Brokuły na parze – jak przyprawić?

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Spis treści:



Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

Goszczą one na stołach zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu bądź przystawka. Jednak by upewnić się, że posiłek jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny, warto pamiętać o odpowiednim przygotowaniu. Zatem czym przyprawić brokuły na parze, by cieszyć się apetyczną i pełną odżywczych składników przekąską?

Brokuły na parze – jak przyprawić tak przygotowane warzywa?

Mimo że brokułów nie trzeba raczej nikomu przedstawiać, warto przypomnieć sobie, jakie korzyści dla zdrowia może przynieść regularne spożywanie tych zielonych warzyw. Zawierają one bowiem wiele cennych substancji, takich jak usprawniający pracę przewodu pokarmowego błonnik, będące budulcem mięśni białko czy zdrowe tłuszcze. Brokuły są też prawdziwą kopalnią witamin (zwłaszcza tych z grupy B, a także A, C i K) oraz minerałów. Ugotowanie ich na parze pozwala zachować większość odżywczych składników (które łatwo ulegają zniszczeniu na przykład na skutek smażenia).

czym przyprawić brokuły na parze
Fot. Jeżeli nie wiesz czym przyprawić brokuły na parze, koniecznie czytaj dalej

Warto jednak pamiętać, że w daniach takich jak brokuł na parze przyprawy odgrywają niezwykle istotną rolę. Mimo że wiele osób uważa, że już sam sposób przygotowania lepiej wydobywa smak warzyw niż tradycyjne gotowanie w garnku pełnym osolonej wody, użycie odpowiednich przypraw pozwala na uzyskanie jeszcze apetyczniejszych efektów. Co więcej, dzięki temu pełne odżywczych składników warzywa nie muszą się już kojarzyć jedynie z chętnie przez wielu pomijanym dodatkiem do obiadu. Wręcz przeciwnie, wzbogacone smakiem przypraw zielone różyczki stanowić mogą pełnoprawną, a zarazem wartościową przekąskę.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Czym przyprawić brokuły na parze, by wydobyć pełnię smaku

Wszystkich zastanawiających się, jak przyprawić brokuły na parze można z kolei uspokoić, że do wyczarowania smacznego posiłku wystarczą składniki, które z pewnością znaleźć można w każdej kuchni. Do najprostszych, a zarazem najefektywniejszych sposobów należy doprawienie ugotowanych różyczek brokułu odrobiną soli i zmielonego czarnego pieprzu.



By jeszcze lepiej wydobyć smak warzyw, dodać można również kilka łyżeczek oliwy z oliwek. Miłośnicy wyrazistych smaków rekomendują z kolei podawanie brokułów na parze skropionych paroma kroplami soku z cytryny i oprószonych czosnkiem granulowanym lub specjalną solą czosnkową. Brokuły gotowane na parze, zwłaszcza stanowiące dodatek do obiadu, dobrze komponować będą się też z różnego rodzaju suszonymi ziołami. W tym celu wykorzystać można zarówno gotowe mieszanki, jak i samodzielnie skomponować miks przypraw. Smak warzyw dobrze podkreślą między innymi koperek, tymianek czy majeranek (zwłaszcza wtedy, gdy brokuły podawane będą z mięsem lub ziemniakami).


Zobacz również:

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

marynata do baraniny jakie przyprawy do baraniny

Marynata do baraniny – jakie przyprawy do baraniny wybrać?

Baranina, jeśli tylko zostanie odpowiednio przyrządzona jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Co więcej jest ona również niezwykle pożywna i po prostu smaczna. Jednym z najbardziej znanych przepisów jest mięso z baraniny, duszone w sezonowych warzywach. Niemniej jednak baraninę można również marynować, a także odpowiednio przyprawić, by wydobyć głębie jej smaku. Tak więc jak przygotować baraninę i jak wykonać szybką marynatę do baraniny?

jak przyprawić karpia przed smażeniem

Jak przyprawić karpia do smażenia?

Nie da się ukryć, że bez karpia niezwykle ciężko wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. To właśnie ta ryba stała się nieodłącznym symbolem świąt, co więcej jego smak stał się ulubionym smakiem Polaków podczas świąt. Przygotowanie tej ryby polega głównie na jej usmażeniu, niemniej jednak smak karpia można wzbogacić przyprawami, by stał się on jeszcze smaczniejszy. Jak więc przyprawić karpia do smażenia?

przyprawy do barszczu czerwonego jak doprawić barszcz

Przyprawy do barszczu czerwonego- jak doprawić barszcz?

Barszcze czerwony jest tradycyjną polską potrawą, która bardzo często gości na naszych stołach. Niemniej jednak, z racji tego, że wkrótce zbliżają się święta, a barszcz czerwony również jest potrawą świąteczną, wiele gospodyń domowych szuka sprawdzonych sposobów na jego doprawienie, by wydobyć głębie smaku. Tak więc doprawić barszcz czerwony?

jak przyprawić jagnięcinę

Jak przyprawić jagnięcinę? Przyprawy do jagnięciny

Jagnięcina jest rzadko serwowana na naszych stołach, jednak w wielu krajach jest uznawana za prawdziwy przysmak. Mięso to pochodzi od młodych zwierząt, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Dlatego jest bardzo delikatne i wyjątkowe w smaku. Odpowiednio przygotowane będzie bardzo soczyste, a wręcz może się rozpływać w ustach. Przygotowując jagnięcinę możemy sprawić niespodziankę naszym domownikom lub zaproszonym gościom. Aby było to możliwe, trzeba wiedzieć, jak przyprawić mięso, aby nie utraciło swoich walorów smakowych. Czym przyprawić jagnięcinę, aby wydobyć z niej wyjątkowy smak?

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.