Uprawa selera naciowego – jak rośnie seler naciowy?
Spis treści:
Nie od dzisiaj wiadomo, że seler naciowy to bardzo wartościowe warzywo, które ma zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Uprawa selera naciowego w Polsce nie jest jednak szczególnie popularna. W naszym kraju najczęściej hoduje się odmiany samo bielące i zielone. Czasami można spotkać także odmiany o białawych lub żółtozielonych ogonkach. Podpowiadamy jak rośnie seler naciowy i jak uprawiać tę roślinę.
Seler naciowy – uprawa
Uprawa selera naciowego na działce oraz w polu jest opłacalna i bardzo polecana, szczególnie ze względu na to, że roślina to nie jest bardzo popularna w naszym kraju. Wiele osób jednak zastanawia się co warto wiedzieć o uprawie tego warzywa. Jakie warunki powinniśmy mu zapewnić? Specjaliści podkreślają, że seler naciowy najlepiej czuje się w ciepłych glebach, które jednocześnie są wilgotne a także zasobne w próchnicę i w składniki odżywcze. Zaleca się używanie gleby o pH o pH od 6,0 do 6,8.
Pamiętajmy, że seler naciowy jest warzywem, które nie powinno być uprawiane w monokulturze. Zaleca się także unikanie sadzenia go w glebie po innych roślinach z rodziny selerowatych częściej niż co cztery lata. W przeciwnym razie narazimy roślinę na różnego rodzaju pasożyty i choroby. Seler naciowy może być uprawiany jako poplon po warzywach wcześnie schodzących, takich jak na przykład rzodkiewki czy szpinak. Nie powinno się jednak sadzić go w glebie po roślinach strączkowych.
Jak sadzić seler naciowy?
Wiele osób zastanawia się jak uprawiać seler naciowy i jak go sadzić. Roślinę tę uprawia się najczęściej metodą z rozsady, której przygotowanie trwa zazwyczaj od sześciu do dziesięciu tygodni. Nasiona musimy zasadzić do inspektu lub umieszczonych w szklarni skrzynek w połowie marca. Temperatura, której seler naciowy potrzebuje to około 25 stopni Celsjusza, jednak nie mniej niż 14 stopni Celsjusza. Kiedy pojawią się listki rozsadę pikujemy w rozstawie trzech na cztery i pół centymetra.
Rozsadę wsadzamy w pole w połowie maja. Pamiętajmy jednak, że seler naciowy jest warzywem niezwykle wrażliwym na niską temperaturę, dlatego jeżeli w tym okresie nadal temperatura cyklicznie spada poniżej czternastu stopni powinniśmy nieco odwlec ten proces w czasie. Zachowana odległość w rozsadzie powinna wynosić około czterdziestu centymetrów, natomiast odległość pomiędzy rzędami powinna wynosić około pół metra.
Seler naciowy – jak rośnie?
Wiele osób z pewnością zastanawia się, kiedy zbierać seler naciowy. Jeżeli zdecydujemy się na tradycyjną uprawę plonów możemy spodziewać się w okresie między lipcem a październikiem. W przypadku przyspieszonej uprawy, kiedy nasz seler znajduje się pod włókniną lub folią pierwszych warzyw możemy spodziewać się już w maju lub czerwcu.
Chociaż seler naciowy nie jest wyjątkowo wymagającą rośliną, potrzebuje on jednak określonej pielęgnacji. Roślinę należy systematycznie podlewać, szczególnie w porze suchej. Zapewni mu to zrównoważony wzrost i dobrą kondycję. Podczas jednego podlewania dawka wody powinna wynosić od dwudziestu do trzydziestu mililitrów. Bardzo istotnym zabiegiem jest także odchwaszczanie, na które warto zwrócić szczególną uwagę w okresie tuż po wysadzeniu rozsady w pole.
Bardzo istotna jest także technika zbiorów, która na szczęście nie jest trudna. Seler naciowy należy przyciąć nożem kilka centymetrów pod poziomem gleby, w taki sposób, aby jednocześnie odciąć odrobinę korzenia. Jest to szczególnie istotne, ponieważ nać powinna tworzyć zwartą rozetę, a jeżeli przytniemy ją zbyt wysoko, będzie miała tendencje do rozpadania się.