Przepis na puszyste naleÅ›niki – jak zrobić

Spis treści:
- Jaki jest idealny przepis na puszyste naleśniki?
- Każda pani domu powinna wiedzieć jak zrobić puszyste naleśniki
- Ciasto na naleśniki puszyste w różnych wersjach
Kto z nas nie lubi naleÅ›ników? Nie przypominamy sobie, abyÅ›my takÄ… osobę mieli wÅ›ród znajomych. Można je podawać na różne sposoby, zależnie od dodatków. Jednak osiÄ…ganie idealnej puszystoÅ›ci ciasta to nie lada sztuka. O ile najwiÄ™cej radoÅ›ci mamy z pysznych dodatków, takich jak konfitury, twarożki, bota Å›mietana czy podobne, to dodatkowym atutem bywa sama konsystencja samego naleÅ›nika. Jak zrobić miÄ™kkie i puszyste ciasto?Â

Jaki jest idealny przepis na puszyste naleśniki?
W zasadzie można powiedzieć, że naleśnik składa się z mąki, jajek, wody, mleka i nie ma tutaj co modyfikować. Jednak w przypadku gdy celem naszych poszukiwań jest przepis na naleśniki puszyste, to widzimy niewielką różnicę między tym, co do tej pory wiedzieliśmy, a tym, co radzą nam wytrawni mistrzowie kuchni. Puszystość bierze się głównie z zastosowania wody mineralnej gazowanej, a także z oddzielenia białek od żółtek.

Te ostatnie miesza siÄ™ z pozostaÅ‚ymi skÅ‚adnikami, natomiast biaÅ‚ka ubija siÄ™ z odrobina soli na sztywnÄ… pianÄ™. Wymieszanie jej z pozostaÅ‚ymi skÅ‚adnikami to ostatnia czynnoÅ›ci przed samym smażeniem. Tak wiÄ™c sukcesem jest poznać i wypróbować przepis na puszyste naleÅ›niki z wodÄ… gazowanÄ… i pianÄ… ubitÄ… w trakcie przygotowania ciasta.Â
Każda pani domu powinna wiedzieć jak zrobić puszyste naleśniki
Naleśniki puszyste przepis nie różni się wiele od tego, co znaliśmy do tej pory. Ilość na dwie porcie to mniej więcej:
- dwa jajka
- pół litra mleka
- pół szklanki wody gazowanej
Ostatecznie jednak można modyfikować ilość poszczególnych składników, ponieważ priorytetem jest odpowiednia gęstość ciasta. Żeby osiągnąć wymarzoną puszystość, na samym początku trzeba oddzielić białka od żółtek i ubić je z odrobiną soli, która zapewni pianie sztywność a także skróci sam czas ubijania.

Ubitą, sztywną pianę należy ostrożnie połączyć z pozostałymi, zmieszanymi składnikami. Naleśniki najlepiej smażyć na niezbyt dużym ogniu, żeby się nie przypalały. Żeby jednak zminimalizować albo nawet wyeliminować zjawisko przywierania, warto zainwestować w specjalną patelnię do naleśników. Odpowiednia powłoka tego naczynia jest gwarancją sukcesu, jednak dla większej pewności, warto dodać do ciasta odrobine oleju. Jeżeli nadal brak nam pewności, warto przed każdą porcją ciasta roztopić na patelni kroplę tłuszczu.
Ciasto na naleśniki puszyste w różnych wersjach
Same naleśniki można podawać na wiele sposobów, jednak pierwszy podział to naleśniki ze słodkim nadzieniem i te z wkładem wytrawnym. Przygotowując puszyste ciasto na naleśniki w wersji do mięsa lub warzyw, warto pamiętać, by nieco bardziej je posolić. Jest to ważne przy farszu warzywnym, na przykład szpinakowym lub brokułowym. Wkład mięsny jest zazwyczaj silnie przyprawiony, więc można zrezygnować z dosalania ciasta.

Natomiast pyszne puszyste naleśniki w wersji słodkiej, mogą być na etapie przygotowania przyprawione cukrem waniliowym lub innym ulubionym zapachem, który kojarzy się deserem. Słodkie naleśniki to te podawane z serem, konfiturą, nutellą czy owocami. Idealnym deserem są naleśniki z bitą śmietaną, polane gęstym musem owocowym.
NaleÅ›niki można podawać zgodnie z wÅ‚asnymi upodobaniami, komponujÄ…c dowolnie skÅ‚adniki. Tak wiÄ™c niektórzy smarujÄ… je serkiem Mascarpone, skÅ‚adajÄ… w trójkÄ…ty i zwijajÄ… w ruloniki, polewajÄ…c po wierzchu sosem owocowym lub czekoladowym. Wersja nieco taÅ„sza, to ulubione powidÅ‚a i twarożek ze Å›mietanÄ… i cukrem waniliowym. Dla uzyskania chrupiÄ…cych brzegów naleÅ›ników, niektórzy przed samym podaniem obsmażajÄ… je na roztopionym maÅ›le. Doznania smakowe sÄ… wtedy wyÅ›mienite.Â