Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Spis treści:



Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

Co zrobić z awokado?

Awokado jest owocem, który się albo kocha, albo nienawidzi. Niestety wiele osób zraża się do niego, gdyż samo w sobie ma mdły i nijaki smak. A to błąd! Dobrze doprawione awokado, podane w odpowiedni sposób może doskonale urozmaicić każdą potrawę, sprawiając, że zyskuje nie tylko walory smakowe, ale i odżywcze.

Z awokado można zrobić przede wszystkim świetne wegetariańskie pasty do chleba, które z powodzeniem mogą zastępować tradycyjne masło czy margarynę. Z tego też powodu awokado jest obowiązkowym produktem w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, gdyż stanowi dobre źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych. Awokado jest również podstawowym składnikiem guacamole, czyli sosu wywodzącego się z Meksyku.

co można zrobić z awokado

Przyrządzane jest z dodatkiem kolendry, czosnku, soli i soku z limonki, chociaż istnieje również wiele zmodyfikowanych przepisów tego dipu. Guacamole jest genialnym dodatkiem do nachosów i innych słonych przekąsek, ale z powodzeniem może być także używane do kanapek czy placków tortilla. Awokado jest także rewelacyjnym składnikiem sushi, świeżych sałatek czy wrapów. Bardzo chętnie dodawane jest również do potraw z jajek, na przykład jajecznicy czy past jajecznych. 

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Jak przyprawić awokado?

Wiemy już, co można zrobić z awokado. Zanim jednak zaczniemy eksperymenty kuchenne z tym owocem, warto dowiedzieć się, z jakimi przyprawami szczególnie lubi się ten owoc. Awokado bardzo dobrze komponuje się ze świeżymi ziołami, szczególnie miętą, kolendrą oraz bazylią. Często awokado towarzyszy świeży czosnek jak na przykład we wspomnianym wcześniej guacamole.



Obowiązkową przyprawą podczas serwowania awokado jest sól i pieprz, najlepiej świeżo mielone. Mdły smak awokado dobrze przełamuje świeży sok z cytryny lub limonki, którymi warto zawsze skropić awokado przed podaniem. Co ciekawe, dodatek kwaśnego soku zapobiega czernieniu awokado. 

Jak jeść awokado na surowo? 

Awokado może stanowić doskonałe urozmaicenie wielu potraw. Awokado można jeść na surowo i tak zazwyczaj jest ono właśnie serwowane. Można poddawać je obróbce cieplnej, na przykład grillować na ruszcie, jednak znacznie częściej podawane jest na surowo, po prostu po obraniu i pokrojeniu. W warzywnych sałatkach stanowi dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i z tego samego powodu bardzo często dodawane jest także do koktajli.

jak przyprawić awokado
Fot. Teraz już wiesz jak przyprawić awokado

Owoc awokado zmiksowany ze szpinakiem, jabłkiem i sokiem z cytryny jest prawdziwą bombą odżywczą, a dodatkowy dodatek produktu białkowego, na przykład jogurtu, jest kompletnym i pełnowartościowym posiłkiem. Awokado w plasterkach można spokojnie układać na grzankach w towarzystwie jajka i mielonego pieprzu. Warzywem, z którym szczególnie dobrze smakuje awokado jest świeży pomidor. Awokado jest także bardzo popularnym składnikiem sushi, gdzie w akompaniamencie surowej ryby i ryżu podbija podniebienia wielu osób. W Internecie jest cała masa przepisów jak jeść awokado na surowo, jednak gwarantujemy, że świetnie smakuje ze wszystkimi świeżymi warzywami, więc warto eksperymentować z nim w kuchni. 


Zobacz również:

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

marynata do baraniny jakie przyprawy do baraniny

Marynata do baraniny – jakie przyprawy do baraniny wybrać?

Baranina, jeśli tylko zostanie odpowiednio przyrządzona jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Co więcej jest ona również niezwykle pożywna i po prostu smaczna. Jednym z najbardziej znanych przepisów jest mięso z baraniny, duszone w sezonowych warzywach. Niemniej jednak baraninę można również marynować, a także odpowiednio przyprawić, by wydobyć głębie jej smaku. Tak więc jak przygotować baraninę i jak wykonać szybką marynatę do baraniny?

jak przyprawić karpia przed smażeniem

Jak przyprawić karpia do smażenia?

Nie da się ukryć, że bez karpia niezwykle ciężko wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. To właśnie ta ryba stała się nieodłącznym symbolem świąt, co więcej jego smak stał się ulubionym smakiem Polaków podczas świąt. Przygotowanie tej ryby polega głównie na jej usmażeniu, niemniej jednak smak karpia można wzbogacić przyprawami, by stał się on jeszcze smaczniejszy. Jak więc przyprawić karpia do smażenia?

przyprawy do barszczu czerwonego jak doprawić barszcz

Przyprawy do barszczu czerwonego- jak doprawić barszcz?

Barszcze czerwony jest tradycyjną polską potrawą, która bardzo często gości na naszych stołach. Niemniej jednak, z racji tego, że wkrótce zbliżają się święta, a barszcz czerwony również jest potrawą świąteczną, wiele gospodyń domowych szuka sprawdzonych sposobów na jego doprawienie, by wydobyć głębie smaku. Tak więc doprawić barszcz czerwony?

jak przyprawić jagnięcinę

Jak przyprawić jagnięcinę? Przyprawy do jagnięciny

Jagnięcina jest rzadko serwowana na naszych stołach, jednak w wielu krajach jest uznawana za prawdziwy przysmak. Mięso to pochodzi od młodych zwierząt, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Dlatego jest bardzo delikatne i wyjątkowe w smaku. Odpowiednio przygotowane będzie bardzo soczyste, a wręcz może się rozpływać w ustach. Przygotowując jagnięcinę możemy sprawić niespodziankę naszym domownikom lub zaproszonym gościom. Aby było to możliwe, trzeba wiedzieć, jak przyprawić mięso, aby nie utraciło swoich walorów smakowych. Czym przyprawić jagnięcinę, aby wydobyć z niej wyjątkowy smak?

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.