Jak podgrzać kluski śląskie?
Spis treści:
Kto z nas nie lubi tradycyjnych klusków śląskich? Każda gospodyni domowa, z przyjemnością poświęca czas na ich przygotowanie. Jako, że ich wyrób może być niezwykle czasochłonny, zwykle przygotowujemy ich znacznie więcej, niż na jednorazowy, rodzinny obiad. Wówczas na krótko przed podaniem, gotujemy jedną partię, a następnie zastanawiamy się co zrobić z pozostałą częścią. Jak przechowywać kluski śląskie, by na kolejny dzień lub w następnym tygodniu wciąż były miękkie i smaczne? Jak je odgrzewać?
Kluski śląskie- przechowywanie
Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Nie da się ukryć, że każda gospodyni wie jak je przygotować, by były one smaczne i pożywne. Jednak zwykle, decydujemy się na ich przygotowanie w większej ilości, tak by można było je zaserwować również następnego dnia lub nawet za tydzień. Wówczas kluczowa okazuje się kwestia ich przechowywania. Okazuje się, że ich smak następnego dnia zależy głównie od tego, w jaki sposób zdecydujemy się je przechowywać. Jak więc przechowywać kluski śląskie? Możemy to zrobić na dwa sposoby.
Po pierwsze możemy przechowywać je na surowo. Wówczas istotne jest to, kiedy planuje je podać następny raz. Jeśli mają one być również zaserwowane następnego dnia, wystarczy ułożyć je na desce i posypać mąką, by się nie posklejały. Następnie należy je przykryć folią aluminiową i tak ułożone możemy schować do lodówki. Jednak jeśli planujemy zaserwować je za tydzień lub dwa, należy schować je do pojemnika i delikatnie odseparować od siebie.
Następnie pojemnik zamykamy i chowamy do zamrażalnika. Kluski śląskie możemy także przechowywać ugotowane. Wówczas należy uważać, by nie skleiły się one ze sobą. Jeśli chcemy przechować je na następny dzień, najlepiej każdego, ugotowanego kluska odseparować od pozostałych, po czym przykryć folią i włożyć do lodówki. Jeśli zaś chcemy przechowywać ugotowane kluski w zamrażalniku, wystarczy je zapakować do pudełka.
Jak podgrzać kluski śląskie?
Wszystko zależy od sposobu przechowywania jaki wybraliśmy. Jeśli przechowujemy w lodówce surowe kluski śląskie, wystarczy przed podaniem gotować je w osolonej wodzie przez około 5-7 minut- nie dłużej, gdyż mogą się rozgotować. Z kolei jeśli przechowujemy je w zamrażalniku, na wstępie musimy je rozmrozić.
Można wykorzystać do tego mikrofale, a następnie ugotować. Kolejno można je odsmażyć na patelni lub pozostawić do odgrzania w mikrofali. Jak jednak podgrzać ugotowane kluski śląskie? Tu sprawa jest o wiele prostsza. Możemy wrzucić je do wrzącej, osolonej wody na około 3 minuty, a także odsmażyć je na patelni z cebulką. Ważne, by w tym przypadku unikać odgrzewania w mikrofali, gdyż ugotowane kluski śląskie w mikrofali staną się suche- szczególnie jeśli zbyt długo je tam przytrzymamy.