Jak przygotować mak mielony do makowca?
Spis treści:
- Moczenie maku do makowca- czy jest konieczne?
- Mak mielony suchy- jak przygotować?
- Mak do makowca- jak przygotować z dodatkami?
Czy ktoś z nas wyobraża sobie święta Bożego Narodzenia bez makowca? Z pewnością nie! To smakowite ciasto stało się symbolem wigilijnego stołu i jednocześnie jego największym przysmakiem. Choć obecnie makowca możemy kupić, to gospodynie domowe z pewnością wiedzą, że jego samodzielne przygotowanie da o wiele więcej satysfakcji. Wobec tego jak przygotować mak mielony do makowca?
Moczenie maku do makowca- czy jest konieczne?
Moczenie maku do makowca zwykle budzi wiele wątpliwości i dylematów. Zwykle kupujemy gotowy mak, który musimy zmielić i nadać mu odpowiednią konsystencję. Jednak jak przygotować mak na makowce i czy trzeba go moczyć?
Otóż wszystko zależy od tego jaki mak zdecydujemy się kupić.. Jeśli wybierzemy jego zmieloną i gotową postać, wówczas nie musimy już zalewać go wrzątkiem oraz moczyć. W momencie jednak kiedy kupujemy mak suchy, wówczas zgodnie z przepisem, należy go sparzyć we wrzątku.
Ciekawym sposobem na to, by masa makowa byÅ‚a jeszcze sÅ‚odsza i bardziej „gÅ‚adka” jest gotowanie suchego maku w tÅ‚ustym mleku przez okoÅ‚o 20-30 minut, regularnie mieszajÄ…c.
Mak mielony suchy- jak przygotować?
Mak na makowiec- przygotowanie jest wyjątkowo proste i z pewnością każdy z nas sobie z tym poradzi. Wystarczy pamiętać, że idealne nadzienie makowe jest słodkie i aksamitne. Niemniej jednak zmielone ziarenka maku muszą tworzyć zwartą masę.
Jeśli więc zastanawiamy się jak zmielić mak- w momencie kiedy nie kupiliśmy go już w gotowej formie, to konieczne będzie jego moczenie i przepuszczenie przez maszynkę. Jednak jak długo gotować mak?
Zwykle wystarczy około 20 minut we wrzątku, by ziarenka zmiękły. Jeśli jednak chcemy, by nasza masa makowa miała o wiele bardziej gładką i aksamitną konsystencję, warto go gotować w pełnotłustym mleku, mieszając od czasu do czasu.
Pamiętajmy, że mak na makowiec- przygotowanie to również odpowiednie doprawienie naszej masy. Możemy więc bez najmniejszych obaw wykorzystać wszelakie dodatki jak np. miód lub bakalie, które sprawią, że nasz wigilijny makowiec będzie jeszcze bardziej słodki i smakowity.
Mak do makowca- jak przygotować z dodatkami?
Jeśli zastanawiamy się jak przygotować mak mielony do makowca, to na samym wstępie warto się zastanowić, na jakie dodatki mamy ochotę. Po sparzeniu we wrzątku lub mleku, a także ewentualnym przepuszczeniu przez maszynkę, kolejnym etapem powinno być roztopienie masła z dodatkiem miodu.
Na osobnej patelni warto delikatnie podsmażyć bakalie, by wydobyć z nich pełnię smaku oraz aromatu, a także sprawić, że będą one jeszcze bardziej chrupiące. Kolejno w osobnym naczyniu ucieramy masę z żółtek jaj z dodatkiem cukru.
W momencie, kiedy cała masa będzie puszysta, dodajemy do niej ostudzony mak, a następnie masło z miodem oraz podsmażone bakalie. Na samym końcu możemy zająć się ubijaniem białek jajka na puszystą i sztywną pianę i dodajemy ją również do przygotowanej już masy makowej. W tym momencie nasze nadzienie do makowca jest już gotowe i możemy wyłożyć je na ciasto, a następnie zacząć jego pieczenie.