Grzyby w occie – Jak marynować?

Grzyby w occie – Jak marynować?

Spis treści:



Marynowanie to popularna technika konserwowania stosowana od setek lat. Popularna w Polsce technika, jaką jest konserwowanie grzybów to idealna opcja na cieszenie się smakiem ulubionych leśnych owoców przez cały nadchodzący rok. Jak marynować grzyby w occie, aby uzyskać wyraźny i smaczny smak, oraz jak przyrządzić odpowiednią zalewę? Tego dowiemy się w dzisiejszym artykule, zapraszamy.

Jak zrobić grzyby w occie? – podstawy

Aby zadbać o jak najlepszy końcowy efekt marynowania grzybów, wszystko musi zacząć się jeszcze w lesie. Czemu? Odpowiednio przyrządzone grzyby, to zazwyczaj te, które są najświeższe. Jeśli przechowujemy grzyby np. w zamrażarce przez dłuższy czas, ich oryginalny smak i aromat stopniowo się pogarsza, tracąc na swoich unikatowych walorach smakowych. Kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę podczas zbierania jak najlepszych grzybów to m.in.:

  • Grzyby powinny wytrzymać bezpośredni dotyk, nie są zanadto śliskie i nie rozpadają się po dotknięciu;
  • Suche w dotyku, nie powinny być mokre na czubku ani zanurzone w żadnej wodzie;
  • Główka, czy też kapelusz grzyba powinien być jędrny i pełny;
  • Zapach świeżo zerwanego grzyba jest mocno ziemisty i świeży, charakterystycznie wyróżniający się spośród mniej świeższych kompanów.
jak zrobić grzyby marynowane w occie
Fot. Zbyt dużo grzybów? Aby się nie zmarnowały koniecznie zamarynuj je w occie

Jak zrobić grzybki marynowane? – przyrządzenie grzybów

Kiedy odnajdziesz już poszukiwane przez siebie świeże grzybki, czas, aby w prawidłowy i dokładny sposób oczyścić je przed marynowaniem. W przeciwnym razie ryzykujesz rozwojem pleśni i bakterii, które zmuszą Cię do wyrzucenia całej partii zebranych grzybów.

Często dyskutuje się, jaka metoda mycia grzybów jest lepsza. Czy należy je myć pod bieżącą wodą, a może moczyć je w wodzie, jak robią to niektórzy szefowie kuchni? Najlepszym sposobem będzie jednak postawienie na zdobycie jak najświeższych walorów smakowych grzybów, czyli:

  • Za pomocą wilgotnej ściereczki lub pędzelka wytrzeć grzybki do czysta;
  • Upewnij się, że cały brud i wszelkie zanieczyszczenia zostały usunięte;
  • Jeśli grzyb jest robaczywy (widoczne dziurki na kapeluszu), zalecane jest jak najszybsze wyrzucenie grzyba.
  • Jeśli znajdziesz jakiekolwiek ciemne plamy lub inne widoczne różnice w kolorystyce grzyba, usuń je ostrym nożem.

Tak sprawdzone grzyby mogą zacząć być przygotowywane do odpowiedniego marynowania. Gotowane przez około 10 minut odsączamy od wody i wsypujemy do słoików. Jednakże, bez odpowiedniej zalewy nie można daleko zajść. Jak zrobić zalewę do grzybów, która doda jak najwięcej charakteru grzybkom?

jak zrobić grzyby w occie
Fot. Marynowane grzyby w occie

Jak zrobić zalewę do grzybów marynowanych?

Zastanawiając się nad tym, jak się marynuje grzyby, nie sposób rozpocząć cały proces bez uprzedniego przyrządzenia zalewy. To dzięki niej grzyby zyskują na długoterminowości, a także zdobywają swój unikatowy posmak, dzięki któremu są tak smaczne.

