny etap w przepisie

Ciekawym sposobem na to, by masa makowa była jeszcze słodsza i bardziej „gładka” jest gotowanie suchego maku w tłustym mleku przez około 20-30 minut, regularnie mieszając. 

Mak mielony suchy- jak przygotować?

Mak na makowiec- przygotowanie jest wyjątkowo proste i z pewnością każdy z nas sobie z tym poradzi. Wystarczy pamiętać, że idealne nadzienie makowe jest słodkie i aksamitne. Niemniej jednak zmielone ziarenka maku muszą tworzyć zwartą masę.

Jeśli więc zastanawiamy się jak zmielić mak- w momencie kiedy nie kupiliśmy go już w gotowej formie, to konieczne będzie jego moczenie i przepuszczenie przez maszynkę. Jednak jak długo gotować mak?



Zwykle wystarczy około 20 minut we wrzątku, by ziarenka zmiękły. Jeśli jednak chcemy, by nasza masa makowa miała o wiele bardziej gładką i aksamitną konsystencję, warto go gotować w pełnotłustym mleku, mieszając od czasu do czasu.

Pamiętajmy, że mak na makowiec- przygotowanie to również odpowiednie doprawienie naszej masy. Możemy więc bez najmniejszych obaw wykorzystać wszelakie dodatki jak np. miód lub bakalie, które sprawią, że nasz wigilijny makowiec będzie jeszcze bardziej słodki i smakowity.

mak mielony suchy jak przygotować
Fot. Teraz już wiesz jak przygotować mielony suchy mak

Mak do makowca- jak przygotować z dodatkami?

Jeśli zastanawiamy się jak przygotować mak mielony do makowca, to na samym wstępie warto się zastanowić, na jakie dodatki mamy ochotę. Po sparzeniu we wrzątku lub mleku, a także ewentualnym przepuszczeniu przez maszynkę, kolejnym etapem powinno być roztopienie masła z dodatkiem miodu.



Na osobnej patelni warto delikatnie podsmażyć bakalie, by wydobyć z nich pełnię smaku oraz aromatu, a także sprawić, że będą one jeszcze bardziej chrupiące. Kolejno w osobnym naczyniu ucieramy masę z żółtek jaj z dodatkiem cukru.

W momencie, kiedy cała masa będzie puszysta, dodajemy do niej ostudzony mak, a następnie masło z miodem oraz podsmażone bakalie. Na samym końcu możemy zająć się ubijaniem białek jajka na puszystą i sztywną pianę i dodajemy ją również do przygotowanej już masy makowej. W tym momencie nasze nadzienie do makowca jest już gotowe i możemy wyłożyć je na ciasto, a następnie zacząć jego pieczenie.


Zobacz również:

Zupa wigilijna z suszonych owoców - przepis

Zupa wigilijna z suszonych owoców – przepis

Wigilia to wyjątkowy czas, kiedy wszyscy spotykają się przy stole, aby zjeść uroczystą kolację. Dobrze jest zatem poznać jedną z wi…

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku b…

Zupa grochowa wigilijna - przepis

Wigilijna zupa grochowa – przepis

W kuchni staropolskiej, wśród dwunastu dań wigilijnych potrawa z dodatkiem grochu lub fasoli ma swoje szczególne miejsce. Postna zupa gr…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alter…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, …

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.