Przepis na puszyste naleśniki – jak zrobić

Przepis na puszyste naleśniki – jak zrobić
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Kto z nas nie lubi naleśników? Nie przypominamy sobie, abyśmy taką osobę mieli wśród znajomych. Można je podawać na różne sposoby, zależnie od dodatków. Jednak osiąganie idealnej puszystości ciasta to nie lada sztuka. O ile najwięcej radości mamy z pysznych dodatków, takich jak konfitury, twarożki, bota śmietana czy podobne, to dodatkowym atutem bywa sama konsystencja samego naleśnika. Jak zrobić miękkie i puszyste ciasto? 

Jaki jest idealny przepis na puszyste naleśniki?

W zasadzie można powiedzieć, że naleśnik składa się z mąki, jajek, wody, mleka i nie ma tutaj co modyfikować. Jednak w przypadku gdy celem naszych poszukiwań jest przepis na naleśniki puszyste, to widzimy niewielką różnicę między tym, co do tej pory wiedzieliśmy, a tym, co radzą nam wytrawni mistrzowie kuchni. Puszystość bierze się głównie z zastosowania wody mineralnej gazowanej, a także z oddzielenia białek od żółtek.

puszyste ciasto na naleśniki
Fot. Sekretem puszystych naleśników jest woda gazowa oraz odpowiednio przygotowane białka jaj

Te ostatnie miesza się z pozostałymi składnikami, natomiast białka ubija się z odrobina soli na sztywną pianę. Wymieszanie jej z pozostałymi składnikami to ostatnia czynności przed samym smażeniem. Tak więc sukcesem jest poznać i wypróbować przepis na puszyste naleśniki z wodą gazowaną i pianą ubitą w trakcie przygotowania ciasta. 

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Każda pani domu powinna wiedzieć jak zrobić puszyste naleśniki

Naleśniki puszyste przepis nie różni się wiele od tego, co znaliśmy do tej pory. Ilość na dwie porcie to mniej więcej:

  • dwa jajka
  • pół litra mleka
  • pół szklanki wody gazowanej

Ostatecznie jednak można modyfikować ilość poszczególnych składników, ponieważ priorytetem jest odpowiednia gęstość ciasta. Żeby osiągnąć wymarzoną puszystość, na samym początku trzeba oddzielić białka od żółtek i ubić je z odrobiną soli, która zapewni pianie sztywność a także skróci sam czas ubijania.

puszyste naleśniki z wodą gazowaną
Fot. Puszyste naleśniki potrzebują użycia wody gazowanej

Ubitą, sztywną pianę należy ostrożnie połączyć z pozostałymi, zmieszanymi składnikami. Naleśniki najlepiej smażyć na niezbyt dużym ogniu, żeby się nie przypalały. Żeby jednak zminimalizować albo nawet wyeliminować zjawisko przywierania, warto zainwestować w specjalną patelnię do naleśników. Odpowiednia powłoka tego naczynia jest gwarancją sukcesu, jednak dla większej pewności, warto dodać do ciasta odrobine oleju. Jeżeli nadal brak nam pewności, warto przed każdą porcją ciasta roztopić na patelni kroplę tłuszczu. 

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Ciasto na naleśniki puszyste w różnych wersjach

 Same naleśniki można podawać na wiele sposobów, jednak pierwszy podział to naleśniki ze słodkim nadzieniem i te z wkładem wytrawnym. Przygotowując puszyste ciasto na naleśniki w wersji do mięsa lub warzyw, warto pamiętać, by nieco bardziej je posolić. Jest to ważne przy farszu warzywnym, na przykład szpinakowym lub brokułowym. Wkład mięsny jest zazwyczaj silnie przyprawiony, więc można zrezygnować z dosalania ciasta. 

ciasto na naleśniki puszyste
Fot. Puszyste naleśniki dla niektórych są znacznie smaczniejsze od tych klasycznych

Natomiast pyszne puszyste naleśniki w wersji słodkiej, mogą być na etapie przygotowania przyprawione cukrem waniliowym lub innym ulubionym zapachem, który kojarzy się deserem. Słodkie naleśniki to te podawane z serem, konfiturą, nutellą czy owocami. Idealnym deserem są naleśniki z bitą śmietaną, polane gęstym musem owocowym.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Naleśniki można podawać zgodnie z własnymi upodobaniami, komponując dowolnie składniki. Tak więc niektórzy smarują je serkiem Mascarpone, składają w trójkąty i zwijają w ruloniki, polewając po wierzchu sosem owocowym lub czekoladowym. Wersja nieco tańsza, to ulubione powidła i twarożek ze śmietaną i cukrem waniliowym. Dla uzyskania chrupiących brzegów naleśników, niektórzy przed samym podaniem obsmażają je na roztopionym maśle. Doznania smakowe są wtedy wyśmienite. 


Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *