Jak usmażyć cebulę do pierogów?

Jak usmażyć cebulę do pierogów?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Jak zeszklić cebulÄ™? – to pytanie przewinęło siÄ™ przez myÅ›l chyba każdemu, na różnych etapach kulinarnych eksperymentów. Rzecz na oko prosta, smażenie cebuli, czyli czynność, która nie ma w sobie wiele filozofii. Wystarczy jednak krótka chwila, by cebula do pierogów, czy innego dania byÅ‚a spalona lub zwyczajnie zbyt wysmażona. 

Jak usmażyć cebulÄ™ do pierogów? 

Pierogi – danie niemal narodowe. Paradoksalnie (tylko i wyÅ‚Ä…cznie z nazwy), jednym z najpopularniejszych wariantów w Polsce sÄ… pierogi ruskie, które w wiÄ™kszoÅ›ci przypadków podawane sÄ… z usmażonÄ… cebulkÄ….

Więc jak zrobić cebulkę do pierogów? Obraną i pokrojoną w kostkę lub piórka cebulkę należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu z odrobiną soli (opcjonalnie można dodać również szczyptę cukru, gdyż przyspiesza to proces szklenia), delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak, by mogła smażyć się równomiernie.

Cebula bÄ™dzie siÄ™ „pocić” i tracić na objÄ™toÅ›ci, a gdy zmieni swój kolor z biaÅ‚ego na pół-przeźroczysty, oznacza to, że siÄ™ zeszkliÅ‚a i zmiÄ™kÅ‚a. Jest to moment, w którym można zdjąć jÄ… z ognia i przeÅ‚ożyć na pierogi lub ewentualnie podpiec jeszcze moment na Å›rednim ogniu, aż delikatnie siÄ™ zarumieni, nabierajÄ…c zÅ‚otego koloru.

jak smażyć cebulę
Fot. Jeżeli nie wiesz jak smażyć cebulę, koniecznie czytaj dalej!

Warto zadbać, by jej kawaÅ‚ki nie przyklejaÅ‚y siÄ™ do brzegów patelni, gdyż szybko mogÄ… siÄ™ spalić i zepsuć smak potrawy. Cebulka do pierogów nie powinna być ciemnobrÄ…zowa, gdyż odda wówczas gorycz i danie wydawać siÄ™ bÄ™dzie gorzkie. Niektórzy kucharze radzÄ…, by pod koniec smażenia dolać odrobinÄ™ biaÅ‚ego wina lub bulionu, zapobiegajÄ…c przypaleniu, jednak w zupeÅ‚noÅ›ci wystarczy zwyczajne doglÄ…danie warzywa i mieszanie co kilka chwil. 

Idealnie usmażona cebula powinna być miÄ™kka, sÅ‚odkawa i aromatyczna, roznoszÄ…ca swój zapach po caÅ‚ym mieszkaniu. To wÅ‚aÅ›nie zapach i wyglÄ…d cebuli najlepiej pokazuje, czy jest już gotowa, jako iż ciężko okreÅ›lić dokÅ‚adny czas smażenia, ze wzglÄ™du na  różnÄ… wielkość patelni i moc piecyków kuchennych. 

Na czym smażyć cebulÄ™? 

Chociaż wiadomo już jak smażyć cebulÄ™, warto również pochylić siÄ™ nad tym, na czym jÄ… smażyć cebulÄ™. Tak naprawdÄ™ tÅ‚uszcz jest kwestiÄ… gustu, chociaż zdecydowanie poleca siÄ™ masÅ‚o, oliwÄ™ z pestek winogron lub neutralne w smaku oleje, które nie zmieniÄ… charakteru cebuli.

jak zrobić cebulę do pierogów
Fot. Teraz już wiesz jak zrobić cebulę do pierogów

WybierajÄ…c masÅ‚o, warto wybrać klarowane, które siÄ™ nie przypali. Należy pamiÄ™tać także, by tÅ‚uszcz byÅ‚ rozgrzany, jednak nie za gorÄ…cy, gdyż może to spowodować przypalenie siÄ™ cebuli. Po wrzuceniu warzywa na patelniÄ™ najlepiej zmiejszyć ogieÅ„ i ewentualnie dodać odrobinÄ™ tÅ‚uszczu w trakcie, jeÅ›li okaże siÄ™, że jest go za maÅ‚o. 

Smażona cebula – przepis na niÄ… na szczęście nie jest trudny, a potrafi zupeÅ‚nie zmienić oblicze naszych ulubionych daÅ„. Poza bombÄ… witaminowÄ…, smażona cebula zmienia smak z ostrego na delikatny i sÅ‚odki, nadajÄ…c siÄ™ do pierogów, tÅ‚uczonych ziemniaczków, czy makaronu, dodajÄ…c aromatu każdemu obiadowi. Zeszklenie jej wcale nie jest trudne i najlepiej zdać siÄ™ na wÅ‚asne instynkty i zmysÅ‚y – wzroku i zapachu – by wiedzieć, kiedy cebulka jest odpowiednio usmażona. 

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Szarlotka i jabłecznik to dwa popularne wypieki z jabłkami, które nierzadko bywają ze sobą mylone. W poniższym wpisie wyjaśnię, czym się róŅ

Czy skrobia ziemniaczana to to samo co mÄ…ka ziemniaczana?

W dzisiejszym wpisie przyjrzymy siÄ™ bliżej dwóm popularnym produktom pochodzÄ…cym z ziemniaków: skrobi ziemniaczanej i mÄ…ce ziemniaczanej. Celem …

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

MÄ…ka z tapioki to bezglutenowy skÅ‚adnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zagÄ™szczajÄ…ce i poprawiajÄ…ce strukturÄ™ wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków czÄ™sto stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub wÄ™glanu amonu, jest tradycyjnym Å›rodkiem…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *