Przepis na puszyste naleśniki – jak zrobić

Przepis na puszyste naleśniki – jak zrobić

Spis treści:



Kto z nas nie lubi naleśników? Nie przypominamy sobie, abyśmy taką osobę mieli wśród znajomych. Można je podawać na różne sposoby, zależnie od dodatków. Jednak osiąganie idealnej puszystości ciasta to nie lada sztuka. O ile najwięcej radości mamy z pysznych dodatków, takich jak konfitury, twarożki, bota śmietana czy podobne, to dodatkowym atutem bywa sama konsystencja samego naleśnika. Jak zrobić miękkie i puszyste ciasto? 

Jaki jest idealny przepis na puszyste naleśniki?

W zasadzie można powiedzieć, że naleśnik składa się z mąki, jajek, wody, mleka i nie ma tutaj co modyfikować. Jednak w przypadku gdy celem naszych poszukiwań jest przepis na naleśniki puszyste, to widzimy niewielką różnicę między tym, co do tej pory wiedzieliśmy, a tym, co radzą nam wytrawni mistrzowie kuchni. Puszystość bierze się głównie z zastosowania wody mineralnej gazowanej, a także z oddzielenia białek od żółtek.

puszyste ciasto na naleśniki
Fot. Sekretem puszystych naleśników jest woda gazowa oraz odpowiednio przygotowane białka jaj

Te ostatnie miesza się z pozostałymi składnikami, natomiast białka ubija się z odrobina soli na sztywną pianę. Wymieszanie jej z pozostałymi składnikami to ostatnia czynności przed samym smażeniem. Tak więc sukcesem jest poznać i wypróbować przepis na puszyste naleśniki z wodą gazowaną i pianą ubitą w trakcie przygotowania ciasta. 

Każda pani domu powinna wiedzieć jak zrobić puszyste naleśniki

Naleśniki puszyste przepis nie różni się wiele od tego, co znaliśmy do tej pory. Ilość na dwie porcie to mniej więcej:

  • dwa jajka
  • pół litra mleka
  • pół szklanki wody gazowanej

Ostatecznie jednak można modyfikować ilość poszczególnych składników, ponieważ priorytetem jest odpowiednia gęstość ciasta. Żeby osiągnąć wymarzoną puszystość, na samym początku trzeba oddzielić białka od żółtek i ubić je z odrobiną soli, która zapewni pianie sztywność a także skróci sam czas ubijania.

puszyste naleśniki z wodą gazowaną
Fot. Puszyste naleśniki potrzebują użycia wody gazowanej

Ubitą, sztywną pianę należy ostrożnie połączyć z pozostałymi, zmieszanymi składnikami. Naleśniki najlepiej smażyć na niezbyt dużym ogniu, żeby się nie przypalały. Żeby jednak zminimalizować albo nawet wyeliminować zjawisko przywierania, warto zainwestować w specjalną patelnię do naleśników. Odpowiednia powłoka tego naczynia jest gwarancją sukcesu, jednak dla większej pewności, warto dodać do ciasta odrobine oleju. Jeżeli nadal brak nam pewności, warto przed każdą porcją ciasta roztopić na patelni kroplę tłuszczu. 

Ciasto na naleśniki puszyste w różnych wersjach

 Same naleśniki można podawać na wiele sposobów, jednak pierwszy podział to naleśniki ze słodkim nadzieniem i te z wkładem wytrawnym. Przygotowując puszyste ciasto na naleśniki w wersji do mięsa lub warzyw, warto pamiętać, by nieco bardziej je posolić. Jest to ważne przy farszu warzywnym, na przykład szpinakowym lub brokułowym. Wkład mięsny jest zazwyczaj silnie przyprawiony, więc można zrezygnować z dosalania ciasta. 

ciasto na naleśniki puszyste
Fot. Puszyste naleśniki dla niektórych są znacznie smaczniejsze od tych klasycznych

Natomiast pyszne puszyste naleśniki w wersji słodkiej, mogą być na etapie przygotowania przyprawione cukrem waniliowym lub innym ulubionym zapachem, który kojarzy się deserem. Słodkie naleśniki to te podawane z serem, konfiturą, nutellą czy owocami. Idealnym deserem są naleśniki z bitą śmietaną, polane gęstym musem owocowym. Naleśniki można podawać zgodnie z własnymi upodobaniami, komponując dowolnie składniki. Tak więc niektórzy smarują je serkiem Mascarpone, składają w trójkąty i zwijają w ruloniki, polewając po wierzchu sosem owocowym lub czekoladowym. Wersja nieco tańsza, to ulubione powidła i twarożek ze śmietaną i cukrem waniliowym. Dla uzyskania chrupiących brzegów naleśników, niektórzy przed samym podaniem obsmażają je na roztopionym maśle. Doznania smakowe są wtedy wyśmienite. 


Zobacz również:

czym zastąpić sos sojowy

Czym zastąpić sos sojowy? Jest na to wiele sposobów!

Chęć zastąpienia sosu sojowego w kuchni może mieć różne przyczyny. Niektórzy obawiają się wpływu soi na zdrowie – soja to roślina zawierająca dużą ilość niekorzystnych dla zdrowia mężczyzn estrogenów, pochodząca przeważnie z upraw GMO. Inni obawiają się zbyt dużej ilości soli w tym produkcie, poszukując dodatków i przypraw o podobnym smaku, ale bez szkodliwej dla chorych na nadciśnienie soli. Trzecia grupa osób poszukuje intensywnego smaku umami typowego dla dań Azji, nie lubiąc jednak posmaku sosu sojowego. Przyczyną może być również alergia na soję. Istnieje wiele sposobów na zastąpienie sosu sojowego – to, czym zastąpić sos sojowy zależy jednak od celu, który sobie stawiamy. Proponowane sposoby są więc niekiedy przeciwstawne.

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł

jak zagęścić sos

Jak zagęścić sos? Czym zagęszczać sosy – domowe sposoby

W książkach kucharskich i Internecie nie brakuje ciekawych przepisów na sosy. Po przygotowaniu zawsze im jednak czegoś brakuje. Część przepisów nie uwzględnia dodatkowego zagęszczenia. Po dodaniu sekretnego składnika zyskują one o wiele więcej smaku. Jak zagęścić sos aby był odpowiednio smaczny i czym to się robi? 

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.