Aby przyrządzić odpowiednią, a zarazem podstawową zalewę do grzybów marynowanych potrzebujemy octu, to on gra tutaj pierwsze skrzypce. Biały destylowany ocet wlewamy do garnka, dodajemy do niego ok. 2 łyżek stołowych soli, oraz podobną ilość cukru. Następnie dodajemy do całości wody, której tak jak octu, możemy wlać tyle, na ile słoików potrzebujemy całej zalewy. Do tak przygotowanej zalewy możemy dodać suszone liście laurowe lub gałązki tymianku, następnie na dowolnym ogniu (zalecamy średni lub najwyższy) doprowadzamy zalewę do zagotowania, którą następnie wlewamy do uprzednio sporządzonych grzybków.

grzyby w occie jak zrobić
Fot. Grzyby w occie – jak zrobić przetwory na zimę z zebranych grzybów

Razem z zalewą, można dodać także świeże ząbki czosnku, tymianek, pokrojoną marchewkę, cebulę i wiele więcej. Jedynie nasza kreatywność ustala, co chcemy dodać do tak przygotowanej zalewy. Polecamy po zamknięciu słoiczków pasteryzować je w gotującej się wodzie przez 20 minut, proces ten związany jest z zabiciem bakterii wewnątrz słoika, przedłużając termin ważności grzybków i redukując tym samym do zera ryzyko związane z zakażeniem się niesfornymi bakteriami. Smacznego!


Zobacz również:

jak przechowywać czosnek

Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Czosnek to niezwykła roślina, która jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek to jeden z naturalnych i skutecznych antybiotyków. Nie mniej jednak, czosnek to także roślina, która potrafi nadać daniom nowego smaku. Za jego pomocą można przygotować pyszne i soczyste mięsa, dania z makaronów, a także różnego rodzaju sosy i dipy. Należy jednak wiedzieć, że czosnek musi być odpowiednio przechowywany, by nie stracił swoich właściwości, a przede wszystkim smaku. Gdzie przechowywać czosnek i jak to zrobić?

jak przechowywać chleb

Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?

Świeże pieczywo to podstawa większości smacznych śniadań. Niestety chleb, który jest świeży od razu po zakupie, na następny dzień nie smakuje już tak samo dobrze. Wiele osób zastanawia się w jakich warunkach i w czym trzymać chleb, aby uchronić go przed wysychaniem czy pleśnią. Na szczęście jeśli zastosujemy się do kilku podstawowych zasad, będziemy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej.

jak podgrzać kluski śląskie

Jak podgrzać kluski śląskie?

Kto z nas nie lubi tradycyjnych klusków śląskich? Każda gospodyni domowa, z przyjemnością poświęca czas na ich przygotowanie. Jako, że ich wyrób może być niezwykle czasochłonny, zwykle przygotowujemy ich znacznie więcej, niż na jednorazowy, rodzinny obiad. Wówczas na krótko przed podaniem, gotujemy jedną partię, a następnie zastanawiamy się co zrobić z pozostałą częścią. Jak przechowywać kluski śląskie, by na kolejny dzień lub w następnym tygodniu wciąż były miękkie i smaczne? Jak je odgrzewać?

jak przechowywać banany

Jak przechowywać banany ? Dlaczego banany czernieją?

Banany są jednymi z najchętniej kupowanych w Polsce owoców. Pod żółtą skórką kryje się wiele cennych makroelementów, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jest to owoc, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, począwszy od tego, że idealnie spełnia funkcję szybkiej i pożywnej przekąski, często używany jest w przygotowywaniu smacznych deserów i wypieków, a w formie pieczonej, stanowi wykwintny dodatek do wytrawnych obiadów. Kupując banany, możemy wybierać spośród tych mniej dojrzałych o zielonym zabarwieniu, jak i również bardziej żółtych, często z pojedynczymi brązowymi plamkami, które są słodsze i smaczniejsze. Nie musimy ich spożywać od razu po zakupie, warto jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii, dzięki którym będziemy mogli dłużej cieszyć się świeżością żółtych, zakrzywionych owoców.

jak przechowywać marchew w domu

Jak przechowywać marchew w domu?

Marchew jest popularnym warzywem cenionym niemal we wszystkich kuchniach świata. Jej bogactwo witamin i składników mineralnych sprawia, że jest chętnie spożywana przez większość osób prowadzących zdrowy tryb życia. Marchew należy do grupy warzyw trwałych, jednak aby jak najdłużej zachować świeżość i jędrność warzywa, potrzebna jest odpowiednia ochrona oraz przechowywanie.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.