E330 – co to jest kwasek cytrynowy?

E330 – co to jest kwasek cytrynowy?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



E330 znany pod nazwÄ… kwasek cytrynowy. Jest szeroko stosowany w różnych przemysÅ‚ach, nie tylko w spożywczych. Ma postać przeźroczystych krysztaÅ‚ków, posiada kwaÅ›ny smak. Jest Å›wietnym przeciwutleniaczem oraz regulatorem kwasowoÅ›ci, ale nie sÄ… to jego jedyne zalety. NajwiÄ™kszym producentem kwasu cytrynowego sÄ… Chiny, w 2019 roku wyeksportowali okoÅ‚o 1 miliona ton.

E330 co to jest?

E330 jest to kwasek cytrynowy, powszechnie stosowany do produktów spożywczych. Naturalnie występujący w niektórych owocach na przykład: w kiwi, limonkach, cytrynach, borówkach, jagodach, ananasach, pomarańczach, truskawkach, brzoskwiniach, jabłkach, grejpfrutach, a nawet i w bananach. Jest niezwykle ważnym elementem biorącym udział w metabolizmie węglowodanów w cyklu kwasu cytrynowego (cykl Krebsa). W niewielkich ilościach można znaleźć go w prawie wszystkich organizmach żyjących.

Syntetycznie produkowany z cukru przy pomocy bakterii i drożdży. W przemyÅ›le jest znany pod nazwÄ… regulator kwasowoÅ›ci E330. PeÅ‚ni on funkcje utrzymujÄ…cÄ… lub nadajÄ…cÄ… kwaÅ›ny smak produktom. E330 jest konserwantem żywnoÅ›ci, ze wzglÄ™du na swoje kwaÅ›ne pH nie pozwala na namnażanie siÄ™ wiÄ™kszoÅ›ci bakterii. ZostaÅ‚ zatwierdzony jako bezpieczny przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO / WHO ds. Dodatków do Å»ywnoÅ›ci (JECFA),  Europejski UrzÄ…d ds. BezpieczeÅ„stwa Å»ywnoÅ›ci (EFSA), AmerykaÅ„skÄ… AgencjÄ™ ds. Å»ywnoÅ›ci i Leków (FDA) oraz inne organy. Nie zostaÅ‚a ustalona wartość ograniczajÄ…ca jego stosowanie.

e330 co to jest regulator kwasowości
Fot. E330 czyli kwasek cytrynowy to jeden z najpopularniejszych regulatorów kwasowości

Kwasek cytrynowy – zastosowanie

Kwas cytrynowy jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym występuje w produktach takich jak:

  • dżem, galaretki i marmolady
  • mozzarella, ser serwatkowy
  • makaron
  • owoce i warzywa mrożone, w puszkach lub butelkach
  • produkty kakaowe i czekoladowe
  • soki owocowe, piwo i napoje sÅ‚odowe
  • sÅ‚odziki stoÅ‚owe w pÅ‚ynie / proszku / tabletkach
  • preparaty dla niemowlÄ…t, przetworzona żywność na bazie zbóż i żywność dla niemowlÄ…t 
  • tÅ‚uszcze i oleje
  • Å›wieże miÄ™so mielone, nieprzetworzone ryby  

Nadaje kwaÅ›ny smak produktom, zapobiega lub spowalnia proces utleniania siÄ™ żywnoÅ›ci. Jest też dobry Å›rodkiem chelatujÄ…cym, czyli poprawia jakość żywnoÅ›ci oraz jej stabilność. 

E330 – zastosowanie w kosmetyce

E330 jest stosowany również w kosmetyce. Działa jako środek buforujący, chelatujący i maskujący w produktach kosmetycznych i do pielęgnacji ciała. Możemy go spotkać w:

  • pÅ‚ynach do pÅ‚ukania jamy ustnej
  • produktach do wÅ‚osów: szampon
  • produktach do pielÄ™gnacji skóry: serum do twarzy

W przemyśle farmaceutycznym może być stosowany, jako lek przeciwzakrzepowy, ponieważ zapobiega krzepnięciu krwi. Wpływa również pozytywnie na tkankę kostną, pobudza przyswajanie wapnia przez organizm.

W gospodarstwie domowym dziaÅ‚a jako wielofunkcyjny Å›rodek czyszczÄ…cy do mydeÅ‚, do naczyÅ„, detergentów do prania, odrdzewiaczy, a także do zmywarek oraz okien.

Kwasek cytrynowy wiąże jony metali w wodzie i usuwa je z rur i urzÄ…dzeÅ„ gospodarstwa domowego, co za tym idzie zmiÄ™kcza wodÄ™ i uzdatnia jÄ… do picia. 

regulator kwasowości e330
Fot. Regulator kwasowości E330 jest w postaci proszku

Jaka jest szkodliwość E330?

Zazwyczaj kwasek cytrynowy jest uważany za bezpieczny. Jednakże, niektórzy ludzie mogą być na niego uczuleni, wtedy mogą wystąpić trudności w oddychaniu, obrzęk twarzy, ust, języka lub gardła, pokrzywka. Przeprowadzony raport z 2018 roku wykazał, że produkty spożywcze zawierające kwas cytrynowy mogą powodować skutki uboczne takie jak:

  • objawy ze strony ukÅ‚adu oddechowego
  • ból mięśni, stawu
  • objawy jelita drażliwego
  • erozja zÄ™bów

Regulator kwasowości e330, a jego szkodliwość taka jak erozja zębów może występować w przypadku spożycia w nadmiarze. Badania wykazały, że kwaśne soki, zawierające kwas cytrynowy są około pięć razy bardziej erozyjne niż np: Coca- cola light.

Czy E330 jest rakotwórczy

Niektórzy ludzie zastanawiali się czy kwasek cytrynowy jest szkodliwy i czy może przyczyniać się do rozwoju raka. Jednakże, badanie opublikowane w Cell Journal w 2016 roku rozwiało wątpliwości. E330 nie jest rakotwórczy, a nawet badanie wykazało, że zapobiega on rozwojowi komórek raka przełyku, może również przyczynić się do zapobiegania wzrostu guza.

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Szarlotka i jabłecznik to dwa popularne wypieki z jabłkami, które nierzadko bywają ze sobą mylone. W poniższym wpisie wyjaśnię, czym się róŅ

Czy skrobia ziemniaczana to to samo co mÄ…ka ziemniaczana?

W dzisiejszym wpisie przyjrzymy siÄ™ bliżej dwóm popularnym produktom pochodzÄ…cym z ziemniaków: skrobi ziemniaczanej i mÄ…ce ziemniaczanej. Celem …

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

MÄ…ka z tapioki to bezglutenowy skÅ‚adnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zagÄ™szczajÄ…ce i poprawiajÄ…ce strukturÄ™ wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków czÄ™sto stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub wÄ™glanu amonu, jest tradycyjnym Å›rodkiem…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *