Jak dodać śmietanę do zupy aby ją zagęścić ?

Jak dodać śmietanę do zupy aby ją zagęścić ?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



JakÄ… wybrać Å›mietanÄ™ do zup, żeby wzbogacić ich wartość odżywczÄ…, a jednoczeÅ›nie sprawić, żeby zachowaÅ‚y swój niepowtarzalny smak? Istnieje wiele typów Å›mietan i Å›mietanek, jednak należy mieć na uwadze fakt, że nie wszystkie Å›mietany bÄ™dÄ… nadawać siÄ™ do każdego rodzaju zupy. Podpowiemy również, jak dodać Å›mietanÄ™ do zupy we wÅ‚aÅ›ciwy sposób (nie powodujÄ…c jej zwarzenia).

Jaka śmietana do zupy

Wśród śmietan, które są przeznaczone do dodania do zup, wyróżniamy:

  • Å›mietanÄ™ 12 i 18% â€“ sÄ… to najczęściej dodawane zagÄ™stniki zup i sosów
  • Å›mietankÄ™ 18-20% (tÅ‚ustÄ…) – nadaje siÄ™ do zup i sosów, Å›mietanki majÄ… bardziej sÅ‚odki smak, wiÄ™c raczej Å‚agodzÄ… smak potrawy
  • Å›mietankÄ™ 30-36% (na opakowaniach nazywana tortowÄ… lub kremówkÄ…) – jest głównie przeznaczona do deserów, ale nadaje siÄ™ też do zÅ‚agodzenia smaku zup

Istnieje również opcja śmietany 9 %; jest to odtłuszczona śmietana, która jest często wybierana przez osoby będące na diecie.

jaka śmietana do zupy
Fot. Jeżeli nie wiesz jaką śmietana do zupy wybrać, koniecznie czytaj dalej

Kwestia, jaka śmietana do zupy będzie odpowiednia, zależy zatem od ilości tłuszczu, jaki chcemy dodać do zupy oraz jaki charakter chcemy jej nadać (wykwintny czy po prostu chcemy zupę zagęścić).

Jak zahartować śmietanę

JeÅ›li nie mieliÅ›my wczeÅ›niej okazji tego robić, dobrze wiedzieć zawczasu, jak dodać Å›mietanÄ™ do zupy w prawidÅ‚owy sposób oraz co zrobić, żeby Å›mietana siÄ™ nie zwarzyÅ‚a tzn. żeby w zupie nie powstaÅ‚y nieestetyczne grudki.

jak zahartować śmietanę
Fot. Odpowiednio zahartowana śmietana idealnie podkreśli smak zupy

Żeby temu zapobiec, śmietanę przed dodaniem do zupy należy zahartować. Oznacza to, że nie dodajemy jej bezpośrednio do garnka. Do osobnego naczynia, najlepiej szklanki, wlewamy odpowiednią ilość śmietany, następnie dodajemy do niej kilka łyżek gorącej zupy. Można dodać też jedną czy dwie łyżki letniej wody. Wszystko należy dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita, gładka konsystencja. Jeśli dodajemy śmietanę do zupy pomidorowej z przecierem pomidorowym, dobrze jest wymieszać śmietanę z zupą i z koncentratem.

Kiedy dodać śmietanę do zupy

Po wymieszaniu mieszanki zupy i Å›mietany wlewamy tak zahartowanÄ… Å›mietanÄ™ do gotujÄ…cej siÄ™ zupy i mieszamy. Robimy to w koÅ„cowym momencie gotowania. PamiÄ™tajmy, że zupÄ™ z dodatkiem Å›mietany należy spożyć w przeciÄ…gu 2-3 dni, w przeciwnym razie zupa nabierze kwaÅ›nego smaku. JeÅ›li zatem przygotowujemy zupÄ™ na obiad nastÄ™pnego dnia, dobrze bÄ™dzie zaczekać z dodaniem Å›mietany na kilka chwil przed jej podaniem.

kiedy dodać śmietanę do zupy
Fot. Kiedy najlepiej dodać śmietanę do zupy, aby się nie zwarzyła ?

Skład śmietany

Kiedy opanowaliÅ›my już dodawanie Å›mietany do zupy, przyjrzyjmy siÄ™ bliżej samym Å›mietanom. Przy wyborze produktu poza procentowym udziaÅ‚em tÅ‚uszczu należy również zwrócić uwagÄ™ na zawartość innych skÅ‚adników. Zależy nam na tym, żeby produkt byÅ‚ w jak najmniejszym stopniu przetworzony. Niestety w skÅ‚adzie wiÄ™kszoÅ›ci Å›mietan obok mleka czÄ™sto widniejÄ… zagÄ™stniki typu guma guar, karagen, mÄ…czka chleba Å›wiÄ™tojaÅ„skiego czy żelatyna. O ile zmniejszajÄ… one ryzyko zważenia siÄ™ Å›mietany przy dodawaniu jej do zupy czy innych gorÄ…cych posiÅ‚ków, spożywane w nadmiarze mogÄ… mieć negatywny wpÅ‚yw na nasz ukÅ‚ad pokarmowy. Dobrze zatem wybierać takie Å›mietany, które w skÅ‚adzie majÄ… tylko naturalne skÅ‚adniki.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Syrop z pędów sosny to naturalny sposób, który może wspierać odporność, a jego przygotowanie jest możliwe w domowym zaciszu. Pozyskiwany z mŅ

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, ktÅ

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelujÄ…cÄ… substancjÄ… pochodzenia roÅ›linnego, pozyskiwanÄ… z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny skÅ‚adnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kieÅ‚kowania zbóż (najczęściej jÄ™czmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym skÅ‚adnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

3.3/5 - (3 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *