Przepis na puszyste naleśniki – jak zrobić

Przepis na puszyste naleśniki – jak zrobić

Spis treści:



Kto z nas nie lubi naleśników? Nie przypominamy sobie, abyśmy taką osobę mieli wśród znajomych. Można je podawać na różne sposoby, zależnie od dodatków. Jednak osiąganie idealnej puszystości ciasta to nie lada sztuka. O ile najwięcej radości mamy z pysznych dodatków, takich jak konfitury, twarożki, bota śmietana czy podobne, to dodatkowym atutem bywa sama konsystencja samego naleśnika. Jak zrobić miękkie i puszyste ciasto? 

Jaki jest idealny przepis na puszyste naleśniki?

W zasadzie można powiedzieć, że naleśnik składa się z mąki, jajek, wody, mleka i nie ma tutaj co modyfikować. Jednak w przypadku gdy celem naszych poszukiwań jest przepis na naleśniki puszyste, to widzimy niewielką różnicę między tym, co do tej pory wiedzieliśmy, a tym, co radzą nam wytrawni mistrzowie kuchni. Puszystość bierze się głównie z zastosowania wody mineralnej gazowanej, a także z oddzielenia białek od żółtek.

puszyste ciasto na naleśniki
Fot. Sekretem puszystych naleśników jest woda gazowa oraz odpowiednio przygotowane białka jaj

Te ostatnie miesza się z pozostałymi składnikami, natomiast białka ubija się z odrobina soli na sztywną pianę. Wymieszanie jej z pozostałymi składnikami to ostatnia czynności przed samym smażeniem. Tak więc sukcesem jest poznać i wypróbować przepis na puszyste naleśniki z wodą gazowaną i pianą ubitą w trakcie przygotowania ciasta. 

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Każda pani domu powinna wiedzieć jak zrobić puszyste naleśniki

Naleśniki puszyste przepis nie różni się wiele od tego, co znaliśmy do tej pory. Ilość na dwie porcie to mniej więcej:

  • dwa jajka
  • pół litra mleka
  • pół szklanki wody gazowanej

Ostatecznie jednak można modyfikować ilość poszczególnych składników, ponieważ priorytetem jest odpowiednia gęstość ciasta. Żeby osiągnąć wymarzoną puszystość, na samym początku trzeba oddzielić białka od żółtek i ubić je z odrobiną soli, która zapewni pianie sztywność a także skróci sam czas ubijania.

puszyste naleśniki z wodą gazowaną
Fot. Puszyste naleśniki potrzebują użycia wody gazowanej

Ubitą, sztywną pianę należy ostrożnie połączyć z pozostałymi, zmieszanymi składnikami. Naleśniki najlepiej smażyć na niezbyt dużym ogniu, żeby się nie przypalały. Żeby jednak zminimalizować albo nawet wyeliminować zjawisko przywierania, warto zainwestować w specjalną patelnię do naleśników. Odpowiednia powłoka tego naczynia jest gwarancją sukcesu, jednak dla większej pewności, warto dodać do ciasta odrobine oleju. Jeżeli nadal brak nam pewności, warto przed każdą porcją ciasta roztopić na patelni kroplę tłuszczu. 



Ciasto na naleśniki puszyste w różnych wersjach

 Same naleśniki można podawać na wiele sposobów, jednak pierwszy podział to naleśniki ze słodkim nadzieniem i te z wkładem wytrawnym. Przygotowując puszyste ciasto na naleśniki w wersji do mięsa lub warzyw, warto pamiętać, by nieco bardziej je posolić. Jest to ważne przy farszu warzywnym, na przykład szpinakowym lub brokułowym. Wkład mięsny jest zazwyczaj silnie przyprawiony, więc można zrezygnować z dosalania ciasta. 

ciasto na naleśniki puszyste
Fot. Puszyste naleśniki dla niektórych są znacznie smaczniejsze od tych klasycznych

Natomiast pyszne puszyste naleśniki w wersji słodkiej, mogą być na etapie przygotowania przyprawione cukrem waniliowym lub innym ulubionym zapachem, który kojarzy się deserem. Słodkie naleśniki to te podawane z serem, konfiturą, nutellą czy owocami. Idealnym deserem są naleśniki z bitą śmietaną, polane gęstym musem owocowym.



Naleśniki można podawać zgodnie z własnymi upodobaniami, komponując dowolnie składniki. Tak więc niektórzy smarują je serkiem Mascarpone, składają w trójkąty i zwijają w ruloniki, polewając po wierzchu sosem owocowym lub czekoladowym. Wersja nieco tańsza, to ulubione powidła i twarożek ze śmietaną i cukrem waniliowym. Dla uzyskania chrupiących brzegów naleśników, niektórzy przed samym podaniem obsmażają je na roztopionym maśle. Doznania smakowe są wtedy wyśmienite. 


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.