Jak ugotować ciecierzycę?

Jak ugotować ciecierzycę?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Gotowana ciecierzyca jest pysznym i zdrowym urozmaiceniem diety. Jak ją ugotować, by zachowała wszystkie walory smakowe i prozdrowotne?

Ciecierzyca – gotowanie na wiele sposobów

Ciecierzyca trafiła z Azji do Europy już w średniowieczu, ale dziś jest o wiele popularniejsza. W curry, hummusie, sałatce czy falafelu ta roślina strączkowa o maślano- orzechowym smaku nadaje potrawom orientalną nutę i jest bardzo zdrowa.

Nie jedz ciecierzycy na surowo!

Ciecierzyca dostępna na rynku jest wstępnie podgotowana- w puszkach lub w formie surowej i wysuszonej. Jeśli musisz działać szybko, użyj ciecierzycy z puszki. Suszoną trzeba najpierw namoczyć, potem ugotować. To sprawia, że zawarta w niej toksyna- fazazyna jest neutralizowana, a ziarna bezpieczne do spożycia.

ciecierzyca jak gotować
Fot. Pamiętaj, aby ugotować ciecierzycę przed spożyciem

Moczenie ciecierzycy

Moczenie ciecierzycy wymaga czasu. Najlepiej zaplanować to na noc. Ta inwestycja jednak siÄ™ opÅ‚aca- po namoczeniu roÅ›liny strÄ…czkowe sÄ… Å‚atwiejsze do strawienia, ponadto moczenie skraca późniejszy czas gotowania. To pozwala zaoszczÄ™dzić energiÄ™ i zachować wiÄ™cej cennych skÅ‚adników. 

Jak prawidłowo moczyć ciecierzycę?

  1. Zalać ziarna w rondelku dwukrotnie większą ilością wody i pozostawić na co najmniej 12 godzin.
  2. Ciecierzyca pochłania dużo wody- może trzeba będzie ją uzupełniać.
  3. Po odcedzeniu wodę wylać- zawiera ona toksynę: fazazynę.
  4. Ciecierzycę dokładnie opłukać bieżącą wodą.

Jak ugotować ciecierzycę prawidłowo?

Gotowanie ciecierzycy można przeprowadzić w szybkowarze. JeÅ›li byÅ‚a wczeÅ›niej moczona co najmniej 24 godziny, trwa to zaledwie 10 minut. 

gotowanie ciecierzycy
Fot. Czy wiesz jak prawidłowo ugotować ciecierzycę ?

Ciecierzyca – jak gotować:

  1. NamoczonÄ… wczeÅ›niej ciecierzycÄ™ wÅ‚ożyć do garnka lub szybkowaru, zalać Å›wieżą wodÄ… i doprowadzić do wrzenia. 
  2. Gotować na maÅ‚ym ogniu: w szybkowarze okoÅ‚o 20 minut, w garnku co najmniej godzinÄ™. 
  3. Ziarna są gotowe, gdy można je łatwo przebić nożem.
  4. Przełóż ciecierzycÄ™ do durszlaka i opÅ‚ucz Å›wieżą wodÄ…. 

Ile gotować ciecierzycę?

Czas gotowania zależy od tego, do czego ma sÅ‚użyć ciecierzyca, czy ma być miÄ™kka na hummus, czy ma raczej pozostać lekko twarda do saÅ‚atek czy curry. DrugÄ… zasadÄ… jest jej Å›wieżość: im Å›wieższa, tym mniej czasu potrzeba na gotowanie. 

ile gotować ciecierzycę
Fot. Czy wiesz ile gotować ciecierzycę aby była idealna na hummus ?

Jak ugotować ciecierzycÄ™ – podsumowanie

Ciecierzyca jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. DziÄ™ki wysokiej zawartoÅ›ci bÅ‚onnika wspomaga trawienie. Jest idealnym źródÅ‚em biaÅ‚ka, Å›wietnie sprawdza siÄ™ jako zamiennik miÄ™sa w diecie wegaÅ„skiej i wegetariaÅ„skiej. Tak jak inne roÅ›liny strÄ…czkowe, dostarcza znacznych iloÅ›ci cynku, żelaza i magnezu. Saponina zawarta w ciecierzycy obniża poziom lipidów, a co za tym idzie chroni serce i ukÅ‚ad krążenia. Jest niskokaloryczna, ale zapewnia dÅ‚ugotrwaÅ‚e uczucie sytoÅ›ci. 

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Szarlotka i jabłecznik to dwa popularne wypieki z jabłkami, które nierzadko bywają ze sobą mylone. W poniższym wpisie wyjaśnię, czym się róŅ

Czy skrobia ziemniaczana to to samo co mÄ…ka ziemniaczana?

W dzisiejszym wpisie przyjrzymy siÄ™ bliżej dwóm popularnym produktom pochodzÄ…cym z ziemniaków: skrobi ziemniaczanej i mÄ…ce ziemniaczanej. Celem …

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

MÄ…ka z tapioki to bezglutenowy skÅ‚adnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zagÄ™szczajÄ…ce i poprawiajÄ…ce strukturÄ™ wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków czÄ™sto stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub wÄ™glanu amonu, jest tradycyjnym Å›rodkiem…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *