Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika

Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Frytki – czy znasz kogoś kto ich nie lubi? Ten pyszny dodatek najczęściej można dostać jako przystawkę w większości restauracji, lub w  barach typu fast- food. Uwielbiane głównie przez dzieci, lecz starsi też  lubują się w ich ziemniaczanym smaku. Można je podawać z solą, ketchupem, lub majonezem.  Jednak nie każde smakują tak samo. Czasem frytki są zbyt spalone, albo ich  smak jest po prosty mdławy. Na pewno  zdarzyło Ci się kiedyś  przyrządzić frytki i nie być zadowolonym z ich jakości i smaku. Cóż, to bardzo częsty przypadek, bo wiele osób nie skupia się na ich właściwym przyrządzeniu i najczęściej  kupuje frytki mrożone, lub smaży pokrojone ziemniaki na głębokim oleju, zabijając w ten sposób nieodpartą chęć na pyszne, chrupiące frytki. W czym zatem tkwi sekret dobrych frytek? W ich odpowiednim przygotowaniu!

Chrupiące frytki z piekarnika – przygotowanie

Mimo, że  przygotowanie frytek wydaje się dość łatwe i szybkie, to istnieją niezwykle istotne elementy, które wymagają odpowiedniej selekcji. A wszystko po to,  by jadło się je ze smakiem i rozkoszowało ich chrupkością.

frytki w piekarniku jak zrobić
Fot. Pyszne chrupiące frytki z piekarnika z solą gruboziarnistą

Odpowiedni ziemniak

Tak, właśnie dobór konkretnego rodzaju ziemniaka gwarantuje niezapomniany i pyszny smak frytek. Wiele osób zapomina, a nawet nie wie, że to on pełni funkcję tak istotnego elementu, gwarantującego najlepszy smak ziemniaczanej przystawki. Najczęściej wybieranym ziemniakiem jest Russet Burbank, który zapewnia idealny kolor i najlepsze doznania smakowe.

jak zrobić frytki z piekarnika
Fot. Jak zrobić frytki z piekarnika aby były pyszne i chrupiące?

Piekarnik

Mimo, że frytki najczęściej są smażone na głębokim oleju, to właśnie te z piekarnika zapewniają najlepszy smak i wyjątkową chrupkość. Dodatkowo są dużo zdrowsze, ponieważ  zawierają  o wiele mniej tłuszczu. Osoby będące na diecie lub starające się żyć według zdrowych zasad będą zadowolone z takiej fit – alternatywy.

By frytki z piekarnika miały idealny smak i chrupkość przygotuj:

  • miskę, do której wlejesz wodę
  • lodowata wodę
  • papier do pieczenia
  • wybraną ilość ziemniaków 
  • ręcznik papierowy
  • olej do wysmarowania frytek
chrupiące frytki z piekarnika
Fot. Czy da się zrobić chrupiące frytki z piekarnika ?

Jak zrobić frytki w piekarniku?

Mając przygotowane wszystkie narzędzia, możesz już, w zaledwie czterech krokach zrobić swoje upragnione frytki!

  1. Pokrojone ziemniaki namocz w uprzednio przygotowanej zimnej wodzie przez godzinę.
  2. Wyjmij ziemniaki z miski i użyj ręcznika papierowego w celu ich dokładnego osuszenia.
  3. Nasmaruj frytki olejem.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 190° C. 
  5. Wyłóż dokładnie osuszone frytki na blachę, piecz przez 20 minut, a następnie zwiększ temperaturę do 220°C i piecz przez następne 15 minut.

Voila! Twoje pyszne, chrupiące frytki z piekarnika są już gotowe!

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

przepis na tortille placki

Placki na tortille – przepis

domowy majonez przepis

Domowy majonez – przepis

chłodnik litewski przepis

Chłodnik z botwiny (litewski) – przepis

sos beszamelowy przepis

Sos beszamelowy – przepis

nalewka z wiśni przepis

Nalewka z wiśni – przepis

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *