Jak usma偶y膰 cebul臋馃 do pierog贸w馃?

Jak usma偶y膰 cebul臋馃 do pierog贸w馃?
Czas czytania: 2 minuty

Spis tre艣ci:



Jak zeszkli膰 cebul臋? – to pytanie przewin臋艂o si臋 przez my艣l chyba ka偶demu, na r贸偶nych etapach kulinarnych eksperyment贸w. Rzecz na oko prosta, sma偶enie cebuli, czyli czynno艣膰, kt贸ra nie ma w sobie wiele filozofii. Wystarczy jednak kr贸tka chwila, by cebula do pierog贸w, czy innego dania by艂a spalona lub zwyczajnie zbyt wysma偶ona. 

Jak usma偶y膰 cebul臋 do pierog贸w? 

Pierogi – danie niemal narodowe. Paradoksalnie (tylko i wy艂膮cznie z nazwy), jednym z najpopularniejszych wariant贸w w Polsce s膮 pierogi ruskie, kt贸re w wi臋kszo艣ci przypadk贸w podawane s膮 z usma偶on膮 cebulk膮.

Dalsza cz臋艣膰 wpisu pod materia艂em reklamowym



Wi臋c jak zrobi膰 cebulk臋 do pierog贸w? Obran膮 i pokrojon膮 w kostk臋 lub pi贸rka cebulk臋 nale偶y sma偶y膰 na rozgrzanym t艂uszczu z odrobin膮 soli (opcjonalnie mo偶na doda膰 r贸wnie偶 szczypt臋 cukru, gdy偶 przyspiesza to proces szklenia), delikatnie mieszaj膮c drewnian膮 艂y偶k膮 tak, by mog艂a sma偶y膰 si臋 r贸wnomiernie.

Cebula b臋dzie si臋 „poci膰” i traci膰 na obj臋to艣ci, a gdy zmieni sw贸j kolor z bia艂ego na p贸艂-prze藕roczysty, oznacza to, 偶e si臋 zeszkli艂a i zmi臋k艂a. Jest to moment, w kt贸rym mo偶na zdj膮膰 j膮 z ognia i prze艂o偶y膰 na pierogi lub ewentualnie podpiec jeszcze moment na 艣rednim ogniu, a偶 delikatnie si臋 zarumieni, nabieraj膮c z艂otego koloru.

jak sma偶y膰 cebul臋
Fot. Je偶eli nie wiesz jak sma偶y膰 cebul臋, koniecznie czytaj dalej!

Warto zadba膰, by jej kawa艂ki nie przykleja艂y si臋 do brzeg贸w patelni, gdy偶 szybko mog膮 si臋 spali膰 i zepsu膰 smak potrawy. Cebulka do pierog贸w nie powinna by膰 ciemnobr膮zowa, gdy偶 odda w贸wczas gorycz i danie wydawa膰 si臋 b臋dzie gorzkie. Niekt贸rzy kucharze radz膮, by pod koniec sma偶enia dola膰 odrobin臋 bia艂ego wina lub bulionu, zapobiegaj膮c przypaleniu, jednak w zupe艂no艣ci wystarczy zwyczajne dogl膮danie warzywa i mieszanie co kilka chwil. 

Idealnie usma偶ona cebula powinna by膰 mi臋kka, s艂odkawa i aromatyczna, roznosz膮ca sw贸j zapach po ca艂ym mieszkaniu. To w艂a艣nie zapach i wygl膮d cebuli najlepiej pokazuje, czy jest ju偶 gotowa, jako i偶 ci臋偶ko okre艣li膰 dok艂adny czas sma偶enia, ze wzgl臋du na  r贸偶n膮 wielko艣膰 patelni i moc piecyk贸w kuchennych. 

Dalsza cz臋艣膰 wpisu pod materia艂em reklamowym



Na czym sma偶y膰 cebul臋? 

Chocia偶 wiadomo ju偶 jak sma偶y膰 cebul臋, warto r贸wnie偶 pochyli膰 si臋 nad tym, na czym j膮 sma偶y膰 cebul臋. Tak naprawd臋 t艂uszcz jest kwesti膮 gustu, chocia偶 zdecydowanie poleca si臋 mas艂o, oliw臋 z pestek winogron lub neutralne w smaku oleje, kt贸re nie zmieni膮 charakteru cebuli.

jak zrobi膰 cebul臋 do pierog贸w
Fot. Teraz ju偶 wiesz jak zrobi膰 cebul臋 do pierog贸w

Wybieraj膮c mas艂o, warto wybra膰 klarowane, kt贸re si臋 nie przypali. Nale偶y pami臋ta膰 tak偶e, by t艂uszcz by艂 rozgrzany, jednak nie za gor膮cy, gdy偶 mo偶e to spowodowa膰 przypalenie si臋 cebuli. Po wrzuceniu warzywa na patelni臋 najlepiej zmiejszy膰 ogie艅 i ewentualnie doda膰 odrobin臋 t艂uszczu w trakcie, je艣li oka偶e si臋, 偶e jest go za ma艂o. 

Dalsza cz臋艣膰 wpisu pod materia艂em reklamowym



Sma偶ona cebula – przepis na ni膮 na szcz臋艣cie nie jest trudny, a potrafi zupe艂nie zmieni膰 oblicze naszych ulubionych da艅. Poza bomb膮 witaminow膮, sma偶ona cebula zmienia smak z ostrego na delikatny i s艂odki, nadaj膮c si臋 do pierog贸w, t艂uczonych ziemniaczk贸w, czy makaronu, dodaj膮c aromatu ka偶demu obiadowi. Zeszklenie jej wcale nie jest trudne i najlepiej zda膰 si臋 na w艂asne instynkty i zmys艂y – wzroku i zapachu – by wiedzie膰, kiedy cebulka jest odpowiednio usma偶ona. 


Zobacz r贸wnie偶:

Ucierana babka wielkanocna o smaku cytrynowym - przepis

Ucierana babka wielkanocna o smaku cytrynowym – przepis

艢wi臋ta wielkanocne to czas, w kt贸rym na stole pojawiaj膮 si臋 specjalne potrawy i wypieki. Przede wszystkim musi si臋 tam znale藕膰 tradycyjna babk…

Babka wielkanocna z majonezem - przepis

Babka wielkanocna z majonezem – przepis

Przygotowuj膮c wszystkie potrawy przed 艣wi臋tami wielkanocnymi, nie mo偶na zapomnie膰 o tradycyjnej babce wielkanocnej. Ka偶da osoba, kt贸ra cho膰 ra…

Jak przygotowa膰 topinambur?

Jak przygotowa膰 topinambur?

Topinambur, zwany r贸wnie偶 s艂onecznikiem bulwiastym lub ziemniakiem d艂ugoowocowym, to ro艣lina o charakterystycznym, lekko s艂odkawym smaku i chrup…

Czym zast膮pi膰 tymianek?

Czym zast膮pi膰 tymianek?

Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie mo偶na r贸wnie偶 zapomnie膰 o tym, 偶e to cenne 藕r贸d艂o potasu. Znale藕膰 w nim mo偶na tak偶e magnes i fo…

Czym zast膮pi膰 syrop klonowy

Czym zast膮pi膰 syrop klonowy?

Syrop klonowy kojarzy si臋 przede wszystkim z Kanad膮, to ten kraj produkuje go najwi臋cej na 艣wiecie. Jest to najzdrowszy s艂odzik, bogaty w wiele w…

Oce艅 wpis


Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *