Jak zagęścić fasolkę po bretońsku

Jak zagęścić fasolkę po bretońsku

Spis treści:



Fasolka po bretońsku jest daniem, które jest najsmaczniejsze kiedy ma odpowiednio gęstą konsystencję. Sprawdźmy czym, i jak najlepiej ją zagęścić.

Czym zagęścić fasolkę po bretońsku?

Pierwsze pytanie, na które musimy znaleźć odpowiedź, to: “czym zagęścić fasolkę po bretońsku?”. Dla miłośników tradycji najlepszą opcją jest zasmażka, która jest prosta w przygotowaniu i potrzebujemy do niej jedynie tłuszczu i mąki. Mąkę pszenną można zastąpić mąką kukurydzianą lub mąką z tapioki, jednak nadal jest to propozycja dosyć kaloryczna i niezdrowa. Zamiast tłuszczu możemy wykorzystać połączenie mąki z wodą, ale to nam rozwiązuje problem tylko częściowo.

czym zagęścić fasolkę po bretońsku
Fot. Nie wiesz czym zagęścić fasolkę po bretońsku ? Możliwości jest całkiem sporo

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Idąc z duchem czasu zaczęliśmy szukać zdrowszych sposobów. Okazało się, że bardzo dobrym zagęszczaczem jest sama fasolka, ponieważ zawiera skrobię. Kolejną możliwością jest użycie gęstego koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej. Aby jednak to się powiodło, musimy znaleźć taki produkt, który pod wpływem temperatury nie rozrzedza się do tego stopnia, że otrzymamy pomidorową zupę fasolową zamiast fasolki po bretońsku.



Jednym z ciekawych i smacznych pomysłów jest dodanie do fasolki po bretońsku włoszczyzny, w której skład wchodzą marchew, pietruszka i seler. Warzywa muszą być ugotowane, ale nie mogą być rozgotowane. Alternatywą jest upieczenie warzyw oprószonych ulubionymi ziołami, co dodatkowo wzbogaci smak fasolki.

fasolka po bretońsku angielskie śniadanie
Fot. Gęsta fasolka po bretońsku to jeden ze składników typowego angielskiego śniadania

Jak zagęścić fasolkę po bretońsku?

Sposób na to jak zagęścić fasolkę po bretońsku zależy od tego, czym będziemy ją zagęszczać. Wybierając zasmażkę wystarczy podsmażyć na patelni mąkę z wybranym tłuszczem. Najsmaczniejsza zasmażka, to ta przygotowana na maśle. Jeśli używamy zwykłego masła, należy pilnować patelni cały czas, ponieważ zwykłe masło posiada niską temperaturę dymienia i łatwo się przypala.

jak zagęścić fasolkę po bretońsku
Fot. Zasmażka czy koncentrat pomidorowy to tylko niektóre z patentów na zagęszczenie fasolki po bretońsku

Są dwa sposoby na to, jak zagęścić fasolkę po bretońsku samą fasolką. Dla szczęśliwych posiadaczy blendera sytuacja jest bardzo prosta, bo wystarczy zblendować kilka do kilkunastu ziaren ugotowanej fasoli, a następnie dodać do fasolki po bretońsku, razem z odrobiną wywaru, pod koniec gotowania. Drugim sposobem jest rozgniecenie fasolki widelcem do uzyskania formy miazgi. Jest to nieco trudniejsze zadanie ze względu na to, że fasolka może być śliska przez posiadaną skórkę.



Koncentrat lub pastę pomidorową najlepiej dodać jeszcze podczas gotowania, ponieważ intensywny aromat pomidora może wymagać dodatkowego doprawiania dania. Dodając upieczone lub ugotowane warzywa również możemy skorzystać z pomocy blendera lub miksera. Warto pamiętać, aby zachować rozsądne proporcje warzyw i nie dodać za dużo marchewki, która dla odmiany zasłodzi nam fasolkę po bretońsku.


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.