Grzyby w occie – Jak marynować?

Grzyby w occie – Jak marynować?

Spis treści:



Marynowanie to popularna technika konserwowania stosowana od setek lat. Popularna w Polsce technika, jaką jest konserwowanie grzybów to idealna opcja na cieszenie się smakiem ulubionych leśnych owoców przez cały nadchodzący rok. Jak marynować grzyby w occie, aby uzyskać wyraźny i smaczny smak, oraz jak przyrządzić odpowiednią zalewę? Tego dowiemy się w dzisiejszym artykule, zapraszamy.



Jak zrobić grzyby w occie? – podstawy

Aby zadbać o jak najlepszy końcowy efekt marynowania grzybów, wszystko musi zacząć się jeszcze w lesie. Czemu? Odpowiednio przyrządzone grzyby, to zazwyczaj te, które są najświeższe. Jeśli przechowujemy grzyby np. w zamrażarce przez dłuższy czas, ich oryginalny smak i aromat stopniowo się pogarsza, tracąc na swoich unikatowych walorach smakowych. Kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę podczas zbierania jak najlepszych grzybów to m.in.:

  • Grzyby powinny wytrzymać bezpośredni dotyk, nie są zanadto śliskie i nie rozpadają się po dotknięciu;
  • Suche w dotyku, nie powinny być mokre na czubku ani zanurzone w żadnej wodzie;
  • Główka, czy też kapelusz grzyba powinien być jędrny i pełny;
  • Zapach świeżo zerwanego grzyba jest mocno ziemisty i świeży, charakterystycznie wyróżniający się spośród mniej świeższych kompanów.
jak zrobić grzyby marynowane w occie
Fot. Zbyt dużo grzybów? Aby się nie zmarnowały koniecznie zamarynuj je w occie

Jak zrobić grzybki marynowane? – przyrządzenie grzybów

Kiedy odnajdziesz już poszukiwane przez siebie świeże grzybki, czas, aby w prawidłowy i dokładny sposób oczyścić je przed marynowaniem. W przeciwnym razie ryzykujesz rozwojem pleśni i bakterii, które zmuszą Cię do wyrzucenia całej partii zebranych grzybów.



Często dyskutuje się, jaka metoda mycia grzybów jest lepsza. Czy należy je myć pod bieżącą wodą, a może moczyć je w wodzie, jak robią to niektórzy szefowie kuchni? Najlepszym sposobem będzie jednak postawienie na zdobycie jak najświeższych walorów smakowych grzybów, czyli:

  • Za pomocą wilgotnej ściereczki lub pędzelka wytrzeć grzybki do czysta;
  • Upewnij się, że cały brud i wszelkie zanieczyszczenia zostały usunięte;
  • Jeśli grzyb jest robaczywy (widoczne dziurki na kapeluszu), zalecane jest jak najszybsze wyrzucenie grzyba.
  • Jeśli znajdziesz jakiekolwiek ciemne plamy lub inne widoczne różnice w kolorystyce grzyba, usuń je ostrym nożem.

Tak sprawdzone grzyby mogą zacząć być przygotowywane do odpowiedniego marynowania. Gotowane przez około 10 minut odsączamy od wody i wsypujemy do słoików. Jednakże, bez odpowiedniej zalewy nie można daleko zajść. Jak zrobić zalewę do grzybów, która doda jak najwięcej charakteru grzybkom?

jak zrobić grzyby w occie
Fot. Marynowane grzyby w occie

Jak zrobić zalewę do grzybów marynowanych?

Zastanawiając się nad tym, jak się marynuje grzyby, nie sposób rozpocząć cały proces bez uprzedniego przyrządzenia zalewy. To dzięki niej grzyby zyskują na długoterminowości, a także zdobywają swój unikatowy posmak, dzięki któremu są tak smaczne.

Aby przyrządzić odpowiednią, a zarazem podstawową zalewę do grzybów marynowanych potrzebujemy octu, to on gra tutaj pierwsze skrzypce. Biały destylowany ocet wlewamy do garnka, dodajemy do niego ok. 2 łyżek stołowych soli, oraz podobną ilość cukru. Następnie dodajemy do całości wody, której tak jak octu, możemy wlać tyle, na ile słoików potrzebujemy całej zalewy. Do tak przygotowanej zalewy możemy dodać suszone liście laurowe lub gałązki tymianku, następnie na dowolnym ogniu (zalecamy średni lub najwyższy) doprowadzamy zalewę do zagotowania, którą następnie wlewamy do uprzednio sporządzonych grzybków.

grzyby w occie jak zrobić
Fot. Grzyby w occie – jak zrobić przetwory na zimę z zebranych grzybów

Razem z zalewą, można dodać także świeże ząbki czosnku, tymianek, pokrojoną marchewkę, cebulę i wiele więcej. Jedynie nasza kreatywność ustala, co chcemy dodać do tak przygotowanej zalewy. Polecamy po zamknięciu słoiczków pasteryzować je w gotującej się wodzie przez 20 minut, proces ten związany jest z zabiciem bakterii wewnątrz słoika, przedłużając termin ważności grzybków i redukując tym samym do zera ryzyko związane z zakażeniem się niesfornymi bakteriami. Smacznego!


Zobacz również:

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

jak przechowywać koperek

Jak przechowywać koperek – czy można mrozić koperek?

Intensywny aromat koperku znakomicie poprawia smak wielu dań. Jest znanym dodatkiem do zup, sosów, ryb i warzyw, który często jest stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej. Co ważne, koperek posiada również właściwości prozdrowotne, dlatego warto spożywać go przez cały rok. Jak zatem przechowywać koperek, żeby nie stracił przy tym wartości odżywczych?

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł



5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.