Jak zrobić mleko ryżowe – przepis

Jak zrobić mleko ryżowe – przepis

Spis treści:



Mleko ryżowe to bezmleczny napój wytwarzany z ryżu i jest naturalnym zamiennikiem mleka krowiego w diecie. Podobnie jak mleko sojowe i migdałowe, napój ryżowy jest bezpieczny dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. To także idealny składnik diety roślinnej wszystkich wegetarian i wegan, który bogaty jest w witaminy z grupy B, a także witaminę E. Mleko ryżowe ma również niską zawartość tłuszczu, co czyni je dobrym substytutem mleka idealnym do pieczenia ciast i wytwarzania pysznych deserów.

Mleko ryżowe – przepis

Jak zrobić mleko ryżowe? Przepis na mleko ryżowe z urządzeniem Thermomix będzie zdecydowanie najlepszy. Wystarczy tylko kilka czynności i będziesz się mógł cieszyć wyśmienitym napojem. Będziesz zaskoczony, jakie to szybkie i proste! Nasz sprawdzony przepis na mleko zapewni lekką konsystencję, ale nie będzie zbyt ciężki. Jest idealny zarówno do picia jak i do codziennego gotowania.

jak się robi mleko ryżowe
Fot. Czy wiesz jak się robi mleko ryżowe ?

Mleko ryżowe – jak zrobić?

Jak się robi mleko ryżowe? To bardzo niewymagający przepis. Będziesz potrzebować jednej nocy nim składniki dobrze nasiąkną wodą, ale ułatwi Ci to późniejsze gotowanie i usprawni pracę tak, że zajmie Ci to ostatecznie około 10 minut.

mleko ryżowe przepis

Mleko ryżowe – przepis

Dodaj mleko ryżowe do swojej diety, aby zadbać o zdrowe odżywianie i kontrolować swoje spożycie kalorii podczas odchudzania! Sprawdź prosty przepis na domowe mleko ryżowe

Składniki
  

  • 100 g brązowego ryżu
  • 60 g surowych migdałów
  • 1,4 kg wody + dodatkowa ilość do namaczania
  • 45 g oleju kokosowego
  • 50 g miodu lub cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki soli

Przepis
 

  • Umieść miskę na pokrywie od naczynia miksującego i wsyp do niej ryż oraz migdały
  • Następnie zalej wszystko ciepłą wodą i pozostaw do namoczenia na noc
  • Następnego dnia ryż i migdały odcedź
  • Do naczynia miksującego wlej 1 litr wody wraz z namoczonym ryżem i migdałami
  • Miksuj wszystko przez 1 minutę na mocy urządzenia równej 9
  • Dodaj do mleka olej kokosowy, miód lub cukier oraz sól
  • Całość gotuj przez 5 min w 60 ° C na ustawieniu 4, a następnie miksuj wszystko przez 1 minutę z mocą 9
  • Dodaj pozostałe 400 ml wody i mieszaj przez 5 sekund na obrotach równych 5
  • Umieść na dzbanku ściereczkę lub filtr i przecedź przez niego mleko
  • Wyrzuć wszystkie ciała stałe i odstaw mleko do ostygnięcia
  • Takie gotowe mleko po ostygnięciu przechowywać należy w lodówce

Mleko ryżowe dla niemowląt

Tylko mleko matki (lub mleko modyfikowane) jest najlepszym źródłem kalorii i ważnych składników odżywczych dla małych niemowląt. Napój ryżowy z przepisu nie nadaje się niestety na posiłek dla dzieci poniżej 5 roku życia ze względu na zawartość arsenu w ryżu.

mleko ryżowe jak zrobić
Fot. Czy mleko ryżowe jest dobre dla niemowląt ?

Ponieważ ryż ma właściwości higroskopijne pochłania on więcej arsenu niż inne zboża i istnieje ryzyko przedostania się go do pokarmu dziecka. Oczywiście, nie należy całkowicie rezygnować z mleka ryżowego domowego, jednak lepiej uważać z karmieniem nim młodszych dzieci. Napoje roślinne mogą być składnikiem dań podczas wprowadzania stałych pokarmów do diety niemowlaka.


