Jak podgrzać naleśniki, by smakowały jak świeże?

Jak podgrzać naleśniki, by smakowały jak świeże?

Spis treści:



Naleśniki stanowią bardzo pyszną przekąskę, nadają się również na śniadanie, obiad i kolację. Przyrządzając je, przygotowujemy masę, z której wychodzi nam zwykle więcej niż zamierzaliśmy. Nadwyżkę naleśników możemy zostawić wówczas na później. Jednak jak odgrzać naleśniki tak, by zachowały świeży smak?



Naleśniki – jak odgrzać ?

Najlepszymi sposobami na to, jak podgrzać naleśniki jest odgrzanie ich na patelni lub w kuchence mikrofalowej. Zajmuje to kilka chwil, a potem możemy cieszyć się smakiem tego dania.

jak odgrzać naleśniki
Fot. Jeśli nie wiesz jak odgrzać naleśniki koniecznie czytaj dalej !

Dla bardziej wymagających, pozostałe naleśniki można wykorzystać do przygotowania różnych potraw. Mowa tu o zapiekaniu ich w piekarniku z serem na słodko lub słono, albo też przygotowaniu krokietów z nadzieniem mięsnym, grzybowym lub innym. Zatem naleśniki mogą stanowić ważny składnik dań zarówno obiadowych, jak imprezowych, co więcej możemy je przyrządzić tak, jak lubimy.



Jak podgrzać naleśniki na patelni?

Wiele osób zastanawia się jak odgrzać naleśniki na patelni. Jest to jednak bardzo proste. Wystarczy na uprzednio rozgrzaną patelnię wylać kilka kropel oleju. Najlepiej, by była to patelnia z nieprzywierającą powłoką. Gdy tłuszcz będzie gorący, należy położyć naleśnik na patelni i na małym ogniu smażyć przez około 2 minuty, nie przewracając i nie przykrywając.

jak odgrzać naleśniki na patelni
Fot. Jedna z możliwości do odgrzania naleśników, to podgrzanie ich na patelni

Po upływie tego czasu naleśnik gotowy jest do spożycia. Podczas odgrzewania naleśników, nie trzeba za każdym razem dodawać tłuszczu – robimy to wtedy, gdy patelnia jest go całkowicie pozbawiona. Tak podgrzane naleśniki możemy zjeść same lub z ulubionymi dodatkami. Ważne jest, by nie przesadzić z ilością oleju, gdyż będą one zbyt tłuste. Wówczas tłuszcz należy odsączyć na ręczniku papierowym.

Jak podgrzać naleśniki w mikrofalówce?

Posiadaczy kuchenek mikrofalowych zadowoli wiadomość, że naleśniki spokojnie można w nich podgrzewać. Jest to bardzo szybkie, a także nie wymaga używania dodatkowego tłuszczu, zatem jest to również zdrowe. Jeśli chodzi o optymalną ilość naleśników, które chcemy odgrzać podczas jednej sesji czasowej, może być ich kilka, około 2-4. Układamy je na płaskim talerzyku, wkładamy do kuchenki mikrofalowej, a następnie ustawiamy czas na około 30 sekund do 1 minuty. Im więcej naleśników chcemy za jednym razem odgrzać, tym więcej czasu należy ustawić w mikrofali. Tak podgrzaną przekąskę możemy spożywać samą lub w ulubionym wariancie smakowym.

jak podgrzać naleśniki w mikrofalówce
Fot. Jeżeli zależy Ci na czasie, odgrzej naleśniki w mikrofalówce

Odgrzewanie naleśników wcześniej przygotowanych nie jest zatem niczym trudnym i niesie za sobą wiele korzyści. Nadwyżki nie trzeba wyrzucać, gdyż mogą one stać się składnikiem wielu innych pysznych dań obiadowych, czy imprezowych, niekiedy ratując nasz domowy budżet i rekompensując brak czasu na gotowanie.


Zobacz również:

dlaczego Polacy kochają sernik

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

 Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć.  Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.