Jak zrobić mleko ryżowe – przepis
Spis treści:
Mleko ryżowe to bezmleczny napój wytwarzany z ryżu i jest naturalnym zamiennikiem mleka krowiego w diecie. Podobnie jak mleko sojowe i migdałowe, napój ryżowy jest bezpieczny dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. To także idealny składnik diety roślinnej wszystkich wegetarian i wegan, który bogaty jest w witaminy z grupy B, a także witaminę E. Mleko ryżowe ma również niską zawartość tłuszczu, co czyni je dobrym substytutem mleka idealnym do pieczenia ciast i wytwarzania pysznych deserów.
Mleko ryżowe – przepis
Jak zrobić mleko ryżowe? Przepis na mleko ryżowe z urządzeniem Thermomix będzie zdecydowanie najlepszy. Wystarczy tylko kilka czynności i będziesz się mógł cieszyć wyśmienitym napojem. Będziesz zaskoczony, jakie to szybkie i proste! Nasz sprawdzony przepis na mleko zapewni lekką konsystencję, ale nie będzie zbyt ciężki. Jest idealny zarówno do picia jak i do codziennego gotowania.
Mleko ryżowe – jak zrobić?
Jak się robi mleko ryżowe? To bardzo niewymagający przepis. Będziesz potrzebować jednej nocy nim składniki dobrze nasiąkną wodą, ale ułatwi Ci to późniejsze gotowanie i usprawni pracę tak, że zajmie Ci to ostatecznie około 10 minut.
Mleko ryżowe – przepis
Składniki
- 100 g brązowego ryżu
- 60 g surowych migdałów
- 1,4 kg wody + dodatkowa ilość do namaczania
- 45 g oleju kokosowego
- 50 g miodu lub cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki soli
Przepis
- Umieść miskę na pokrywie od naczynia miksującego i wsyp do niej ryż oraz migdały
- Następnie zalej wszystko ciepłą wodą i pozostaw do namoczenia na noc
- Następnego dnia ryż i migdały odcedź
- Do naczynia miksującego wlej 1 litr wody wraz z namoczonym ryżem i migdałami
- Miksuj wszystko przez 1 minutę na mocy urządzenia równej 9
- Dodaj do mleka olej kokosowy, miód lub cukier oraz sól
- Całość gotuj przez 5 min w 60 ° C na ustawieniu 4, a następnie miksuj wszystko przez 1 minutę z mocą 9
- Dodaj pozostałe 400 ml wody i mieszaj przez 5 sekund na obrotach równych 5
- Umieść na dzbanku ściereczkę lub filtr i przecedź przez niego mleko
- Wyrzuć wszystkie ciała stałe i odstaw mleko do ostygnięcia
- Takie gotowe mleko po ostygnięciu przechowywać należy w lodówce
Mleko ryżowe dla niemowląt
Tylko mleko matki (lub mleko modyfikowane) jest najlepszym źródłem kalorii i ważnych składników odżywczych dla małych niemowląt. Napój ryżowy z przepisu nie nadaje się niestety na posiłek dla dzieci poniżej 5 roku życia ze względu na zawartość arsenu w ryżu.
Ponieważ ryż ma właściwości higroskopijne pochłania on więcej arsenu niż inne zboża i istnieje ryzyko przedostania się go do pokarmu dziecka. Oczywiście, nie należy całkowicie rezygnować z mleka ryżowego domowego, jednak lepiej uważać z karmieniem nim młodszych dzieci. Napoje roślinne mogą być składnikiem dań podczas wprowadzania stałych pokarmów do diety niemowlaka.