Gofry chrupiące jak z budki nad morzem – przepis
Spis treści:
- Jak zrobić gofry, żeby były chrupiące?
- Przepis na chrupiące gofry jak z budki
- Chrupiące gofry – wskazówka:
Chyba każdy z nas będąc na wakacjach nad morzem, podczas przechadzania się skąpaną w słońcu promenadą skosztował przepysznych, gorących gofrów. Ich zapach i smak jest jednym z najlepszych i najtrwalszych wspomnień upalnego lata. Mimo, że sklepy spożywcze oferują gotowe gofry, to w niczym nie przypominają one smaku tych chrupiących wafli jedzonych podczas wakacji. Czy naprawdę trzeba zatem czekać do lata, by je skosztować? Z naszym przepisem możesz zrobić własnoręcznie gofry chrupiące jak z budki, a nawet może i odrobinę lepsze o każdej porze roku! Sprawdź sam poniżej czym się charakteryzują i zobacz przepis na pyszne gofry jak z budki nadmorskiej! Mniam!
Jak zrobić gofry, żeby były chrupiące?
Co wyróżnia smak wakacyjnych gofrów? Gofry jak z budki są przede wszystkim bardzo chrupiące i mają niepowtarzalny, wyjątkowy smak. Gofry to nic innego jak rodzaj pulchnego lub chrupkiego ciasta, którego piecze się w gofrownicy i podaje z dodatkiem przeróżnych smakowitości (np. cukrem pudrem, świeżych owoców, dżemem czy bitą śmietaną).
Kształty gorących waflów również mogą być wyjątkowo różnorodne, ale najczęściej spotyka się takie o prostokątnym lub kwadratowym kształcie. Pokażemy Ci zatem jak zrobić chrupiące gofry!
Przepis na chrupiące gofry jak z budki
Przepis na pyszne gofry jak z budki
Niezbędny sprzęt
- Gofrownica
Składniki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 szt jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml oleju rzepakowego
- sól
- cukier
Przepis
- Oddziel żółtka od białek. Do miski wlej białka i ubij je z dodatkiem soli na sztywną pianę.
- Do osobnej miski wsyp suche składniki czyli cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i dokładnie połącz ze sobą za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej). Następnie dodaj płynne składniki jak mleko, żółtka i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Na sam koniec wrzuć do miski sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką z innymi składnikami.
- Nasmaruj gofrownicę olejem i mocno rozgrzej ją. Wyłóż ciasto na nią i smaż gofry przez kilka minut do uzyskania złotego koloru. Bardzo ważne jest, jeśli chcemy, by gofry były chrupiące, by dokładnie nagrzać przed smażeniem gofrownicę! Tylko wtedy wyjdą odpowiednio chrupiące.
- Wyciągnij kratkę z piekarnika i połóż na niej gorące gofry do odpowiedniego wystudzenia (oczywiście kratka nie jest warunkiem, ale najszybciej na niej stygną gofry). Gotowe! Teraz możesz delektować się smakiem przepysznych, chrupiących gofrów!
Gofry można podawać z dowolnymi dodatkami – niektórzy uwielbiają je jeść same, bez żadnych słodkości, ponieważ są wystarczająco słodkie, a inni z kolei serwują je sobie z owocami lub dżemem. My polecamy wersję z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego!
Chrupiące gofry – wskazówka:
Pamiętaj, by gofrownica przed smażeniem była dokładnie wysmarowana olejem i dobrze nagrzana – w przeciwnym razie gofry nie wyjdą chrupkie, ale gumowate (a tego nie chcemy). Dodatkowo warto zainwestować w gofrownicę o mocy większej niż 1000W – wówczas smak i chrupkość gofrów będzie dużo lepsza. Do studzenia gofrów najlepiej użyć kratki (takiej z piekarnika) – wówczas gorące ciasto spokojnie odparuje.