Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka?

Spis treści:
- Jak przygotować brukselkę do gotowania
- Brukselka gotowanie – dlaczego staje się gorzka
- Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka? Konieczne dodaj te składniki
- Co zrobić żeby brukselka nie była gorzka – nieoczywiste sposoby
- Ile gotować brukselkę, by była miękka i smaczna?
- Brukselka – jak gotować ją na parze?
Zielona brukselka jest prawdziwą bombą witaminową. Mała główka posiada bogate pokłady różnorodnych mikroskładników – m.in. witaminy A, B6, B12 czy C. Zielone kuleczki mogą być spożywane praktycznie przez cały rok: brukselka zachowuje swoje właściwości przez długi czas przechowywania. Warzywo uwielbiają także osoby będące na diecie redukcyjnej – 100 gramów brukselki dostarcza zaledwie 35-40 kcal. Ponadto posiada ona niski indeks glikemiczny, wobec czego jest rekomendowana dla diabetyków.

Jak przygotować brukselkę do gotowania
Brukselkę przygotowujemy do gotowania dokładnie ją myjąc, usuwając widoczne zanieczyszczenia i oddzielając pierwszą warstwę liści. Następnie musimy odkroić głąb, który znajduje się w tylnej części kapustki. Następnie możemy nakroić lekko warzywo w głąb, co przyspieszy całościowy proces gotowania. Nie przekrajamy główek na pół, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury poszczególne ich warstwy zaczną się oddzielać.

Brukselka gotowanie – dlaczego staje się gorzka
Główki brukselki można spożywać bez obróbki termicznej – bezpośrednio zjadając ją na surowo. Po ugotowaniu warzywo uzyskuje jednak wiele pożądanych walorów smakowych, wobec czego zazwyczaj spożywa się je po kilkuminutowej kąpieli we wrzątku.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Niestety, podczas procesu gotowania wydzielają się różne nieszkodliwe substancje chemiczne, które nadają zielonemu warzywu gorzkawego posmaku. Gorycz da się jednak sprytnie zredukować, gdy zastosujemy się do jednej z poniższych rad. Jak ugotować brukselkę, aby była smaczna, zdrowa i nie posiadała gorzkiego smaku? Możemy to zrobić za pomocą:
- szczypty cukru;
- odrobiny mleka krowiego;
- sproszkowanego lub całego cynamonu.

Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka? Konieczne dodaj te składniki
Najbardziej znanym sposobem, redukującym gorzkawy posmak zielonego warzywa jest dodanie szczypty cukru do gotowania. W ten sposób słodkie kryształki tuszują gorycz brukselki. Co więcej, staje się ona lekko słodkawa, co jedynie podbija jej wyśmienity smak. Cukru nie należy wsypywać za dużo, gdyż warzywo stanie się zbyt słodkie, a tym samym niezdatne do spożycia. Sypiemy na oko – pół do całej łyżeczki białego cukru do gotującej się brukselki. Po ugotowaniu całość odcedzamy i pozostawiamy kilkanaście sekund do wyparowania.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Co zrobić żeby brukselka nie była gorzka – nieoczywiste sposoby
Niekonwencjonalna metodą na wyeliminowanie gorzkiego smaku brukselki jest wlanie do garnka niewielkiej ilości mleka krowiego. Mleko pochłania gorycz wydobywającą się w procesie gotowania zielonego warzywa. Po ugotowaniu brukselkę odcedzamy, ewentualnie lekko płuczemy pod letnią wodą. Innym sposobem jest dodanie szczypty lub niewielkiego kawałka cynamonu. Niweluje on gorycz, nadając jednocześnie lekkiego, ciekawego aromatu. Oba sposoby stanowią sprawdzoną alternatywę dla cukru – jeśli ktoś z jakichś powodów woli z niego zrezygnować.

Ile gotować brukselkę, by była miękka i smaczna?
Wiemy już jak wyeliminować gorycz, która uwalnia się w procesie obróbki termicznej warzywa. Zastanówmy się zatem, ile czasu potrzeba do ugotowania brukselki „na miękko”. W normalnych warunkach, w wodzie, gotujemy brukselkę przez kilka minut – od trzech, do pięciu. Pamiętajmy, aby gotować ją bez przykrycia i na wolnym ogniu. Jeśli chcemy uniknąć wydzielania się gorzkawego posmaku, lecz nie chcemy korzystać z powyższych opcji, to możemy skorzystać z jeszcze jednej metody!
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Brukselka – jak gotować ją na parze?
Brukselka bez goryczy może zostać przyrządzona na parze. Jak długo gotować brukselkę na parze? Musimy doliczyć kilka minut, zatem optymalnym czasem obróbki termicznej będzie ok. 10 minut. Co kilka minut warto sprawdzić, w jakim stanie jest nasze warzywo. Może się bowiem okazać, że w niektórych przypadkach brukselka będzie gotowa znacznie szybciej, a w innych – cały proces się nieco wydłuży. Po ugotowaniu na parze powinniśmy w niedługim czasie brukselkę spożyć. Jeśli chcemy aby zachowała świeżość przez kolejne kilkanaście godzin, powinniśmy ją zahartować w zimnej wodzie i dopiero włożyć np. do lodówki.

Zobacz również:
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym