Jak dodać śmietanę do zupy aby ją zagęścić ?

Jak dodać śmietanę do zupy aby ją zagęścić ?

Spis treści:



Jaką wybrać śmietanę do zup, żeby wzbogacić ich wartość odżywczą, a jednocześnie sprawić, żeby zachowały swój niepowtarzalny smak? Istnieje wiele typów śmietan i śmietanek, jednak należy mieć na uwadze fakt, że nie wszystkie śmietany będą nadawać się do każdego rodzaju zupy. Podpowiemy również, jak dodać śmietanę do zupy we właściwy sposób (nie powodując jej zwarzenia).

Jaka śmietana do zupy

Wśród śmietan, które są przeznaczone do dodania do zup, wyróżniamy:

  • śmietanę 12 i 18% – są to najczęściej dodawane zagęstniki zup i sosów
  • śmietankę 18-20% (tłustą) – nadaje się do zup i sosów, śmietanki mają bardziej słodki smak, więc raczej łagodzą smak potrawy
  • śmietankę 30-36% (na opakowaniach nazywana tortową lub kremówką) – jest głównie przeznaczona do deserów, ale nadaje się też do złagodzenia smaku zup

Istnieje również opcja śmietany 9 %; jest to odtłuszczona śmietana, która jest często wybierana przez osoby będące na diecie.

jaka śmietana do zupy
Fot. Jeżeli nie wiesz jaką śmietana do zupy wybrać, koniecznie czytaj dalej

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Kwestia, jaka śmietana do zupy będzie odpowiednia, zależy zatem od ilości tłuszczu, jaki chcemy dodać do zupy oraz jaki charakter chcemy jej nadać (wykwintny czy po prostu chcemy zupę zagęścić).



Jak zahartować śmietanę

Jeśli nie mieliśmy wcześniej okazji tego robić, dobrze wiedzieć zawczasu, jak dodać śmietanę do zupy w prawidłowy sposób oraz co zrobić, żeby śmietana się nie zwarzyła tzn. żeby w zupie nie powstały nieestetyczne grudki.

jak zahartować śmietanę
Fot. Odpowiednio zahartowana śmietana idealnie podkreśli smak zupy

Żeby temu zapobiec, śmietanę przed dodaniem do zupy należy zahartować. Oznacza to, że nie dodajemy jej bezpośrednio do garnka. Do osobnego naczynia, najlepiej szklanki, wlewamy odpowiednią ilość śmietany, następnie dodajemy do niej kilka łyżek gorącej zupy. Można dodać też jedną czy dwie łyżki letniej wody. Wszystko należy dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita, gładka konsystencja. Jeśli dodajemy śmietanę do zupy pomidorowej z przecierem pomidorowym, dobrze jest wymieszać śmietanę z zupą i z koncentratem.



Kiedy dodać śmietanę do zupy

Po wymieszaniu mieszanki zupy i śmietany wlewamy tak zahartowaną śmietanę do gotującej się zupy i mieszamy. Robimy to w końcowym momencie gotowania. Pamiętajmy, że zupę z dodatkiem śmietany należy spożyć w przeciągu 2-3 dni, w przeciwnym razie zupa nabierze kwaśnego smaku. Jeśli zatem przygotowujemy zupę na obiad następnego dnia, dobrze będzie zaczekać z dodaniem śmietany na kilka chwil przed jej podaniem.

kiedy dodać śmietanę do zupy
Fot. Kiedy najlepiej dodać śmietanę do zupy, aby się nie zwarzyła ?

Skład śmietany

Kiedy opanowaliśmy już dodawanie śmietany do zupy, przyjrzyjmy się bliżej samym śmietanom. Przy wyborze produktu poza procentowym udziałem tłuszczu należy również zwrócić uwagę na zawartość innych składników. Zależy nam na tym, żeby produkt był w jak najmniejszym stopniu przetworzony. Niestety w składzie większości śmietan obok mleka często widnieją zagęstniki typu guma guar, karagen, mączka chleba świętojańskiego czy żelatyna. O ile zmniejszają one ryzyko zważenia się śmietany przy dodawaniu jej do zupy czy innych gorących posiłków, spożywane w nadmiarze mogą mieć negatywny wpływ na nasz układ pokarmowy. Dobrze zatem wybierać takie śmietany, które w składzie mają tylko naturalne składniki.


Zobacz również:

jak mrozić truskawki

Jak mrozić truskawki? Powiew lata w środku zimy

Gdy zbliżają się wakacje i rozpoczyna sezon urlopowy, cieszymy się z długo wyczekiwanego czasu odpoczynku. Pojawia się jednak nutka smutku – wszak koniec czerwca i początek lipca to jednocześnie rozstanie ze smakiem i zapachem truskawek. Dla wielbicieli tego aromatycznego owocu, a tych w naszym kraju nie brakuje, to trudny czas. Tym bardziej, że w naszej strefie klimatycznej truskawkami z polskich plantacji możemy cieszyć się zaledwie kilka tygodni. Przez pozostałą część roku w sprzedaży znajdziemy co prawda owoce importowane, ale są one bardzo drogie i – choć piękne – miłośnicy naszych rodzimych truskawek niezbyt cenią ich walory smakowe.

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

fleksitarianizm - na czym polega dieta fleksitariańska

Fleksitarianizm – na czym polega dieta felksitariańska

Fleksitarianizm jest jednym ze sposobów odżywiania, który słynie z bazowania przede wszystkim na owocach i warzywach. W przeciwieństwie do wegetarianizmu dopuszcza sporadyczne jedzenia mięsa i ryb. Najistotniejszą zaletą, jaką posiada flexitarianizm jest ochrona organizmu przed chorobami układu krążenia, cukrzycą, a także zapobiega powstawaniu nowotworów. Skutkiem ubocznym fleksitarianizmu jest doprowadzenie do redukcji masy ciała, co z pewnością posiada pozytywny wydźwięk na stan zdrowia w przypadku osób z nadwagą i otyłością. Przedstawiamy, dlaczego fleksitarianizm jest dobrym wyborem, a także dlaczego jest bardzo często wybierany jako sposób odżywiania. 

liście kalafiora co można zrobić i czy są jadalne

Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?

Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.



1/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.