Czy karpia można mrozić, czyli jak przechowywać karpia na wigilię
Spis treści:
- Jak zamrozić świeżego karpia – najlepsze sposoby
- Jak długo można mrozić surowego karpia?
- Jak przechowywać karpia do wigilii?
Potrawy z karpia to kwintesencja wigilii. W zależności od rodzaju ryby jaką kupimy warto poznać kilka rodzajów jej przechowywania oraz konserwacji, która pozwoli na dłuższe zachowanie świeżości oraz bardziej wyrazisty smak dań z karpia. Jak przechowywać karpia do wigilii? Jak zamrozić świeżego karpia? Czy karpia można mrozić?
Jak zamrozić świeżego karpia – najlepsze sposoby
Jednym z najłatwiejszych sposobów mrożenia karpia jest podzielenie go na kilka części oraz szczelne zawinięcie każdego fragmentu ryby w folię aluminiową, a następnie włożenie do zamrażarki. Tak przygotowana ryba na długo zachowuje smak oraz pierwotną świeżość. Ale czy można zamrozić przyprawionego karpia?
Okazuje się, że tak. Kiedy przyrządzimy już świeżą rybę i doprawimy ją odpowiednią ilością przypraw w tej postaci można ją zamrozić. Wystarczy pokroić ją w średniej wielkości kawałki, a następnie zapakować je w przeznaczony do tego zamykany pojemnik i schować do zamrażarki.
Mrożenie karpia z cebulą to tradycyjna metoda na wzbogacenie smaku oraz dłuższe zachowanie świeżości. Jest to łatwe w przygotowaniu, ponieważ wystarczy pokroić świeżą w dzwonki oraz zasypać ją lekko solą.
Następnie należy pokroić cebulę w talarki lub kostkę i posypać nią karpia. W kolejnym kroku należy zawinąć wszystko w szczelne opakowanie oraz schować do zamrażarki.
Jak długo można mrozić surowego karpia?
Jak długo można mrozić świeżego karpia? – to pytanie, które bardzo często pojawia się po podzieleniu części ryby. Zamrażarka pozwala na zachowanie świeżości karpia na bardzo długo. Ale jak długo można trzymać surowego karpia w zamrażarce?
Jeżeli odpowiednio zabezpieczymy karpia można przechowywać go w zamrażarce przez okres sześciu miesięcy. Dzięki dobremu mrożeniu oraz przyrządzaniu można korzystać ze smacznej i zdrowej ryby przez cały rok.
Mrożony karp świetnie nadaje się do przyrządzania różnego rodzaju dań. Idealnie nadaje się zarówno do potraw świątecznych jak i codziennych dań obiadowych.
Czy myć karpia przed zamrożeniem?
Mycie nie zawsze jest konieczne szczególnie jeżeli chodzi o gotowe filety. Jeżeli zaś mamy do czynienia z świeżą, wypatroszoną rybą warto najpierw umyć ja pod bieżącą wodą, osuszyć, a dopiero później przełożyć do zamrażarki.
Jak przechowywać karpia do wigilii?
Aby karp zachował świeżość do świąt nie zawsze konieczne jest jego mrożenie. Kilka dni przed wigilią można również przygotować rybę tak, aby do świąt zachowała swoje walory smakowe. Jedną z tradycyjnych metod konserwacji ryby jest przechowywanie jej w solance.
Roztwór soli kamiennej należy przygotować przy użyciu soli i wody przegotowanej. Następnie warto przyrządzić karpia krojąc go na odpowiednie fragmenty i przekładając do wody z solą. Tak przygotowaną rybę należy przygotować w ciągu trzech dni.
Karpia można podawać na różne sposoby, w zależności od rodzaju dania. Według niektórych przepisów można usmażyć rybę w panierce, upiec lub też przygotować karpia w galarecie według tradycyjnej kuchni.
Do dania warto użyć sprawdzonych przypraw, nadających wyrazisty smak takich jak majeranek, bazylia czy pieprz mielony. Jako dodatku można użyć również lubczyku lub curry w bardziej orientalnej wersji.
Karpia kroimy w d z w o n k a