Grzyby w occie – Jak marynować?

Grzyby w occie – Jak marynować?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Marynowanie to popularna technika konserwowania stosowana od setek lat. Popularna w Polsce technika, jaką jest konserwowanie grzybów to idealna opcja na cieszenie się smakiem ulubionych leśnych owoców przez cały nadchodzący rok. Jak marynować grzyby w occie, aby uzyskać wyraźny i smaczny smak, oraz jak przyrządzić odpowiednią zalewę? Tego dowiemy się w dzisiejszym artykule, zapraszamy.

Jak zrobić grzyby w occie? – podstawy

Aby zadbać o jak najlepszy końcowy efekt marynowania grzybów, wszystko musi zacząć się jeszcze w lesie. Czemu? Odpowiednio przyrządzone grzyby, to zazwyczaj te, które są najświeższe. Jeśli przechowujemy grzyby np. w zamrażarce przez dłuższy czas, ich oryginalny smak i aromat stopniowo się pogarsza, tracąc na swoich unikatowych walorach smakowych.

Kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę podczas zbierania jak najlepszych grzybów to m.in.:

  • Grzyby powinny wytrzymać bezpośredni dotyk, nie są zanadto śliskie i nie rozpadają się po dotknięciu;
  • Suche w dotyku, nie powinny być mokre na czubku ani zanurzone w żadnej wodzie;
  • Główka, czy też kapelusz grzyba powinien być jędrny i pełny;
  • Zapach świeżo zerwanego grzyba jest mocno ziemisty i świeży, charakterystycznie wyróżniający się spośród mniej świeższych kompanów.
jak zrobić grzyby marynowane w occie
Fot. Zbyt dużo grzybów? Aby się nie zmarnowały koniecznie zamarynuj je w occie

Jak zrobić grzybki marynowane? – przyrządzenie grzybów

Kiedy odnajdziesz już poszukiwane przez siebie świeże grzybki, czas, aby w prawidłowy i dokładny sposób oczyścić je przed marynowaniem. W przeciwnym razie ryzykujesz rozwojem pleśni i bakterii, które zmuszą Cię do wyrzucenia całej partii zebranych grzybów.

Często dyskutuje się, jaka metoda mycia grzybów jest lepsza. Czy należy je myć pod bieżącą wodą, a może moczyć je w wodzie, jak robią to niektórzy szefowie kuchni? Najlepszym sposobem będzie jednak postawienie na zdobycie jak najświeższych walorów smakowych grzybów, czyli:

  • Za pomocą wilgotnej ściereczki lub pędzelka wytrzeć grzybki do czysta;
  • Upewnij się, że cały brud i wszelkie zanieczyszczenia zostały usunięte;
  • Jeśli grzyb jest robaczywy (widoczne dziurki na kapeluszu), zalecane jest jak najszybsze wyrzucenie grzyba.
  • Jeśli znajdziesz jakiekolwiek ciemne plamy lub inne widoczne różnice w kolorystyce grzyba, usuń je ostrym nożem.

Tak sprawdzone grzyby mogą zacząć być przygotowywane do odpowiedniego marynowania. Gotowane przez około 10 minut odsączamy od wody i wsypujemy do słoików. Jednakże, bez odpowiedniej zalewy nie można daleko zajść. Jak zrobić zalewę do grzybów, która doda jak najwięcej charakteru grzybkom?

jak zrobić grzyby w occie
Fot. Marynowane grzyby w occie

Jak zrobić zalewę do grzybów marynowanych?

Zastanawiając się nad tym, jak się marynuje grzyby, nie sposób rozpocząć cały proces bez uprzedniego przyrządzenia zalewy. To dzięki niej grzyby zyskują na długoterminowości, a także zdobywają swój unikatowy posmak, dzięki któremu są tak smaczne.

Aby przyrządzić odpowiednią, a zarazem podstawową zalewę do grzybów marynowanych potrzebujemy octu, to on gra tutaj pierwsze skrzypce. Biały destylowany ocet wlewamy do garnka, dodajemy do niego ok. 2 łyżek stołowych soli, oraz podobną ilość cukru. Następnie dodajemy do całości wody, której tak jak octu, możemy wlać tyle, na ile słoików potrzebujemy całej zalewy. Do tak przygotowanej zalewy możemy dodać suszone liście laurowe lub gałązki tymianku, następnie na dowolnym ogniu (zalecamy średni lub najwyższy) doprowadzamy zalewę do zagotowania, którą następnie wlewamy do uprzednio sporządzonych grzybków.

grzyby w occie jak zrobić
Fot. Grzyby w occie – jak zrobić przetwory na zimę z zebranych grzybów

Razem z zalewą, można dodać także świeże ząbki czosnku, tymianek, pokrojoną marchewkę, cebulę i wiele więcej. Jedynie nasza kreatywność ustala, co chcemy dodać do tak przygotowanej zalewy. Polecamy po zamknięciu słoiczków pasteryzować je w gotującej się wodzie przez 20 minut, proces ten związany jest z zabiciem bakterii wewnątrz słoika, przedłużając termin ważności grzybków i redukując tym samym do zera ryzyko związane z zakażeniem się niesfornymi bakteriami. Smacznego!


Zobacz również:

Czy miód może się zepsuć?

Czy miód może się zepsuć?

W dzisiejszych czasach, kiedy świadomość zdrowotna jest na wysokim poziomie, wiele osób zastanawia się, czy naturalne produkty, takie jak miód, …

Jak przechowywać przyprawy?

Jak przechowywać przyprawy?

Każdy miłośnik dobrego smaku doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że wszelkie dania czy desery, by mogły charakteryzować się doskonałym smak…

Mrożenie grzybów - jak prawidłowo zamrozić grzyby

Mrożenie grzybów – jak prawidłowo zamrozić grzyby?

Bez wątpienia mrożenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na to, aby przetrwały one z nami do zimy, kiedy to ich zebranie jest nie możliwe….

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *