Uprawa bakłażana – jak rośnie bakłażan

Uprawa bakłażana – jak rośnie bakłażan

Spis treści:



Bakłażan (oberżyna), prawidłowo nazywany psianką podłużną wywodzi się z Indii oraz południowej i wschodniej Afryki. Pierwsze informacje o tej roślinie zostały spisane w antycznych Chinach już około 500 r. p.n.e. Dopiero w XVII wieku bakłażan zaczął interesować również europejskie kraje. Ma bardzo delikatny smak i duże rozmiary, dlatego idealnie nadaje się jako tło dla intensywnych przypraw. Większość kuchennych przepisów dotyczących bakłażana przedstawia go wypełnionego przeróżnymi nadzieniami w postaci grillowanej lub pieczonej, ale jest także składnikiem słynnego Ratatouille. W tym artykule dowiesz się, jak rośnie bakłażan.



Jak rośnie bakłażan?

Bakłażan jest owocem gotowym do zbioru już po miesiącu od kwitnienia rośliny i pół roku po zasiewie. Owoc ten może być w postaci wydłużonej, gruszkowatej lub bardziej kulistej, zależnie od odmiany uprawianej psianki. Niektóre owoce mogą być brązowe, fioletowe, żółtozielone, a nawet białe. Jagoda ta osiąga rozmiar nawet do 30 cm oraz masę 500g. Bakłażan, jak rośnie, ma owoce osadzone na metrowych łodygach, które pokryte są jajowatymi, dużymi (15cm) liśćmi, a niekiedy i kolcami.

jak rośnie bakłażan
Fot. Czy wiesz jak rośnie bakłażan ?

To, jak rosną bakłażany, jest podyktowane warunkami atmosferycznymi terenu uprawnego. Mogą one rosnąć w ogrodach, na polu, jeżeli jest to ciepły, tropikalny lub subtropikalny klimat. Na terenach cechujących się chłodniejszymi temperaturami, prowadzi się uprawę pod osłonami, w postaci tuneli foliowych lub szklarni, oraz w doniczkach.



Bakłażan uprawa

Uprawa bakłażana wymaga szczegółowej pielęgnacji. Grunt przygotowany pod uprawę bakłażana należy regularnie odchwaszczać oraz podlewać. Powinien on być również bardzo żyzny, bogaty w próchnicę oraz odpowiednio nawieziony obornikiem lub kompostem. Psianka podłużna bardzo intensywnie korzysta z biodegradowalnych materiałów dostarczonych do gleby. W naturalnych warunkach uprawa bakłażana wymaga temperatury 20-30 stopni Celsjusza. Jeżeli tylko temperatura spada poniżej 15 stopni, wzrost psianki zostaje natychmiast zahamowany, skutkując brakiem owocowania. Stanowisko dla bakłażana powinno być również dobrze nasłonecznione i bezwietrzne.

jak uprawiać bakłażany
Fot. Bakłażan – uprawa na polu

Wcześniej przygotowaną rozsadę, do uprawy psianki podłużnej, wykorzystuje się na przełomie maja oraz czerwca. Uprawa bakłażana nie może być prowadzona na gruncie wcześniej wykorzystywanym do uprawy innych roślin psiankowatych, takich jak ziemniaki, papryka, pomidory. Odległość pomiędzy zasadzonymi roślinami powinna wynosić 25-35 cm, najlepiej od razu przygotować również podpory dla roślin, zapobiegające ich przewracaniu pod masą rosnących owoców. Dzięki przygotowaniu podpór wcześnie można mieć pewność, że nie zostaną uszkodzone systemy korzeniowe. Takie ryzyko istnieje, jeżeli słupki wbija się blisko wyrośniętych już i dojrzałych roślin. Owoce oberżyny należy zebrać jeszcze przed ich całkowitą dojrzałością, mają wtedy połyskującą, intensywną skórkę.



Uprawa bakłażana w doniczce

Uprawie bakłażana w doniczce przede wszystkim sprzyja prawidłowa temperatura gleby potrzebnej do wzrostu tych roślin. W małym i ciemnym pojemniku gleba osiąga znacznie wyższą temperaturę oraz wilgotność, niż miałoby to miejsce na polu lub w ogrodzie. Różnica temperatur ziemi w doniczce, w stosunku do ziemi gruntowej, może wynosić nawet 10 stopni. Ze względu na podtrzymanie w doniczce optymalnej temperatury gleby dla bakłażana, ma on możliwość odpowiedniego rozwoju systemu korzeniowego, a tym samym bardziej efektywnego wzrostu i kwitnienia oraz owocowania.

oberżyna uprawa
Fot. Bakłażan nazywany jest również oberżyną

Podczas uprawy oberżyny w doniczce, warto zapewnić dostęp pszczołom do roślin. Wspomogą one proces zapylania. Najlepiej w tym celu sprawdzają się słoneczne i bezwietrzne dni.

Najbardziej newralgicznym momentem uprawy bakłażana jest moment zbiorów owoców. Owoce bez nasion są niedojrzałe, natomiast jeżeli nasiona są suche – owoc został zebrany zbyt późno. W efekcie, bakłażany zebrane w nieodpowiednim momencie, są gorzkie, cierpkie i nieprzyjemne w smaku.


Zobacz również:

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapusta jest prosto z pola. Jednak czy wiemy jak przyrządzić młodą kapustę? 

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?

jak rośnie pomelo

Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?

Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w Malezji. Następnie roślina stała się popularnym drzewem owocowym w Chinach. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie czytaj dalej!

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?



5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.