Jak dodać śmietanę do zupy aby ją zagęścić ?

Spis treści:
Jaką wybrać śmietanę do zup, żeby wzbogacić ich wartość odżywczą, a jednocześnie sprawić, żeby zachowały swój niepowtarzalny smak? Istnieje wiele typów śmietan i śmietanek, jednak należy mieć na uwadze fakt, że nie wszystkie śmietany będą nadawać się do każdego rodzaju zupy. Podpowiemy również, jak dodać śmietanę do zupy we właściwy sposób (nie powodując jej zwarzenia).
Jaka śmietana do zupy
Wśród śmietan, które są przeznaczone do dodania do zup, wyróżniamy:
- śmietanę 12 i 18% – są to najczęściej dodawane zagęstniki zup i sosów
- śmietankę 18-20% (tłustą) – nadaje się do zup i sosów, śmietanki mają bardziej słodki smak, więc raczej łagodzą smak potrawy
- śmietankę 30-36% (na opakowaniach nazywana tortową lub kremówką) – jest głównie przeznaczona do deserów, ale nadaje się też do złagodzenia smaku zup
Istnieje również opcja śmietany 9 %; jest to odtłuszczona śmietana, która jest często wybierana przez osoby będące na diecie.

Kwestia, jaka śmietana do zupy będzie odpowiednia, zależy zatem od ilości tłuszczu, jaki chcemy dodać do zupy oraz jaki charakter chcemy jej nadać (wykwintny czy po prostu chcemy zupę zagęścić).
Jak zahartować śmietanę
Jeśli nie mieliśmy wcześniej okazji tego robić, dobrze wiedzieć zawczasu, jak dodać śmietanę do zupy w prawidłowy sposób oraz co zrobić, żeby śmietana się nie zwarzyła tzn. żeby w zupie nie powstały nieestetyczne grudki.

Żeby temu zapobiec, śmietanę przed dodaniem do zupy należy zahartować. Oznacza to, że nie dodajemy jej bezpośrednio do garnka. Do osobnego naczynia, najlepiej szklanki, wlewamy odpowiednią ilość śmietany, następnie dodajemy do niej kilka łyżek gorącej zupy. Można dodać też jedną czy dwie łyżki letniej wody. Wszystko należy dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita, gładka konsystencja. Jeśli dodajemy śmietanę do zupy pomidorowej z przecierem pomidorowym, dobrze jest wymieszać śmietanę z zupą i z koncentratem.
Kiedy dodać śmietanę do zupy
Po wymieszaniu mieszanki zupy i śmietany wlewamy tak zahartowaną śmietanę do gotującej się zupy i mieszamy. Robimy to w końcowym momencie gotowania. Pamiętajmy, że zupę z dodatkiem śmietany należy spożyć w przeciągu 2-3 dni, w przeciwnym razie zupa nabierze kwaśnego smaku. Jeśli zatem przygotowujemy zupę na obiad następnego dnia, dobrze będzie zaczekać z dodaniem śmietany na kilka chwil przed jej podaniem.

Skład śmietany
Kiedy opanowaliśmy już dodawanie śmietany do zupy, przyjrzyjmy się bliżej samym śmietanom. Przy wyborze produktu poza procentowym udziałem tłuszczu należy również zwrócić uwagę na zawartość innych składników. Zależy nam na tym, żeby produkt był w jak najmniejszym stopniu przetworzony. Niestety w składzie większości śmietan obok mleka często widnieją zagęstniki typu guma guar, karagen, mączka chleba świętojańskiego czy żelatyna. O ile zmniejszają one ryzyko zważenia się śmietany przy dodawaniu jej do zupy czy innych gorących posiłków, spożywane w nadmiarze mogą mieć negatywny wpływ na nasz układ pokarmowy. Dobrze zatem wybierać takie śmietany, które w składzie mają tylko naturalne składniki.

Bartek Czwartek