Jak zagęścić fasolkę po bretońsku

Jak zagęścić fasolkę po bretońsku

Spis treści:



Fasolka po bretońsku jest daniem, które jest najsmaczniejsze kiedy ma odpowiednio gęstą konsystencję. Sprawdźmy czym, i jak najlepiej ją zagęścić.

Czym zagęścić fasolkę po bretońsku?

Pierwsze pytanie, na które musimy znaleźć odpowiedź, to: “czym zagęścić fasolkę po bretońsku?”. Dla miłośników tradycji najlepszą opcją jest zasmażka, która jest prosta w przygotowaniu i potrzebujemy do niej jedynie tłuszczu i mąki. Mąkę pszenną można zastąpić mąką kukurydzianą lub mąką z tapioki, jednak nadal jest to propozycja dosyć kaloryczna i niezdrowa. Zamiast tłuszczu możemy wykorzystać połączenie mąki z wodą, ale to nam rozwiązuje problem tylko częściowo.

czym zagęścić fasolkę po bretońsku
Fot. Nie wiesz czym zagęścić fasolkę po bretońsku ? Możliwości jest całkiem sporo

Idąc z duchem czasu zaczęliśmy szukać zdrowszych sposobów. Okazało się, że bardzo dobrym zagęszczaczem jest sama fasolka, ponieważ zawiera skrobię. Kolejną możliwością jest użycie gęstego koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej. Aby jednak to się powiodło, musimy znaleźć taki produkt, który pod wpływem temperatury nie rozrzedza się do tego stopnia, że otrzymamy pomidorową zupę fasolową zamiast fasolki po bretońsku.

Jednym z ciekawych i smacznych pomysłów jest dodanie do fasolki po bretońsku włoszczyzny, w której skład wchodzą marchew, pietruszka i seler. Warzywa muszą być ugotowane, ale nie mogą być rozgotowane. Alternatywą jest upieczenie warzyw oprószonych ulubionymi ziołami, co dodatkowo wzbogaci smak fasolki.

fasolka po bretońsku angielskie śniadanie
Fot. Gęsta fasolka po bretońsku to jeden ze składników typowego angielskiego śniadania

Jak zagęścić fasolkę po bretońsku?

Sposób na to jak zagęścić fasolkę po bretońsku zależy od tego, czym będziemy ją zagęszczać. Wybierając zasmażkę wystarczy podsmażyć na patelni mąkę z wybranym tłuszczem. Najsmaczniejsza zasmażka, to ta przygotowana na maśle. Jeśli używamy zwykłego masła, należy pilnować patelni cały czas, ponieważ zwykłe masło posiada niską temperaturę dymienia i łatwo się przypala.

jak zagęścić fasolkę po bretońsku
Fot. Zasmażka czy koncentrat pomidorowy to tylko niektóre z patentów na zagęszczenie fasolki po bretońsku

Są dwa sposoby na to, jak zagęścić fasolkę po bretońsku samą fasolką. Dla szczęśliwych posiadaczy blendera sytuacja jest bardzo prosta, bo wystarczy zblendować kilka do kilkunastu ziaren ugotowanej fasoli, a następnie dodać do fasolki po bretońsku, razem z odrobiną wywaru, pod koniec gotowania. Drugim sposobem jest rozgniecenie fasolki widelcem do uzyskania formy miazgi. Jest to nieco trudniejsze zadanie ze względu na to, że fasolka może być śliska przez posiadaną skórkę.

Koncentrat lub pastę pomidorową najlepiej dodać jeszcze podczas gotowania, ponieważ intensywny aromat pomidora może wymagać dodatkowego doprawiania dania. Dodając upieczone lub ugotowane warzywa również możemy skorzystać z pomocy blendera lub miksera. Warto pamiętać, aby zachować rozsądne proporcje warzyw i nie dodać za dużo marchewki, która dla odmiany zasłodzi nam fasolkę po bretońsku.


Zobacz również:

czym zastąpić sos sojowy

Czym zastąpić sos sojowy? Jest na to wiele sposobów!

Chęć zastąpienia sosu sojowego w kuchni może mieć różne przyczyny. Niektórzy obawiają się wpływu soi na zdrowie – soja to roślina zawierająca dużą ilość niekorzystnych dla zdrowia mężczyzn estrogenów, pochodząca przeważnie z upraw GMO. Inni obawiają się zbyt dużej ilości soli w tym produkcie, poszukując dodatków i przypraw o podobnym smaku, ale bez szkodliwej dla chorych na nadciśnienie soli. Trzecia grupa osób poszukuje intensywnego smaku umami typowego dla dań Azji, nie lubiąc jednak posmaku sosu sojowego. Przyczyną może być również alergia na soję. Istnieje wiele sposobów na zastąpienie sosu sojowego – to, czym zastąpić sos sojowy zależy jednak od celu, który sobie stawiamy. Proponowane sposoby są więc niekiedy przeciwstawne.

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł

jak zagęścić sos

Jak zagęścić sos? Czym zagęszczać sosy – domowe sposoby

W książkach kucharskich i Internecie nie brakuje ciekawych przepisów na sosy. Po przygotowaniu zawsze im jednak czegoś brakuje. Część przepisów nie uwzględnia dodatkowego zagęszczenia. Po dodaniu sekretnego składnika zyskują one o wiele więcej smaku. Jak zagęścić sos aby był odpowiednio smaczny i czym to się robi? 

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.