Jak zagęścić fasolkę po bretońsku

Jak zagęścić fasolkę po bretońsku
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Fasolka po bretońsku jest daniem, które jest najsmaczniejsze kiedy ma odpowiednio gęstą konsystencję. Sprawdźmy czym, i jak najlepiej ją zagęścić.

Czym zagęścić fasolkę po bretońsku?

Pierwsze pytanie, na które musimy znaleźć odpowiedź, to: “czym zagęścić fasolkę po bretońsku?”. Dla miłośników tradycji najlepszą opcją jest zasmażka, która jest prosta w przygotowaniu i potrzebujemy do niej jedynie tłuszczu i mąki. Mąkę pszenną można zastąpić mąką kukurydzianą lub mąką z tapioki, jednak nadal jest to propozycja dosyć kaloryczna i niezdrowa. Zamiast tłuszczu możemy wykorzystać połączenie mąki z wodą, ale to nam rozwiązuje problem tylko częściowo.

czym zagęścić fasolkę po bretońsku
Fot. Nie wiesz czym zagęścić fasolkę po bretońsku ? Możliwości jest całkiem sporo

Idąc z duchem czasu zaczęliśmy szukać zdrowszych sposobów. Okazało się, że bardzo dobrym zagęszczaczem jest sama fasolka, ponieważ zawiera skrobię. Kolejną możliwością jest użycie gęstego koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej. Aby jednak to się powiodło, musimy znaleźć taki produkt, który pod wpływem temperatury nie rozrzedza się do tego stopnia, że otrzymamy pomidorową zupę fasolową zamiast fasolki po bretońsku.

Jednym z ciekawych i smacznych pomysłów jest dodanie do fasolki po bretońsku włoszczyzny, w której skład wchodzą marchew, pietruszka i seler. Warzywa muszą być ugotowane, ale nie mogą być rozgotowane. Alternatywą jest upieczenie warzyw oprószonych ulubionymi ziołami, co dodatkowo wzbogaci smak fasolki.

fasolka po bretońsku angielskie śniadanie
Fot. Gęsta fasolka po bretońsku to jeden ze składników typowego angielskiego śniadania

Jak zagęścić fasolkę po bretońsku?

Sposób na to jak zagęścić fasolkę po bretońsku zależy od tego, czym będziemy ją zagęszczać. Wybierając zasmażkę wystarczy podsmażyć na patelni mąkę z wybranym tłuszczem. Najsmaczniejsza zasmażka, to ta przygotowana na maśle. Jeśli używamy zwykłego masła, należy pilnować patelni cały czas, ponieważ zwykłe masło posiada niską temperaturę dymienia i łatwo się przypala.

jak zagęścić fasolkę po bretońsku
Fot. Zasmażka czy koncentrat pomidorowy to tylko niektóre z patentów na zagęszczenie fasolki po bretońsku

Są dwa sposoby na to, jak zagęścić fasolkę po bretońsku samą fasolką. Dla szczęśliwych posiadaczy blendera sytuacja jest bardzo prosta, bo wystarczy zblendować kilka do kilkunastu ziaren ugotowanej fasoli, a następnie dodać do fasolki po bretońsku, razem z odrobiną wywaru, pod koniec gotowania. Drugim sposobem jest rozgniecenie fasolki widelcem do uzyskania formy miazgi. Jest to nieco trudniejsze zadanie ze względu na to, że fasolka może być śliska przez posiadaną skórkę.

Koncentrat lub pastę pomidorową najlepiej dodać jeszcze podczas gotowania, ponieważ intensywny aromat pomidora może wymagać dodatkowego doprawiania dania. Dodając upieczone lub ugotowane warzywa również możemy skorzystać z pomocy blendera lub miksera. Warto pamiętać, aby zachować rozsądne proporcje warzyw i nie dodać za dużo marchewki, która dla odmiany zasłodzi nam fasolkę po bretońsku.


Zobacz również:

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wędzony, pochodzący z regionu Podhala. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i strukturą, co sprawia, że jest c…

mąka kasztanowa przepisy

Mąka kasztanowa – dlaczego warto po nią sięgać?

Mąka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mąki, stanowi wyjątkowy składnik w kuchni, oferując nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci gości Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz się, jak przygotować rybę, by jednocześnie b…

Wytrawne placki z różnych stron świata

Wytrawne placki z różnych stron świata

Pizzę kochają wszyscy – tym bardziej warto poznać jej zamienniki. Jaki pomysł na placek z dodatkami mają Francuzi, Węgrzy i Japończycy? Sprawd…

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można zastąpić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia się szczególnie, gdy w lodówce …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *