Jak zagęścić zupę pomidorową – domowe sposoby

Jak zagęścić zupę pomidorową – domowe sposoby
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



W wielu domach zupa pomidorowa bardzo często stanowi nieodłączny punkt głównego dania, a jej smak doceniają zarówno dzieci, jak i dorośli. Rozgrzewający i sycący wywar na bazie pomidorów jest coraz chętniej gotowany szczególnie w chłodniejsze dni. Aby zupa osiągnęła swoją gęstą konsystencję, niezbędne jest dodanie do niej odpowiednika składnika, który zniweluje jej rzadkość i doda odpowiedniego posmaku. W jaki sposób to osiągnąć? Poniżej przedstawiono kilka sposobów, jak zagęścić pomidorową, aby nabrała wyjątkowego smaku oraz zapachu.

Jak zagęścić zupę pomidorową – wskazówki

To, czym zagęszczamy zupę zależy przede wszystkim od rodzaju zupy, upodobań kulinarnych i tego, jaki smak chcemy ostatecznie osiągnąć. Najpopularniejszym sposobem na zaprawienie zupy pomidorowej jest dodanie do niej mąki.

Należy pamiętać o bardzo dokładnym wymieszaniu mąki z zimną wodą przed uprzednim dodaniem do pomidorowego wywaru. Najlepiej wykonywać tę czynność trzepaczką, tak, żeby uniknąć pojawiania się grudek. Tak przygotowaną mąkę trzeba wlewać do całości zupy, pamiętając o jej ciągłym mieszaniu. Całość musi się gotować jeszcze przez kilka minut.

jak zagęścić pomidorową
Fot. Jeżeli nie wiesz jak zagęścić pomidorową, koniecznie przeczytaj wpis do końca!

W jaki sposób zabielić zupę pomidorową?

Kolejną klasyczną i równie popularną metodą zaklepania zupy pomidorowej jest dodanie do niej śmietany. W tym celu należy odlać nieco wywaru do osobnego naczynia i dolewać śmietanę, cały czas mieszając. W ten sposób ,,hartuje” się śmietanę, zapobiegając jej zważeniu się w gorącej zupie. Tak wymieszane składniki, należy wlać do garnka z zupą. Dzięki zagęszczeniu śmietaną, zupa zyska zarówno na smaku, jak i na gęstości.

jak zabielić zupę pomidorową
Fot. Pośpiech przy zabielaniu pomidorowej nie jest zalecany

Jaka jest najlepsza śmietana do zupy pomidorowej?

Najczęściej używaną śmietaną ze względu na swoją konsystencję jest śmietana 30%. Zawierająca nieco słodki smak, idealnie komponuje się wraz z pomidorami, a ze względu na dość wysoki procent zawartości tłuszczu – bardzo dobrze zagęszcza wszelkie zupy. Do zabielenia zupy pomidorowej sprawdzi się również śmietana 18%, którą można wybrać w zależności od upodobań smakowych – kwaśną lub słodką.

jaka śmietana do pomidorowej
Fot. Dobór śmietany do zabielania pomidorowej nie jest przypadkowy

Jak zaprawić zupę pomidorową – pozostałe metody

Dodanie zasmażki to inny, znany powszechnie sposób na zagęszczenie pomidorówki. Przygotowywana jest ona na bazie mąki oraz tłuszczu – oleju lub masła. Po rozgrzaniu na patelni tłuszczu, należy dodać niewielką ilość mąki. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką i trzymać na ogniu do momentu, aż przygotowana zasmażka nabierze złocistego koloru.

Ostatnią, nieco lżejszą metodą na zagęszczenie zupy pomidorowej jest zmiksowanie warzyw. W tym celu wystarczy dodać zmiksowany, wybrany zestaw jarzyn. Całość nabiera wtedy gęstości oraz aromatycznego smaku.


Zobacz również:

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Pragniesz rozkoszować się smakiem prawdziwej neapolitańskiej pizzy, nie opuszczając Warszawy? Ursus, dzielnica kulinarnie rozwijająca się, kryje…

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Konferencje biznesowe to jedne z tych spotkań firmowych, które wymagają dokładnego i starannego przygotowania i to nie tylko merytorycznego, ale t…

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wędzony, pochodzący z regionu Podhala. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i strukturą, co sprawia, że jest c…

mąka kasztanowa przepisy

Mąka kasztanowa – dlaczego warto po nią sięgać?

Mąka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mąki, stanowi wyjątkowy składnik w kuchni, oferując nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci gości Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz się, jak przygotować rybę, by jednocześnie b…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *