Jak namoczyć śledzie?
Spis treści:
- W czym moczyć śledzie?
- Moczenie śledzi w wodzie z octem
- Moczenie śledzi w maślance
- Ile czasu moczyć śledzie?
- Czy śledzie w oleju trzeba moczyć?
Wszystkim śledzie kojarzą się z tradycyjną wigilijną potrawą, którą podajemy na wigilijnym stole. Zanim jednak do tego dojdzie, śledzie trzeba przygotować i pozbyć się nieprzyjemnego zapachu Oraz mocnego, słonego smaku. Śledzie można przygotować na wiele sposobów, między innymi można je piec, smażyć lub marynować. Warto też wiedzieć, że śledzie nie zawsze są świeże, dlatego trzeba na to zwrócić uwagę oraz gdy je kupujemy, są surowe i musimy pozbyć się niezdrowych dla nas konserwantów. Z tego artykułu dowiesz się jak namoczyć śledzie czy śledzie w oleju trzeba moczyć i ile czasu moczyć śledzie.
W czym moczyć śledzie?
Najpopularniejszą metodą moczenia śledzi jest, moczenie śledzi w wodzie, lecz nie jest to jedyna metoda. Śledzie można moczyć na różne sposoby takie na przykład jak:
- Moczenie śledzi w wodzie z octem
- Moczenie śledzi w maślance
- Moczenie śledzi w zimnym mleku
- Moczenie śledzi w wodzie z przyprawami
- Moczenie śledzi w occie jabłkowym
- Moczenie śledzi w lekko osolonej wodzie
- Moczenie śledzi w wodzie gazowanej z sokiem z cytryny
Oczywiście jest dużo więcej sposobów na moczenie śledzi. Dziś zostaną podane dwa przykładowe sposoby na moczenie śledzi.
Moczenie śledzi w wodzie z octem
Do moczenia śledzi w occie biedzimy potrzebować dwie szklanki wody oraz jedną szklankę octu. Zostawiamy śledzie na co najmniej dwie godziny. Czynność powtarzamy 3 razy. Gdy już odlejemy roztwór, odstawiamy śledzie na durszlak, dopóki nie obciekną.
Moczenie śledzi w maślance
Zalewamy śledzie maślanka z dodatkiem octu na co najmniej 2-3 godziny. Ważne, żeby maślanka była zimna. Ciepła temperatura źle wpłynie na rybę. Dzięki temu nasze śledzie nabiorą kwaśnego smaku oraz kruchości. Można też zalać je mlekiem, ale ile moczyć śledzie w mleku? Podobnie jak w maślance co najmniej 2-3 godziny.
Ile czasu moczyć śledzie?
Przede wszystkim śledzie przed moczeniem trzeba obrobić. To znaczy wyciągnąć z niej kości, ściągnąć skórę (przy ściąganiu skóry pamiętajmy, żeby zacząć od głowy). Jeśli zaś marynujemy śledzie w occie skórę, należy zostawić.
Trzeba też wypatroszyć śledzia, to znaczy rozciąć go w pół. Gdy już marynujemy śledzie, warto co jakiś czas sprawdzać, jak smakuje. Śledzie nie powinny być bez smaku jak i nie powinny być za słone, dlatego warto odciąć sobie mały kawałeczek i spróbować jak nasza potrawa smakuje w danym momencie.
Ważna też jest, wielkość śledzi, od tego zależeć będzie, ile czasu potrzebujemy na moczenie śledzi. Śledzie przeważnie marynujemy cała noc, pamiętając przy tym, żeby wymieniać wodę. Na początku cogodzinne potem już możemy robić to rzadziej.
Czy śledzie w oleju trzeba moczyć?
Śledzie w oleju to najczęściej spotykany produkt w sklepach. Niejedna osoba zastanawia się, czy takie śledzie też trzeba moczyć? Śledzie w oleju są gotowe do jedzenia i nie trzeba ich moczyć. Natomiast jeśli chcemy, żeby ich smak był lepszy i rozpływały się w ustach, możemy je moczyć. Śledzie w oleju moczy się znacznie krócej, bo wystarczy tylko od 15 do 20 minut. Jeśli chcemy sprawić by nasz potrawa była jeszcze bardziej delikatna, moczymy je w mleku, co sprawi, że nasi goście będą zachwyceni.