Go Back
mleko ryżowe przepis

Mleko ryżowe - przepis

Dodaj mleko ryżowe do swojej diety, aby zadbać o zdrowe odżywianie i kontrolować swoje spożycie kalorii podczas odchudzania! Sprawdź prosty przepis na domowe mleko ryżowe

Składniki
  

  • 100 g brązowego ryżu
  • 60 g surowych migdałów
  • 1,4 kg wody + dodatkowa ilość do namaczania
  • 45 g oleju kokosowego
  • 50 g miodu lub cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki soli

Przepis
 

  • Umieść miskę na pokrywie od naczynia miksującego i wsyp do niej ryż oraz migdały
  • Następnie zalej wszystko ciepłą wodą i pozostaw do namoczenia na noc
  • Następnego dnia ryż i migdały odcedź
  • Do naczynia miksującego wlej 1 litr wody wraz z namoczonym ryżem i migdałami
  • Miksuj wszystko przez 1 minutę na mocy urządzenia równej 9
  • Dodaj do mleka olej kokosowy, miód lub cukier oraz sól
  • Całość gotuj przez 5 min w 60 ° C na ustawieniu 4, a następnie miksuj wszystko przez 1 minutę z mocą 9
  • Dodaj pozostałe 400 ml wody i mieszaj przez 5 sekund na obrotach równych 5
  • Umieść na dzbanku ściereczkę lub filtr i przecedź przez niego mleko
  • Wyrzuć wszystkie ciała stałe i odstaw mleko do ostygnięcia
  • Takie gotowe mleko po ostygnięciu przechowywać należy w lodówce