Uprawa selera naciowego – jak rośnie seler naciowy?

Uprawa selera naciowego – jak rośnie seler naciowy?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Nie od dzisiaj wiadomo, że seler naciowy to bardzo wartościowe warzywo, które ma zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Uprawa selera naciowego w Polsce nie jest jednak szczególnie popularna. W naszym kraju najczęściej hoduje się odmiany samo bielące i zielone. Czasami można spotkać także odmiany o białawych lub żółtozielonych ogonkach. Podpowiadamy jak rośnie seler naciowy i jak uprawiać tę roślinę.

Seler naciowy – uprawa

Uprawa selera naciowego na działce oraz w polu jest opłacalna i bardzo polecana, szczególnie ze względu na to, że roślina to nie jest bardzo popularna w naszym kraju. Wiele osób jednak zastanawia się co warto wiedzieć o uprawie tego warzywa. Jakie warunki powinniśmy mu zapewnić?  Specjaliści podkreślają, że seler naciowy najlepiej czuje się w ciepłych glebach, które jednocześnie są wilgotne a także zasobne w próchnicę i w składniki odżywcze. Zaleca się używanie gleby o pH o pH od 6,0 do 6,8. 

seler naciowy uprawa
Fot. Pęczki selera naciowego

Pamiętajmy, że seler naciowy jest warzywem, które nie powinno być uprawiane w monokulturze. Zaleca się także unikanie sadzenia go w glebie po innych roślinach z rodziny selerowatych częściej niż co cztery lata. W przeciwnym razie narazimy roślinę na różnego rodzaju pasożyty i choroby. Seler naciowy może być uprawiany jako poplon po warzywach wcześnie schodzących, takich jak na przykład rzodkiewki czy szpinak. Nie powinno się jednak sadzić go w glebie po roślinach strączkowych.

Jak sadzić seler naciowy?

Wiele osób zastanawia się jak uprawiać seler naciowy i jak go sadzić. Roślinę tę uprawia się najczęściej metodą z rozsady, której przygotowanie trwa zazwyczaj od sześciu do dziesięciu tygodni. Nasiona musimy zasadzić do inspektu lub umieszczonych w szklarni skrzynek w połowie marca. Temperatura, której seler naciowy potrzebuje to około 25 stopni Celsjusza, jednak nie mniej niż 14 stopni Celsjusza. Kiedy pojawią się listki rozsadę pikujemy w rozstawie trzech na cztery i pół centymetra.

jak sadzić seler naciowy
Fot. Czy zastanawiałeś się kiedyś jak sadzić seler naciowy ?

Rozsadę wsadzamy w pole w połowie maja. Pamiętajmy jednak, że seler naciowy jest warzywem niezwykle wrażliwym na niską temperaturę, dlatego jeżeli w tym okresie nadal temperatura cyklicznie spada poniżej czternastu stopni powinniśmy nieco odwlec ten proces w czasie. Zachowana odległość w rozsadzie powinna wynosić około czterdziestu centymetrów, natomiast odległość pomiędzy rzędami powinna wynosić około pół metra. 

Seler naciowy – jak rośnie?

Wiele osób z pewnością zastanawia się, kiedy zbierać seler naciowy. Jeżeli zdecydujemy się na tradycyjną uprawę plonów możemy spodziewać się w okresie między lipcem a październikiem. W przypadku przyspieszonej uprawy, kiedy nasz seler znajduje się pod włókniną lub folią pierwszych warzyw możemy spodziewać się już w maju lub czerwcu. 

jak rośnie seler naciowy
Fot. Czy wiesz jak rośnie seler naciowy ?

Chociaż seler naciowy nie jest wyjątkowo wymagającą rośliną, potrzebuje on jednak określonej pielęgnacji. Roślinę należy systematycznie podlewać, szczególnie w porze suchej. Zapewni mu to zrównoważony wzrost i dobrą kondycję. Podczas jednego podlewania dawka wody powinna wynosić od dwudziestu do trzydziestu mililitrów. Bardzo istotnym zabiegiem jest także odchwaszczanie, na które warto zwrócić szczególną uwagę w okresie tuż po wysadzeniu rozsady w pole. 

Bardzo istotna jest także technika zbiorów, która na szczęście nie jest trudna. Seler naciowy należy przyciąć nożem kilka centymetrów pod poziomem gleby, w taki sposób, aby jednocześnie odciąć odrobinę korzenia. Jest to szczególnie istotne, ponieważ nać powinna tworzyć zwartą rozetę, a jeżeli przytniemy ją zbyt wysoko, będzie miała tendencje do rozpadania się. 


Zobacz również:

Jak rośnie gałka muszkatołowa?

Jak rośnie gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Posiada niepowtarzalny aromat, który podkręci smak potraw mięsnych, grz…

Jak rośnie wanilia

Jak rośnie wanilia?

Wanilia jest rośliną należącą do rodziny roślin storczykowatych. Nie jest jednak od razu kojarzona ze światem botaniki. Przez swój oryginalny …

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciem…

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapust…

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostat…

3/5 - (2 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *