Jak rośnie brukselka? Uprawa brukselki

Jak rośnie brukselka? Uprawa brukselki

Spis treści:



Brukselka jest stosunkowo młodym warzywem, jeszcze 400 lat temu nic o niej nie było wiadomo. Jej prawidłowa nazwa to kapusta warzywna brukselska i należy do rodziny kapustowatych. Najprawdopodobniej została ona wyhodowana w Belgii poprzez skrzyżowanie kapusty głowiastej z dzikim, śródziemnomorskim jarmużem. Jej uprawy znajdują się przede wszystkim w Europie Zachodniej oraz Północnej. Jak wygląda uprawa tego warzywa i jak rośnie brukselka?

Jak rośnie brukselka?

Kapusta brukselska jest rośliną dwuroczną. Okres między sadzeniem a zbiorem wynosi aż 130 dni, chociaż istnieją odmiany, których wegetacja trwa jedynie 80 dni. Szron jest nawet korzystny w procesie jej rozwoju, dlatego jej uprawy są popularne w zimniejszych krajach Północnej Europy. Na terenach o cieplejszym klimacie jej zbiory odbywają się jesienią. Wysokie temperatury sprzyjają otwieraniu się kiełków, co skutkuje ich niezdatnością do spożycia. Główki brukselek rosnących w cieplejszych klimatach są wątłe oraz cierpkie w smaku.

jak rośnie brukselka
Fot. Czy wiesz jak rośnie brukselka ?

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Roślina kapusty warzywnej brukselskiej wytwarza długą łodygę, sięgającą nawet metra wysokości, ma ona dużą średnicę i bogate ulistnienie. Liście występują w różnych odcieniach zieleni, od jasnych i soczystych do szarozielonych barw. W trakcie, jak rośnie brukselka, w kątach liści pojawiają się drobne główki. Są one w rzeczywistości silnie skróconymi pędami bocznymi, równie bogatymi w liście. Na samym szczycie rośliny znajduje się pióropusz z liści, a w okresie kwitnienia pojawiają się tam kwiatostany, których pędy osiągają wysokość nawet 150 cm.



Brukselka uprawa

Uprawa brukselki trwa dość długo. Wymaga wiele cierpliwości oraz specyficznych warunków atmosferycznych, jednak w rzeczywistości nie jest to wymagająca roślina, dzięki czemu uprawa jest łatwa. Sadzenie powinno mieć miejsce wiosną w cieplejszych klimatach oraz jesienią w chłodniejszych. Gleba najlepiej przystosowana do uprawy kapusty brukselskiej powinna być wilgotna, bogata w materię organiczną, a także mieć pH około 6,8. Do prawidłowego wzrostu, brukselka wymaga obecności boru w glebie.

brukselka jak rośnie
Fot. Brukselka inaczej zwana kapustą brukselską

Rośliny należy sadzić głęboko, tak aby tylko 1/3 sadzonki znajdowała się nad ziemią. Brukselki krzak osiąga duże rozmiary, dlatego odstępy pomiędzy roślinami powinny wynosić po 60, a nawet 75 cm, jeżeli są one sadzone w rzędzie. Wymagane jest obfite nawadnianie, około 4 cm na tydzień.

Jakie warunki sprzyjają uprawie brukselki ?

Brukselka wymaga nasłonecznienia jedynie przez 5-6 godzin. Dlatego można ją trzymać w zacienionym miejscu, a następnie na tych kilka godzin wystawiać na dwór, na działanie promieni słonecznych. W uprawie na świeżym powietrzu można zastosować osłony dające cień przez resztę dnia.

kapusta brukselska jak uprawiać
Fot. Czy uprawa brukselki jest ciężka ?

W celu prawidłowego zbioru brukselki, obrywanie liści, które towarzyszą zebranym główkom, jest koniecznością. Zbiory powinny zostać zaplanowane na jesień w ciepłych klimatach i wiosnę w krajach północnych o chłodniejszym klimacie. Gotowość do zbioru manifestuje się twardością główek, zazielenieniem oraz średnicą w granicach 2,5 – 5 cm. Dzięki obrywaniu liści w trakcie zbiorów główek zapobiega się utracie energii rośliny na ich wzrost oraz odżywianie. Obrywanie dolnych liści służy w efekcie wzrostowi większych główek kapusty brukselskiej. Liście znajdujące się na szczycie rośliny należy zostawić.



Jak rośnie brukselka – podsumowanie

Kapusta brukselska, ze względu na wysoką koncentrację bardzo jakościowego białka oraz błonnika, jest bardzo polecana na dietach odchudzających. Ze względu na możliwość przyrządzania jej na różne sposoby (marynowanie, pieczenie, smażenie, gotowanie), odnajduje ona swoje miejsce w każdej kuchni. Ma znacznie więcej witaminy C od innych roślin kapustowatych, ale można w jej składzie znaleźć także witaminy z grupy B, świetnie poprawiających kondycję skóry, włosów i paznokci.


Zobacz również:

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapusta jest prosto z pola. Jednak czy wiemy jak przyrządzić młodą kapustę? 

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?

jak rośnie pomelo

Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?

Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w Malezji. Następnie roślina stała się popularnym drzewem owocowym w Chinach. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie czytaj dalej!

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.