Jak podgrzać kluski śląskie?

Jak podgrzać kluski śląskie?

Spis treści:



Kto z nas nie lubi tradycyjnych klusków śląskich? Każda gospodyni domowa, z przyjemnością poświęca czas na ich przygotowanie. Jako, że ich wyrób może być niezwykle czasochłonny, zwykle przygotowujemy ich znacznie więcej, niż na jednorazowy, rodzinny obiad. Wówczas na krótko przed podaniem, gotujemy jedną partię, a następnie zastanawiamy się co zrobić z pozostałą częścią. Jak przechowywać kluski śląskie, by na kolejny dzień lub w następnym tygodniu wciąż były miękkie i smaczne? Jak je odgrzewać?



Kluski śląskie- przechowywanie

Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Nie da się ukryć, że każda gospodyni wie jak je przygotować, by były one smaczne i pożywne. Jednak zwykle, decydujemy się na ich przygotowanie w większej ilości, tak by można było je zaserwować również następnego dnia lub nawet za tydzień. Wówczas kluczowa okazuje się kwestia ich przechowywania. Okazuje się, że ich smak następnego dnia zależy głównie od tego, w jaki sposób zdecydujemy się je przechowywać. Jak więc przechowywać kluski śląskie? Możemy to zrobić na dwa sposoby.

kluski śląskie jak przechowywać
Fot. Odpowiednio przechowywane kluski śląskie zachowają świeżość przez wiele dni

Po pierwsze możemy przechowywać je na surowo. Wówczas istotne jest to, kiedy planuje je podać następny raz. Jeśli mają one być również zaserwowane następnego dnia, wystarczy ułożyć je na desce i posypać mąką, by się nie posklejały. Następnie należy je przykryć folią aluminiową i tak ułożone możemy schować do lodówki. Jednak jeśli planujemy zaserwować je za tydzień lub dwa, należy schować je do pojemnika i delikatnie odseparować od siebie. Następnie pojemnik zamykamy i chowamy do zamrażalnika. Kluski śląskie możemy także przechowywać ugotowane. Wówczas należy uważać, by nie skleiły się one ze sobą. Jeśli chcemy przechować je na następny dzień, najlepiej każdego, ugotowanego kluska odseparować od pozostałych, po czym przykryć folią i włożyć do lodówki. Jeśli zaś chcemy przechowywać ugotowane kluski w zamrażalniku, wystarczy je zapakować do pudełka.



Jak podgrzać kluski śląskie?

Wszystko zależy od sposobu przechowywania jaki wybraliśmy. Jeśli przechowujemy w lodówce surowe kluski śląskie, wystarczy przed podaniem gotować je w osolonej wodzie przez około 5-7 minut- nie dłużej, gdyż mogą się rozgotować. Z kolei jeśli przechowujemy je w zamrażalniku, na wstępie musimy je rozmrozić.

jak podgrzać ugotowane kluski śląskie
Fot. Wcześniej ugotowane kluski śląskie możesz podgrzać chociażby we wrzącej, osolonej wodzie

Można wykorzystać do tego mikrofale, a następnie ugotować. Kolejno można je odsmażyć na patelni lub pozostawić do odgrzania w mikrofali. Jak jednak podgrzać ugotowane kluski śląskie? Tu sprawa jest o wiele prostsza. Możemy wrzucić je do wrzącej, osolonej wody na około 3 minuty, a także odsmażyć je na patelni z cebulką. Ważne, by w tym przypadku unikać odgrzewania w mikrofali, gdyż ugotowane kluski śląskie w mikrofali staną się suche- szczególnie jeśli zbyt długo je tam przytrzymamy.


Zobacz również:

dlaczego Polacy kochają sernik

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

 Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć.  Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.