Mleko ryżowe to bezmleczny napój wytwarzany z ryżu i jest naturalnym zamiennikiem mleka krowiego w diecie. Podobnie jak mleko sojowe i migdałowe, napój ryżowy jest bezpieczny dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. To także idealny składnik diety roślinnej wszystkich wegetarian i wegan, który bogaty jest w witaminy z grupy B, a także witaminę E. Mleko ryżowe ma również niską zawartość tłuszczu, co czyni je dobrym substytutem mleka idealnym do pieczenia ciast i wytwarzania pysznych deserów.
Mleko ryżowe – przepis
Jak zrobić mleko ryżowe? Przepis na mleko ryżowe z urządzeniem Thermomix będzie zdecydowanie najlepszy. Wystarczy tylko kilka czynności i będziesz się mógł cieszyć wyśmienitym napojem. Będziesz zaskoczony, jakie to szybkie i proste! Nasz sprawdzony przepis na mleko zapewni lekką konsystencję, ale nie będzie zbyt ciężki. Jest idealny zarówno do picia jak i do codziennego gotowania.
Fot. Czy wiesz jak się robi mleko ryżowe ?
Mleko ryżowe – jak zrobić?
Jak się robi mleko ryżowe? To bardzo niewymagający przepis. Będziesz potrzebować jednej nocy nim składniki dobrze nasiąkną wodą, ale ułatwi Ci to późniejsze gotowanie i usprawni pracę tak, że zajmie Ci to ostatecznie około 10 minut.
Mleko ryżowe – przepis
Dodaj mleko ryżowe do swojej diety, aby zadbać o zdrowe odżywianie i kontrolować swoje spożycie kalorii podczas odchudzania! Sprawdź prosty przepis na domowe mleko ryżowe
Umieść miskę na pokrywie od naczynia miksującego i wsyp do niej ryż oraz migdały
Następnie zalej wszystko ciepłą wodą i pozostaw do namoczenia na noc
Następnego dnia ryż i migdały odcedź
Do naczynia miksującego wlej 1 litr wody wraz z namoczonym ryżem i migdałami
Miksuj wszystko przez 1 minutę na mocy urządzenia równej 9
Dodaj do mleka olej kokosowy, miód lub cukier oraz sól
Całość gotuj przez 5 min w 60 ° C na ustawieniu 4, a następnie miksuj wszystko przez 1 minutę z mocą 9
Dodaj pozostałe 400 ml wody i mieszaj przez 5 sekund na obrotach równych 5
Umieść na dzbanku ściereczkę lub filtr i przecedź przez niego mleko
Wyrzuć wszystkie ciała stałe i odstaw mleko do ostygnięcia
Takie gotowe mleko po ostygnięciu przechowywać należy w lodówce
Mleko ryżowe dla niemowląt
Tylko mleko matki (lub mleko modyfikowane) jest najlepszym źródłem kalorii i ważnych składników odżywczych dla małych niemowląt. Napój ryżowy z przepisu nie nadaje się niestety na posiłek dla dzieci poniżej 5 roku życia ze względu na zawartość arsenu w ryżu.
Fot. Czy mleko ryżowe jest dobre dla niemowląt ?
Ponieważ ryż ma właściwości higroskopijne pochłania on więcej arsenu niż inne zboża i istnieje ryzyko przedostania się go do pokarmu dziecka. Oczywiście, nie należy całkowicie rezygnować z mleka ryżowego domowego, jednak lepiej uważać z karmieniem nim młodszych dzieci. Napoje roślinne mogą być składnikiem dań podczas wprowadzania stałych pokarmów do diety niemowlaka.
Jesteś fanem tortilli i ślinka dosłownie cieknie Ci na samą myśl o niej? Poznaj przepis na tortille, którą zrobisz w domowym zaciszu. I uwierz, w niczym nie ustępuje ona tym serwowanym w restauracjach. Warto się tego nauczyć, bo nie jest to ani skomplikowane ani czasochłonne. Dowiedz się jak zrobić tortille i do dzieła!
Czosnek bardzo często jest kojarzony ze zdrowiem, witalnością i wysoką odpornością. Nie dzieje się tak bez powodu – o jego właściwościach niejednokrotnie opowiadały nam nasze mamy i babcie. Dobry wpływ czosnku na nasze zdrowie potwierdziły nawet wyniki badań naukowych. Czosnek jest przez nas dodawany do najróżniejszych potraw, by wzmocnić ich smak i aromat. Uwielbiają go zwłaszcza miłośnicy bardziej pikantnych potraw. Dla niektórych dań czosnek stanowi nawet składnik podstawowy i absolutnie niezbędny. Dobrym przykładem będzie tutaj masło czosnkowe, wspaniałe urozmaicenie codziennego śniadania lub świetny dodatek do przekąsek na spotkanie z przyjaciółmi, a nawet domową imprezę. Jak przygotować samodzielnie takie masło czosnkowe?
Ten produkt jest niezbędnikiem wielu potraw – sałatki, dania wielkanocne, jajka na twardo… Tak naprawdę ciężko jest sobie wyobrazić, jak niektóre z nich smakowałyby bez odrobiny aromatu, jaki daje majonez. Dzięki prostemu przepisowi na domową wersję majonezu możemy mieć go zawsze w swojej lodówce! Wystarczy zaledwie kilka składników i chęci do gotowania, żeby wyczarować własny majonez, który będzie zdecydowanie zdrowszy od tego kupionego w supermarkecie. Jak zrobić majonez domowy samemu? Oto kilka prostych wskazówek!
Umiejętność zrobienia sosu beszamelowego to kompetencja podstawowa każdego domowego szefa kuchni. Wykonanie go jest dziecinnie proste, a potrzebne składniki na pewno posiadasz już w swojej kuchni! Taki sos beszamelowy możesz później wykorzystać do szpinakowego makaronu, zapiekania warzyw, zapiekanek, tostów, naleśników i mięsa. Sos na bazie zwyczajnej zasmażki rozpływa się w ustach i zdecydowanie uzależnia! Prawidłowo wykonany zaskoczy cię swoim aromatem i wszechstronnym zastosowaniem. Idealny do porannego śniadania z jajkami w koszulce czy uroczystej kolacji z zapiekanym kurczakiem.
Nalewka z wiśni należy do ulubionych trunków każdego smakosza domowych wyrobów alkoholowych. To trunek mocno osadzony w polskiej historii kulinariów. Termin nalewka pochodzi od czasownika nalewać lub nalew wywodzącego się od czynności zalewania, nalewania owoców, korzeni czy ziół alkoholem. Słowo to na stałe weszło do języka polskiego w połowie XIX w. i jest dla niego charakterystyczne, co utwierdza w przekonaniu, że nalewka jest napitkiem typowym dla polskiej kultury. Nalewka, zanim ustabilizowała się ta nazwa wymieniana jest też jako: likwor, ratafia, likier, woda, infuzja, kordiał.