Jak dodać śmietanę do zupy aby ją zagęścić ?

Jak dodać śmietanę do zupy aby ją zagęścić ?

Spis treści:



Jaką wybrać śmietanę do zup, żeby wzbogacić ich wartość odżywczą, a jednocześnie sprawić, żeby zachowały swój niepowtarzalny smak? Istnieje wiele typów śmietan i śmietanek, jednak należy mieć na uwadze fakt, że nie wszystkie śmietany będą nadawać się do każdego rodzaju zupy. Podpowiemy również, jak dodać śmietanę do zupy we właściwy sposób (nie powodując jej zwarzenia).



Jaka śmietana do zupy

Wśród śmietan, które są przeznaczone do dodania do zup, wyróżniamy:

  • śmietanę 12 i 18% – są to najczęściej dodawane zagęstniki zup i sosów
  • śmietankę 18-20% (tłustą) – nadaje się do zup i sosów, śmietanki mają bardziej słodki smak, więc raczej łagodzą smak potrawy
  • śmietankę 30-36% (na opakowaniach nazywana tortową lub kremówką) – jest głównie przeznaczona do deserów, ale nadaje się też do złagodzenia smaku zup

Istnieje również opcja śmietany 9 %; jest to odtłuszczona śmietana, która jest często wybierana przez osoby będące na diecie.

jaka śmietana do zupy
Fot. Jeżeli nie wiesz jaką śmietana do zupy wybrać, koniecznie czytaj dalej

Kwestia, jaka śmietana do zupy będzie odpowiednia, zależy zatem od ilości tłuszczu, jaki chcemy dodać do zupy oraz jaki charakter chcemy jej nadać (wykwintny czy po prostu chcemy zupę zagęścić).

Jak zahartować śmietanę

Jeśli nie mieliśmy wcześniej okazji tego robić, dobrze wiedzieć zawczasu, jak dodać śmietanę do zupy w prawidłowy sposób oraz co zrobić, żeby śmietana się nie zwarzyła tzn. żeby w zupie nie powstały nieestetyczne grudki.

jak zahartować śmietanę
Fot. Odpowiednio zahartowana śmietana idealnie podkreśli smak zupy

Żeby temu zapobiec, śmietanę przed dodaniem do zupy należy zahartować. Oznacza to, że nie dodajemy jej bezpośrednio do garnka. Do osobnego naczynia, najlepiej szklanki, wlewamy odpowiednią ilość śmietany, następnie dodajemy do niej kilka łyżek gorącej zupy. Można dodać też jedną czy dwie łyżki letniej wody. Wszystko należy dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita, gładka konsystencja. Jeśli dodajemy śmietanę do zupy pomidorowej z przecierem pomidorowym, dobrze jest wymieszać śmietanę z zupą i z koncentratem.



Kiedy dodać śmietanę do zupy

Po wymieszaniu mieszanki zupy i śmietany wlewamy tak zahartowaną śmietanę do gotującej się zupy i mieszamy. Robimy to w końcowym momencie gotowania. Pamiętajmy, że zupę z dodatkiem śmietany należy spożyć w przeciągu 2-3 dni, w przeciwnym razie zupa nabierze kwaśnego smaku. Jeśli zatem przygotowujemy zupę na obiad następnego dnia, dobrze będzie zaczekać z dodaniem śmietany na kilka chwil przed jej podaniem.

kiedy dodać śmietanę do zupy
Fot. Kiedy najlepiej dodać śmietanę do zupy, aby się nie zwarzyła ?

Skład śmietany

Kiedy opanowaliśmy już dodawanie śmietany do zupy, przyjrzyjmy się bliżej samym śmietanom. Przy wyborze produktu poza procentowym udziałem tłuszczu należy również zwrócić uwagę na zawartość innych składników. Zależy nam na tym, żeby produkt był w jak najmniejszym stopniu przetworzony. Niestety w składzie większości śmietan obok mleka często widnieją zagęstniki typu guma guar, karagen, mączka chleba świętojańskiego czy żelatyna. O ile zmniejszają one ryzyko zważenia się śmietany przy dodawaniu jej do zupy czy innych gorących posiłków, spożywane w nadmiarze mogą mieć negatywny wpływ na nasz układ pokarmowy. Dobrze zatem wybierać takie śmietany, które w składzie mają tylko naturalne składniki.


Zobacz również:

dlaczego Polacy kochają sernik

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

 Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć.  Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.