Przepis na puszyste naleśniki – jak zrobić

Przepis na puszyste naleśniki – jak zrobić

Spis treści:



Kto z nas nie lubi naleśników? Nie przypominamy sobie, abyśmy taką osobę mieli wśród znajomych. Można je podawać na różne sposoby, zależnie od dodatków. Jednak osiąganie idealnej puszystości ciasta to nie lada sztuka. O ile najwięcej radości mamy z pysznych dodatków, takich jak konfitury, twarożki, bota śmietana czy podobne, to dodatkowym atutem bywa sama konsystencja samego naleśnika. Jak zrobić miękkie i puszyste ciasto? 



Jaki jest idealny przepis na puszyste naleśniki?

W zasadzie można powiedzieć, że naleśnik składa się z mąki, jajek, wody, mleka i nie ma tutaj co modyfikować. Jednak w przypadku gdy celem naszych poszukiwań jest przepis na naleśniki puszyste, to widzimy niewielką różnicę między tym, co do tej pory wiedzieliśmy, a tym, co radzą nam wytrawni mistrzowie kuchni. Puszystość bierze się głównie z zastosowania wody mineralnej gazowanej, a także z oddzielenia białek od żółtek.

puszyste ciasto na naleśniki
Fot. Sekretem puszystych naleśników jest woda gazowa oraz odpowiednio przygotowane białka jaj

Te ostatnie miesza się z pozostałymi składnikami, natomiast białka ubija się z odrobina soli na sztywną pianę. Wymieszanie jej z pozostałymi składnikami to ostatnia czynności przed samym smażeniem. Tak więc sukcesem jest poznać i wypróbować przepis na puszyste naleśniki z wodą gazowaną i pianą ubitą w trakcie przygotowania ciasta. 

Każda pani domu powinna wiedzieć jak zrobić puszyste naleśniki

Naleśniki puszyste przepis nie różni się wiele od tego, co znaliśmy do tej pory. Ilość na dwie porcie to mniej więcej:

  • dwa jajka
  • pół litra mleka
  • pół szklanki wody gazowanej

Ostatecznie jednak można modyfikować ilość poszczególnych składników, ponieważ priorytetem jest odpowiednia gęstość ciasta. Żeby osiągnąć wymarzoną puszystość, na samym początku trzeba oddzielić białka od żółtek i ubić je z odrobiną soli, która zapewni pianie sztywność a także skróci sam czas ubijania.

puszyste naleśniki z wodą gazowaną
Fot. Puszyste naleśniki potrzebują użycia wody gazowanej

Ubitą, sztywną pianę należy ostrożnie połączyć z pozostałymi, zmieszanymi składnikami. Naleśniki najlepiej smażyć na niezbyt dużym ogniu, żeby się nie przypalały. Żeby jednak zminimalizować albo nawet wyeliminować zjawisko przywierania, warto zainwestować w specjalną patelnię do naleśników. Odpowiednia powłoka tego naczynia jest gwarancją sukcesu, jednak dla większej pewności, warto dodać do ciasta odrobine oleju. Jeżeli nadal brak nam pewności, warto przed każdą porcją ciasta roztopić na patelni kroplę tłuszczu. 



Ciasto na naleśniki puszyste w różnych wersjach

 Same naleśniki można podawać na wiele sposobów, jednak pierwszy podział to naleśniki ze słodkim nadzieniem i te z wkładem wytrawnym. Przygotowując puszyste ciasto na naleśniki w wersji do mięsa lub warzyw, warto pamiętać, by nieco bardziej je posolić. Jest to ważne przy farszu warzywnym, na przykład szpinakowym lub brokułowym. Wkład mięsny jest zazwyczaj silnie przyprawiony, więc można zrezygnować z dosalania ciasta. 

ciasto na naleśniki puszyste
Fot. Puszyste naleśniki dla niektórych są znacznie smaczniejsze od tych klasycznych

Natomiast pyszne puszyste naleśniki w wersji słodkiej, mogą być na etapie przygotowania przyprawione cukrem waniliowym lub innym ulubionym zapachem, który kojarzy się deserem. Słodkie naleśniki to te podawane z serem, konfiturą, nutellą czy owocami. Idealnym deserem są naleśniki z bitą śmietaną, polane gęstym musem owocowym. Naleśniki można podawać zgodnie z własnymi upodobaniami, komponując dowolnie składniki. Tak więc niektórzy smarują je serkiem Mascarpone, składają w trójkąty i zwijają w ruloniki, polewając po wierzchu sosem owocowym lub czekoladowym. Wersja nieco tańsza, to ulubione powidła i twarożek ze śmietaną i cukrem waniliowym. Dla uzyskania chrupiących brzegów naleśników, niektórzy przed samym podaniem obsmażają je na roztopionym maśle. Doznania smakowe są wtedy wyśmienite. 


Zobacz również:

dlaczego Polacy kochają sernik

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

 Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć.  Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.