Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado
Spis treści:
Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy!
Co zrobić z awokado?
Awokado jest owocem, który się albo kocha, albo nienawidzi. Niestety wiele osób zraża się do niego, gdyż samo w sobie ma mdły i nijaki smak. A to błąd! Dobrze doprawione awokado, podane w odpowiedni sposób może doskonale urozmaicić każdą potrawę, sprawiając, że zyskuje nie tylko walory smakowe, ale i odżywcze.
Z awokado można zrobić przede wszystkim świetne wegetariańskie pasty do chleba, które z powodzeniem mogą zastępować tradycyjne masło czy margarynę. Z tego też powodu awokado jest obowiązkowym produktem w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, gdyż stanowi dobre źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych. Awokado jest również podstawowym składnikiem guacamole, czyli sosu wywodzącego się z Meksyku.
Przyrządzane jest z dodatkiem kolendry, czosnku, soli i soku z limonki, chociaż istnieje również wiele zmodyfikowanych przepisów tego dipu. Guacamole jest genialnym dodatkiem do nachosów i innych słonych przekąsek, ale z powodzeniem może być także używane do kanapek czy placków tortilla. Awokado jest także rewelacyjnym składnikiem sushi, świeżych sałatek czy wrapów. Bardzo chętnie dodawane jest również do potraw z jajek, na przykład jajecznicy czy past jajecznych.
Jak przyprawić awokado?
Wiemy już, co można zrobić z awokado. Zanim jednak zaczniemy eksperymenty kuchenne z tym owocem, warto dowiedzieć się, z jakimi przyprawami szczególnie lubi się ten owoc. Awokado bardzo dobrze komponuje się ze świeżymi ziołami, szczególnie miętą, kolendrą oraz bazylią. Często awokado towarzyszy świeży czosnek jak na przykład we wspomnianym wcześniej guacamole.
Obowiązkową przyprawą podczas serwowania awokado jest sól i pieprz, najlepiej świeżo mielone. Mdły smak awokado dobrze przełamuje świeży sok z cytryny lub limonki, którymi warto zawsze skropić awokado przed podaniem. Co ciekawe, dodatek kwaśnego soku zapobiega czernieniu awokado.
Jak jeść awokado na surowo?
Awokado może stanowić doskonałe urozmaicenie wielu potraw. Awokado można jeść na surowo i tak zazwyczaj jest ono właśnie serwowane. Można poddawać je obróbce cieplnej, na przykład grillować na ruszcie, jednak znacznie częściej podawane jest na surowo, po prostu po obraniu i pokrojeniu. W warzywnych sałatkach stanowi dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i z tego samego powodu bardzo często dodawane jest także do koktajli.
Owoc awokado zmiksowany ze szpinakiem, jabłkiem i sokiem z cytryny jest prawdziwą bombą odżywczą, a dodatkowy dodatek produktu białkowego, na przykład jogurtu, jest kompletnym i pełnowartościowym posiłkiem. Awokado w plasterkach można spokojnie układać na grzankach w towarzystwie jajka i mielonego pieprzu. Warzywem, z którym szczególnie dobrze smakuje awokado jest świeży pomidor. Awokado jest także bardzo popularnym składnikiem sushi, gdzie w akompaniamencie surowej ryby i ryżu podbija podniebienia wielu osób. W Internecie jest cała masa przepisów jak jeść awokado na surowo, jednak gwarantujemy, że świetnie smakuje ze wszystkimi świeżymi warzywami, więc warto eksperymentować z nim w kuchni.