Jak smażyć karpia na wigilię?

Jak smażyć karpia na wigilię?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Planujesz organizacje Wigilii u siebie w mieszkaniu po raz pierwszy i zastanawiasz się jakie potrawy przygotować? Koniecznie sprawdź poniższy artykuł, a przekonasz się jak przygotować karpia na święta.

Karp przygotowanie – najczęściej popełniane błędy

Karp jest jedną z tych wigilijnych potraw, której po prostu nie może zabraknąć na Święta. W tym przypadku jest to niemalże obowiązkowy element jednego z dwunastu zaplanowanych posiłków. Jakie najczęstsze błędy popełniamy w trakcie przygotowywania karpia?

  1. Przykrywamy patelnię podczas smażenia
  2. Zbyt wcześnie solimy rybę
  3. Wstawiamy mokrą rybę na patelnie
  4. Wybieramy rybę złej jakości
  5. Przesmażenie ryby 

Źle przygotowany karp może być po prostu zbyt słony, zbyt tłusty lub zbyt 'mulisty’. 

jak przygotować karpia wigilijnego do smażenia
Fot. Nie wiesz jak przygotować karpia wigilijnego do smażenia? Koniecznie czytaj dalej

Jak przygotować karpia do smażenia?

Skoro znasz już najczęściej popełniane błędy podczas przygotowywania karpia na Święta, to jak w takim razie powinniśmy to zrobić prawidłowo? Jak zrobić karpia na wigilię?

Kawałki karpia, na przykład w formie popularnych dzwonków, obtaczamy w mące (z ewentualnym dodatkiem bułki tartej) i smażymy je aż do osiągnięcia złotego koloru. Pamiętaj, że rybę należy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeszcze przed samym smażeniem warto dodatkowo skropić karpia sokiem z cytryny.

Dzięki temu ryba, którą przyrządzasz zyska zdecydowanie delikatniejszy smak, który goście z pewnością docenią. W trakcie samego smażenia warto co jakiś czas potrząsać sama patelnią, aby karp do niej nie przywarł. Po usmażeniu warto jeszcze odsączyć karpia z nadmiaru tłuszczu, na przykład za pomocą ręcznika papierowego.  Teraz już wiesz jak smażyć karpia na wigilię.

Na czym smażyć karpia? Najczęściej wybierany do tego jest rafinowany olej rzepakowy lub słonecznikowy.

Ile smażyć karpia? jak długo smażyć karpia? Rybę w formie dzwonka smażymy po około 5-7 minut z każdej ze stron.

Kiedy solić karpia?

Jak już wiesz, jednym z podstawowych błędów podczas przygotowywania karpia jest jego solenie w złym momencie. Jak w takim razie powinno to wyglądać? Jak przygotować karpia wigilijnego do smażenia? Karpia powinniśmy solić na około godzinę przed smażeniem. Wynika to z tego, że sól wciąga wodę. Karpia można również posolić przed samym mrożeniem, można go wtedy natrzeć również innymi przyprawami według własnych preferencji. Przygotowane w ten sposób porcje można dodatkowo zabezpieczyć na przykład folią aluminiową. 

na czym smażyć karpia na święta
Fot. Na czym smażyć karpia na święta? Możliwości jest kilka

Czy można smażyć karpia dzień wcześniej?

Czy można smażyć karpia dzień wcześniej? Oczywiście, że tak. Ważniejszym elementem jest jednak przygotowanie karpia dzień wcześniej do smażenia, aby maksymalnie pozbyć się 'mulistego’ smaku, który przez wiele osób jest znienawidzony. W tym celu dzień przed smażeniem można obłożyć karpia cebulą i dodatkowo skropić go sokiem z cytryny. W takiej formie karp może spędzić całą noc, a nazajutrz możemy go usmażyć. 

Pozostałe potrawy Wigilijne 

Do Świąt Bożego Narodzenia pozostało już bardzo niewiele czasu. Organizacja Wigilii w swoim domu lub mieszkaniu to nie lada wyzwanie, tym bardziej jeżeli robimy to po raz pierwszy. Według tradycji powinniśmy przygotować co najmniej dwanaście wigilijnych potraw, które nie mogą składać się z mięsa, z wyjątkiem oczywiście ryb. Zastanawiasz się co najczęściej pojawia się na wigilijnych stołach wśród Polaków? Będzie to na przykład:

  • piernik
  • makowiec
  • karp
  • ryba po grecku 
  • pierogi z kapustą i grzybami 
  • barszcz wigilijny z uszkami 
  • śledź 
  • sałatka jarzynowa
  • galaretka drobiowa
  • zupa grzybowa
  • kompot z suszonych owoców 
  • kapusta z grochem

Oczywiście są to jedynie przykłady jednych z najczęściej przygotowywanych dań wigilijnych. W każdym domu, w każdej rodzinie mogą powstać własne tradycje i powyższy zestaw może się w takim przypadku prezentować całkowicie inaczej. 

Nic dziwnego, że tak wielu z nas nie może doczekać się Świąt. Czekamy nie tylko na te przepyszne, wigilijne potrawy, ale również na wspólnie spędzony czas w rodzinnej atmosferze. Dla wielu Polaków jest to jedyny czas, w którym rodzina spotyka się w pełnym gronie.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *