Brokuły na parze – jak przyprawić?
Spis treści:
- Brokuły na parze – jak przyprawić tak przygotowane warzywa?
- Czym przyprawić brokuły na parze, by wydobyć pełnię smaku
Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.
Goszczą one na stołach zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu bądź przystawka. Jednak by upewnić się, że posiłek jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny, warto pamiętać o odpowiednim przygotowaniu. Zatem czym przyprawić brokuły na parze, by cieszyć się apetyczną i pełną odżywczych składników przekąską?
Brokuły na parze – jak przyprawić tak przygotowane warzywa?
Mimo że brokułów nie trzeba raczej nikomu przedstawiać, warto przypomnieć sobie, jakie korzyści dla zdrowia może przynieść regularne spożywanie tych zielonych warzyw. Zawierają one bowiem wiele cennych substancji, takich jak usprawniający pracę przewodu pokarmowego błonnik, będące budulcem mięśni białko czy zdrowe tłuszcze. Brokuły są też prawdziwą kopalnią witamin (zwłaszcza tych z grupy B, a także A, C i K) oraz minerałów. Ugotowanie ich na parze pozwala zachować większość odżywczych składników (które łatwo ulegają zniszczeniu na przykład na skutek smażenia).
Warto jednak pamiętać, że w daniach takich jak brokuł na parze przyprawy odgrywają niezwykle istotną rolę. Mimo że wiele osób uważa, że już sam sposób przygotowania lepiej wydobywa smak warzyw niż tradycyjne gotowanie w garnku pełnym osolonej wody, użycie odpowiednich przypraw pozwala na uzyskanie jeszcze apetyczniejszych efektów. Co więcej, dzięki temu pełne odżywczych składników warzywa nie muszą się już kojarzyć jedynie z chętnie przez wielu pomijanym dodatkiem do obiadu. Wręcz przeciwnie, wzbogacone smakiem przypraw zielone różyczki stanowić mogą pełnoprawną, a zarazem wartościową przekąskę.
Czym przyprawić brokuły na parze, by wydobyć pełnię smaku
Wszystkich zastanawiających się, jak przyprawić brokuły na parze można z kolei uspokoić, że do wyczarowania smacznego posiłku wystarczą składniki, które z pewnością znaleźć można w każdej kuchni. Do najprostszych, a zarazem najefektywniejszych sposobów należy doprawienie ugotowanych różyczek brokułu odrobiną soli i zmielonego czarnego pieprzu.
By jeszcze lepiej wydobyć smak warzyw, dodać można również kilka łyżeczek oliwy z oliwek. Miłośnicy wyrazistych smaków rekomendują z kolei podawanie brokułów na parze skropionych paroma kroplami soku z cytryny i oprószonych czosnkiem granulowanym lub specjalną solą czosnkową. Brokuły gotowane na parze, zwłaszcza stanowiące dodatek do obiadu, dobrze komponować będą się też z różnego rodzaju suszonymi ziołami. W tym celu wykorzystać można zarówno gotowe mieszanki, jak i samodzielnie skomponować miks przypraw. Smak warzyw dobrze podkreślą między innymi koperek, tymianek czy majeranek (zwłaszcza wtedy, gdy brokuły podawane będą z mięsem lub ziemniakami).