Pasteryzacja słoików w piekarniku – jak wekować przetwory

Pasteryzacja słoików w piekarniku – jak wekować przetwory

Spis treści:



Pasteryzacja jest bardzo przydatnym procesem, który umożliwia nam cieszenie się ulubionymi owocami i warzywami przez cały rok. Istnieje wiele różnych metod wekowania przetworów. Jeśli nie możemy pozwolić sobie na klasyczną pasteryzację w garnku z wodą, warto poszukać alternatywnych rozwiązań. Pasteryzacja na sucho w piekarniku jest jednym z najłatwiejszych sposobów wekowania przetworów. Do jej wykonania nie potrzebujemy żadnych dodatkowych naczyń i przyrządów. Wystarczą nam jedynie słoiki, duża blaszka i piekarnik. Co więcej jest równie skuteczna jak pasteryzacja na mokro, a przy tym wymaga od nas zdecydowanie mniej pracy. Jeśli więc chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego jak pasteryzować w piekarniku, koniecznie zapoznaj się z poniższym tekstem.

Czym jest pasteryzacja?

Pasteryzacja nazywana inaczej wekowaniem, to proces polegający na podgrzewaniu weków do temperatury około 100oC. Dzięki temu możliwe jest zniszczenie lub zahamowanie wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych, które odpowiadają za psucie się przetworów. Możemy wyróżnić kilka metod pasteryzacji. Do najpopularniejszych z nich należy pasteryzacja w garnku z wodą.

pasteryzacja na sucho
Fot. Pasteryzowanie przetworów pozwoli zachować ich smak i wartości na dłużej

Polega ona na doprowadzeniu do wrzenia wody w garnku, w którym umieszczone są słoiki. Zdecydowanie mniej znana, ale cały czas zyskująca na popularności jest pasteryzacja na sucho. Jej największą zaletą jest to, że nie wymaga użycia wrzątku i stałego monitorowania temperatury za pomocą termometru. Wybierając wekowanie w piekarniku, jedyne co musimy zrobić to nagrzać piekarnik i wstawić do niego odpowiednio przygotowane słoiki.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Pasteryzowanie w piekarniku – jakie słoiki wybrać?

Jeśli zdecydowaliśmy się na wekowanie słoików w piekarniku, powinniśmy wybrać słoiki typu twist-off. Przy tego rodzaju pasteryzacji nie należy stosować klasycznych weków z gumką lub uszczelkami z tworzywa sztucznego, ponieważ mogą one ulec uszkodzeniu pod wpływem wysokiej temperatury.

jak pasteryzować słoiki w piekarniku
Fot. Do pasteryzacji w piekarniku należy wybrać odpowiednie słoiki

Przed napełnieniem słoików przetworami powinniśmy sprawdzić czy nie są nigdzie uszkodzone. Wszelkiego rodzaju wgniecenia lub pęknięcia uniemożliwią nam skuteczne zawekowanie słoika, a co więcej mogą sprawić, że pęknie w trakcie pasteryzacji.

Zanim napełnimy słoiki przetworami, powinniśmy wcześniej bardzo dokładnie je umyć i wyparzyć. Następnie należy odstawić je do całkowitego wyschnięcia i wystudzenia. Jest to bardzo ważny punk, ponieważ dzięki temu unikniemy zanieczyszczenia przetworów zarodnikami pleśni lub bakteriami.

Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę jest zachowanie wolnej przestrzeni. Przetwory nie powinny zajmować całego dostępnego miejsca. Warto zostawić odstęp o wielkości 2-3 centymetrów od brzegu słoika.



Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

Pasteryzacja słoików w piekarniku jest jedną z najprostszych metod pasteryzacji. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, aby cały proces przebiegł sprawnie i wszystkie przetwory udało się zabezpieczyć przed zepsuciem.

Zanim przystąpimy do samej pasteryzacji należy odpowiednio przygotować słoiki i piekarnik. Blaszkę, na której ustawimy przetwory powinniśmy wyłożyć papierem do pieczenia lub ściereczką. Słoiki powinny być ustawiane zakrętka do góry. Nie musimy ich również mocno zakręcać, pasteryzacja uda się nawet gdy pozostaną lekko niedokręcone. Należy zwrócić uwagę na to aby poszczególne słoiki nie stykały się ze sobą ściankami, ani nie dotykały ściany piekarnika. Jest to bardzo ważne, ponieważ ciasno ustawione przetwory mogą się nie zawekować.

pasteryzowanie słoików w piekarniku
Fot. Pasteryzowanie słoików w piekarniku nie jest tak trudne jak to się może wydawać

Jeśli przetwory zdążyły już ostygnąć należy wstawić je do zimnego piekarnika. W przypadku gdy zawartość słoika jest jeszcze ciepła powinniśmy nagrzać wcześniej piekarnik do temperatury 120oC.

Pasteryzowanie słoików w piekarniku trwa około 30 min, które liczymy od momentu osiągnięcia temperatury docelowej. Temperatura w trakcie procesu nie powinna przekroczyć 130oC.

Po zakończonej pasteryzacji powinniśmy pozostawić słoiki w wyłączonym piecu na kolejne 30 min. Gdy już przestygną należy dokręcić ich nakrętki i ustawić je do góry dnem, dzięki czemu odpowiednio się zassają. Przetwory powinniśmy przechowywać w chłodnym, zamienionym miejscu.


Zobacz również:

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapusta jest prosto z pola. Jednak czy wiemy jak przyrządzić młodą kapustę? 

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?

jak rośnie pomelo

Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?

Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w Malezji. Następnie roślina stała się popularnym drzewem owocowym w Chinach. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie czytaj dalej!

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.