Jak rosną orzechy nerkowca – właściwości orzechów nerkowca

Jak rosną orzechy nerkowca – właściwości orzechów nerkowca

Spis treści:



Orzechy nerkowca są miękkie, jasne, aromatyczne. Sprawia to, że są lubiane przez wszystkich i mają bogate zastosowania w sztuce kulinarnej. Są też niezwykle zdrowe: zdrowotne właściwości orzechów nerkowca są o wiele wyraźniejsze, niż w przypadku większości innych orzechów (a tym bardziej podobnie stosowanych w sztuce kulinarnej migdałów). Nerkowce są jednak trudne w uprawie i wymagające, rolnicy nie są więc w stanie zaspokoić rosnącego światowego popytu na te orzechy. 

Drzewo nerkowca czyli nanercz zachodni

Nanercz zachodni, czyli roślina wydająca orzechy nerkowca, to wiecznie zielone drzewo o wyjątkowo pięknym pokroju. W stanie dzikim rośnie w Ameryce Środkowej i na tropikalnych obszarach Ameryki Południowej. Jego naukowa nazwa botaniczna to Anacardium occidentale. Drzewo nerkowca ma także inne zwyczajowe nazwy polskie, w tym „orzech cashew” (częste zapożyczenie z języka angielskiego), „orzech nanerczowy” i „nerkowiec zachodni”.

drzewo nerkowca
Fot. Orzech nerkowca na drzewie

Nanercze zachodnie przynależą do rodziny nanerczowatych, są bliskimi krewniakami mango. Tak samo drzewo, jak i jego owoce są bardzo podobne do mango. Owoc nerkowca nie jest wprawdzie równie smaczny, jest jednak jadalny (często przyrządza się z niego galaretki i dżemy).

Niezwykle smaczne i pożywne są natomiast znajdujące się we wnętrzu owocu orzechy. Owoc wygląda przy tym dość spektakularnie, warto zobaczyć, jak rosną orzechy nerkowca wystające wprost z miąższu owocowego, w formie charakterystycznych ciemnych i masywnych łupin. Warto więc zastanowić się, jak rosną nerkowce, wzbogacając tym samym naszą wiedzę o tych pięknych (a także pełnych smaku i zdrowia!) egzotycznych roślinach.

Orzechy nerkowca – jak rosną najsmaczniejsze orzechy świata

Równie ciekawe jak to, jak rosną orzechy nerkowca, jest także to, jak szybko rosną ich ceny. Uprawa nerkowców staje się podstawą bytu wielu drobnych rolników południowo-wschodniej Azji. Aby dowiedzieć się, czemu są tak cenne, musimy poznać bliżej orzechy nerkowca – jak rosną, jak wyglądają, jak się je uprawia.

Światowa produkcja orzechów nerkowca wynosi obecnie około 4 milionów ton. To zdecydowanie za mało, aby sprostać szybko rosnącemu popytowi. W ciągu kilku lat mało dotąd znane orzechy nerkowca stały się bowiem niezwykle popularne w Europie i Stanach Zjednoczonych, a także w Chinach i Japonii. Tylko w ciągu ostatniej dekady ceny nerkowców na światowych giełdach rolnych wzrosły aż trzykrotnie. Główni producenci to natomiast Wietnam, Indie, Wybrzeże Kości Słoniowej i Filipiny – a więc kraje stosunkowo ubogie. Światowy boom na orzechy nerkowca i stale rosnący popyt umożliwił osiągnięcie wielu drobnym rolnikom tych krajów nadspodziewanie dużych zysków.

orzechy nerkowca jak rosną
Fot. Zastanawiałeś się kiedyś jak rosną orzechy nerkowca ?

Niestety, uprawa nerkowca jest stosunkowo trudna, a jej rozpoczęcie wymaga czasu i dość dużych nakładów finansowych. Imponujący nerkowiec, drzewo dorastające do 14 metrów wysokości, to drzewo wiecznie zielone. Zbiór orzechów z tak dużej możliwości nie jest oczywiście możliwy za pomocą maszyn, wymaga dużych nakładów pracy ludzkiej. Wspinanie się na tak wysokie drzewa jest też niebezpieczne, zwłaszcza w czasie pory deszczowej. Na cenę, jaką osiągają nerkowce, wpływa też powolny wzrost drzewa, które zaczyna owocować dopiero po kilku latach. Nie sposób więc porównać tego, jak rosną olbrzymie nerkowce, jak rosną niewielkie migdałowce i jak rosną niezwykle tanie w uprawie orzeszki ziemne. Istotny jest także klimat: nanercz zachodni to drzewo wymagające. Konieczne są nie tylko bardzo wysokie opady w porze deszczowej i całoroczne wysokie temperatury, ale też wyraźnie wyodrębniona pora sucha.  

Orzechy nerkowca – właściwości kulinarne

Orzechy nerkowca zastępują w kuchni migdały. Mają podobne właściwości smakowe, są jednak bardziej miękkie. Są to jedyne orzechy, które mogą spożywać osoby cierpiące na choroby dziąseł i osoby w wieku podeszłym, posługujące się protezami. W większości przepisów orzechy nerkowca zastąpić mogą także orzechy włoskie i laskowe. Nerkowce jemy oczywiście najczęściej jako przekąski, bez żadnych dodatków lub tylko z niewielką ilością soli. Można z nich jednak przygotować także jasne, aromatyczne pasty i masła orzechowe. W kuchni indyjskiej z pasty otrzymywanej z orzechów nerkowca sporządza się słodycze i curry. W kuchni europejskiej XXI wieku niezwykle popularne stało się „mleko” otrzymywane z orzechów nerkowca – doskonały zastępnik mleka krowiego, bardziej pożywny i smaczniejszy, niż mleko migdałowe.

orzechy nerkowca właściwości
Fot. Orzechy nerkowca mają mnóstwo pozytywnych właściwości odżywczych

Owoce nerkowca są natomiast nietrwałe i niezbyt smaczne w stanie surowym, ale na tyle słodkie i aromatyczne, że wytwarza się z nich napoje alkoholowe. Są one bardzo popularne wśród turystów odwiedzających Goa – stanowią wręcz symbol turystyki tego pięknego regionu nad  Oceanem Indyjskim. To właśnie w Goa obserwować możemy najpiękniejsze okazy nanerczy zachodnich i owoce nerkowca – jak rosną i jak są zbierane. Podobnie jak mango i figowiec, nerkowce należą do najpiękniejszych roślin świata i największych atrakcji turystycznych Indii. 

Wyróżniające orzechy nerkowca właściwości smakowe i zdrowotne nie obejmują otrzymywanego z jego łupin oleju. Jest on bardzo cierpki i nieprzyjemny w smaku. Nie stosuje się go więc w sztuce kulinarnej, znajduje natomiast wiele zastosowań w przemyśle i życiu codziennym. Służy np. do impregnowania drewna i konserwacji sieci rybackich. Ma także właściwości bakteriobójcze.

Orzechy nerkowca – wartości odżywcze

Posiadane przez orzechy nerkowca wartości odżywcze porównać można jedynie z orzechami włoskimi. Duża ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i rzadkich mikroelementów sprawia, że orzechy te zaliczamy do tzw. „superfoods”. 100 gramów orzechów nerkowca zaspokaja niemal połowę dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B. Nerkowce zawierają również wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K). Najcenniejsze są jednak mikroelementy, które zawierają orzechy nerkowca – właściwości cynku, żelaza, magnezu, selenu i cynku sprawiają, że zdrowiem i urodą będziemy mogli cieszyć się przez długie lata. Tymczasem to właśnie orzechy nerkowca pozwalają zaspokoić w całości dzienne zapotrzebowanie na te rzadkie minerały.

orzechy nerkowca kalorie
Fot. Orzechy nerkowca są bardzo kaloryczne

Orzechy nerkowca – kalorie bez strachu o zdrowie

Nie zastanawiajmy się więc, ile kalorii mają orzechy nerkowca, bo na pewno nawet duże ich spożycie nie będzie niekorzystne dla naszego zdrowia. Zdrowe kalorie możemy wykorzystać więc w domowych słodyczach z nerkowca: podobnie jak w przypadku chałwy i czekolady, dużą podaż energii rekompensują tu cenne składniki odżywcze. Szczególnie smaczny jest marcepan z nerkowców, delikatniejszy i bardziej aromatyczny, niż klasyczny marcepan migdałowy. Fakt, że nerkowce są o wiele bardziej miękkie niż inne orzechy sprawia, że wykorzystujemy te orzechy nie tylko do ozdabiania słodkich wypieków czy owocowych sałatek, ale także jako element nadzienia i główny składnik.


Zobacz również:

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?

soczewica jak rośnie

Jak rośnie soczewica – uprawa soczewicy w Polsce

Soczewica wymaga gleby przepuszczalnej o pH 6-6,5. Przy glebach ciężkich nie wyrośnie ładna soczewica uprawa będzie mało wydajna albo żadna. Oprócz tego dużo zależy panującego klimatu. Roślina ta wymaga upalnego lata, ale bez suszy. Bardzo ważne jest, aby gleba zachowała minimalną wilgotność. Na terenach podmokłych uprawa nie ma szans na sukces.

jak rośnie granat owoc

Jak rośnie granat ? Gdzie rośnie owoc granatu

Granat zazwyczaj rozwija się jako krzew lub drzewko, które wyrasta do ok. 3 do 5 m. Jest podatny na formowanie, dlatego jego wielkość można dostosować do odpowiednich rozmiarów. Jeśli chodzi o glebę, nie jest wymagający, natomiast potrzebuje dużo słońca i suchego powietrza. Jego zdolność przystosowania się do trudnych warunków powoduje, że coraz chętniej uprawiany jest w donicach, nawet w środkowej części Europy.

gdzie rosną banany

Gdzie rosną banany ? Jak wygląda drzewo bananowca

Banany – słodkie, pyszne, sycące i naturalne źródło witamin i minerałów – potasu, magnezu, kwasu foliowego, błonnika. Są cennym źródłem energii. Kupując banany warto zwrócić uwagę na to skąd pochodzą oraz na ich kolor – te z mocną, żółtą skórką mają dużą zawartość cukrów prostych i mniej skrobi niż te zielone. W sklepach dostępne są także banany czerwone i typu baby.

gdzie rośnie pieprz

Gdzie rośnie pieprz – jak wygląda uprawa pieprzu

Pieprz to przecież produkt, który znajduje się absolutnie w każdym domu, używamy go praktycznie codziennie, zatem powinniśmy być chyba ekspertami w wiedzy dotyczącej tej rośliny. Czy aby na pewno pieprz nie kryje przed nami tajemnic?

4.7/5 - (3 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.