Uprawa selera naciowego – jak rośnie seler naciowy?

Uprawa selera naciowego – jak rośnie seler naciowy?

Spis treści:



Nie od dzisiaj wiadomo, że seler naciowy to bardzo wartościowe warzywo, które ma zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Uprawa selera naciowego w Polsce nie jest jednak szczególnie popularna. W naszym kraju najczęściej hoduje się odmiany samo bielące i zielone. Czasami można spotkać także odmiany o białawych lub żółtozielonych ogonkach. Podpowiadamy jak rośnie seler naciowy i jak uprawiać tę roślinę.

Seler naciowy – uprawa

Uprawa selera naciowego na działce oraz w polu jest opłacalna i bardzo polecana, szczególnie ze względu na to, że roślina to nie jest bardzo popularna w naszym kraju. Wiele osób jednak zastanawia się co warto wiedzieć o uprawie tego warzywa. Jakie warunki powinniśmy mu zapewnić?  Specjaliści podkreślają, że seler naciowy najlepiej czuje się w ciepłych glebach, które jednocześnie są wilgotne a także zasobne w próchnicę i w składniki odżywcze. Zaleca się używanie gleby o pH o pH od 6,0 do 6,8. 

seler naciowy uprawa
Fot. Pęczki selera naciowego

Pamiętajmy, że seler naciowy jest warzywem, które nie powinno być uprawiane w monokulturze. Zaleca się także unikanie sadzenia go w glebie po innych roślinach z rodziny selerowatych częściej niż co cztery lata. W przeciwnym razie narazimy roślinę na różnego rodzaju pasożyty i choroby. Seler naciowy może być uprawiany jako poplon po warzywach wcześnie schodzących, takich jak na przykład rzodkiewki czy szpinak. Nie powinno się jednak sadzić go w glebie po roślinach strączkowych.

Jak sadzić seler naciowy?

Wiele osób zastanawia się jak uprawiać seler naciowy i jak go sadzić. Roślinę tę uprawia się najczęściej metodą z rozsady, której przygotowanie trwa zazwyczaj od sześciu do dziesięciu tygodni. Nasiona musimy zasadzić do inspektu lub umieszczonych w szklarni skrzynek w połowie marca. Temperatura, której seler naciowy potrzebuje to około 25 stopni Celsjusza, jednak nie mniej niż 14 stopni Celsjusza. Kiedy pojawią się listki rozsadę pikujemy w rozstawie trzech na cztery i pół centymetra.

jak sadzić seler naciowy
Fot. Czy zastanawiałeś się kiedyś jak sadzić seler naciowy ?

Rozsadę wsadzamy w pole w połowie maja. Pamiętajmy jednak, że seler naciowy jest warzywem niezwykle wrażliwym na niską temperaturę, dlatego jeżeli w tym okresie nadal temperatura cyklicznie spada poniżej czternastu stopni powinniśmy nieco odwlec ten proces w czasie. Zachowana odległość w rozsadzie powinna wynosić około czterdziestu centymetrów, natomiast odległość pomiędzy rzędami powinna wynosić około pół metra. 

Seler naciowy – jak rośnie?

Wiele osób z pewnością zastanawia się, kiedy zbierać seler naciowy. Jeżeli zdecydujemy się na tradycyjną uprawę plonów możemy spodziewać się w okresie między lipcem a październikiem. W przypadku przyspieszonej uprawy, kiedy nasz seler znajduje się pod włókniną lub folią pierwszych warzyw możemy spodziewać się już w maju lub czerwcu. 

jak rośnie seler naciowy
Fot. Czy wiesz jak rośnie seler naciowy ?

Chociaż seler naciowy nie jest wyjątkowo wymagającą rośliną, potrzebuje on jednak określonej pielęgnacji. Roślinę należy systematycznie podlewać, szczególnie w porze suchej. Zapewni mu to zrównoważony wzrost i dobrą kondycję. Podczas jednego podlewania dawka wody powinna wynosić od dwudziestu do trzydziestu mililitrów. Bardzo istotnym zabiegiem jest także odchwaszczanie, na które warto zwrócić szczególną uwagę w okresie tuż po wysadzeniu rozsady w pole. 

Bardzo istotna jest także technika zbiorów, która na szczęście nie jest trudna. Seler naciowy należy przyciąć nożem kilka centymetrów pod poziomem gleby, w taki sposób, aby jednocześnie odciąć odrobinę korzenia. Jest to szczególnie istotne, ponieważ nać powinna tworzyć zwartą rozetę, a jeżeli przytniemy ją zbyt wysoko, będzie miała tendencje do rozpadania się. 


Zobacz również:

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?

soczewica jak rośnie

Jak rośnie soczewica – uprawa soczewicy w Polsce

Soczewica wymaga gleby przepuszczalnej o pH 6-6,5. Przy glebach ciężkich nie wyrośnie ładna soczewica uprawa będzie mało wydajna albo żadna. Oprócz tego dużo zależy panującego klimatu. Roślina ta wymaga upalnego lata, ale bez suszy. Bardzo ważne jest, aby gleba zachowała minimalną wilgotność. Na terenach podmokłych uprawa nie ma szans na sukces.

jak rośnie granat owoc

Jak rośnie granat ? Gdzie rośnie owoc granatu

Granat zazwyczaj rozwija się jako krzew lub drzewko, które wyrasta do ok. 3 do 5 m. Jest podatny na formowanie, dlatego jego wielkość można dostosować do odpowiednich rozmiarów. Jeśli chodzi o glebę, nie jest wymagający, natomiast potrzebuje dużo słońca i suchego powietrza. Jego zdolność przystosowania się do trudnych warunków powoduje, że coraz chętniej uprawiany jest w donicach, nawet w środkowej części Europy.

gdzie rosną banany

Gdzie rosną banany ? Jak wygląda drzewo bananowca

Banany – słodkie, pyszne, sycące i naturalne źródło witamin i minerałów – potasu, magnezu, kwasu foliowego, błonnika. Są cennym źródłem energii. Kupując banany warto zwrócić uwagę na to skąd pochodzą oraz na ich kolor – te z mocną, żółtą skórką mają dużą zawartość cukrów prostych i mniej skrobi niż te zielone. W sklepach dostępne są także banany czerwone i typu baby.

gdzie rośnie pieprz

Gdzie rośnie pieprz – jak wygląda uprawa pieprzu

Pieprz to przecież produkt, który znajduje się absolutnie w każdym domu, używamy go praktycznie codziennie, zatem powinniśmy być chyba ekspertami w wiedzy dotyczącej tej rośliny. Czy aby na pewno pieprz nie kryje przed nami tajemnic?

4/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.