Jak podgrzać kluski śląskie?

Jak podgrzać kluski śląskie?

Spis treści:



Kto z nas nie lubi tradycyjnych klusków śląskich? Każda gospodyni domowa, z przyjemnością poświęca czas na ich przygotowanie. Jako, że ich wyrób może być niezwykle czasochłonny, zwykle przygotowujemy ich znacznie więcej, niż na jednorazowy, rodzinny obiad. Wówczas na krótko przed podaniem, gotujemy jedną partię, a następnie zastanawiamy się co zrobić z pozostałą częścią. Jak przechowywać kluski śląskie, by na kolejny dzień lub w następnym tygodniu wciąż były miękkie i smaczne? Jak je odgrzewać?

Kluski śląskie- przechowywanie

Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Nie da się ukryć, że każda gospodyni wie jak je przygotować, by były one smaczne i pożywne. Jednak zwykle, decydujemy się na ich przygotowanie w większej ilości, tak by można było je zaserwować również następnego dnia lub nawet za tydzień. Wówczas kluczowa okazuje się kwestia ich przechowywania. Okazuje się, że ich smak następnego dnia zależy głównie od tego, w jaki sposób zdecydujemy się je przechowywać. Jak więc przechowywać kluski śląskie? Możemy to zrobić na dwa sposoby.

kluski śląskie jak przechowywać
Fot. Odpowiednio przechowywane kluski śląskie zachowają świeżość przez wiele dni

Po pierwsze możemy przechowywać je na surowo. Wówczas istotne jest to, kiedy planuje je podać następny raz. Jeśli mają one być również zaserwowane następnego dnia, wystarczy ułożyć je na desce i posypać mąką, by się nie posklejały. Następnie należy je przykryć folią aluminiową i tak ułożone możemy schować do lodówki. Jednak jeśli planujemy zaserwować je za tydzień lub dwa, należy schować je do pojemnika i delikatnie odseparować od siebie.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Następnie pojemnik zamykamy i chowamy do zamrażalnika. Kluski śląskie możemy także przechowywać ugotowane. Wówczas należy uważać, by nie skleiły się one ze sobą. Jeśli chcemy przechować je na następny dzień, najlepiej każdego, ugotowanego kluska odseparować od pozostałych, po czym przykryć folią i włożyć do lodówki. Jeśli zaś chcemy przechowywać ugotowane kluski w zamrażalniku, wystarczy je zapakować do pudełka.



Jak podgrzać kluski śląskie?

Wszystko zależy od sposobu przechowywania jaki wybraliśmy. Jeśli przechowujemy w lodówce surowe kluski śląskie, wystarczy przed podaniem gotować je w osolonej wodzie przez około 5-7 minut- nie dłużej, gdyż mogą się rozgotować. Z kolei jeśli przechowujemy je w zamrażalniku, na wstępie musimy je rozmrozić.

jak podgrzać ugotowane kluski śląskie
Fot. Wcześniej ugotowane kluski śląskie możesz podgrzać chociażby we wrzącej, osolonej wodzie

Można wykorzystać do tego mikrofale, a następnie ugotować. Kolejno można je odsmażyć na patelni lub pozostawić do odgrzania w mikrofali. Jak jednak podgrzać ugotowane kluski śląskie? Tu sprawa jest o wiele prostsza. Możemy wrzucić je do wrzącej, osolonej wody na około 3 minuty, a także odsmażyć je na patelni z cebulką. Ważne, by w tym przypadku unikać odgrzewania w mikrofali, gdyż ugotowane kluski śląskie w mikrofali staną się suche- szczególnie jeśli zbyt długo je tam przytrzymamy.


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.