Marynata do baraniny – jakie przyprawy do baraniny wybrać?

Marynata do baraniny – jakie przyprawy do baraniny wybrać?

Spis treści:



Baranina, jeśli tylko zostanie odpowiednio przyrządzona jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Co więcej jest ona również niezwykle pożywna i po prostu smaczna. Jednym z najbardziej znanych przepisów jest mięso z baraniny, duszone w sezonowych warzywach. Niemniej jednak baraninę można również marynować, a także odpowiednio przyprawić, by wydobyć głębie jej smaku. Tak więc jak przygotować baraninę i jak wykonać szybką marynatę do baraniny?

Marynata do baraniny

Szybka marynata do baraniny potrafi nadać mięsu dodatkową kruchość, a także wydobyć z niego głęboki smak. Co więcej, jeśli zastanawiacie się jak przyrządzić baraninę, to jej zamarynowanie jest jednym z lepszych pomysłów. Z pewnością baranina w marynacie pobudzi wasze kubki smakowe i sprawi, że na nowo odkryjecie walory tego mięsa. Jak przygotować baraninę w marynacie? Otóż potrzebne wam będą:

  • szklanka wody- najlepiej jeśli będzie ona ostudzona i przegotowana
  • około 2/3 szklanki octu winnego- opcjonalnie można zastąpić ocet winny szklanką czerwonego wytrawnego wina bądź skusić się na połączenie pół szklanki octu winnego z pół butelki piwa
  • dwie średnie cebule
  • 3 liście laurowe
  • około 10-12 ziaren grubego pieprzu
  • 2-3 rozgniecione lub starte na tarce ząbki czosnku
jak przyrządzić baraninę
Fot. Poznaj sprawdzone sposoby na to jak przyrządzić baraninę

Sposób przygotowania marynaty jest niezwykle prosty, wystarczy bowiem wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie przygotowaną marynatą do baraniny należy zalać mięso i okręcić folią spożywczą. Baraninę kolejno należy umieścić w lodówce najlepiej na całą noc. Jest to jeden z najsmaczniejszych przepisów na marynowanie baraniny.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Przyprawy do baraniny

Jak przyprawić baraninę by wydobyć z niej nie tylko smak, ale także nadać jej odpowiedni aromat. Otóż wiele osób zastanawia się, jakie przyprawy do baraniny sprawdzą się najlepiej. Okazuje się, że warto staropolskim zwyczajem, postawić na dobrze nam znane przyprawy w postaci liścia laurowego i ziela angielskiego.

jakie przyprawy do baraniny
Fot. Jakie przyprawy do baraniny sprawdzą się w kuchni?

Nadadzą one baraninie lekko korzenny posmak. Warto pamiętać, że przyprawy zwykle są kwestią indywidualną i odnoszą się do upodobań smakowych każdego z nas. Niemniej jednak, dzięki odpowiednio skomponowanej mieszance, można sprawić, że mięso zyska prawdziwie niepowtarzalny smak i aromat.



Baranina- jak przygotować?

Jak przygotować baraninę do obróbki termicznej? Otóż wszystko zależy od tego, czy wybierzemy przyrządzanie mięsa poprzez jego smażenie, czy także poprzez jego duszenie. Jak przyprawić baraninę do smażenia?

Wówczas idealnie sprawdzi się słodka papryka, tymianek, a także sól i pieprz. Mięso zyska niezwykle chrupiącą i delikatną skórkę, a w środku dalej pozostanie miękkie i niezwykle soczyste. W przypadku, kiedy baranina ma być duszona, najlepiej sprawdzi się jej zamarynowanie. Jeśli jednak nie mamy zbyt dużo czasu, warto natrzeć ją solą i pieprzem, a także  wykorzystać oregano i tradycyjny czosnek.

marynowanie baraniny przepis
Fot. Odpowiednie zamarynowanie baraniny to gwarancja idealnego smaku

Dzięki temu mięso będzie nie tylko soczyste, ale również i niezwykle aromatyczne, co świetnie się sprawdzi w momencie, kiedy będziemy serwować je w towarzystwie młodych ziemniaków i sezonowych warzyw.


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak przyprawić mięso do spaghetti bolognese

Jak przyprawić mięso do spaghetti bolognese?

Włoska kuchnia ma wielu zwolenników. I nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że to właśnie ze słonecznej Italii wywodzi się uwielbiana przez wszystkich pizza, czy nie mniej popularne spaghetti. Przygotowanie domowego spaghetti jest stosunkowo proste i nie wymaga dużej ilości czasu. Wystarczy ugotować makaron oraz usmażyć mięso mielone, a następnie połączyć je z sosem pomidorowym. Na koniec na talerzu umieszcza się porcję makaronu, a na nią nalewa się mięsno-pomidorowy sos.

jak przyprawić gołąbki

Jak przyprawić gołąbki?

Spis treści: Przyprawy do gołąbków- które są obowiązkowe?Gołąbki- przyprawy dodatkowe, które podkreślą ich smakJak przyprawić gołąbki?- porady dla miłośników nowoczesnych…

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.