Pasteryzacja słoików w piekarniku – jak wekować przetwory

Pasteryzacja słoików w piekarniku – jak wekować przetwory

Spis treści:



Pasteryzacja jest bardzo przydatnym procesem, który umożliwia nam cieszenie się ulubionymi owocami i warzywami przez cały rok. Istnieje wiele różnych metod wekowania przetworów. Jeśli nie możemy pozwolić sobie na klasyczną pasteryzację w garnku z wodą, warto poszukać alternatywnych rozwiązań. Pasteryzacja na sucho w piekarniku jest jednym z najłatwiejszych sposobów wekowania przetworów. Do jej wykonania nie potrzebujemy żadnych dodatkowych naczyń i przyrządów. Wystarczą nam jedynie słoiki, duża blaszka i piekarnik. Co więcej jest równie skuteczna jak pasteryzacja na mokro, a przy tym wymaga od nas zdecydowanie mniej pracy. Jeśli więc chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego jak pasteryzować w piekarniku, koniecznie zapoznaj się z poniższym tekstem.

Czym jest pasteryzacja?

Pasteryzacja nazywana inaczej wekowaniem, to proces polegający na podgrzewaniu weków do temperatury około 100oC. Dzięki temu możliwe jest zniszczenie lub zahamowanie wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych, które odpowiadają za psucie się przetworów. Możemy wyróżnić kilka metod pasteryzacji. Do najpopularniejszych z nich należy pasteryzacja w garnku z wodą.

pasteryzacja na sucho
Fot. Pasteryzowanie przetworów pozwoli zachować ich smak i wartości na dłużej

Polega ona na doprowadzeniu do wrzenia wody w garnku, w którym umieszczone są słoiki. Zdecydowanie mniej znana, ale cały czas zyskująca na popularności jest pasteryzacja na sucho. Jej największą zaletą jest to, że nie wymaga użycia wrzątku i stałego monitorowania temperatury za pomocą termometru. Wybierając wekowanie w piekarniku, jedyne co musimy zrobić to nagrzać piekarnik i wstawić do niego odpowiednio przygotowane słoiki.

Pasteryzowanie w piekarniku – jakie słoiki wybrać?

Jeśli zdecydowaliśmy się na wekowanie słoików w piekarniku, powinniśmy wybrać słoiki typu twist-off. Przy tego rodzaju pasteryzacji nie należy stosować klasycznych weków z gumką lub uszczelkami z tworzywa sztucznego, ponieważ mogą one ulec uszkodzeniu pod wpływem wysokiej temperatury.

jak pasteryzować słoiki w piekarniku
Fot. Do pasteryzacji w piekarniku należy wybrać odpowiednie słoiki

Przed napełnieniem słoików przetworami powinniśmy sprawdzić czy nie są nigdzie uszkodzone. Wszelkiego rodzaju wgniecenia lub pęknięcia uniemożliwią nam skuteczne zawekowanie słoika, a co więcej mogą sprawić, że pęknie w trakcie pasteryzacji.

Zanim napełnimy słoiki przetworami, powinniśmy wcześniej bardzo dokładnie je umyć i wyparzyć. Następnie należy odstawić je do całkowitego wyschnięcia i wystudzenia. Jest to bardzo ważny punk, ponieważ dzięki temu unikniemy zanieczyszczenia przetworów zarodnikami pleśni lub bakteriami.

Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę jest zachowanie wolnej przestrzeni. Przetwory nie powinny zajmować całego dostępnego miejsca. Warto zostawić odstęp o wielkości 2-3 centymetrów od brzegu słoika.

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

Pasteryzacja słoików w piekarniku jest jedną z najprostszych metod pasteryzacji. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, aby cały proces przebiegł sprawnie i wszystkie przetwory udało się zabezpieczyć przed zepsuciem.

Zanim przystąpimy do samej pasteryzacji należy odpowiednio przygotować słoiki i piekarnik. Blaszkę, na której ustawimy przetwory powinniśmy wyłożyć papierem do pieczenia lub ściereczką. Słoiki powinny być ustawiane zakrętka do góry. Nie musimy ich również mocno zakręcać, pasteryzacja uda się nawet gdy pozostaną lekko niedokręcone. Należy zwrócić uwagę na to aby poszczególne słoiki nie stykały się ze sobą ściankami, ani nie dotykały ściany piekarnika. Jest to bardzo ważne, ponieważ ciasno ustawione przetwory mogą się nie zawekować.

pasteryzowanie słoików w piekarniku
Fot. Pasteryzowanie słoików w piekarniku nie jest tak trudne jak to się może wydawać

Jeśli przetwory zdążyły już ostygnąć należy wstawić je do zimnego piekarnika. W przypadku gdy zawartość słoika jest jeszcze ciepła powinniśmy nagrzać wcześniej piekarnik do temperatury 120oC.

Pasteryzowanie słoików w piekarniku trwa około 30 min, które liczymy od momentu osiągnięcia temperatury docelowej. Temperatura w trakcie procesu nie powinna przekroczyć 130oC.

Po zakończonej pasteryzacji powinniśmy pozostawić słoiki w wyłączonym piecu na kolejne 30 min. Gdy już przestygną należy dokręcić ich nakrętki i ustawić je do góry dnem, dzięki czemu odpowiednio się zassają. Przetwory powinniśmy przechowywać w chłodnym, zamienionym miejscu.


Zobacz również:

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?

soczewica jak rośnie

Jak rośnie soczewica – uprawa soczewicy w Polsce

Soczewica wymaga gleby przepuszczalnej o pH 6-6,5. Przy glebach ciężkich nie wyrośnie ładna soczewica uprawa będzie mało wydajna albo żadna. Oprócz tego dużo zależy panującego klimatu. Roślina ta wymaga upalnego lata, ale bez suszy. Bardzo ważne jest, aby gleba zachowała minimalną wilgotność. Na terenach podmokłych uprawa nie ma szans na sukces.

jak rośnie granat owoc

Jak rośnie granat ? Gdzie rośnie owoc granatu

Granat zazwyczaj rozwija się jako krzew lub drzewko, które wyrasta do ok. 3 do 5 m. Jest podatny na formowanie, dlatego jego wielkość można dostosować do odpowiednich rozmiarów. Jeśli chodzi o glebę, nie jest wymagający, natomiast potrzebuje dużo słońca i suchego powietrza. Jego zdolność przystosowania się do trudnych warunków powoduje, że coraz chętniej uprawiany jest w donicach, nawet w środkowej części Europy.

gdzie rosną banany

Gdzie rosną banany ? Jak wygląda drzewo bananowca

Banany – słodkie, pyszne, sycące i naturalne źródło witamin i minerałów – potasu, magnezu, kwasu foliowego, błonnika. Są cennym źródłem energii. Kupując banany warto zwrócić uwagę na to skąd pochodzą oraz na ich kolor – te z mocną, żółtą skórką mają dużą zawartość cukrów prostych i mniej skrobi niż te zielone. W sklepach dostępne są także banany czerwone i typu baby.

gdzie rośnie pieprz

Gdzie rośnie pieprz – jak wygląda uprawa pieprzu

Pieprz to przecież produkt, który znajduje się absolutnie w każdym domu, używamy go praktycznie codziennie, zatem powinniśmy być chyba ekspertami w wiedzy dotyczącej tej rośliny. Czy aby na pewno pieprz nie kryje przed nami tajemnic?

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.