Jak zagęścić zupę pomidorową – domowe sposoby

Jak zagęścić zupę pomidorową – domowe sposoby

Spis treści:



W wielu domach zupa pomidorowa bardzo często stanowi nieodłączny punkt głównego dania, a jej smak doceniają zarówno dzieci, jak i dorośli. Rozgrzewający i sycący wywar na bazie pomidorów jest coraz chętniej gotowany szczególnie w chłodniejsze dni. Aby zupa osiągnęła swoją gęstą konsystencję, niezbędne jest dodanie do niej odpowiednika składnika, który zniweluje jej rzadkość i doda odpowiedniego posmaku. W jaki sposób to osiągnąć? Poniżej przedstawiono kilka sposobów, jak zagęścić pomidorową, aby nabrała wyjątkowego smaku oraz zapachu.

Jak zagęścić zupę pomidorową – wskazówki

To, czym zagęszczamy zupę zależy przede wszystkim od rodzaju zupy, upodobań kulinarnych i tego, jaki smak chcemy ostatecznie osiągnąć. Najpopularniejszym sposobem na zaprawienie zupy pomidorowej jest dodanie do niej mąki.



Należy pamiętać o bardzo dokładnym wymieszaniu mąki z zimną wodą przed uprzednim dodaniem do pomidorowego wywaru. Najlepiej wykonywać tę czynność trzepaczką, tak, żeby uniknąć pojawiania się grudek. Tak przygotowaną mąkę trzeba wlewać do całości zupy, pamiętając o jej ciągłym mieszaniu. Całość musi się gotować jeszcze przez kilka minut.

jak zagęścić pomidorową
Fot. Jeżeli nie wiesz jak zagęścić pomidorową, koniecznie przeczytaj wpis do końca!

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

W jaki sposób zabielić zupę pomidorową?

Kolejną klasyczną i równie popularną metodą zaklepania zupy pomidorowej jest dodanie do niej śmietany. W tym celu należy odlać nieco wywaru do osobnego naczynia i dolewać śmietanę, cały czas mieszając. W ten sposób ,,hartuje” się śmietanę, zapobiegając jej zważeniu się w gorącej zupie. Tak wymieszane składniki, należy wlać do garnka z zupą. Dzięki zagęszczeniu śmietaną, zupa zyska zarówno na smaku, jak i na gęstości.

jak zabielić zupę pomidorową
Fot. Pośpiech przy zabielaniu pomidorowej nie jest zalecany


Jaka jest najlepsza śmietana do zupy pomidorowej?

Najczęściej używaną śmietaną ze względu na swoją konsystencję jest śmietana 30%. Zawierająca nieco słodki smak, idealnie komponuje się wraz z pomidorami, a ze względu na dość wysoki procent zawartości tłuszczu – bardzo dobrze zagęszcza wszelkie zupy. Do zabielenia zupy pomidorowej sprawdzi się również śmietana 18%, którą można wybrać w zależności od upodobań smakowych – kwaśną lub słodką.

jaka śmietana do pomidorowej
Fot. Dobór śmietany do zabielania pomidorowej nie jest przypadkowy

Jak zaprawić zupę pomidorową – pozostałe metody

Dodanie zasmażki to inny, znany powszechnie sposób na zagęszczenie pomidorówki. Przygotowywana jest ona na bazie mąki oraz tłuszczu – oleju lub masła. Po rozgrzaniu na patelni tłuszczu, należy dodać niewielką ilość mąki. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką i trzymać na ogniu do momentu, aż przygotowana zasmażka nabierze złocistego koloru.

Ostatnią, nieco lżejszą metodą na zagęszczenie zupy pomidorowej jest zmiksowanie warzyw. W tym celu wystarczy dodać zmiksowany, wybrany zestaw jarzyn. Całość nabiera wtedy gęstości oraz aromatycznego smaku.


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.