Jak ugotować ciecierzycę?

Jak ugotować ciecierzycę?

Spis treści:



Gotowana ciecierzyca jest pysznym i zdrowym urozmaiceniem diety. Jak ją ugotować, by zachowała wszystkie walory smakowe i prozdrowotne?

Ciecierzyca – gotowanie na wiele sposobów

Ciecierzyca trafiła z Azji do Europy już w średniowieczu, ale dziś jest o wiele popularniejsza. W curry, hummusie, sałatce czy falafelu ta roślina strączkowa o maślano- orzechowym smaku nadaje potrawom orientalną nutę i jest bardzo zdrowa.

Nie jedz ciecierzycy na surowo!

Ciecierzyca dostępna na rynku jest wstępnie podgotowana- w puszkach lub w formie surowej i wysuszonej. Jeśli musisz działać szybko, użyj ciecierzycy z puszki. Suszoną trzeba najpierw namoczyć, potem ugotować. To sprawia, że zawarta w niej toksyna- fazazyna jest neutralizowana, a ziarna bezpieczne do spożycia.

ciecierzyca jak gotować
Fot. Pamiętaj, aby ugotować ciecierzycę przed spożyciem

Moczenie ciecierzycy

Moczenie ciecierzycy wymaga czasu. Najlepiej zaplanować to na noc. Ta inwestycja jednak się opłaca- po namoczeniu rośliny strączkowe są łatwiejsze do strawienia, ponadto moczenie skraca późniejszy czas gotowania. To pozwala zaoszczędzić energię i zachować więcej cennych składników. 

Jak prawidłowo moczyć ciecierzycę?

  1. Zalać ziarna w rondelku dwukrotnie większą ilością wody i pozostawić na co najmniej 12 godzin.
  2. Ciecierzyca pochłania dużo wody- może trzeba będzie ją uzupełniać.
  3. Po odcedzeniu wodę wylać- zawiera ona toksynę: fazazynę.
  4. Ciecierzycę dokładnie opłukać bieżącą wodą.

Jak ugotować ciecierzycę prawidłowo?

Gotowanie ciecierzycy można przeprowadzić w szybkowarze. Jeśli była wcześniej moczona co najmniej 24 godziny, trwa to zaledwie 10 minut. 

gotowanie ciecierzycy
Fot. Czy wiesz jak prawidłowo ugotować ciecierzycę ?

Ciecierzyca – jak gotować:

  1. Namoczoną wcześniej ciecierzycę włożyć do garnka lub szybkowaru, zalać świeżą wodą i doprowadzić do wrzenia. 
  2. Gotować na małym ogniu: w szybkowarze około 20 minut, w garnku co najmniej godzinę. 
  3. Ziarna są gotowe, gdy można je łatwo przebić nożem.
  4. Przełóż ciecierzycę do durszlaka i opłucz świeżą wodą. 

Ile gotować ciecierzycę?

Czas gotowania zależy od tego, do czego ma służyć ciecierzyca, czy ma być miękka na hummus, czy ma raczej pozostać lekko twarda do sałatek czy curry. Drugą zasadą jest jej świeżość: im świeższa, tym mniej czasu potrzeba na gotowanie. 

ile gotować ciecierzycę
Fot. Czy wiesz ile gotować ciecierzycę aby była idealna na hummus ?

Jak ugotować ciecierzycę – podsumowanie

Ciecierzyca jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga trawienie. Jest idealnym źródłem białka, świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Tak jak inne rośliny strączkowe, dostarcza znacznych ilości cynku, żelaza i magnezu. Saponina zawarta w ciecierzycy obniża poziom lipidów, a co za tym idzie chroni serce i układ krążenia. Jest niskokaloryczna, ale zapewnia długotrwałe uczucie sytości. 


Zobacz również:

czym zastąpić sos sojowy

Czym zastąpić sos sojowy? Jest na to wiele sposobów!

Chęć zastąpienia sosu sojowego w kuchni może mieć różne przyczyny. Niektórzy obawiają się wpływu soi na zdrowie – soja to roślina zawierająca dużą ilość niekorzystnych dla zdrowia mężczyzn estrogenów, pochodząca przeważnie z upraw GMO. Inni obawiają się zbyt dużej ilości soli w tym produkcie, poszukując dodatków i przypraw o podobnym smaku, ale bez szkodliwej dla chorych na nadciśnienie soli. Trzecia grupa osób poszukuje intensywnego smaku umami typowego dla dań Azji, nie lubiąc jednak posmaku sosu sojowego. Przyczyną może być również alergia na soję. Istnieje wiele sposobów na zastąpienie sosu sojowego – to, czym zastąpić sos sojowy zależy jednak od celu, który sobie stawiamy. Proponowane sposoby są więc niekiedy przeciwstawne.

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł

jak zagęścić sos

Jak zagęścić sos? Czym zagęszczać sosy – domowe sposoby

W książkach kucharskich i Internecie nie brakuje ciekawych przepisów na sosy. Po przygotowaniu zawsze im jednak czegoś brakuje. Część przepisów nie uwzględnia dodatkowego zagęszczenia. Po dodaniu sekretnego składnika zyskują one o wiele więcej smaku. Jak zagęścić sos aby był odpowiednio smaczny i czym to się robi? 

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.