Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka?

Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Zielona brukselka jest prawdziwÄ… bombÄ… witaminowÄ…. MaÅ‚a główka posiada bogate pokÅ‚ady różnorodnych mikroskÅ‚adników – m.in. witaminy A, B6, B12 czy C. Zielone kuleczki mogÄ… być spożywane praktycznie przez caÅ‚y rok: brukselka zachowuje swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przez dÅ‚ugi czas przechowywania. Warzywo uwielbiajÄ… także osoby bÄ™dÄ…ce na diecie redukcyjnej – 100 gramów brukselki dostarcza zaledwie 35-40 kcal. Ponadto posiada ona niski indeks glikemiczny, wobec czego jest rekomendowana dla diabetyków.

Jak przygotować brukselkę do gotowania

BrukselkÄ™ przygotowujemy do gotowania dokÅ‚adnie jÄ… myjÄ…c, usuwajÄ…c widoczne zanieczyszczenia i oddzielajÄ…c pierwszÄ… warstwÄ™ liÅ›ci. NastÄ™pnie musimy odkroić gÅ‚Ä…b, który znajduje siÄ™ w tylnej części kapustki. NastÄ™pnie możemy nakroić lekko warzywo w gÅ‚Ä…b, co przyspieszy caÅ‚oÅ›ciowy proces gotowania. Nie przekrajamy główek na pół, ponieważ pod wpÅ‚ywem wysokiej temperatury poszczególne ich warstwy zacznÄ… siÄ™ oddzielać.

jak długo gotować brukselkę
Fot. Jeżeli nie wiesz jak długo gotować brukselkę, koniecznie czytaj dalej!

Brukselka gotowanie – dlaczego staje siÄ™ gorzka

Główki brukselki można spożywać bez obróbki termicznej – bezpoÅ›rednio zjadajÄ…c jÄ… na surowo. Po ugotowaniu warzywo uzyskuje jednak wiele pożądanych walorów smakowych, wobec czego zazwyczaj spożywa siÄ™ je po kilkuminutowej kÄ…pieli we wrzÄ…tku.

Niestety, podczas procesu gotowania wydzielają się różne nieszkodliwe substancje chemiczne, które nadają zielonemu warzywu gorzkawego posmaku. Gorycz da się jednak sprytnie zredukować, gdy zastosujemy się do jednej z poniższych rad. Jak ugotować brukselkę, aby była smaczna, zdrowa i nie posiadała gorzkiego smaku? Możemy to zrobić za pomocą:

  • szczypty cukru;
  • odrobiny mleka krowiego;
  • sproszkowanego lub caÅ‚ego cynamonu.
jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka
Fot. Czy wiesz jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka ?

Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka? Konieczne dodaj te składniki

Najbardziej znanym sposobem, redukujÄ…cym gorzkawy posmak zielonego warzywa jest dodanie szczypty cukru do gotowania. W ten sposób sÅ‚odkie krysztaÅ‚ki tuszujÄ… gorycz brukselki. Co wiÄ™cej, staje siÄ™ ona lekko sÅ‚odkawa, co jedynie podbija jej wyÅ›mienity smak. Cukru nie należy wsypywać za dużo, gdyż warzywo stanie siÄ™ zbyt sÅ‚odkie, a tym samym niezdatne do spożycia. Sypiemy na oko – pół do caÅ‚ej Å‚yżeczki biaÅ‚ego cukru do gotujÄ…cej siÄ™ brukselki. Po ugotowaniu caÅ‚ość odcedzamy i pozostawiamy kilkanaÅ›cie sekund do wyparowania.

Co zrobić żeby brukselka nie byÅ‚a gorzka – nieoczywiste sposoby

Niekonwencjonalna metodÄ… na wyeliminowanie gorzkiego smaku brukselki jest wlanie do garnka niewielkiej iloÅ›ci mleka krowiego. Mleko pochÅ‚ania gorycz wydobywajÄ…cÄ… siÄ™ w procesie gotowania zielonego warzywa. Po ugotowaniu brukselkÄ™ odcedzamy, ewentualnie lekko pÅ‚uczemy pod letniÄ… wodÄ…. Innym sposobem jest dodanie szczypty lub niewielkiego kawaÅ‚ka cynamonu. Niweluje on gorycz, nadajÄ…c jednoczeÅ›nie lekkiego, ciekawego aromatu. Oba sposoby stanowiÄ… sprawdzonÄ… alternatywÄ™ dla cukru – jeÅ›li ktoÅ› z jakichÅ› powodów woli z niego zrezygnować.

ile gotować brukselkę
Fot. Gotowana brukselka – propozycja podania

Ile gotować brukselkę, by była miękka i smaczna?

Wiemy już jak wyeliminować gorycz, która uwalnia siÄ™ w procesie obróbki termicznej warzywa. Zastanówmy siÄ™ zatem, ile czasu potrzeba do ugotowania brukselki „na miÄ™kko”. W normalnych warunkach, w wodzie, gotujemy brukselkÄ™ przez kilka minut – od trzech, do piÄ™ciu. PamiÄ™tajmy, aby gotować jÄ… bez przykrycia i na wolnym ogniu. JeÅ›li chcemy uniknąć wydzielania siÄ™ gorzkawego posmaku, lecz nie chcemy korzystać z powyższych opcji, to możemy skorzystać z jeszcze jednej metody!

Brukselka – jak gotować jÄ… na parze?

Brukselka bez goryczy może zostać przyrzÄ…dzona na parze. Jak dÅ‚ugo gotować brukselkÄ™ na parze? Musimy doliczyć kilka minut, zatem optymalnym czasem obróbki termicznej bÄ™dzie ok. 10 minut. Co kilka minut warto sprawdzić, w jakim stanie jest nasze warzywo. Może siÄ™ bowiem okazać, że w niektórych przypadkach brukselka bÄ™dzie gotowa znacznie szybciej, a w innych – caÅ‚y proces siÄ™ nieco wydÅ‚uży. Po ugotowaniu na parze powinniÅ›my w niedÅ‚ugim czasie brukselkÄ™ spożyć. JeÅ›li chcemy aby zachowaÅ‚a Å›wieżość przez kolejne kilkanaÅ›cie godzin, powinniÅ›my jÄ… zahartować w zimnej wodzie i dopiero wÅ‚ożyć np. do lodówki. 

brukselka gotowanie
Fot. Brukselkę możesz również ugotować na parze, aby była jeszcze zdrowsza

Zobacz również:

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wÄ™dzony, pochodzÄ…cy z regionu Podhala. Charakteryzuje siÄ™ wyjÄ…tkowym smakiem i strukturÄ…, co sprawia, że jest c…

mÄ…ka kasztanowa przepisy

MÄ…ka kasztanowa – dlaczego warto po niÄ… siÄ™gać?

MÄ…ka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mÄ…ki, stanowi wyjÄ…tkowy skÅ‚adnik w kuchni, oferujÄ…c nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci goÅ›ci Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz siÄ™, jak przygotować rybÄ™, by jednoczeÅ›nie b…

Wytrawne placki z różnych stron świata

Wytrawne placki z różnych stron świata

PizzÄ™ kochajÄ… wszyscy – tym bardziej warto poznać jej zamienniki. Jaki pomysÅ‚ na placek z dodatkami majÄ… Francuzi, WÄ™grzy i JapoÅ„czycy? SprawdÅ…

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiÅ›cie siÄ™ kiedyÅ›, czy można zastÄ…pić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia siÄ™ szczególnie, gdy w lodówce …

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *