Jak rośnie mango – gdzie rośnie i jak wygląda drzewo mango?

Jak rośnie mango – gdzie rośnie i jak wygląda drzewo mango?

Spis treści:



Mango jest świetnym składnikiem deserów, sosów, napojów, ale również dań wytrawnych. Jest bogate w cenne składniki odżywcze, przede wszystkim witaminę C i kwas foliowy, oraz charakteryzuje się niepowtarzalnym, uwielbianym smakiem. Gdzie tak naprawdę i jak rośnie mango?



Jak rośnie mango?

Mango rośnie na uprawach drzew w odmianie szlachetnej. Dojrzewają w czasie 2 -4 miesięcy. W ciągu jednego roku, jak rośnie mango, występuje tylko jeden okres kwitnienia oraz owocowania. Gdy owoc dojrzeje, sam spada z drzew, dlatego owoce mango muszą być zebrane jeszcze przed jego gotowością do spożycia. Następnie dojrzewają po zbiorach. Owoce można przechowywać stosunkowo krótko – tylko przez miesiąc. Niektóre drzewa dają owoce tylko co drugi rok, a jeżeli mają dostarczane za małe ilości azotu, owocowanie może występować nawet co trzy lub cztery lata. Owoce osiągają masę od 0,3 do 0,5kg, ale istnieją odmiany drzew mango, których owoce ważą 1 lub 2 kg. Pomimo tego, że drzewa te są wiatropylne, ze względu na klimat, w którym rosną, wymagają także pomocy owadów w zapyleniu.

gdzie rośnie mango
Fot. Jak i gdzie rośnie mango w naturalnym środowisku ?

Gdzie rośnie mango

Chociaż mango jest obecnie uprawiane na większości obszarów subtropikalnych i tropikalnych, wywodzi się z terenów Azji Południowej. Jest uznawane za narodowy owoc Indii, Pakistanu, Filipin oraz Bangladeszu. Największym producentem tych owoców są Indie, w 2014 roku produkcja w tym kraju wyniosła ponad 18 mln ton. Tereny optymalne dla mango, gdzie rośnie w naturze, charakteryzują się wysokimi temperaturami. W Europie uprawiane jest na niektórych terenach Hiszpanii (Wyspy Kanaryjskie, Andaluzja). Poza Azją, uprawy mango można znaleźć także w Meksyku, Brazylii, na Hawajach, w południowej Kalifornii i Florydzie. Uprawy mango można również, znaleźć w Australii, gdzie pierwsze zbiory tych owoców są przeznaczane na sprzedaż w celach charytatywnych.



Jak zasadzić mango w domu

Mango z pestki można również zasadzić w domu. W tym celu potrzebna jest doniczka, ziemia oraz pestka mango oczyszczona z włókien za pomocą kuchennego noża. Pestkę należy włożyć do ziemi spiczastym końcem w kierunku powierzchni, a następnie przysypać ją podłożem. Ważne jest, aby ziemia w doniczce była żyzna, dlatego najlepiej w tym celu nadaje się mieszanka ziemi ogrodniczej z perlitem i torfem. pH  gleby powinno być kwaśne, najkorzystniejsza wartość dla tej rośliny wynosi 5,5-7,5.

jak wyhodować mango
Fot. Czy wiesz jak wyhodować mango w domu ?

Kiełkowanie pestki ma miejsce dopiero po trzech tygodniach. Najlepszym momentem do zasadzenia pestki będzie wiosna, ponieważ mango w doniczce także wymaga odpowiedniej temperatury i nasłonecznienia. W celu przyspieszenia kiełkowania można pestkę delikatnie otworzyć imadłem lub natrzeć papierem ściernym przed jej posadzeniem.

Innym sposobem, na zasadzie mango w doniczce, jest wyjęcie ze środka pestki migdału. Należy robić to bardzo ostrożnie, aby go nie uszkodzić. Następnie powinno się go umieścić płasko pod cienką powierzchnią ziemi w temperaturze 20-25 stopni Celsjusza. Kiełkowanie rośliny zasadzonej w ten sposób powinno zacząć się w przeciągu 1-4 tygodni.



Jak wygląda drzewo mango

Drzewo mango jest wiecznie zielone i osiąga wysokość nawet 30m. Jednak odmiany szlachetne, wykorzystywane w uprawie, są o wiele niższe i bardziej rozłożyste. Jest to drzewo tropikalne, należące do rodzaju Mangifera z rodziny nanerczowatych. Jego liście są lancetowate, zebrane w rozety i osiągają nawet 25 cm długości. Okres kwitnienia drzewa wynosi 20-40 dni. Na terenie Indii ma ono miejsce od grudnia do marca, natomiast w Ameryce okres ten obejmuje styczeń i luty. Kwiaty zebrane są w kwiatostany składające się nawet z 7000 drobnych, czerwonych lub żółtych kwiatów.

jak wygląda drzewo mango
Fot. Czy wiesz jak wygląda drzewo mango ?

Symbol idealnie dojrzałego mango, trzymanego w dłoni przez Ganesę, jest w hinduizmie oznaką dotarcia do celu. Natomiast w Chinach zostało spopularyzowane jako oznaka miłości Mao Zedonga do swojego ludu. Uprawa mango w doniczce wymaga wiele cierpliwości, ale cóż tak nie cieszy, jak świeży, tropikalny owoc o długiej, egzotycznej historii uprawy, zebrany we własnym domu?


Zobacz również:

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapusta jest prosto z pola. Jednak czy wiemy jak przyrządzić młodą kapustę? 

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?

jak rośnie pomelo

Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?

Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w Malezji. Następnie roślina stała się popularnym drzewem owocowym w Chinach. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie czytaj dalej!

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?



5/5 - (2 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.