Jak podgrzać naleśniki, by smakowały jak świeże?
Spis treści:
Naleśniki stanowią bardzo pyszną przekąskę, nadają się również na śniadanie, obiad i kolację. Przyrządzając je, przygotowujemy masę, z której wychodzi nam zwykle więcej niż zamierzaliśmy. Nadwyżkę naleśników możemy zostawić wówczas na później. Jednak jak odgrzać naleśniki tak, by zachowały świeży smak?
Naleśniki – jak odgrzać ?
Najlepszymi sposobami na to, jak podgrzać naleśniki jest odgrzanie ich na patelni lub w kuchence mikrofalowej. Zajmuje to kilka chwil, a potem możemy cieszyć się smakiem tego dania.
Dla bardziej wymagających, pozostałe naleśniki można wykorzystać do przygotowania różnych potraw. Mowa tu o zapiekaniu ich w piekarniku z serem na słodko lub słono, albo też przygotowaniu krokietów z nadzieniem mięsnym, grzybowym lub innym. Zatem naleśniki mogą stanowić ważny składnik dań zarówno obiadowych, jak imprezowych, co więcej możemy je przyrządzić tak, jak lubimy.
Jak podgrzać naleśniki na patelni?
Wiele osób zastanawia się jak odgrzać naleśniki na patelni. Jest to jednak bardzo proste. Wystarczy na uprzednio rozgrzaną patelnię wylać kilka kropel oleju. Najlepiej, by była to patelnia z nieprzywierającą powłoką. Gdy tłuszcz będzie gorący, należy położyć naleśnik na patelni i na małym ogniu smażyć przez około 2 minuty, nie przewracając i nie przykrywając.
Po upływie tego czasu naleśnik gotowy jest do spożycia. Podczas odgrzewania naleśników, nie trzeba za każdym razem dodawać tłuszczu – robimy to wtedy, gdy patelnia jest go całkowicie pozbawiona. Tak podgrzane naleśniki możemy zjeść same lub z ulubionymi dodatkami. Ważne jest, by nie przesadzić z ilością oleju, gdyż będą one zbyt tłuste. Wówczas tłuszcz należy odsączyć na ręczniku papierowym.
Jak podgrzać naleśniki w mikrofalówce?
Posiadaczy kuchenek mikrofalowych zadowoli wiadomość, że naleśniki spokojnie można w nich podgrzewać. Jest to bardzo szybkie, a także nie wymaga używania dodatkowego tłuszczu, zatem jest to również zdrowe. Jeśli chodzi o optymalną ilość naleśników, które chcemy odgrzać podczas jednej sesji czasowej, może być ich kilka, około 2-4. Układamy je na płaskim talerzyku, wkładamy do kuchenki mikrofalowej, a następnie ustawiamy czas na około 30 sekund do 1 minuty. Im więcej naleśników chcemy za jednym razem odgrzać, tym więcej czasu należy ustawić w mikrofali. Tak podgrzaną przekąskę możemy spożywać samą lub w ulubionym wariancie smakowym.
Odgrzewanie naleśników wcześniej przygotowanych nie jest zatem niczym trudnym i niesie za sobą wiele korzyści. Nadwyżki nie trzeba wyrzucać, gdyż mogą one stać się składnikiem wielu innych pysznych dań obiadowych, czy imprezowych, niekiedy ratując nasz domowy budżet i rekompensując brak czasu na gotowanie.