Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka?

Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka?

Spis treści:



Zielona brukselka jest prawdziwą bombą witaminową. Mała główka posiada bogate pokłady różnorodnych mikroskładników – m.in. witaminy A, B6, B12 czy C. Zielone kuleczki mogą być spożywane praktycznie przez cały rok: brukselka zachowuje swoje właściwości przez długi czas przechowywania. Warzywo uwielbiają także osoby będące na diecie redukcyjnej – 100 gramów brukselki dostarcza zaledwie 35-40 kcal. Ponadto posiada ona niski indeks glikemiczny, wobec czego jest rekomendowana dla diabetyków.

Jak przygotować brukselkę do gotowania

Brukselkę przygotowujemy do gotowania dokładnie ją myjąc, usuwając widoczne zanieczyszczenia i oddzielając pierwszą warstwę liści. Następnie musimy odkroić głąb, który znajduje się w tylnej części kapustki. Następnie możemy nakroić lekko warzywo w głąb, co przyspieszy całościowy proces gotowania. Nie przekrajamy główek na pół, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury poszczególne ich warstwy zaczną się oddzielać.

jak długo gotować brukselkę
Fot. Jeżeli nie wiesz jak długo gotować brukselkę, koniecznie czytaj dalej!

Brukselka gotowanie – dlaczego staje się gorzka

Główki brukselki można spożywać bez obróbki termicznej – bezpośrednio zjadając ją na surowo. Po ugotowaniu warzywo uzyskuje jednak wiele pożądanych walorów smakowych, wobec czego zazwyczaj spożywa się je po kilkuminutowej kąpieli we wrzątku.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Niestety, podczas procesu gotowania wydzielają się różne nieszkodliwe substancje chemiczne, które nadają zielonemu warzywu gorzkawego posmaku. Gorycz da się jednak sprytnie zredukować, gdy zastosujemy się do jednej z poniższych rad. Jak ugotować brukselkę, aby była smaczna, zdrowa i nie posiadała gorzkiego smaku? Możemy to zrobić za pomocą:

  • szczypty cukru;
  • odrobiny mleka krowiego;
  • sproszkowanego lub całego cynamonu.
jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka
Fot. Czy wiesz jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka ?

Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka? Konieczne dodaj te składniki

Najbardziej znanym sposobem, redukującym gorzkawy posmak zielonego warzywa jest dodanie szczypty cukru do gotowania. W ten sposób słodkie kryształki tuszują gorycz brukselki. Co więcej, staje się ona lekko słodkawa, co jedynie podbija jej wyśmienity smak. Cukru nie należy wsypywać za dużo, gdyż warzywo stanie się zbyt słodkie, a tym samym niezdatne do spożycia. Sypiemy na oko – pół do całej łyżeczki białego cukru do gotującej się brukselki. Po ugotowaniu całość odcedzamy i pozostawiamy kilkanaście sekund do wyparowania.



Co zrobić żeby brukselka nie była gorzka – nieoczywiste sposoby

Niekonwencjonalna metodą na wyeliminowanie gorzkiego smaku brukselki jest wlanie do garnka niewielkiej ilości mleka krowiego. Mleko pochłania gorycz wydobywającą się w procesie gotowania zielonego warzywa. Po ugotowaniu brukselkę odcedzamy, ewentualnie lekko płuczemy pod letnią wodą. Innym sposobem jest dodanie szczypty lub niewielkiego kawałka cynamonu. Niweluje on gorycz, nadając jednocześnie lekkiego, ciekawego aromatu. Oba sposoby stanowią sprawdzoną alternatywę dla cukru – jeśli ktoś z jakichś powodów woli z niego zrezygnować.

ile gotować brukselkę
Fot. Gotowana brukselka – propozycja podania

Ile gotować brukselkę, by była miękka i smaczna?

Wiemy już jak wyeliminować gorycz, która uwalnia się w procesie obróbki termicznej warzywa. Zastanówmy się zatem, ile czasu potrzeba do ugotowania brukselki „na miękko”. W normalnych warunkach, w wodzie, gotujemy brukselkę przez kilka minut – od trzech, do pięciu. Pamiętajmy, aby gotować ją bez przykrycia i na wolnym ogniu. Jeśli chcemy uniknąć wydzielania się gorzkawego posmaku, lecz nie chcemy korzystać z powyższych opcji, to możemy skorzystać z jeszcze jednej metody!



Brukselka – jak gotować ją na parze?

Brukselka bez goryczy może zostać przyrządzona na parze. Jak długo gotować brukselkę na parze? Musimy doliczyć kilka minut, zatem optymalnym czasem obróbki termicznej będzie ok. 10 minut. Co kilka minut warto sprawdzić, w jakim stanie jest nasze warzywo. Może się bowiem okazać, że w niektórych przypadkach brukselka będzie gotowa znacznie szybciej, a w innych – cały proces się nieco wydłuży. Po ugotowaniu na parze powinniśmy w niedługim czasie brukselkę spożyć. Jeśli chcemy aby zachowała świeżość przez kolejne kilkanaście godzin, powinniśmy ją zahartować w zimnej wodzie i dopiero włożyć np. do lodówki. 

brukselka gotowanie
Fot. Brukselkę możesz również ugotować na parze, aby była jeszcze zdrowsza

Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?



5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.