E330 – co to jest kwasek cytrynowy?

E330 – co to jest kwasek cytrynowy?

Spis treści:



E330 znany pod nazwą kwasek cytrynowy. Jest szeroko stosowany w różnych przemysłach, nie tylko w spożywczych. Ma postać przeźroczystych kryształków, posiada kwaśny smak. Jest świetnym przeciwutleniaczem oraz regulatorem kwasowości, ale nie są to jego jedyne zalety. Największym producentem kwasu cytrynowego są Chiny, w 2019 roku wyeksportowali około 1 miliona ton.



E330 co to jest?

E330 jest to kwasek cytrynowy, powszechnie stosowany do produktów spożywczych. Naturalnie występujący w niektórych owocach na przykład: w kiwi, limonkach, cytrynach, borówkach, jagodach, ananasach, pomarańczach, truskawkach, brzoskwiniach, jabłkach, grejpfrutach, a nawet i w bananach. Jest niezwykle ważnym elementem biorącym udział w metabolizmie węglowodanów w cyklu kwasu cytrynowego (cykl Krebsa). W niewielkich ilościach można znaleźć go w prawie wszystkich organizmach żyjących.

Syntetycznie produkowany z cukru przy pomocy bakterii i drożdży. W przemyśle jest znany pod nazwą regulator kwasowości E330. Pełni on funkcje utrzymującą lub nadającą kwaśny smak produktom. E330 jest konserwantem żywności, ze względu na swoje kwaśne pH nie pozwala na namnażanie się większości bakterii. Został zatwierdzony jako bezpieczny przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO / WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA),  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) oraz inne organy. Nie została ustalona wartość ograniczająca jego stosowanie.

e330 co to jest regulator kwasowości
Fot. E330 czyli kwasek cytrynowy to jeden z najpopularniejszych regulatorów kwasowości

Kwasek cytrynowy – zastosowanie

Kwas cytrynowy jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym występuje w produktach takich jak:

  • dżem, galaretki i marmolady
  • mozzarella, ser serwatkowy
  • makaron
  • owoce i warzywa mrożone, w puszkach lub butelkach
  • produkty kakaowe i czekoladowe
  • soki owocowe, piwo i napoje słodowe
  • słodziki stołowe w płynie / proszku / tabletkach
  • preparaty dla niemowląt, przetworzona żywność na bazie zbóż i żywność dla niemowląt 
  • tłuszcze i oleje
  • świeże mięso mielone, nieprzetworzone ryby  

Nadaje kwaśny smak produktom, zapobiega lub spowalnia proces utleniania się żywności. Jest też dobry środkiem chelatującym, czyli poprawia jakość żywności oraz jej stabilność. 



E330 – zastosowanie w kosmetyce

E330 jest stosowany również w kosmetyce. Działa jako środek buforujący, chelatujący i maskujący w produktach kosmetycznych i do pielęgnacji ciała. Możemy go spotkać w:

  • płynach do płukania jamy ustnej
  • produktach do włosów: szampon
  • produktach do pielęgnacji skóry: serum do twarzy

W przemyśle farmaceutycznym może być stosowany, jako lek przeciwzakrzepowy, ponieważ zapobiega krzepnięciu krwi. Wpływa również pozytywnie na tkankę kostną, pobudza przyswajanie wapnia przez organizm.

W gospodarstwie domowym działa jako wielofunkcyjny środek czyszczący do mydeł, do naczyń, detergentów do prania, odrdzewiaczy, a także do zmywarek oraz okien.

Kwasek cytrynowy wiąże jony metali w wodzie i usuwa je z rur i urządzeń gospodarstwa domowego, co za tym idzie zmiękcza wodę i uzdatnia ją do picia. 

regulator kwasowości e330
Fot. Regulator kwasowości E330 jest w postaci proszku

Jaka jest szkodliwość E330?

Zazwyczaj kwasek cytrynowy jest uważany za bezpieczny. Jednakże, niektórzy ludzie mogą być na niego uczuleni, wtedy mogą wystąpić trudności w oddychaniu, obrzęk twarzy, ust, języka lub gardła, pokrzywka. Przeprowadzony raport z 2018 roku wykazał, że produkty spożywcze zawierające kwas cytrynowy mogą powodować skutki uboczne takie jak:

  • objawy ze strony układu oddechowego
  • ból mięśni, stawu
  • objawy jelita drażliwego
  • erozja zębów


Regulator kwasowości e330, a jego szkodliwość taka jak erozja zębów może występować w przypadku spożycia w nadmiarze. Badania wykazały, że kwaśne soki, zawierające kwas cytrynowy są około pięć razy bardziej erozyjne niż np: Coca- cola light.

Czy E330 jest rakotwórczy

Niektórzy ludzie zastanawiali się czy kwasek cytrynowy jest szkodliwy i czy może przyczyniać się do rozwoju raka. Jednakże, badanie opublikowane w Cell Journal w 2016 roku rozwiało wątpliwości. E330 nie jest rakotwórczy, a nawet badanie wykazało, że zapobiega on rozwojowi komórek raka przełyku, może również przyczynić się do zapobiegania wzrostu guza.


Zobacz również:

dlaczego Polacy kochają sernik

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

 Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć.  Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.