Jak smażyć łososia

Jak smażyć łososia

Spis treści:



Łosoś to bez wątpienia ryba, po którą najchętniej sięgamy podczas zakupów, a smażone filety serwowane w wielu restauracjach smakują nawet dzieciom. Dodatkowo łosoś bogaty jest w cenne minerały oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, przez co pełni on bardzo ważną rolę w zapewnieniu zdrowej i zbilansowanej diety na co dzień. Aby w pełni docenić jego walory smakowe, warto spróbować przygotować go samodzielnie w domu. Zatem jak usmażyć łososia?

Jak usmażyć łososia w domu?

Jeśli do tej pory nie wiedziałeś jak smażyć łososia, bardzo możliwe, że próby przygotowania tej ryby kończyły się na jej ugotowaniu, a nie usmażeniu. To bardzo częsty błąd popełniany zwłaszcza na początku przygody kulinarnej. Jak zrobić łososia na patelni? Do jego przygotowania potrzebna będzie patelnia z nieprzywierającą powłoką, wygodna łopatka do przewracania fileta, oraz odrobina tłuszczu, najlepiej olej rzepakowy, bądź klarowane masło.

jak zrobić łososia na patelni
Fot. Łosoś z patelni to zdrowy pomysł na domowy obiad

Na początek kawałek ryby myjemy oraz dokładnie osuszamy go z dwóch stron papierowym ręcznikiem. Nie należy pomijać tego kroku, ponieważ zbyt wilgotna skóra z pewnością zacznie przywierać do patelni. Łosoś to bardzo aromatyczna ryba, która nie potrzebuje skomplikowanych mieszanek przypraw, przed jej usmażeniem wystarczy oprószyć ją solą i pieprzem.

Jak długo smażyć łososia?

Patelnia, na której chcemy usmażyć łososia, musi być odpowiednio rozgrzana, najlepiej by tłuszcz osiągnął temperaturę między 160-180 stopni. Należy jednak pamiętać, by przed samym włożeniem ryby na patelnię, zmniejszyć moc palnika o połowę, by jej nie spalić. Ile smażyć łososia ? 

ile smażyć łososia
Fot. Odpowiedni czas smażenia łososia jest niezbędny do osiągnięcia odpowiedniego smaku i soczystości

Cały proces smażenia nie powinien przekroczyć 5 minut. Filet kładziemy na patelni zawsze skórą do dołu, która ma za zadanie utrzymać go w całości i uchronić przed przypaleniem. Wystarczą 3 minuty, by ryba nadawała się do przewrócenia, drugą stronę smażymy przez 2 minuty. Kiedy białko poprawnie się zetnie, łososia należy ściągnąć z patelni i odłożyć na około minutę. To czas, w którym białko nadal się ścina, dlatego nie przetrzymujmy ryby do ostatniej chwili na patelni, kiedy zauważymy, że mięso w środku jest nadal lekko różowe. W innym razie nasz łosoś zamiast soczysty wewnątrz będzie przesuszony. Oczywiście to jak długo smażyć łososia, zależy też od grubości fileta. Powyższe wskazówki sprawdzą się w przypadku standardowej porcji 200 g.

Jak smażyć łososia bez skóry?

W przypadku kiedy nasz filet pozbawiony jest skóry, jego usmażenie również jest jak najbardziej możliwe. Jak smażyć łososia bez skóry, by nie rozpadł się on na patelni?

jak smażyć łososia bez skóry
Fot. Czy wiesz jak smażyć łososia bez skóry aby nie wyszedł suchy ?

Należy zastosować wszystkie powyższe kroki, by filet został odpowiednio przygotowany przed smażeniem. Następnie natłuszczamy patelnię i nagrzewamy ją do temperatury między 160-180 stopni. Moc palnika zmniejszamy o połowę i delikatnie wykładamy łososia na gorący tłuszcz. W tym przypadku czas smażenia powinien być znacznie krótszy od czasu smażenia ryby ze skórą. W zupełności wystarczą 3 minuty całkowitej obróbki na patelni, by białka w łososiu odpowiednio ścięły się z dwóch stron. Aby filet nie rozpadł się, należy pamiętać by do czasu jego dostatecznego usmażenia, nie przesuwać go bez potrzeby na patelni.