Jak podgrzać kluski śląskie?

Jak podgrzać kluski śląskie?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Kto z nas nie lubi tradycyjnych klusków śląskich? Każda gospodyni domowa, z przyjemnością poświęca czas na ich przygotowanie. Jako, że ich wyrób może być niezwykle czasochłonny, zwykle przygotowujemy ich znacznie więcej, niż na jednorazowy, rodzinny obiad. Wówczas na krótko przed podaniem, gotujemy jedną partię, a następnie zastanawiamy się co zrobić z pozostałą częścią. Jak przechowywać kluski śląskie, by na kolejny dzień lub w następnym tygodniu wciąż były miękkie i smaczne? Jak je odgrzewać?

Kluski śląskie- przechowywanie

Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Nie da się ukryć, że każda gospodyni wie jak je przygotować, by były one smaczne i pożywne. Jednak zwykle, decydujemy się na ich przygotowanie w większej ilości, tak by można było je zaserwować również następnego dnia lub nawet za tydzień. Wówczas kluczowa okazuje się kwestia ich przechowywania. Okazuje się, że ich smak następnego dnia zależy głównie od tego, w jaki sposób zdecydujemy się je przechowywać. Jak więc przechowywać kluski śląskie? Możemy to zrobić na dwa sposoby.

kluski śląskie jak przechowywać
Fot. Odpowiednio przechowywane kluski śląskie zachowają świeżość przez wiele dni

Po pierwsze możemy przechowywać je na surowo. Wówczas istotne jest to, kiedy planuje je podać następny raz. Jeśli mają one być również zaserwowane następnego dnia, wystarczy ułożyć je na desce i posypać mąką, by się nie posklejały. Następnie należy je przykryć folią aluminiową i tak ułożone możemy schować do lodówki. Jednak jeśli planujemy zaserwować je za tydzień lub dwa, należy schować je do pojemnika i delikatnie odseparować od siebie.

Następnie pojemnik zamykamy i chowamy do zamrażalnika. Kluski śląskie możemy także przechowywać ugotowane. Wówczas należy uważać, by nie skleiły się one ze sobą. Jeśli chcemy przechować je na następny dzień, najlepiej każdego, ugotowanego kluska odseparować od pozostałych, po czym przykryć folią i włożyć do lodówki. Jeśli zaś chcemy przechowywać ugotowane kluski w zamrażalniku, wystarczy je zapakować do pudełka.

Jak podgrzać kluski śląskie?

Wszystko zależy od sposobu przechowywania jaki wybraliśmy. Jeśli przechowujemy w lodówce surowe kluski śląskie, wystarczy przed podaniem gotować je w osolonej wodzie przez około 5-7 minut- nie dłużej, gdyż mogą się rozgotować. Z kolei jeśli przechowujemy je w zamrażalniku, na wstępie musimy je rozmrozić.

jak podgrzać ugotowane kluski śląskie
Fot. Wcześniej ugotowane kluski śląskie możesz podgrzać chociażby we wrzącej, osolonej wodzie

Można wykorzystać do tego mikrofale, a następnie ugotować. Kolejno można je odsmażyć na patelni lub pozostawić do odgrzania w mikrofali. Jak jednak podgrzać ugotowane kluski śląskie? Tu sprawa jest o wiele prostsza. Możemy wrzucić je do wrzącej, osolonej wody na około 3 minuty, a także odsmażyć je na patelni z cebulką. Ważne, by w tym przypadku unikać odgrzewania w mikrofali, gdyż ugotowane kluski śląskie w mikrofali staną się suche- szczególnie jeśli zbyt długo je tam przytrzymamy.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Syrop z pędów sosny to naturalny sposób, który może wspierać odporność, a jego przygotowanie jest możliwe w domowym zaciszu. Pozyskiwany z mŅ

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, ktÅ

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelujÄ…cÄ… substancjÄ… pochodzenia roÅ›linnego, pozyskiwanÄ… z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny skÅ‚adnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kieÅ‚kowania zbóż (najczęściej jÄ™czmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym skÅ‚adnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

4.2/5 - (5 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *