Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika
Spis treści:
- Chrupiące frytki z piekarnika – przygotowanie
- By frytki z piekarnika miały idealny smak i chrupkość przygotuj:
- Jak zrobić frytki w piekarniku?
Frytki – czy znasz kogoś kto ich nie lubi? Ten pyszny dodatek najczęściej można dostać jako przystawkę w większości restauracji, lub w barach typu fast- food. Uwielbiane głównie przez dzieci, lecz starsi też lubują się w ich ziemniaczanym smaku. Można je podawać z solą, ketchupem, lub majonezem. Jednak nie każde smakują tak samo. Czasem frytki są zbyt spalone, albo ich smak jest po prosty mdławy. Na pewno zdarzyło Ci się kiedyś przyrządzić frytki i nie być zadowolonym z ich jakości i smaku. Cóż, to bardzo częsty przypadek, bo wiele osób nie skupia się na ich właściwym przyrządzeniu i najczęściej kupuje frytki mrożone, lub smaży pokrojone ziemniaki na głębokim oleju, zabijając w ten sposób nieodpartą chęć na pyszne, chrupiące frytki. W czym zatem tkwi sekret dobrych frytek? W ich odpowiednim przygotowaniu!
Chrupiące frytki z piekarnika – przygotowanie
Mimo, że przygotowanie frytek wydaje się dość łatwe i szybkie, to istnieją niezwykle istotne elementy, które wymagają odpowiedniej selekcji. A wszystko po to, by jadło się je ze smakiem i rozkoszowało ich chrupkością.
Odpowiedni ziemniak
Tak, właśnie dobór konkretnego rodzaju ziemniaka gwarantuje niezapomniany i pyszny smak frytek. Wiele osób zapomina, a nawet nie wie, że to on pełni funkcję tak istotnego elementu, gwarantującego najlepszy smak ziemniaczanej przystawki. Najczęściej wybieranym ziemniakiem jest Russet Burbank, który zapewnia idealny kolor i najlepsze doznania smakowe.
Piekarnik
Mimo, że frytki najczęściej są smażone na głębokim oleju, to właśnie te z piekarnika zapewniają najlepszy smak i wyjątkową chrupkość. Dodatkowo są dużo zdrowsze, ponieważ zawierają o wiele mniej tłuszczu. Osoby będące na diecie lub starające się żyć według zdrowych zasad będą zadowolone z takiej fit – alternatywy.
By frytki z piekarnika miały idealny smak i chrupkość przygotuj:
- miskę, do której wlejesz wodę
- lodowata wodę
- papier do pieczenia
- wybraną ilość ziemniaków
- ręcznik papierowy
- olej do wysmarowania frytek
Jak zrobić frytki w piekarniku?
Mając przygotowane wszystkie narzędzia, możesz już, w zaledwie czterech krokach zrobić swoje upragnione frytki!
- Pokrojone ziemniaki namocz w uprzednio przygotowanej zimnej wodzie przez godzinę.
- Wyjmij ziemniaki z miski i użyj ręcznika papierowego w celu ich dokładnego osuszenia.
- Nasmaruj frytki olejem.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 190° C.
- Wyłóż dokładnie osuszone frytki na blachę, piecz przez 20 minut, a następnie zwiększ temperaturę do 220°C i piecz przez następne 15 minut.
Voila! Twoje pyszne, chrupiące frytki z piekarnika są już gotowe!