Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka?

Spis treści:
- Jak przygotować brukselkę do gotowania
- Brukselka gotowanie – dlaczego staje siÄ™ gorzka
- Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka? Konieczne dodaj te składniki
- Co zrobić żeby brukselka nie byÅ‚a gorzka – nieoczywiste sposoby
- Ile gotować brukselkę, by była miękka i smaczna?
- Brukselka – jak gotować jÄ… na parze?
Zielona brukselka jest prawdziwÄ… bombÄ… witaminowÄ…. MaÅ‚a główka posiada bogate pokÅ‚ady różnorodnych mikroskÅ‚adników – m.in. witaminy A, B6, B12 czy C. Zielone kuleczki mogÄ… być spożywane praktycznie przez caÅ‚y rok: brukselka zachowuje swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przez dÅ‚ugi czas przechowywania. Warzywo uwielbiajÄ… także osoby bÄ™dÄ…ce na diecie redukcyjnej – 100 gramów brukselki dostarcza zaledwie 35-40 kcal. Ponadto posiada ona niski indeks glikemiczny, wobec czego jest rekomendowana dla diabetyków.
Jak przygotować brukselkę do gotowania
Brukselkę przygotowujemy do gotowania dokładnie ją myjąc, usuwając widoczne zanieczyszczenia i oddzielając pierwszą warstwę liści. Następnie musimy odkroić głąb, który znajduje się w tylnej części kapustki. Następnie możemy nakroić lekko warzywo w głąb, co przyspieszy całościowy proces gotowania. Nie przekrajamy główek na pół, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury poszczególne ich warstwy zaczną się oddzielać.

Brukselka gotowanie – dlaczego staje siÄ™ gorzka
Główki brukselki można spożywać bez obróbki termicznej – bezpoÅ›rednio zjadajÄ…c jÄ… na surowo. Po ugotowaniu warzywo uzyskuje jednak wiele pożądanych walorów smakowych, wobec czego zazwyczaj spożywa siÄ™ je po kilkuminutowej kÄ…pieli we wrzÄ…tku.
Niestety, podczas procesu gotowania wydzielają się różne nieszkodliwe substancje chemiczne, które nadają zielonemu warzywu gorzkawego posmaku. Gorycz da się jednak sprytnie zredukować, gdy zastosujemy się do jednej z poniższych rad. Jak ugotować brukselkę, aby była smaczna, zdrowa i nie posiadała gorzkiego smaku? Możemy to zrobić za pomocą:
- szczypty cukru;
- odrobiny mleka krowiego;
- sproszkowanego lub całego cynamonu.

Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka? Konieczne dodaj te składniki
Najbardziej znanym sposobem, redukujÄ…cym gorzkawy posmak zielonego warzywa jest dodanie szczypty cukru do gotowania. W ten sposób sÅ‚odkie krysztaÅ‚ki tuszujÄ… gorycz brukselki. Co wiÄ™cej, staje siÄ™ ona lekko sÅ‚odkawa, co jedynie podbija jej wyÅ›mienity smak. Cukru nie należy wsypywać za dużo, gdyż warzywo stanie siÄ™ zbyt sÅ‚odkie, a tym samym niezdatne do spożycia. Sypiemy na oko – pół do caÅ‚ej Å‚yżeczki biaÅ‚ego cukru do gotujÄ…cej siÄ™ brukselki. Po ugotowaniu caÅ‚ość odcedzamy i pozostawiamy kilkanaÅ›cie sekund do wyparowania.
Co zrobić żeby brukselka nie byÅ‚a gorzka – nieoczywiste sposoby
Niekonwencjonalna metodÄ… na wyeliminowanie gorzkiego smaku brukselki jest wlanie do garnka niewielkiej iloÅ›ci mleka krowiego. Mleko pochÅ‚ania gorycz wydobywajÄ…cÄ… siÄ™ w procesie gotowania zielonego warzywa. Po ugotowaniu brukselkÄ™ odcedzamy, ewentualnie lekko pÅ‚uczemy pod letniÄ… wodÄ…. Innym sposobem jest dodanie szczypty lub niewielkiego kawaÅ‚ka cynamonu. Niweluje on gorycz, nadajÄ…c jednoczeÅ›nie lekkiego, ciekawego aromatu. Oba sposoby stanowiÄ… sprawdzonÄ… alternatywÄ™ dla cukru – jeÅ›li ktoÅ› z jakichÅ› powodów woli z niego zrezygnować.

Ile gotować brukselkę, by była miękka i smaczna?
Wiemy już jak wyeliminować gorycz, która uwalnia siÄ™ w procesie obróbki termicznej warzywa. Zastanówmy siÄ™ zatem, ile czasu potrzeba do ugotowania brukselki „na miÄ™kko”. W normalnych warunkach, w wodzie, gotujemy brukselkÄ™ przez kilka minut – od trzech, do piÄ™ciu. PamiÄ™tajmy, aby gotować jÄ… bez przykrycia i na wolnym ogniu. JeÅ›li chcemy uniknąć wydzielania siÄ™ gorzkawego posmaku, lecz nie chcemy korzystać z powyższych opcji, to możemy skorzystać z jeszcze jednej metody!
Brukselka – jak gotować jÄ… na parze?
Brukselka bez goryczy może zostać przyrzÄ…dzona na parze. Jak dÅ‚ugo gotować brukselkÄ™ na parze? Musimy doliczyć kilka minut, zatem optymalnym czasem obróbki termicznej bÄ™dzie ok. 10 minut. Co kilka minut warto sprawdzić, w jakim stanie jest nasze warzywo. Może siÄ™ bowiem okazać, że w niektórych przypadkach brukselka bÄ™dzie gotowa znacznie szybciej, a w innych – caÅ‚y proces siÄ™ nieco wydÅ‚uży. Po ugotowaniu na parze powinniÅ›my w niedÅ‚ugim czasie brukselkÄ™ spożyć. JeÅ›li chcemy aby zachowaÅ‚a Å›wieżość przez kolejne kilkanaÅ›cie godzin, powinniÅ›my jÄ… zahartować w zimnej wodzie i dopiero wÅ‚ożyć np. do lodówki.


Bartek Czwartek