Jak kisić buraki czerwone na barszcz ?

Jak kisić buraki czerwone na barszcz ?

Spis treści:



Czerwony barszcz to jedna z ulubionych potraw Polaków. Dobra, swojska, domowa zupa może być podawana solo lub z dodatkami takimi jak pierogi, uszka czy krokiety. Smak przyrządzonej własnoręcznie potrawy jest bardzo wyrazisty i zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ponadto danie wykonane ze świeżych składników przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Jak kisić buraki czerwone na barszcz? Jakie błędy mogą wpłynąć na niepowodzenie przygotowywania zakwasu?

Jak zrobić kiszone buraki?

Buraki, jak i inne warzywa można przetwarzać. Jednym ze sposobów jest odpowiednia obróbka oraz zamknięcie ich w słoiku. Tak przygotowany składnik okaże się świetnym dodatkiem lub bazą wielu dań. Kiszenie warzyw przynosi wiele korzyści zarówno smakowych, jak i prozdrowotnych. W jaki sposób przygotować warzywa do tego rodzaju procesu?

jak kisić buraki czerwone
Fot. Jeżeli nie wiesz jak kisić buraki czerwone, koniecznie czytaj dalej

Jak kisić buraki – krok po kroku

  1. W pierwszej kolejności należy dokładnie obrać, umyć i wysuszyć buraki. Tak przygotowane warzywa odłożyć na ręcznik papierowy do wyschnięcia. 
  2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie solanki – wodę należy zagotować dodając do niej odpowiednią ilość soli – na 1 litr wody/1 łyżeczka soli. Po zagotowaniu mieszankę wystudzić. 
  3. Buraki należy pokroić w paski o grubości około pół centymetra i umieścić je w przygotowanym słoiku – uzupełnić go do 2/3 pojemności. 
  4. Do buraków dodać przyprawy i pozostałe składniki według uznania – dla przykładu słój można uzupełnić czosnkiem, pieprzem, korzeniem chrzanu, liściem laurowym, zielem angielskim, itp. 
  5. Całość zalać wystudzoną solanką, aż po brzegi. 
  6. Szczelnie zamknąć słoiki, odwrócić do góry dnem i odczekać kilka dni ok. 8
  7. Po tym czasie kiszone buraki gotowe są do spożycia. Słoiki z zawartością należy trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu. 


Wiele osób zastanawia się jak kisić buraki czerwone tak, by można było je później wykorzystać do stworzenia, pysznej i aromatycznej zupy? Barszcz z kiszonych buraków to tylko jedna z propozycji kulinarnych stworzonych z wcześniej przygotowanych warzyw. Jak więc można je wykorzystać?

jak zrobić kiszone buraki
Fot. Zawsze wybieraj świeże i jędrne buraki do swoich przetworów

Jak kisić buraki na barszcz czerwony – inne potrawy z użyciem kiszonek

Buraki do stworzenia odpowiedniego zakwasu powinny być świeże, jak również odpowiednio przygotowane. Ponadto na sam proces wpływa wiele innych czynników, takich jak odmiana, kraj pochodzenia warzyw, temperatura otoczenia czy wykorzystane naczynie.  Zatem w czym i jak kisić barszcz? Oto kilka praktycznych wskazówek.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Przetwarzanie warzyw należy do prostych czynności. Sam proces jest mało skomplikowany jednakże, aby uniknąć porażki warto dostosować się do kilku ważnych zasad. Ponadto kilka w wymienionych wskazówek pozwoli ulepszyć kiszonki, ich smak czy wartości odżywcze. 



Kilka dodatkowych porad jak kisić buraki czerwone na barszcz

  • do kiszenia wykorzystać naczynia takie jak: szczelnie zamykany słoik, ceramiczny garnek z pokrywką, itp.
  • szybkość przetwarzania zależna jest od temperatury. Aby szybciej osiągnąć sukces należy zadbać o odpowiednią ciepłotę otoczenia. W zimnym miejscu zakwas będzie tworzył się nawet 10 dni.
  • aby buraki zakwas na barszcz nie spleśniał należy go doglądać oraz po pewnym czasie umieścić w lodówce. 
  • dodanie zakwasu z poprzedniego kiszenia urozmaici i poprawi smak buraczków. 
jak kisić buraki na barszcz czerwony
Fot. Buraki czerwone do kiszenia

Kiszone buraki razem z sokiem można wykorzystać do wielu potraw i dań. Oprócz słynnego barszczu możliwe jest również zrobienie ćwikły, tartych buraczków do drugiego dania czy sałatki z burakami, serem feta i rukolą. 


Zobacz również:

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapusta jest prosto z pola. Jednak czy wiemy jak przyrządzić młodą kapustę? 

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?

jak rośnie pomelo

Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?

Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w Malezji. Następnie roślina stała się popularnym drzewem owocowym w Chinach. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie czytaj dalej!

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.