Jak rośnie brokuł – uprawa brokułu

Jak rośnie brokuł – uprawa brokułu

Spis treści:



W internecie jest sporo poradników dotyczących uprawy najpopularniejszych warzyw, takich jak pomidory czy dynie. Nieco trudniej jest znaleźć odpowiedź na pytanie o to, jak rośnie brokuł i jak uprawiać brokuły, by mieć obfite plony.

Na początek można pocieszyć aspirujących ogrodników – uprawa brokuła nie jest przesadnie trudna. Da się to zrobić bez większego doświadczenia i w tym samym roku uzyskać pierwsze plony.



Brokuł – uprawa w domu, na polu, na kiełki

Jak uprawiać brokuły? To zależy od ilości posiadanego miejsca i możliwości. Najpopularniejsze są cztery metody uprawy brokułów:

  • na kiełki – nasiona wysypane na wacie kiełkują po kilku dniach i stanowią smaczny pokarm
  • z rozsady w domu – na parapecie lub pod lampą sadzimy brokuły w mini-doniczkach, a gdy podrosną, wystawiamy na pole lub przesadzamy do dużej doniczki.
  • w szklarni lub mini-szklarence – brokuł podrośnie szybko i będzie gotowy do sadzenia na polu
  • bezpośrednio w ziemi – roślina będzie długo rosła, ale w polskim klimacie da się w ten sposób uzyskać zbiory pod koniec lata.
brokuły uprawa
Fot. Uprawa brokuła

Oczywiście istnieją też różne warianty tych metod. Przykładowo ci, którzy nie mogą pozwolić sobie na szklarnię, ale nie wystarczy im sadzenie w gruncie, mogą stworzyć u siebie na polu tunel foliowy.

Jak rośnie brokuł?

Początkowo pojawiają się dwa owalne listki na cienkiej łodyżce. Na tym etapie brokuł przypomina wszystkie inne kiełki i nadaje się do jedzenia. Wkrótce jednak jego listki stają się bardziej postrzępione i zaczynają przypominać liście kapusty czy rzodkiewki.



Jak rośnie brokuł po osiągnięciu dojrzałości? Zyskuje duże i mięsiste, podłużne liście, które okalają kłąb brokuła. Na co dzień w kuchni wykorzystywane są brokułowe różyczki, ale uprawa brokuła to dobry pomysł z jeszcze jednego powodu. W sklepie nie dostaniemy podczas zakupów liści ani łodyg brokuła. A one też mają wartość odżywczą! Można z nich robić np. smaczne pesto.

jak rośnie brokuł
Fot. Jak rośnie brokuł – kwiat brokuła

Jak uprawiać brokuły w domu i ogrodzie?

Wiemy już, dlaczego warto uprawiać brokuł. A jak sadzić to pyszne warzywo? Nie ma ono specjalnych wymagań glebowych poza takimi, by była to ziemia w miarę żyzna i wilgotna. Brokuł nieźle znosi okresowe susze, choć lepiej go podlewać co najmniej raz w tygodniu. Może rosnąć w pełnym słońcu. Uprawa w szklarni lub mini-szklarence będzie najlepsza ze względu na  wysokie wymagania cieplne siewek. W przeciwnym razie nasiona wysadzone na polu mogą zakiełkować późno, a różyczki brokułu wydać jesienią lub na drugi rok. Zdecydowanie najłatwiejsza jest uprawa brokułu na kiełki, z którą poradzą sobie nawet dzieci. Jeśli chodzi o składniki odżywcze czy nawozy, to brokuł ma podobne potrzeby, jak wszystkie rośliny kapustowate. Można np. przygotowywać do jego podlewania gnojówkę z  pokrzyw.

jak uprawiać brokuły
Fot. Czy wiesz jak uprawiać brokuły ?

Brokuł – jak sadzić w towarzystwie innych warzyw?

Pamiętając, że brokuł to warzywo z tej  samej rodziny co kapusta, możemy sadzić go z daleka od główek kapusty. W ten sposób unikniemy niepohamowanego namnażania się szkodników, które atakują duże, zielone liście tych roślin. Z kolei dobrym sąsiedztwem dla brokuła będzie:

Również cebula, przyprawy i kwiaty nasturcji odstraszają szkodniki. Warto więc sadzić je pomiędzy grządkami, jak rośnie tam brokuł.

Brokuł – uprawa – stopień trudności

Jak widać, choć brokuł teoretycznie ma pewne wymagania odnośnie temperatury, to da się obecnie uprawiać go w domu czy ogródku. Tym, o czym warto pamiętać, jest odpowiednia ilość miejsca – różyczki brokułu są duże i będą dominować w ogrodzie.


Zobacz również:

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapusta jest prosto z pola. Jednak czy wiemy jak przyrządzić młodą kapustę? 

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?

jak rośnie pomelo

Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?

Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w Malezji. Następnie roślina stała się popularnym drzewem owocowym w Chinach. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie czytaj dalej!

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?



5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.