E330 – co to jest kwasek cytrynowy?

E330 – co to jest kwasek cytrynowy?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



E330 znany pod nazwą kwasek cytrynowy. Jest szeroko stosowany w różnych przemysłach, nie tylko w spożywczych. Ma postać przeźroczystych kryształków, posiada kwaśny smak. Jest świetnym przeciwutleniaczem oraz regulatorem kwasowości, ale nie są to jego jedyne zalety. Największym producentem kwasu cytrynowego są Chiny, w 2019 roku wyeksportowali około 1 miliona ton.

E330 co to jest?

E330 jest to kwasek cytrynowy, powszechnie stosowany do produktów spożywczych. Naturalnie występujący w niektórych owocach na przykład: w kiwi, limonkach, cytrynach, borówkach, jagodach, ananasach, pomarańczach, truskawkach, brzoskwiniach, jabłkach, grejpfrutach, a nawet i w bananach. Jest niezwykle ważnym elementem biorącym udział w metabolizmie węglowodanów w cyklu kwasu cytrynowego (cykl Krebsa). W niewielkich ilościach można znaleźć go w prawie wszystkich organizmach żyjących.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Syntetycznie produkowany z cukru przy pomocy bakterii i drożdży. W przemyśle jest znany pod nazwą regulator kwasowości E330. Pełni on funkcje utrzymującą lub nadającą kwaśny smak produktom. E330 jest konserwantem żywności, ze względu na swoje kwaśne pH nie pozwala na namnażanie się większości bakterii. Został zatwierdzony jako bezpieczny przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO / WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA),  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) oraz inne organy. Nie została ustalona wartość ograniczająca jego stosowanie.

e330 co to jest regulator kwasowości
Fot. E330 czyli kwasek cytrynowy to jeden z najpopularniejszych regulatorów kwasowości

Kwasek cytrynowy – zastosowanie

Kwas cytrynowy jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym występuje w produktach takich jak:

  • dżem, galaretki i marmolady
  • mozzarella, ser serwatkowy
  • makaron
  • owoce i warzywa mrożone, w puszkach lub butelkach
  • produkty kakaowe i czekoladowe
  • soki owocowe, piwo i napoje słodowe
  • słodziki stołowe w płynie / proszku / tabletkach
  • preparaty dla niemowląt, przetworzona żywność na bazie zbóż i żywność dla niemowląt 
  • tłuszcze i oleje
  • świeże mięso mielone, nieprzetworzone ryby  

Nadaje kwaśny smak produktom, zapobiega lub spowalnia proces utleniania się żywności. Jest też dobry środkiem chelatującym, czyli poprawia jakość żywności oraz jej stabilność. 

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



E330 – zastosowanie w kosmetyce

E330 jest stosowany również w kosmetyce. Działa jako środek buforujący, chelatujący i maskujący w produktach kosmetycznych i do pielęgnacji ciała. Możemy go spotkać w:

  • płynach do płukania jamy ustnej
  • produktach do włosów: szampon
  • produktach do pielęgnacji skóry: serum do twarzy

W przemyśle farmaceutycznym może być stosowany, jako lek przeciwzakrzepowy, ponieważ zapobiega krzepnięciu krwi. Wpływa również pozytywnie na tkankę kostną, pobudza przyswajanie wapnia przez organizm.

W gospodarstwie domowym działa jako wielofunkcyjny środek czyszczący do mydeł, do naczyń, detergentów do prania, odrdzewiaczy, a także do zmywarek oraz okien.

Kwasek cytrynowy wiąże jony metali w wodzie i usuwa je z rur i urządzeń gospodarstwa domowego, co za tym idzie zmiękcza wodę i uzdatnia ją do picia. 

regulator kwasowości e330
Fot. Regulator kwasowości E330 jest w postaci proszku

Jaka jest szkodliwość E330?

Zazwyczaj kwasek cytrynowy jest uważany za bezpieczny. Jednakże, niektórzy ludzie mogą być na niego uczuleni, wtedy mogą wystąpić trudności w oddychaniu, obrzęk twarzy, ust, języka lub gardła, pokrzywka. Przeprowadzony raport z 2018 roku wykazał, że produkty spożywcze zawierające kwas cytrynowy mogą powodować skutki uboczne takie jak:

  • objawy ze strony układu oddechowego
  • ból mięśni, stawu
  • objawy jelita drażliwego
  • erozja zębów

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Regulator kwasowości e330, a jego szkodliwość taka jak erozja zębów może występować w przypadku spożycia w nadmiarze. Badania wykazały, że kwaśne soki, zawierające kwas cytrynowy są około pięć razy bardziej erozyjne niż np: Coca- cola light.

Czy E330 jest rakotwórczy

Niektórzy ludzie zastanawiali się czy kwasek cytrynowy jest szkodliwy i czy może przyczyniać się do rozwoju raka. Jednakże, badanie opublikowane w Cell Journal w 2016 roku rozwiało wątpliwości. E330 nie jest rakotwórczy, a nawet badanie wykazało, że zapobiega on rozwojowi komórek raka przełyku, może również przyczynić się do zapobiegania wzrostu guza.


Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *