Jak ugotować ciecierzycę?

Jak ugotować ciecierzycę?

Spis treści:



Gotowana ciecierzyca jest pysznym i zdrowym urozmaiceniem diety. Jak ją ugotować, by zachowała wszystkie walory smakowe i prozdrowotne?

Ciecierzyca – gotowanie na wiele sposobów

Ciecierzyca trafiła z Azji do Europy już w średniowieczu, ale dziś jest o wiele popularniejsza. W curry, hummusie, sałatce czy falafelu ta roślina strączkowa o maślano- orzechowym smaku nadaje potrawom orientalną nutę i jest bardzo zdrowa.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Nie jedz ciecierzycy na surowo!

Ciecierzyca dostępna na rynku jest wstępnie podgotowana- w puszkach lub w formie surowej i wysuszonej. Jeśli musisz działać szybko, użyj ciecierzycy z puszki. Suszoną trzeba najpierw namoczyć, potem ugotować. To sprawia, że zawarta w niej toksyna- fazazyna jest neutralizowana, a ziarna bezpieczne do spożycia.

ciecierzyca jak gotować
Fot. Pamiętaj, aby ugotować ciecierzycę przed spożyciem

Moczenie ciecierzycy

Moczenie ciecierzycy wymaga czasu. Najlepiej zaplanować to na noc. Ta inwestycja jednak się opłaca- po namoczeniu rośliny strączkowe są łatwiejsze do strawienia, ponadto moczenie skraca późniejszy czas gotowania. To pozwala zaoszczędzić energię i zachować więcej cennych składników. 



Jak prawidłowo moczyć ciecierzycę?

  1. Zalać ziarna w rondelku dwukrotnie większą ilością wody i pozostawić na co najmniej 12 godzin.
  2. Ciecierzyca pochłania dużo wody- może trzeba będzie ją uzupełniać.
  3. Po odcedzeniu wodę wylać- zawiera ona toksynę: fazazynę.
  4. Ciecierzycę dokładnie opłukać bieżącą wodą.

Jak ugotować ciecierzycę prawidłowo?

Gotowanie ciecierzycy można przeprowadzić w szybkowarze. Jeśli była wcześniej moczona co najmniej 24 godziny, trwa to zaledwie 10 minut. 

gotowanie ciecierzycy
Fot. Czy wiesz jak prawidłowo ugotować ciecierzycę ?

Ciecierzyca – jak gotować:

  1. Namoczoną wcześniej ciecierzycę włożyć do garnka lub szybkowaru, zalać świeżą wodą i doprowadzić do wrzenia. 
  2. Gotować na małym ogniu: w szybkowarze około 20 minut, w garnku co najmniej godzinę. 
  3. Ziarna są gotowe, gdy można je łatwo przebić nożem.
  4. Przełóż ciecierzycę do durszlaka i opłucz świeżą wodą. 


Ile gotować ciecierzycę?

Czas gotowania zależy od tego, do czego ma służyć ciecierzyca, czy ma być miękka na hummus, czy ma raczej pozostać lekko twarda do sałatek czy curry. Drugą zasadą jest jej świeżość: im świeższa, tym mniej czasu potrzeba na gotowanie. 

ile gotować ciecierzycę
Fot. Czy wiesz ile gotować ciecierzycę aby była idealna na hummus ?

Jak ugotować ciecierzycę – podsumowanie

Ciecierzyca jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga trawienie. Jest idealnym źródłem białka, świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Tak jak inne rośliny strączkowe, dostarcza znacznych ilości cynku, żelaza i magnezu. Saponina zawarta w ciecierzycy obniża poziom lipidów, a co za tym idzie chroni serce i układ krążenia. Jest niskokaloryczna, ale zapewnia długotrwałe uczucie sytości. 


Zobacz również:

jak mrozić truskawki

Jak mrozić truskawki? Powiew lata w środku zimy

Gdy zbliżają się wakacje i rozpoczyna sezon urlopowy, cieszymy się z długo wyczekiwanego czasu odpoczynku. Pojawia się jednak nutka smutku – wszak koniec czerwca i początek lipca to jednocześnie rozstanie ze smakiem i zapachem truskawek. Dla wielbicieli tego aromatycznego owocu, a tych w naszym kraju nie brakuje, to trudny czas. Tym bardziej, że w naszej strefie klimatycznej truskawkami z polskich plantacji możemy cieszyć się zaledwie kilka tygodni. Przez pozostałą część roku w sprzedaży znajdziemy co prawda owoce importowane, ale są one bardzo drogie i – choć piękne – miłośnicy naszych rodzimych truskawek niezbyt cenią ich walory smakowe.

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

fleksitarianizm - na czym polega dieta fleksitariańska

Fleksitarianizm – na czym polega dieta felksitariańska

Fleksitarianizm jest jednym ze sposobów odżywiania, który słynie z bazowania przede wszystkim na owocach i warzywach. W przeciwieństwie do wegetarianizmu dopuszcza sporadyczne jedzenia mięsa i ryb. Najistotniejszą zaletą, jaką posiada flexitarianizm jest ochrona organizmu przed chorobami układu krążenia, cukrzycą, a także zapobiega powstawaniu nowotworów. Skutkiem ubocznym fleksitarianizmu jest doprowadzenie do redukcji masy ciała, co z pewnością posiada pozytywny wydźwięk na stan zdrowia w przypadku osób z nadwagą i otyłością. Przedstawiamy, dlaczego fleksitarianizm jest dobrym wyborem, a także dlaczego jest bardzo często wybierany jako sposób odżywiania. 

liście kalafiora co można zrobić i czy są jadalne

Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?

Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.