Paska wielkanocna ukraińska – przepis

Spis treści:
- Składniki niezbędne do przygotowania pysznej, ciepłej ukraińskiej paski
- Pascha ukraińska i jej wykonanie – kroczek po kroczku
- Jak i z czym podawać paschę wielkanocną ukraińską?
Pascha lub paska drożdżowa – bo takiej nazwy używa się we wschodnich rejonach Polski – to pyszna drożdżowa babka wypełniona bakaliami, która jest prosta w wykonaniu, a po upieczeniu wywołuje efekt zachwytu. Jest delikatnie słodka, niesamowicie puszysta, a do tego piekielnie dobra. Bardzo przypomina znaną nam wszystkim słodką chałkę, ponieważ przed pieczeniem obu słodkości należy je zapleść. Paska ukraińska to chlebek idealny do postawienia na stół w okresie Wielkanocy.
Składniki niezbędne do przygotowania pysznej, ciepłej ukraińskiej paski
- 600 g mąki pszennej typ 500 lub 550
- 1 saszetka suszonych droższy instant
- 50 g cukru (np. drobnego)
- 1 łyżeczka soli kuchennej
- 125 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego zamiennika (w temperaturze 38 stopni C)
- ok. 100 ml ciepłej wody (również w temperaturze 38 stopni C)
- 2 duże jaja kurze
- 60 g miękkiego masła wystawionego wcześniej z lodówki
- ulubione bakalie
- dodatkowo do posmarowania wierzchu chlebka potrzebujemy jedno jajko kurze oraz łyżeczkę wody lub mleka
Pascha ukraińska i jej wykonanie – kroczek po kroczku
- Po pierwsze: wszystkie suche składniki: mąkę, drożdże instant, cukier i sól kuchenną mieszamy w większej misce dostępnej pod ręką. Nasze ciasto możemy również zagnieść przy pomocy miksera wolnostojącego.
- Po drugie: do suchych składników dodajemy oba jajka kurze, ciepłe mleko oraz masło. Zagniatamy wszystko ręcznie lub przy pomocy urządzenia miksującego.
- Po trzecie: nie zaprzestając mieszania, dodajemy rodzynku lub bakalie, a także dolewamy powoli ciepłą wodę. Ciasto powinno być miękkie, jednak nie powinniśmy go przelać.
- Po czwarte: po połączeniu się wszystkich składników miskę przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę. Czekamy na podwojenie się objętości naszego ciasta.
- Po piąte: gdy nasze ciasto wyrośnie, pozbywamy się nadmiaru gazu w nim, uderzając w jego środek pięścią. Następnie wykładamy je na posypaną mąką stolnice, czysty blat lub większą deskę do krojenia. Nasze ciasto dzielimy na dwie części – jedną nieco większą od drugiej.
- Po szóste: większą część przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej zimnym masłem tortownicy o wielkości 21 centymetrów. Drugą część ciasta dzielimy na trzy, sześć lub dziewięć części i formujemy z nich cienkie, długie wałeczki. Wszystkie zaplatamy w jeden, dwa lub trzy warkocze, które będą ozdobą naszej paski wielkanocnej. Warkocze układamy na naszym cieście wedle uznania i ponownie przykrywamy oraz odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
- Po siódme i ostatnie: wyrośnięte i gotowe do pieczenia ciasto smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem z dodatkiem wody lub mleka, a następnie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika w trybie góra-dół i pieczemy przez 35-45 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy nabierze pięknego, złocistego koloru.
Jak i z czym podawać paschę wielkanocną ukraińską?
Świetnie smakuje bez niczego, jak i z ciepłym mlekiem bądź kakao. Można wykorzystać ją do śniadania zamiast normalnego pieczywa i posmarować naszą paschę masłem, dżemem, smarowidłem czekoladowym lub własnoręcznie zawekowanymi konfiturami. Dobrze sprawdzi się jako podstawa tostów francuskich lub po lekkim sczerstwieniu dobrze zastąpi właśnie chleb tostowy, podpieczona idealnie współgra z twarożkiem lub serkiem kanapkowym.
Domowa paska wielkanocna ukraińska najlepiej jednak smakuje z rodziną przy udekorowanym stole!

Bartek Czwartek