Jak zagęścić fasolkę po bretońsku

Jak zagęścić fasolkę po bretońsku
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Fasolka po bretońsku jest daniem, które jest najsmaczniejsze kiedy ma odpowiednio gęstą konsystencję. Sprawdźmy czym, i jak najlepiej ją zagęścić.

Czym zagęścić fasolkę po bretońsku?

Pierwsze pytanie, na które musimy znaleźć odpowiedź, to: “czym zagęścić fasolkę po bretońsku?”. Dla miłośników tradycji najlepszą opcją jest zasmażka, która jest prosta w przygotowaniu i potrzebujemy do niej jedynie tłuszczu i mąki. Mąkę pszenną można zastąpić mąką kukurydzianą lub mąką z tapioki, jednak nadal jest to propozycja dosyć kaloryczna i niezdrowa. Zamiast tłuszczu możemy wykorzystać połączenie mąki z wodą, ale to nam rozwiązuje problem tylko częściowo.

czym zagęścić fasolkę po bretońsku
Fot. Nie wiesz czym zagęścić fasolkę po bretońsku ? Możliwości jest całkiem sporo

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Idąc z duchem czasu zaczęliśmy szukać zdrowszych sposobów. Okazało się, że bardzo dobrym zagęszczaczem jest sama fasolka, ponieważ zawiera skrobię. Kolejną możliwością jest użycie gęstego koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej. Aby jednak to się powiodło, musimy znaleźć taki produkt, który pod wpływem temperatury nie rozrzedza się do tego stopnia, że otrzymamy pomidorową zupę fasolową zamiast fasolki po bretońsku.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Jednym z ciekawych i smacznych pomysłów jest dodanie do fasolki po bretońsku włoszczyzny, w której skład wchodzą marchew, pietruszka i seler. Warzywa muszą być ugotowane, ale nie mogą być rozgotowane. Alternatywą jest upieczenie warzyw oprószonych ulubionymi ziołami, co dodatkowo wzbogaci smak fasolki.

fasolka po bretońsku angielskie śniadanie
Fot. Gęsta fasolka po bretońsku to jeden ze składników typowego angielskiego śniadania

Jak zagęścić fasolkę po bretońsku?

Sposób na to jak zagęścić fasolkę po bretońsku zależy od tego, czym będziemy ją zagęszczać. Wybierając zasmażkę wystarczy podsmażyć na patelni mąkę z wybranym tłuszczem. Najsmaczniejsza zasmażka, to ta przygotowana na maśle. Jeśli używamy zwykłego masła, należy pilnować patelni cały czas, ponieważ zwykłe masło posiada niską temperaturę dymienia i łatwo się przypala.

jak zagęścić fasolkę po bretońsku
Fot. Zasmażka czy koncentrat pomidorowy to tylko niektóre z patentów na zagęszczenie fasolki po bretońsku

Są dwa sposoby na to, jak zagęścić fasolkę po bretońsku samą fasolką. Dla szczęśliwych posiadaczy blendera sytuacja jest bardzo prosta, bo wystarczy zblendować kilka do kilkunastu ziaren ugotowanej fasoli, a następnie dodać do fasolki po bretońsku, razem z odrobiną wywaru, pod koniec gotowania. Drugim sposobem jest rozgniecenie fasolki widelcem do uzyskania formy miazgi. Jest to nieco trudniejsze zadanie ze względu na to, że fasolka może być śliska przez posiadaną skórkę.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Koncentrat lub pastę pomidorową najlepiej dodać jeszcze podczas gotowania, ponieważ intensywny aromat pomidora może wymagać dodatkowego doprawiania dania. Dodając upieczone lub ugotowane warzywa również możemy skorzystać z pomocy blendera lub miksera. Warto pamiętać, aby zachować rozsądne proporcje warzyw i nie dodać za dużo marchewki, która dla odmiany zasłodzi nam fasolkę po bretońsku.


Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *