Jak kisić buraki czerwone na barszcz ?

Jak kisić buraki czerwone na barszcz ?

Spis treści:



Czerwony barszcz to jedna z ulubionych potraw Polaków. Dobra, swojska, domowa zupa może być podawana solo lub z dodatkami takimi jak pierogi, uszka czy krokiety. Smak przyrządzonej własnoręcznie potrawy jest bardzo wyrazisty i zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ponadto danie wykonane ze świeżych składników przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Jak kisić buraki czerwone na barszcz? Jakie błędy mogą wpłynąć na niepowodzenie przygotowywania zakwasu?

Jak zrobić kiszone buraki?

Buraki, jak i inne warzywa można przetwarzać. Jednym ze sposobów jest odpowiednia obróbka oraz zamknięcie ich w słoiku. Tak przygotowany składnik okaże się świetnym dodatkiem lub bazą wielu dań. Kiszenie warzyw przynosi wiele korzyści zarówno smakowych, jak i prozdrowotnych. W jaki sposób przygotować warzywa do tego rodzaju procesu?

jak kisić buraki czerwone
Fot. Jeżeli nie wiesz jak kisić buraki czerwone, koniecznie czytaj dalej

Jak kisić buraki – krok po kroku

  1. W pierwszej kolejności należy dokładnie obrać, umyć i wysuszyć buraki. Tak przygotowane warzywa odłożyć na ręcznik papierowy do wyschnięcia. 
  2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie solanki – wodę należy zagotować dodając do niej odpowiednią ilość soli – na 1 litr wody/1 łyżeczka soli. Po zagotowaniu mieszankę wystudzić. 
  3. Buraki należy pokroić w paski o grubości około pół centymetra i umieścić je w przygotowanym słoiku – uzupełnić go do 2/3 pojemności. 
  4. Do buraków dodać przyprawy i pozostałe składniki według uznania – dla przykładu słój można uzupełnić czosnkiem, pieprzem, korzeniem chrzanu, liściem laurowym, zielem angielskim, itp. 
  5. Całość zalać wystudzoną solanką, aż po brzegi. 
  6. Szczelnie zamknąć słoiki, odwrócić do góry dnem i odczekać kilka dni ok. 8
  7. Po tym czasie kiszone buraki gotowe są do spożycia. Słoiki z zawartością należy trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu. 

Wiele osób zastanawia się jak kisić buraki czerwone tak, by można było je później wykorzystać do stworzenia, pysznej i aromatycznej zupy? Barszcz z kiszonych buraków to tylko jedna z propozycji kulinarnych stworzonych z wcześniej przygotowanych warzyw. Jak więc można je wykorzystać?

jak zrobić kiszone buraki
Fot. Zawsze wybieraj świeże i jędrne buraki do swoich przetworów

Jak kisić buraki na barszcz czerwony – inne potrawy z użyciem kiszonek

Buraki do stworzenia odpowiedniego zakwasu powinny być świeże, jak również odpowiednio przygotowane. Ponadto na sam proces wpływa wiele innych czynników, takich jak odmiana, kraj pochodzenia warzyw, temperatura otoczenia czy wykorzystane naczynie.  Zatem w czym i jak kisić barszcz? Oto kilka praktycznych wskazówek.

Przetwarzanie warzyw należy do prostych czynności. Sam proces jest mało skomplikowany jednakże, aby uniknąć porażki warto dostosować się do kilku ważnych zasad. Ponadto kilka w wymienionych wskazówek pozwoli ulepszyć kiszonki, ich smak czy wartości odżywcze. 

Kilka dodatkowych porad jak kisić buraki czerwone na barszcz

  • do kiszenia wykorzystać naczynia takie jak: szczelnie zamykany słoik, ceramiczny garnek z pokrywką, itp.
  • szybkość przetwarzania zależna jest od temperatury. Aby szybciej osiągnąć sukces należy zadbać o odpowiednią ciepłotę otoczenia. W zimnym miejscu zakwas będzie tworzył się nawet 10 dni.
  • aby buraki zakwas na barszcz nie spleśniał należy go doglądać oraz po pewnym czasie umieścić w lodówce. 
  • dodanie zakwasu z poprzedniego kiszenia urozmaici i poprawi smak buraczków. 
jak kisić buraki na barszcz czerwony
Fot. Buraki czerwone do kiszenia

Kiszone buraki razem z sokiem można wykorzystać do wielu potraw i dań. Oprócz słynnego barszczu możliwe jest również zrobienie ćwikły, tartych buraczków do drugiego dania czy sałatki z burakami, serem feta i rukolą. 


Zobacz również:

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?

soczewica jak rośnie

Jak rośnie soczewica – uprawa soczewicy w Polsce

Soczewica wymaga gleby przepuszczalnej o pH 6-6,5. Przy glebach ciężkich nie wyrośnie ładna soczewica uprawa będzie mało wydajna albo żadna. Oprócz tego dużo zależy panującego klimatu. Roślina ta wymaga upalnego lata, ale bez suszy. Bardzo ważne jest, aby gleba zachowała minimalną wilgotność. Na terenach podmokłych uprawa nie ma szans na sukces.

jak rośnie granat owoc

Jak rośnie granat ? Gdzie rośnie owoc granatu

Granat zazwyczaj rozwija się jako krzew lub drzewko, które wyrasta do ok. 3 do 5 m. Jest podatny na formowanie, dlatego jego wielkość można dostosować do odpowiednich rozmiarów. Jeśli chodzi o glebę, nie jest wymagający, natomiast potrzebuje dużo słońca i suchego powietrza. Jego zdolność przystosowania się do trudnych warunków powoduje, że coraz chętniej uprawiany jest w donicach, nawet w środkowej części Europy.

gdzie rosną banany

Gdzie rosną banany ? Jak wygląda drzewo bananowca

Banany – słodkie, pyszne, sycące i naturalne źródło witamin i minerałów – potasu, magnezu, kwasu foliowego, błonnika. Są cennym źródłem energii. Kupując banany warto zwrócić uwagę na to skąd pochodzą oraz na ich kolor – te z mocną, żółtą skórką mają dużą zawartość cukrów prostych i mniej skrobi niż te zielone. W sklepach dostępne są także banany czerwone i typu baby.

gdzie rośnie pieprz

Gdzie rośnie pieprz – jak wygląda uprawa pieprzu

Pieprz to przecież produkt, który znajduje się absolutnie w każdym domu, używamy go praktycznie codziennie, zatem powinniśmy być chyba ekspertami w wiedzy dotyczącej tej rośliny. Czy aby na pewno pieprz nie kryje przed nami tajemnic?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.