Dzieci i cukier: jaką ilość cukru powinny spożywać nasze pociechy?
Jakie produkty spożywcze zawierają cukier i dlaczego dzieci tak go lubią?
Najważniejszy jest umiar, a tę maksymę warto powtarzać sobie zawsze przed przygotowaniem posiłku i dla siebie, i dla swojej pociechy. Kiedy myślisz o cukrze w diecie dziecka, zwracaj uwagę nie tylko na gotowe słodycze, takie jak cukierki, lizaki, lody czy ciastka. Zawierają one cukry proste (sacharozę) podobnie jak wiele innych produktów spożywczych, których smak uznałabyś lub uznałbyś raczej za wytrawny – w tym wypadku mowa chociażby o ketchupie. Cukier prosty, a konkretnie fruktoza, znajduje się także w owocach i wszelkich produktach owocowych, takich jak musy owocowe w tubce czy soki 100%.
Co ważne, słodki smak to pierwszy smak, który poznaje dziecko. Jest charakterystyczny dla naturalnego mleka matki i mleka zastępczego. W menu noworodka prawie połowę składników pokarmowych stanowią węglowodany – w kobiecym mleku jest bowiem aż 40% cukrów prostych, w tym przede wszystkim laktoza. Jak pokazały badania, mleko mam, które urodziły swoje dzieci przedwcześnie, zawiera więcej laktozy niż wydzielina gruczołów mlekowych kobiet, u których poród nastąpił o czasie. Naukowcy oceniają, że organizmy matek wcześniaków są biologicznie „dostrojone” do potrzeb takich najmniejszych i najsłabszych noworodków i chcą jak najszybciej dostarczyć maluchom możliwie najwięcej energii.
Cukier w diecie dziecka jest niezbędny do jego prawidłowego rozwoju
Jak wskazuje Instytut Żywności i Żywienia, bez względu na wiek, ale w zależności od codziennej aktywności fizycznej i stanu zdrowia, energię pozyskiwaną z codziennej diety w 45–65% powinny pokrywać węglowodany. IŻiŻ podkreśla także, że nawet 1/10 ogólnej liczby kalorii spożywanych w ciągu jednego dnia powinna pochodzić z cukrów.
Dlaczego cukier jest tak ważny zwłaszcza dla szybko rozwijającego się organizmu dziecka czy nastolatka? Przede wszystkim w tym wieku człowiek intensywnie rozwija się, a jednocześnie jego ciało i mózg bardzo aktywnie pracują w przedszkolu czy szkole. Cukier szybko dostarcza energii do mięśni i mózgu niezbędnej do zachowania aktywności na rytmice w przedszkolu czy skoncentrowaniu się na lekcji w szkolnej ławce. Poza tym smak słodyczy zapewnia dziecku przyjemność, której odczuwanie jest ważne dla utrzymania dalszej motywacji do bycia zaangażowanym na zajęciach w przedszkolu czy szkole.
Umiejętność skoncentrowania się na nauce i aktywności, a także czerpanie codziennej przyjemności z życia społecznego i nauki można utrzymać dzięki prawidłowo zbilansowanej i różnorodnej diecie zawierającej cukier. Kiedy zastanawiasz się nad tematem „Cukier i jego szkodliwość – dlaczego mimo wszystko jest niezbędny?”, po lekturze tego artykułu wiesz już, że cukier nie jest szkodliwy, a wręcz przeciwnie – musi znaleźć się w codziennym menu Twojej pociechy. Ważna jest jednak jakość produktów spożywczych zawierających cukier i ilość cukru nieprzekraczająca 10% kaloryczności wszystkich posiłków, które dziecko je w ciągu dnia. Staraj się nie podawać gotowych słodyczy, bo – poza szybko trawionym cukrem prostym sacharozą – zawierają one także dużo tłuszczów trans. Najlepszą słodką przekąską dla dziecka są świeże i suszone owoce, w których znajduje się dużo fruktozy.
Podsumowując, warto podkreślić, że zarówno dzieciom, jak i dorosłym cukier nie szkodzi, ale jest niezbędny do prawidłowego działania mózgu i mięśni. Instytut Żywności i Żywienia wyraźnie wskazuje, że 10% kalorii spożywanych każdego dnia powinno pochodzić z cukrów. Właśnie dlatego pamiętaj, nie szkodzi cukier, ale jego nadmiar, podobnie jak nadmiar każdego innego składnika pokarmowego.