Jak ugotować ciecierzycę?
Spis treści:
- Ciecierzyca – gotowanie na wiele sposobów
- Jak prawidłowo moczyć ciecierzycę?
- Jak ugotować ciecierzycę prawidłowo?
- Ile gotować ciecierzycę?
- Jak ugotować ciecierzycę – podsumowanie
Gotowana ciecierzyca jest pysznym i zdrowym urozmaiceniem diety. Jak ją ugotować, by zachowała wszystkie walory smakowe i prozdrowotne?
Ciecierzyca – gotowanie na wiele sposobów
Ciecierzyca trafiła z Azji do Europy już w średniowieczu, ale dziś jest o wiele popularniejsza. W curry, hummusie, sałatce czy falafelu ta roślina strączkowa o maślano- orzechowym smaku nadaje potrawom orientalną nutę i jest bardzo zdrowa.
Nie jedz ciecierzycy na surowo!
Ciecierzyca dostępna na rynku jest wstępnie podgotowana- w puszkach lub w formie surowej i wysuszonej. Jeśli musisz działać szybko, użyj ciecierzycy z puszki. Suszoną trzeba najpierw namoczyć, potem ugotować. To sprawia, że zawarta w niej toksyna- fazazyna jest neutralizowana, a ziarna bezpieczne do spożycia.
Moczenie ciecierzycy
Moczenie ciecierzycy wymaga czasu. Najlepiej zaplanować to na noc. Ta inwestycja jednak się opłaca- po namoczeniu rośliny strączkowe są łatwiejsze do strawienia, ponadto moczenie skraca późniejszy czas gotowania. To pozwala zaoszczędzić energię i zachować więcej cennych składników.
Jak prawidłowo moczyć ciecierzycę?
- Zalać ziarna w rondelku dwukrotnie większą ilością wody i pozostawić na co najmniej 12 godzin.
- Ciecierzyca pochłania dużo wody- może trzeba będzie ją uzupełniać.
- Po odcedzeniu wodę wylać- zawiera ona toksynę: fazazynę.
- Ciecierzycę dokładnie opłukać bieżącą wodą.
Jak ugotować ciecierzycę prawidłowo?
Gotowanie ciecierzycy można przeprowadzić w szybkowarze. Jeśli była wcześniej moczona co najmniej 24 godziny, trwa to zaledwie 10 minut.
Ciecierzyca – jak gotować:
- Namoczoną wcześniej ciecierzycę włożyć do garnka lub szybkowaru, zalać świeżą wodą i doprowadzić do wrzenia.
- Gotować na małym ogniu: w szybkowarze około 20 minut, w garnku co najmniej godzinę.
- Ziarna są gotowe, gdy można je łatwo przebić nożem.
- Przełóż ciecierzycę do durszlaka i opłucz świeżą wodą.
Ile gotować ciecierzycę?
Czas gotowania zależy od tego, do czego ma służyć ciecierzyca, czy ma być miękka na hummus, czy ma raczej pozostać lekko twarda do sałatek czy curry. Drugą zasadą jest jej świeżość: im świeższa, tym mniej czasu potrzeba na gotowanie.
Jak ugotować ciecierzycę – podsumowanie
Ciecierzyca jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga trawienie. Jest idealnym źródłem białka, świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Tak jak inne rośliny strączkowe, dostarcza znacznych ilości cynku, żelaza i magnezu. Saponina zawarta w ciecierzycy obniża poziom lipidów, a co za tym idzie chroni serce i układ krążenia. Jest niskokaloryczna, ale zapewnia długotrwałe uczucie sytości.