Jak zagęścić zupę pomidorową – domowe sposoby

Jak zagęścić zupę pomidorową – domowe sposoby

Spis treści:



W wielu domach zupa pomidorowa bardzo często stanowi nieodłączny punkt głównego dania, a jej smak doceniają zarówno dzieci, jak i dorośli. Rozgrzewający i sycący wywar na bazie pomidorów jest coraz chętniej gotowany szczególnie w chłodniejsze dni. Aby zupa osiągnęła swoją gęstą konsystencję, niezbędne jest dodanie do niej odpowiednika składnika, który zniweluje jej rzadkość i doda odpowiedniego posmaku. W jaki sposób to osiągnąć? Poniżej przedstawiono kilka sposobów, jak zagęścić pomidorową, aby nabrała wyjątkowego smaku oraz zapachu.

Jak zagęścić zupę pomidorową – wskazówki

To, czym zagęszczamy zupę zależy przede wszystkim od rodzaju zupy, upodobań kulinarnych i tego, jaki smak chcemy ostatecznie osiągnąć. Najpopularniejszym sposobem na zaprawienie zupy pomidorowej jest dodanie do niej mąki. Należy pamiętać o bardzo dokładnym wymieszaniu mąki z zimną wodą przed uprzednim dodaniem do pomidorowego wywaru. Najlepiej wykonywać tę czynność trzepaczką, tak, żeby uniknąć pojawiania się grudek. Tak przygotowaną mąkę trzeba wlewać do całości zupy, pamiętając o jej ciągłym mieszaniu. Całość musi się gotować jeszcze przez kilka minut.

jak zagęścić pomidorową
Fot. Jeżeli nie wiesz jak zagęścić pomidorową, koniecznie przeczytaj wpis do końca!

W jaki sposób zabielić zupę pomidorową?

Kolejną klasyczną i równie popularną metodą zaklepania zupy pomidorowej jest dodanie do niej śmietany. W tym celu należy odlać nieco wywaru do osobnego naczynia i dolewać śmietanę, cały czas mieszając. W ten sposób ,,hartuje” się śmietanę, zapobiegając jej zważeniu się w gorącej zupie. Tak wymieszane składniki, należy wlać do garnka z zupą. Dzięki zagęszczeniu śmietaną, zupa zyska zarówno na smaku, jak i na gęstości.

jak zabielić zupę pomidorową
Fot. Pośpiech przy zabielaniu pomidorowej nie jest zalecany

Jaka jest najlepsza śmietana do zupy pomidorowej?

Najczęściej używaną śmietaną ze względu na swoją konsystencję jest śmietana 30%. Zawierająca nieco słodki smak, idealnie komponuje się wraz z pomidorami, a ze względu na dość wysoki procent zawartości tłuszczu – bardzo dobrze zagęszcza wszelkie zupy. Do zabielenia zupy pomidorowej sprawdzi się również śmietana 18%, którą można wybrać w zależności od upodobań smakowych – kwaśną lub słodką.

jaka śmietana do pomidorowej
Fot. Dobór śmietany do zabielania pomidorowej nie jest przypadkowy

Jak zaprawić zupę pomidorową – pozostałe metody

Dodanie zasmażki to inny, znany powszechnie sposób na zagęszczenie pomidorówki. Przygotowywana jest ona na bazie mąki oraz tłuszczu – oleju lub masła. Po rozgrzaniu na patelni tłuszczu, należy dodać niewielką ilość mąki. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką i trzymać na ogniu do momentu, aż przygotowana zasmażka nabierze złocistego koloru.

Ostatnią, nieco lżejszą metodą na zagęszczenie zupy pomidorowej jest zmiksowanie warzyw. W tym celu wystarczy dodać zmiksowany, wybrany zestaw jarzyn. Całość nabiera wtedy gęstości oraz aromatycznego smaku.