Zobacz również:

tortilla przepis placki

Jak zrobić tortille – przepis na domowe placki do tortilli

Jesteś fanem tortilli i ślinka dosłownie cieknie Ci na samą myśl o niej? Poznaj przepis na tortille, którą zrobisz w domowym zaciszu. I uwierz, w niczym nie ustępuje ona tym serwowanym w restauracjach. Warto się tego nauczyć, bo nie jest to ani skomplikowane ani czasochłonne. Dowiedz się jak zrobić tortille i do dzieła!

masło czosnkowe jak zrobić

Jak zrobić masło czosnkowe – przepis

Czosnek bardzo często jest kojarzony ze zdrowiem, witalnością i wysoką odpornością. Nie dzieje się tak bez powodu – o jego właściwościach niejednokrotnie opowiadały nam nasze mamy i babcie. Dobry wpływ czosnku na nasze zdrowie potwierdziły nawet wyniki badań naukowych. Czosnek jest przez nas dodawany do najróżniejszych potraw, by wzmocnić ich smak i aromat. Uwielbiają go zwłaszcza miłośnicy bardziej pikantnych potraw. Dla niektórych dań czosnek stanowi nawet składnik podstawowy i absolutnie niezbędny. Dobrym przykładem będzie tutaj masło czosnkowe, wspaniałe urozmaicenie codziennego śniadania lub świetny dodatek do przekąsek na spotkanie z przyjaciółmi, a nawet domową imprezę. Jak przygotować samodzielnie takie masło czosnkowe?

jak zrobić majonez w domu

Domowy majonez – jak zrobić ?

Ten produkt jest niezbędnikiem wielu potraw – sałatki, dania wielkanocne, jajka na twardo… Tak naprawdę ciężko jest sobie wyobrazić, jak niektóre z nich smakowałyby bez odrobiny aromatu, jaki daje majonez. Dzięki prostemu przepisowi na domową wersję majonezu możemy mieć go zawsze w swojej lodówce! Wystarczy zaledwie kilka składników i chęci do gotowania, żeby wyczarować własny majonez, który będzie zdecydowanie zdrowszy od tego kupionego w supermarkecie. Jak zrobić majonez domowy samemu? Oto kilka prostych wskazówek!

jak zrobić sos beszamelowy

Jak zrobić sos beszamelowy?

Umiejętność zrobienia sosu beszamelowego to kompetencja podstawowa każdego domowego szefa kuchni. Wykonanie go jest dziecinnie proste, a potrzebne składniki na pewno posiadasz już w swojej kuchni! Taki sos beszamelowy możesz później wykorzystać do szpinakowego makaronu, zapiekania warzyw, zapiekanek, tostów, naleśników i mięsa. Sos na bazie zwyczajnej zasmażki rozpływa się w ustach i zdecydowanie uzależnia! Prawidłowo wykonany zaskoczy cię swoim aromatem i wszechstronnym zastosowaniem. Idealny do porannego śniadania z jajkami w koszulce czy uroczystej kolacji z zapiekanym kurczakiem.

jak zrobić nalewkę z wiśni przepis

Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Nalewka z wiśni należy do ulubionych trunków każdego smakosza domowych wyrobów alkoholowych. To trunek mocno osadzony w polskiej historii kulinariów. Termin nalewka pochodzi od czasownika nalewać lub nalew wywodzącego się od czynności zalewania, nalewania owoców, korzeni czy ziół alkoholem. Słowo to na stałe weszło do języka polskiego w połowie XIX w. i jest dla niego charakterystyczne, co utwierdza w przekonaniu, że nalewka jest napitkiem typowym dla polskiej kultury. Nalewka, zanim ustabilizowała się ta nazwa wymieniana jest też jako: likwor, ratafia, likier, woda, infuzja, kordiał.

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.