Jak przyprawić karpia do smażenia?

Spis treści:
- Jak dobrze przyprawić karpia?- sposoby przygotowywania wigilijnej ryby
- Jak przyprawić karpia na wigilię?
- Jak przyprawić karpia przed smażeniem?
Nie da się ukryć, że bez karpia niezwykle ciężko wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. To właśnie ta ryba stała się nieodłącznym symbolem świąt, co więcej jego smak stał się ulubionym smakiem Polaków podczas świąt. Przygotowanie tej ryby polega głównie na jej usmażeniu, niemniej jednak smak karpia można wzbogacić przyprawami, by stał się on jeszcze smaczniejszy. Jak więc przyprawić karpia do smażenia?
Jak dobrze przyprawić karpia?- sposoby przygotowywania wigilijnej ryby
Wigilia bez karpia z pewnością nie będzie tradycyjną wieczerzą. Co więcej karp jest klasycznym daniem polskiej, świątecznej kuchni. Można więc go przyrządzić na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzi się karp w galarecie, a także w wersji pieczonej. Niemniej jednak na świątecznych stołach ryba ta króluje w wersji smażonej. Mogłoby się wydawać, że proste usmażenie ryby nie powinno sprawić większych problemów. Nic bardziej mylnego, jedynie wykorzystanie odpowiednich przypraw do karpia może nadać mu głębie smaku. Ulubiona wersja tej potrawy, w przypadku Polaków, to przede wszystkim karp z chrupiącą i złocistą skórką.
Jak przyprawić karpia do smażenia, by takie efekt osiągnąć? Otóż okazuje się, że wystarczy sól, pieprz, a także odrobina mąki. Wiele osób porywa się na przygotowanie karpia w cieście naleśnikowym, niemniej jednak nie jest to najlepszy pomysł, ze względu na to, że ryba sama w sobie jest dość tłusta. Co więcej najlepszym rozwiązaniem nie jest również popularna bułka tarta, gdyż podczas smażenia dodatkowo nasiąknie ona tłuszczem.
Jak przyprawić karpia na wigilię?
Smak ryby jaką jest karp jest jednym, z najbardziej charakterystycznych. W związku z tym, bardzo trudno pomylić karpia z jakąkolwiek inną rybą. Niemniej jednak, by był on smaczny warto go odpowiednio doprawić.
Jak dobrze przyprawić karpia? Otóż jednym ze sprawdzonych sposobów jest marynata, w której ryba będzie się moczyć przez około dobę. Wówczas karp podczas wieczerzy zaskoczy nas niezwykle głębokim smakiem. Jak przygotować taką marynatę? Otóż wystarczy:
- sok z jednej cytryny
- kilka kawałków pokrojonej cebuli
- starty seler wraz z marchewką
- sól i pieprz
Całość mieszamy ze sobą i nacieramy kawałki karpia. Po upływie doby, rybę można usmażyć.

Jak przyprawić karpia przed smażeniem?
Jak przyprawić karpia na wigilię? Otóż z przyprawami w przypadku tej ryby nie wolno przesadzać, by nie zabić jej charakterystycznego smaku. Jeśli nie chcecie karpia marynować, a jedynie odpowiednio go przyprawić, niezawodny okaże się więc gruby, czarny pieprz, a także sól do smaku. Oczywiście można również pokusić się o przyprawy ziołowe, które świetnie skomponują się ze smakiem karpia. Wówczas możemy go przyprawić majerankiem, oregano lub tymiankiem.
Świetnym sposobem na wydobycie głębi smaku jest również smażenie tej ryby na maśle, z dodatkiem gałązek świeżego rozmaryny. Ci, którzy preferują dania ostrzejsze, mogą dodać odrobinę płatków suszonego chilli. Pamiętajmy jednak by zachować umiar w przyprawianiu tej ryby. Przyprawy mają jedynie wydobyć głębie smaku, a nie całkowicie go zmienić.

Bartek Czwartek