Marynata do baraniny – jakie przyprawy do baraniny wybrać?

Marynata do baraniny – jakie przyprawy do baraniny wybrać?

Spis treści:



Baranina, jeśli tylko zostanie odpowiednio przyrządzona jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Co więcej jest ona również niezwykle pożywna i po prostu smaczna. Jednym z najbardziej znanych przepisów jest mięso z baraniny, duszone w sezonowych warzywach. Niemniej jednak baraninę można również marynować, a także odpowiednio przyprawić, by wydobyć głębie jej smaku. Tak więc jak przygotować baraninę i jak wykonać szybką marynatę do baraniny?



Marynata do baraniny

Szybka marynata do baraniny potrafi nadać mięsu dodatkową kruchość, a także wydobyć z niego głęboki smak. Co więcej, jeśli zastanawiacie się jak przyrządzić baraninę, to jej zamarynowanie jest jednym z lepszych pomysłów. Z pewnością baranina w marynacie pobudzi wasze kubki smakowe i sprawi, że na nowo odkryjecie walory tego mięsa. Jak przygotować baraninę w marynacie? Otóż potrzebne wam będą:

  • szklanka wody- najlepiej jeśli będzie ona ostudzona i przegotowana
  • około 2/3 szklanki octu winnego- opcjonalnie można zastąpić ocet winny szklanką czerwonego wytrawnego wina bądź skusić się na połączenie pół szklanki octu winnego z pół butelki piwa
  • dwie średnie cebule
  • 3 liście laurowe
  • około 10-12 ziaren grubego pieprzu
  • 2-3 rozgniecione lub starte na tarce ząbki czosnku
jak przyrządzić baraninę
Fot. Poznaj sprawdzone sposoby na to jak przyrządzić baraninę

Sposób przygotowania marynaty jest niezwykle prosty, wystarczy bowiem wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie przygotowaną marynatą do baraniny należy zalać mięso i okręcić folią spożywczą. Baraninę kolejno należy umieścić w lodówce najlepiej na całą noc. Jest to jeden z najsmaczniejszych przepisów na marynowanie baraniny.

Przyprawy do baraniny

Jak przyprawić baraninę by wydobyć z niej nie tylko smak, ale także nadać jej odpowiedni aromat. Otóż wiele osób zastanawia się, jakie przyprawy do baraniny sprawdzą się najlepiej. Okazuje się, że warto staropolskim zwyczajem, postawić na dobrze nam znane przyprawy w postaci liścia laurowego i ziela angielskiego.

jakie przyprawy do baraniny
Fot. Jakie przyprawy do baraniny sprawdzą się w kuchni?

Nadadzą one baraninie lekko korzenny posmak. Warto pamiętać, że przyprawy zwykle są kwestią indywidualną i odnoszą się do upodobań smakowych każdego z nas. Niemniej jednak, dzięki odpowiednio skomponowanej mieszance, można sprawić, że mięso zyska prawdziwie niepowtarzalny smak i aromat.



Baranina- jak przygotować?

Jak przygotować baraninę do obróbki termicznej? Otóż wszystko zależy od tego, czy wybierzemy przyrządzanie mięsa poprzez jego smażenie, czy także poprzez jego duszenie. Jak przyprawić baraninę do smażenia?

Wówczas idealnie sprawdzi się słodka papryka, tymianek, a także sól i pieprz. Mięso zyska niezwykle chrupiącą i delikatną skórkę, a w środku dalej pozostanie miękkie i niezwykle soczyste. W przypadku, kiedy baranina ma być duszona, najlepiej sprawdzi się jej zamarynowanie. Jeśli jednak nie mamy zbyt dużo czasu, warto natrzeć ją solą i pieprzem, a także  wykorzystać oregano i tradycyjny czosnek.

marynowanie baraniny przepis
Fot. Odpowiednie zamarynowanie baraniny to gwarancja idealnego smaku

Dzięki temu mięso będzie nie tylko soczyste, ale również i niezwykle aromatyczne, co świetnie się sprawdzi w momencie, kiedy będziemy serwować je w towarzystwie młodych ziemniaków i sezonowych warzyw.


Zobacz również:

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

jak przyprawić karpia przed smażeniem

Jak przyprawić karpia do smażenia?

Nie da się ukryć, że bez karpia niezwykle ciężko wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. To właśnie ta ryba stała się nieodłącznym symbolem świąt, co więcej jego smak stał się ulubionym smakiem Polaków podczas świąt. Przygotowanie tej ryby polega głównie na jej usmażeniu, niemniej jednak smak karpia można wzbogacić przyprawami, by stał się on jeszcze smaczniejszy. Jak więc przyprawić karpia do smażenia?

przyprawy do barszczu czerwonego jak doprawić barszcz

Przyprawy do barszczu czerwonego- jak doprawić barszcz?

Barszcze czerwony jest tradycyjną polską potrawą, która bardzo często gości na naszych stołach. Niemniej jednak, z racji tego, że wkrótce zbliżają się święta, a barszcz czerwony również jest potrawą świąteczną, wiele gospodyń domowych szuka sprawdzonych sposobów na jego doprawienie, by wydobyć głębie smaku. Tak więc doprawić barszcz czerwony?

jak przyprawić jagnięcinę

Jak przyprawić jagnięcinę? Przyprawy do jagnięciny

Jagnięcina jest rzadko serwowana na naszych stołach, jednak w wielu krajach jest uznawana za prawdziwy przysmak. Mięso to pochodzi od młodych zwierząt, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Dlatego jest bardzo delikatne i wyjątkowe w smaku. Odpowiednio przygotowane będzie bardzo soczyste, a wręcz może się rozpływać w ustach. Przygotowując jagnięcinę możemy sprawić niespodziankę naszym domownikom lub zaproszonym gościom. Aby było to możliwe, trzeba wiedzieć, jak przyprawić mięso, aby nie utraciło swoich walorów smakowych. Czym przyprawić jagnięcinę, aby wydobyć z niej wyjątkowy smak?

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.