E330 – co to jest kwasek cytrynowy?

E330 – co to jest kwasek cytrynowy?

Spis treści:



E330 znany pod nazwą kwasek cytrynowy. Jest szeroko stosowany w różnych przemysłach, nie tylko w spożywczych. Ma postać przeźroczystych kryształków, posiada kwaśny smak. Jest świetnym przeciwutleniaczem oraz regulatorem kwasowości, ale nie są to jego jedyne zalety. Największym producentem kwasu cytrynowego są Chiny, w 2019 roku wyeksportowali około 1 miliona ton.

E330 co to jest?

E330 jest to kwasek cytrynowy, powszechnie stosowany do produktów spożywczych. Naturalnie występujący w niektórych owocach na przykład: w kiwi, limonkach, cytrynach, borówkach, jagodach, ananasach, pomarańczach, truskawkach, brzoskwiniach, jabłkach, grejpfrutach, a nawet i w bananach. Jest niezwykle ważnym elementem biorącym udział w metabolizmie węglowodanów w cyklu kwasu cytrynowego (cykl Krebsa). W niewielkich ilościach można znaleźć go w prawie wszystkich organizmach żyjących.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Syntetycznie produkowany z cukru przy pomocy bakterii i drożdży. W przemyśle jest znany pod nazwą regulator kwasowości E330. Pełni on funkcje utrzymującą lub nadającą kwaśny smak produktom. E330 jest konserwantem żywności, ze względu na swoje kwaśne pH nie pozwala na namnażanie się większości bakterii. Został zatwierdzony jako bezpieczny przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO / WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA),  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) oraz inne organy. Nie została ustalona wartość ograniczająca jego stosowanie.

e330 co to jest regulator kwasowości
Fot. E330 czyli kwasek cytrynowy to jeden z najpopularniejszych regulatorów kwasowości

Kwasek cytrynowy – zastosowanie

Kwas cytrynowy jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym występuje w produktach takich jak:

  • dżem, galaretki i marmolady
  • mozzarella, ser serwatkowy
  • makaron
  • owoce i warzywa mrożone, w puszkach lub butelkach
  • produkty kakaowe i czekoladowe
  • soki owocowe, piwo i napoje słodowe
  • słodziki stołowe w płynie / proszku / tabletkach
  • preparaty dla niemowląt, przetworzona żywność na bazie zbóż i żywność dla niemowląt 
  • tłuszcze i oleje
  • świeże mięso mielone, nieprzetworzone ryby  

Nadaje kwaśny smak produktom, zapobiega lub spowalnia proces utleniania się żywności. Jest też dobry środkiem chelatującym, czyli poprawia jakość żywności oraz jej stabilność. 



E330 – zastosowanie w kosmetyce

E330 jest stosowany również w kosmetyce. Działa jako środek buforujący, chelatujący i maskujący w produktach kosmetycznych i do pielęgnacji ciała. Możemy go spotkać w:

  • płynach do płukania jamy ustnej
  • produktach do włosów: szampon
  • produktach do pielęgnacji skóry: serum do twarzy

W przemyśle farmaceutycznym może być stosowany, jako lek przeciwzakrzepowy, ponieważ zapobiega krzepnięciu krwi. Wpływa również pozytywnie na tkankę kostną, pobudza przyswajanie wapnia przez organizm.

W gospodarstwie domowym działa jako wielofunkcyjny środek czyszczący do mydeł, do naczyń, detergentów do prania, odrdzewiaczy, a także do zmywarek oraz okien.

Kwasek cytrynowy wiąże jony metali w wodzie i usuwa je z rur i urządzeń gospodarstwa domowego, co za tym idzie zmiękcza wodę i uzdatnia ją do picia. 

regulator kwasowości e330
Fot. Regulator kwasowości E330 jest w postaci proszku

Jaka jest szkodliwość E330?

Zazwyczaj kwasek cytrynowy jest uważany za bezpieczny. Jednakże, niektórzy ludzie mogą być na niego uczuleni, wtedy mogą wystąpić trudności w oddychaniu, obrzęk twarzy, ust, języka lub gardła, pokrzywka. Przeprowadzony raport z 2018 roku wykazał, że produkty spożywcze zawierające kwas cytrynowy mogą powodować skutki uboczne takie jak:

  • objawy ze strony układu oddechowego
  • ból mięśni, stawu
  • objawy jelita drażliwego
  • erozja zębów


Regulator kwasowości e330, a jego szkodliwość taka jak erozja zębów może występować w przypadku spożycia w nadmiarze. Badania wykazały, że kwaśne soki, zawierające kwas cytrynowy są około pięć razy bardziej erozyjne niż np: Coca- cola light.

Czy E330 jest rakotwórczy

Niektórzy ludzie zastanawiali się czy kwasek cytrynowy jest szkodliwy i czy może przyczyniać się do rozwoju raka. Jednakże, badanie opublikowane w Cell Journal w 2016 roku rozwiało wątpliwości. E330 nie jest rakotwórczy, a nawet badanie wykazało, że zapobiega on rozwojowi komórek raka przełyku, może również przyczynić się do zapobiegania wzrostu guza.


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.