Czym zastąpić pszenicę w kutii

Czym zastąpić pszenicę w kutii
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Kutia to nic innego jak tradycyjna potrawa wigilijna krajów słowiańskich. Co roku w polskich domach pojawia się wśród dwunastu potraw jako bożonarodzeniowy deser. Jest szczególnie znana na Lubelszczyźnie, Białostocczyźnie oraz w przygranicznych miejscowościach województwa podkarpackiego.

Kilka słów o Kutii

Klasycznie przygotowuje się ją z pszenicy, maku, miodu i różnego rodzaju bakalii. Główne składniki kutii- mak i pszenica symbolizują dobrobyt. Zaś spożywanie kutii wśród Słowian było oznaką zgody. Słowo kutia pochodzi od starożytnego słowa kókkos oznaczającego pestkę/ziarno.

Mimo tego, że potrawa jest dosyć kaloryczna to zawiera także sporo witamin i składników mineralnych(m.in. witaminy z grupy B, A, E i C, wapń, potas, żelazo, czy też magnez). A co gdyby tak główny składnik kutii zastąpić czymś innym? Czy kutia bez pszenicy będzie tak samo smaczna i popularna?

jak zrobić kutię bez pszenicy
Fot. Nie wiesz jak zrobić kutię bez pszenicy? Koniecznie czytaj dalej!

Kutia bez pszenicy – jeżeli nie z pszenicą to z czym?

Kutia z pszenicą, mimo, że jest bardzo smaczna, to niestety jest bardzo czasochłonna w przygotowaniu. Warto też zaznaczyć fakt, że obecnie coraz więcej osób musi wyeliminować produkty z pszenicą ze swojego menu ze względu na nietolerancje glutenu.

Kutię również można wykonać w bezglutenowej wersji. Zastanówmy się zatem czym zastąpić pszenicę w kutii. Otóż możliwości jest wiele. Zamiast pszenicy do kutii świetnie sprawdzi się kasza pęczak, kasza bulgar, ryż biały lub brązowy, czy też makaron. 

Jak zrobić kutię bez pszenicy?

W internecie można znaleźć wiele różnego rodzaju przepisów na kutie bez pszenicy. Różnią się one produktem, który zastępuje pszenicę, czy też dodatkami. Jak się okazuje kutię można przygotować na wiele sposobów i dodawać do niej składniki według naszych upodobań.

co zamiast pszenicy do kutii
Fot. Teraz już wiesz co dać zamiast pszenicy do kutii

Dużą popularnością cieszy się przykładowo kutia z kaszy jaglanej. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jak zrobić kutię bez pszenicy? Wystarczy doprowadzić do wrzenia mleko z makiem(można też dodać daktyle), a następnie dodać kaszę jaglaną i całość gotować razem jeszcze przez jakiś czas.

Dodatkowe składniki takie jak orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa i inne bakalie rozdrobnić lub zmiksować blenderem razem z miodem. Tak przygotowaną miksturę połączyć z gotowanym wcześniej mlekiem. 

Warto w święta przestać liczyć kalorie i rozkoszować się pysznymi smakołykami. Jeśli jednak zależy Ci na wyeliminowaniu np. glutenu, pamiętaj, że wcale nie musisz rezygnować z takich przysmaków jak kutia. Wystarczy jedynie trochę zmodyfikować przepisy według własnego uznania. Smacznego. 

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smakuJak przyrządzić halibuta na święta?Halibut wigilij…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *