Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka?

Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka?

Spis treści:



Zielona brukselka jest prawdziwą bombą witaminową. Mała główka posiada bogate pokłady różnorodnych mikroskładników – m.in. witaminy A, B6, B12 czy C. Zielone kuleczki mogą być spożywane praktycznie przez cały rok: brukselka zachowuje swoje właściwości przez długi czas przechowywania. Warzywo uwielbiają także osoby będące na diecie redukcyjnej – 100 gramów brukselki dostarcza zaledwie 35-40 kcal. Ponadto posiada ona niski indeks glikemiczny, wobec czego jest rekomendowana dla diabetyków.



Jak przygotować brukselkę do gotowania

Brukselkę przygotowujemy do gotowania dokładnie ją myjąc, usuwając widoczne zanieczyszczenia i oddzielając pierwszą warstwę liści. Następnie musimy odkroić głąb, który znajduje się w tylnej części kapustki. Następnie możemy nakroić lekko warzywo w głąb, co przyspieszy całościowy proces gotowania. Nie przekrajamy główek na pół, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury poszczególne ich warstwy zaczną się oddzielać.

jak długo gotować brukselkę
Fot. Jeżeli nie wiesz jak długo gotować brukselkę, koniecznie czytaj dalej!

Brukselka gotowanie – dlaczego staje się gorzka

Główki brukselki można spożywać bez obróbki termicznej – bezpośrednio zjadając ją na surowo. Po ugotowaniu warzywo uzyskuje jednak wiele pożądanych walorów smakowych, wobec czego zazwyczaj spożywa się je po kilkuminutowej kąpieli we wrzątku. Niestety, podczas procesu gotowania wydzielają się różne nieszkodliwe substancje chemiczne, które nadają zielonemu warzywu gorzkawego posmaku. Gorycz da się jednak sprytnie zredukować, gdy zastosujemy się do jednej z poniższych rad. Jak ugotować brukselkę, aby była smaczna, zdrowa i nie posiadała gorzkiego smaku? Możemy to zrobić za pomocą:

  • szczypty cukru;
  • odrobiny mleka krowiego;
  • sproszkowanego lub całego cynamonu.
jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka
Fot. Czy wiesz jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka ?

Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka? Konieczne dodaj te składniki

Najbardziej znanym sposobem, redukującym gorzkawy posmak zielonego warzywa jest dodanie szczypty cukru do gotowania. W ten sposób słodkie kryształki tuszują gorycz brukselki. Co więcej, staje się ona lekko słodkawa, co jedynie podbija jej wyśmienity smak. Cukru nie należy wsypywać za dużo, gdyż warzywo stanie się zbyt słodkie, a tym samym niezdatne do spożycia. Sypiemy na oko – pół do całej łyżeczki białego cukru do gotującej się brukselki. Po ugotowaniu całość odcedzamy i pozostawiamy kilkanaście sekund do wyparowania.



Co zrobić żeby brukselka nie była gorzka – nieoczywiste sposoby

Niekonwencjonalna metodą na wyeliminowanie gorzkiego smaku brukselki jest wlanie do garnka niewielkiej ilości mleka krowiego. Mleko pochłania gorycz wydobywającą się w procesie gotowania zielonego warzywa. Po ugotowaniu brukselkę odcedzamy, ewentualnie lekko płuczemy pod letnią wodą. Innym sposobem jest dodanie szczypty lub niewielkiego kawałka cynamonu. Niweluje on gorycz, nadając jednocześnie lekkiego, ciekawego aromatu. Oba sposoby stanowią sprawdzoną alternatywę dla cukru – jeśli ktoś z jakichś powodów woli z niego zrezygnować.

ile gotować brukselkę
Fot. Gotowana brukselka – propozycja podania

Ile gotować brukselkę, by była miękka i smaczna?

Wiemy już jak wyeliminować gorycz, która uwalnia się w procesie obróbki termicznej warzywa. Zastanówmy się zatem, ile czasu potrzeba do ugotowania brukselki „na miękko”. W normalnych warunkach, w wodzie, gotujemy brukselkę przez kilka minut – od trzech, do pięciu. Pamiętajmy, aby gotować ją bez przykrycia i na wolnym ogniu. Jeśli chcemy uniknąć wydzielania się gorzkawego posmaku, lecz nie chcemy korzystać z powyższych opcji, to możemy skorzystać z jeszcze jednej metody!



Brukselka – jak gotować ją na parze?

Brukselka bez goryczy może zostać przyrządzona na parze. Jak długo gotować brukselkę na parze? Musimy doliczyć kilka minut, zatem optymalnym czasem obróbki termicznej będzie ok. 10 minut. Co kilka minut warto sprawdzić, w jakim stanie jest nasze warzywo. Może się bowiem okazać, że w niektórych przypadkach brukselka będzie gotowa znacznie szybciej, a w innych – cały proces się nieco wydłuży. Po ugotowaniu na parze powinniśmy w niedługim czasie brukselkę spożyć. Jeśli chcemy aby zachowała świeżość przez kolejne kilkanaście godzin, powinniśmy ją zahartować w zimnej wodzie i dopiero włożyć np. do lodówki. 

brukselka gotowanie
Fot. Brukselkę możesz również ugotować na parze, aby była jeszcze zdrowsza

Zobacz również:

dlaczego Polacy kochają sernik

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

 Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć.  Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.



5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.