Przepis na puszyste naleÅ›niki – jak zrobić

Przepis na puszyste naleÅ›niki – jak zrobić
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Kto z nas nie lubi naleÅ›ników? Nie przypominamy sobie, abyÅ›my takÄ… osobÄ™ mieli wÅ›ród znajomych. Można je podawać na różne sposoby, zależnie od dodatków. Jednak osiÄ…ganie idealnej puszystoÅ›ci ciasta to nie lada sztuka. O ile najwiÄ™cej radoÅ›ci mamy z pysznych dodatków, takich jak konfitury, twarożki, bota Å›mietana czy podobne, to dodatkowym atutem bywa sama konsystencja samego naleÅ›nika. Jak zrobić miÄ™kkie i puszyste ciasto? 

Jaki jest idealny przepis na puszyste naleśniki?

W zasadzie można powiedzieć, że naleśnik składa się z mąki, jajek, wody, mleka i nie ma tutaj co modyfikować. Jednak w przypadku gdy celem naszych poszukiwań jest przepis na naleśniki puszyste, to widzimy niewielką różnicę między tym, co do tej pory wiedzieliśmy, a tym, co radzą nam wytrawni mistrzowie kuchni. Puszystość bierze się głównie z zastosowania wody mineralnej gazowanej, a także z oddzielenia białek od żółtek.

puszyste ciasto na naleśniki
Fot. Sekretem puszystych naleśników jest woda gazowa oraz odpowiednio przygotowane białka jaj

Te ostatnie miesza siÄ™ z pozostaÅ‚ymi skÅ‚adnikami, natomiast biaÅ‚ka ubija siÄ™ z odrobina soli na sztywnÄ… pianÄ™. Wymieszanie jej z pozostaÅ‚ymi skÅ‚adnikami to ostatnia czynnoÅ›ci przed samym smażeniem. Tak wiÄ™c sukcesem jest poznać i wypróbować przepis na puszyste naleÅ›niki z wodÄ… gazowanÄ… i pianÄ… ubitÄ… w trakcie przygotowania ciasta. 

Każda pani domu powinna wiedzieć jak zrobić puszyste naleśniki

Naleśniki puszyste przepis nie różni się wiele od tego, co znaliśmy do tej pory. Ilość na dwie porcie to mniej więcej:

  • dwa jajka
  • pół litra mleka
  • pół szklanki wody gazowanej

Ostatecznie jednak można modyfikować ilość poszczególnych składników, ponieważ priorytetem jest odpowiednia gęstość ciasta. Żeby osiągnąć wymarzoną puszystość, na samym początku trzeba oddzielić białka od żółtek i ubić je z odrobiną soli, która zapewni pianie sztywność a także skróci sam czas ubijania.

puszyste naleśniki z wodą gazowaną
Fot. Puszyste naleśniki potrzebują użycia wody gazowanej

UbitÄ…, sztywnÄ… pianÄ™ należy ostrożnie poÅ‚Ä…czyć z pozostaÅ‚ymi, zmieszanymi skÅ‚adnikami. NaleÅ›niki najlepiej smażyć na niezbyt dużym ogniu, żeby siÄ™ nie przypalaÅ‚y. Å»eby jednak zminimalizować albo nawet wyeliminować zjawisko przywierania, warto zainwestować w specjalnÄ… patelniÄ™ do naleÅ›ników. Odpowiednia powÅ‚oka tego naczynia jest gwarancjÄ… sukcesu, jednak dla wiÄ™kszej pewnoÅ›ci, warto dodać do ciasta odrobine oleju. Jeżeli nadal brak nam pewnoÅ›ci, warto przed każdÄ… porcjÄ… ciasta roztopić na patelni kroplÄ™ tÅ‚uszczu. 

Ciasto na naleśniki puszyste w różnych wersjach

 Same naleÅ›niki można podawać na wiele sposobów, jednak pierwszy podziaÅ‚ to naleÅ›niki ze sÅ‚odkim nadzieniem i te z wkÅ‚adem wytrawnym. PrzygotowujÄ…c puszyste ciasto na naleÅ›niki w wersji do miÄ™sa lub warzyw, warto pamiÄ™tać, by nieco bardziej je posolić. Jest to ważne przy farszu warzywnym, na przykÅ‚ad szpinakowym lub brokuÅ‚owym. WkÅ‚ad miÄ™sny jest zazwyczaj silnie przyprawiony, wiÄ™c można zrezygnować z dosalania ciasta. 

ciasto na naleśniki puszyste
Fot. Puszyste naleśniki dla niektórych są znacznie smaczniejsze od tych klasycznych

Natomiast pyszne puszyste naleśniki w wersji słodkiej, mogą być na etapie przygotowania przyprawione cukrem waniliowym lub innym ulubionym zapachem, który kojarzy się deserem. Słodkie naleśniki to te podawane z serem, konfiturą, nutellą czy owocami. Idealnym deserem są naleśniki z bitą śmietaną, polane gęstym musem owocowym.

NaleÅ›niki można podawać zgodnie z wÅ‚asnymi upodobaniami, komponujÄ…c dowolnie skÅ‚adniki. Tak wiÄ™c niektórzy smarujÄ… je serkiem Mascarpone, skÅ‚adajÄ… w trójkÄ…ty i zwijajÄ… w ruloniki, polewajÄ…c po wierzchu sosem owocowym lub czekoladowym. Wersja nieco taÅ„sza, to ulubione powidÅ‚a i twarożek ze Å›mietanÄ… i cukrem waniliowym. Dla uzyskania chrupiÄ…cych brzegów naleÅ›ników, niektórzy przed samym podaniem obsmażajÄ… je na roztopionym maÅ›le. Doznania smakowe sÄ… wtedy wyÅ›mienite. 

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Szarlotka i jabłecznik to dwa popularne wypieki z jabłkami, które nierzadko bywają ze sobą mylone. W poniższym wpisie wyjaśnię, czym się róŅ

Czy skrobia ziemniaczana to to samo co mÄ…ka ziemniaczana?

W dzisiejszym wpisie przyjrzymy siÄ™ bliżej dwóm popularnym produktom pochodzÄ…cym z ziemniaków: skrobi ziemniaczanej i mÄ…ce ziemniaczanej. Celem …

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

MÄ…ka z tapioki to bezglutenowy skÅ‚adnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zagÄ™szczajÄ…ce i poprawiajÄ…ce strukturÄ™ wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków czÄ™sto stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub wÄ™glanu amonu, jest tradycyjnym Å›rodkiem…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *