Jak usmażyć cebulę do pierogów?

Spis treści:
Jak zeszklić cebulÄ™? – to pytanie przewinęło siÄ™ przez myÅ›l chyba każdemu, na różnych etapach kulinarnych eksperymentów. Rzecz na oko prosta, smażenie cebuli, czyli czynność, która nie ma w sobie wiele filozofii. Wystarczy jednak krótka chwila, by cebula do pierogów, czy innego dania byÅ‚a spalona lub zwyczajnie zbyt wysmażona.
Jak usmażyć cebulę do pierogów?
Pierogi – danie niemal narodowe. Paradoksalnie (tylko i wyÅ‚Ä…cznie z nazwy), jednym z najpopularniejszych wariantów w Polsce sÄ… pierogi ruskie, które w wiÄ™kszoÅ›ci przypadków podawane sÄ… z usmażonÄ… cebulkÄ….
Więc jak zrobić cebulkę do pierogów? Obraną i pokrojoną w kostkę lub piórka cebulkę należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu z odrobiną soli (opcjonalnie można dodać również szczyptę cukru, gdyż przyspiesza to proces szklenia), delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak, by mogła smażyć się równomiernie.
Cebula bÄ™dzie siÄ™ „pocić” i tracić na objÄ™toÅ›ci, a gdy zmieni swój kolor z biaÅ‚ego na pół-przeźroczysty, oznacza to, że siÄ™ zeszkliÅ‚a i zmiÄ™kÅ‚a. Jest to moment, w którym można zdjąć jÄ… z ognia i przeÅ‚ożyć na pierogi lub ewentualnie podpiec jeszcze moment na Å›rednim ogniu, aż delikatnie siÄ™ zarumieni, nabierajÄ…c zÅ‚otego koloru.

Warto zadbać, by jej kawałki nie przyklejały się do brzegów patelni, gdyż szybko mogą się spalić i zepsuć smak potrawy. Cebulka do pierogów nie powinna być ciemnobrązowa, gdyż odda wówczas gorycz i danie wydawać się będzie gorzkie. Niektórzy kucharze radzą, by pod koniec smażenia dolać odrobinę białego wina lub bulionu, zapobiegając przypaleniu, jednak w zupełności wystarczy zwyczajne doglądanie warzywa i mieszanie co kilka chwil.
Idealnie usmażona cebula powinna być miękka, słodkawa i aromatyczna, roznosząca swój zapach po całym mieszkaniu. To właśnie zapach i wygląd cebuli najlepiej pokazuje, czy jest już gotowa, jako iż ciężko określić dokładny czas smażenia, ze względu na różną wielkość patelni i moc piecyków kuchennych.
Na czym smażyć cebulę?
Chociaż wiadomo już jak smażyć cebulę, warto również pochylić się nad tym, na czym ją smażyć cebulę. Tak naprawdę tłuszcz jest kwestią gustu, chociaż zdecydowanie poleca się masło, oliwę z pestek winogron lub neutralne w smaku oleje, które nie zmienią charakteru cebuli.

Wybierając masło, warto wybrać klarowane, które się nie przypali. Należy pamiętać także, by tłuszcz był rozgrzany, jednak nie za gorący, gdyż może to spowodować przypalenie się cebuli. Po wrzuceniu warzywa na patelnię najlepiej zmiejszyć ogień i ewentualnie dodać odrobinę tłuszczu w trakcie, jeśli okaże się, że jest go za mało.
Smażona cebula – przepis na niÄ… na szczęście nie jest trudny, a potrafi zupeÅ‚nie zmienić oblicze naszych ulubionych daÅ„. Poza bombÄ… witaminowÄ…, smażona cebula zmienia smak z ostrego na delikatny i sÅ‚odki, nadajÄ…c siÄ™ do pierogów, tÅ‚uczonych ziemniaczków, czy makaronu, dodajÄ…c aromatu każdemu obiadowi. Zeszklenie jej wcale nie jest trudne i najlepiej zdać siÄ™ na wÅ‚asne instynkty i zmysÅ‚y – wzroku i zapachu – by wiedzieć, kiedy cebulka jest odpowiednio usmażona.

Bartek Czwartek