Jak podgrzać kluski śląskie?

Jak podgrzać kluski śląskie?

Spis treści:



Kto z nas nie lubi tradycyjnych klusków śląskich? Każda gospodyni domowa, z przyjemnością poświęca czas na ich przygotowanie. Jako, że ich wyrób może być niezwykle czasochłonny, zwykle przygotowujemy ich znacznie więcej, niż na jednorazowy, rodzinny obiad. Wówczas na krótko przed podaniem, gotujemy jedną partię, a następnie zastanawiamy się co zrobić z pozostałą częścią. Jak przechowywać kluski śląskie, by na kolejny dzień lub w następnym tygodniu wciąż były miękkie i smaczne? Jak je odgrzewać?

Kluski śląskie- przechowywanie

Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Nie da się ukryć, że każda gospodyni wie jak je przygotować, by były one smaczne i pożywne. Jednak zwykle, decydujemy się na ich przygotowanie w większej ilości, tak by można było je zaserwować również następnego dnia lub nawet za tydzień. Wówczas kluczowa okazuje się kwestia ich przechowywania. Okazuje się, że ich smak następnego dnia zależy głównie od tego, w jaki sposób zdecydujemy się je przechowywać. Jak więc przechowywać kluski śląskie? Możemy to zrobić na dwa sposoby.

kluski śląskie jak przechowywać
Fot. Odpowiednio przechowywane kluski śląskie zachowają świeżość przez wiele dni

Po pierwsze możemy przechowywać je na surowo. Wówczas istotne jest to, kiedy planuje je podać następny raz. Jeśli mają one być również zaserwowane następnego dnia, wystarczy ułożyć je na desce i posypać mąką, by się nie posklejały. Następnie należy je przykryć folią aluminiową i tak ułożone możemy schować do lodówki. Jednak jeśli planujemy zaserwować je za tydzień lub dwa, należy schować je do pojemnika i delikatnie odseparować od siebie.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Następnie pojemnik zamykamy i chowamy do zamrażalnika. Kluski śląskie możemy także przechowywać ugotowane. Wówczas należy uważać, by nie skleiły się one ze sobą. Jeśli chcemy przechować je na następny dzień, najlepiej każdego, ugotowanego kluska odseparować od pozostałych, po czym przykryć folią i włożyć do lodówki. Jeśli zaś chcemy przechowywać ugotowane kluski w zamrażalniku, wystarczy je zapakować do pudełka.



Jak podgrzać kluski śląskie?

Wszystko zależy od sposobu przechowywania jaki wybraliśmy. Jeśli przechowujemy w lodówce surowe kluski śląskie, wystarczy przed podaniem gotować je w osolonej wodzie przez około 5-7 minut- nie dłużej, gdyż mogą się rozgotować. Z kolei jeśli przechowujemy je w zamrażalniku, na wstępie musimy je rozmrozić.

jak podgrzać ugotowane kluski śląskie
Fot. Wcześniej ugotowane kluski śląskie możesz podgrzać chociażby we wrzącej, osolonej wodzie

Można wykorzystać do tego mikrofale, a następnie ugotować. Kolejno można je odsmażyć na patelni lub pozostawić do odgrzania w mikrofali. Jak jednak podgrzać ugotowane kluski śląskie? Tu sprawa jest o wiele prostsza. Możemy wrzucić je do wrzącej, osolonej wody na około 3 minuty, a także odsmażyć je na patelni z cebulką. Ważne, by w tym przypadku unikać odgrzewania w mikrofali, gdyż ugotowane kluski śląskie w mikrofali staną się suche- szczególnie jeśli zbyt długo je tam przytrzymamy.


Zobacz również:

jak mrozić truskawki

Jak mrozić truskawki? Powiew lata w środku zimy

Gdy zbliżają się wakacje i rozpoczyna sezon urlopowy, cieszymy się z długo wyczekiwanego czasu odpoczynku. Pojawia się jednak nutka smutku – wszak koniec czerwca i początek lipca to jednocześnie rozstanie ze smakiem i zapachem truskawek. Dla wielbicieli tego aromatycznego owocu, a tych w naszym kraju nie brakuje, to trudny czas. Tym bardziej, że w naszej strefie klimatycznej truskawkami z polskich plantacji możemy cieszyć się zaledwie kilka tygodni. Przez pozostałą część roku w sprzedaży znajdziemy co prawda owoce importowane, ale są one bardzo drogie i – choć piękne – miłośnicy naszych rodzimych truskawek niezbyt cenią ich walory smakowe.

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

fleksitarianizm - na czym polega dieta fleksitariańska

Fleksitarianizm – na czym polega dieta felksitariańska

Fleksitarianizm jest jednym ze sposobów odżywiania, który słynie z bazowania przede wszystkim na owocach i warzywach. W przeciwieństwie do wegetarianizmu dopuszcza sporadyczne jedzenia mięsa i ryb. Najistotniejszą zaletą, jaką posiada flexitarianizm jest ochrona organizmu przed chorobami układu krążenia, cukrzycą, a także zapobiega powstawaniu nowotworów. Skutkiem ubocznym fleksitarianizmu jest doprowadzenie do redukcji masy ciała, co z pewnością posiada pozytywny wydźwięk na stan zdrowia w przypadku osób z nadwagą i otyłością. Przedstawiamy, dlaczego fleksitarianizm jest dobrym wyborem, a także dlaczego jest bardzo często wybierany jako sposób odżywiania. 

liście kalafiora co można zrobić i czy są jadalne

Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?

Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.