Jak gotować bób – jak długo ?

Jak gotować bób – jak długo ?

Spis treści:



Bób to roślina strączkowa znana zwłaszcza w Afryce, Europie i na Bliskim Wschodzie. Warto zainteresować się tym warzywem ponieważ oprócz tego, że zawiera wiele wartościowych składników, to przy tym dostarcza mało kalorii więc jest idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o zdrowie i linię. Jednocześnie, bób jest warzywem sycącym i może stanowić wartościowy posiłek sam w sobie, nie tylko jako dodatek. Najlepszym miesiącem kiedy możemy sprawdzić to na własnym organizmie jest lato ponieważ wtedy bób zakupimy praktycznie w każdym warzywniaku i kiedy tak się stanie, wtedy warto odwiedzić tę stronę, aby przeczytać jak go przygotować.

Wartości odżywcze bobu

Bób zawiera dużo błonnika pokarmowego i mało tłuszczu. W stu gramach bobu znajdziemy jedynie siedemdziesiąt sześć kalorii, a jedząc go zaopatrzymy nasz organizm również w węglowodany, białko, sód, foliany, żelazo, miedź i magnez. Bób jest smacznym i przystępnym źródłem białka dla wegetarian i wegan.  Jedna porcja bobu jest w stanie zaspokoić prawie jedną trzecią jego dziennej zalecanej dawki. Oprócz tego, błonnik z bobu ułatwia pracę jelit. 

bób jak gotować
Fot. Jeżeli nie wiesz jak gotować bób, koniecznie czytaj dalej

Dowiedz się jak ugotować bób zwłaszcza jeśli

  • Jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej i szukasz roślinnego źródła białka
  • Jesteś osobą starszą ponieważ bób pozytywnie wpływa na układ nerwowy
  • Jesteś rodzicem niemowlęcia ponieważ bób jest zalecany dla dzieci od 13 do 36 miesiąca życia
  • Jesteś w ciąży lub ją planujesz ponieważ bób jest bogaty w składniki kluczowe dla ciąży tj. w foliany


Jak przygotować bób

Zanim przystąpimy do opisu jak przygotować bób, najpierw powinniśmy zadbać o odpowiednie zakupy. Najlepszy będzie bób, który jest świeży, bez plamek, jasny i o przyjemnym zapachu. Bób możemy również zamrozić i wtedy też zachowa swoje wartości odżywcze.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Najlepiej mrozić młody bób i do tego taki, który wcześniej pogotujemy przez dwie do trzech minut. Mrożonkę będziemy mogli przechować przez wiele miesięcy. Bób w lodówce wytrzyma jedynie kilka dni. Inną opcją jest ususzenie bobu. Jeśli położymy ziarenka bobu na kaloryfer lub blisko kominka i pozostawimy je na kilkanaście godzin, będziemy mogli zamknąć go w ususzonej formie w pojemniku.

jak przygotować bób
Fot. Odpowiednie przygotowanie bobu to gwarancja odpowiedniego smaku

Jak długo gotować bób

Najpierw bób myjemy pob bieżącą wodą, a potem możemy zalać go wodą. Jedną szklankę bobu zalewamy dwiema szklankami wody. Do wody możemy dodać cukier lub sól w ilości jednej łyżeczki na kilogram bobu. Zasada gotowania bobu jest prosta i najlepiej robić to na oko wykorzystując zdrowy rozsądek i sprawdzając co jakiś czas jak bardzo jest już miękki. istnieją jednak pewne bardziej konkretne wyznaczniki tj.  młode nasiona bobu ugotujemy szybciej bo nawet w ciągu kilku minut, ale te starsze należy gotować nawet kilkadziesiąt minut. Jeśli lubimy bób w formie mniej twardej to wtedy potrzymamy nasiona we wrzątku dłużej, musimy tu nieco zaufać naszemu wyczuciu. Po ugotowaniu, bób obieramy kiedy jest jeszcze ciepły, wtedy pomarszczona i ciepła łuska odejdzie bez problemu. Jeśli komuś zależy na jak największej wartości odżywczej to może młody bob jeść nawet bez gotowania. 



Jak przygotować bób, żeby uniknąć wzdęcia

Niektórzy zarzucają tej roślinie strączkowej powodowanie wzdęć. Odpowiedzialne są za to oligosacharydy znajdujące się w bobie. Należy jednak wiedzieć, że chociaż bób może doprowadzić do wdęć jeśli zjemy go dużo i ugotujemy w nieprawidłowy sosób to istnieją sztuczki, które zniwelują ten niepożądany efekt:

  • Przed gotowaniem warto odstawić bób na godzinę lub dwie do gorącej wody, potem przelać zimną wodą i gotować dodając sól dopiero na koniec
  • Najlepiej spożywać bób bez skórki
  • Najlepiej nie jeść na raz więcej niż szklankę bobu
  • Nie gotujmy bobu, zwłaszcza młodego, powyżej kwadransa
  • Do gotowania dodajmy gałązki świeżego kopru
  • Do gotowania dodajmy łyżeczkę kminku
jak gotować bób żeby nie wzdymał
Fot. Teraz już wiesz jak gotować bób, żeby nie wzdymał

Zobacz również:

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapusta jest prosto z pola. Jednak czy wiemy jak przyrządzić młodą kapustę? 

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?

jak rośnie pomelo

Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?

Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w Malezji. Następnie roślina stała się popularnym drzewem owocowym w Chinach. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie czytaj dalej!

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?



5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.