Jak zrobić mleko owsiane ? Mleko z płatków owsianych

Jak zrobić mleko owsiane ? Mleko z płatków owsianych

Spis treści:



Mleko owsiane jest to bardzo dobry napój, który nadaje się do bezpośredniego picia jak i ciasta, ciasteczek, naleśników oraz śniadaniowej granoli. Domowe mleko owsiane jest i zarazem zdrowe, ekologiczne jak i tańsze od jego gotowej wersji. Nie trzeba go pakować w karton oraz robi się go szybciej i łatwiej. Stanowi ono alternatywę dla tradycyjnego mleka i jest dobrą alternatywą dla wegan oraz osób, które nie tolerują laktozy.

Jak zrobić mleko roślinne w domu?

Mleko roślinne przyrządza się na kilka sposobów W blenderze elektrycznym, w blenderze wysokoobrotowym lub wyciskarce ręcznej do soku. Najprościej i najszybciej robi się mleko w blenderze wysokoobrotowym. Mamy w takim przypadku mniej rzeczy do mycia w porównaniu do robienia mleka w ręcznej wyciskarce do soku gdzie wtedy napój jest najbardziej gęsty, przypomina gładką śmietankę z idealną konsystencją. Jeśli natomiast robimy mleko w blenderze ręcznym będzie trzeba je przelać przez gazę gdyż ręczny blender nie ma tyle obrotów co zwykły.

mleko owsiane jak zrobić
Fot. Mleko owsiane – jak zrobić z płatków owsianych?

Jak zrobić mleko owsiane?

Mleko owsiane najlepiej zrobić w blenderze wysokoobrotowym na wysokich obrotach przez kilka minut. Mamy wtedy bardzo dobrze rozdrobnione płatki i nie trzeba takiego mleka przecedzać przez gazę. 

mleko owsiane przepis

Mleko owsiane – przepis

Mleko owsiane jest to bardzo dobry napój, który nadaje się do bezpośredniego picia jak i ciasta, ciasteczek, naleśników oraz śniadaniowej granoli. Domowe mleko owsiane jest i zarazem zdrowe, ekologiczne jak i tańsze od jego gotowej wersji.

Składniki
  

  • 700 ml przegotowanej wody
  • 40 g płatków górskich owsianych
  • 2-3 szt. daktyli (zamiennie można użyć 1 łyżki miodu lub syropu klonowego)

Przepis
 

  • Do słoika wsypujemy płatki i zalewamy 700 ml wody przegotowanej wrzącej i odstawiamy zawartość na około 30min
  • Płatki powinny część wody wchłonąć. Następnie zawartość przerzucamy do blendera i blendujemy. Zawartość blendujemy na najwyższych obrotach przez 3 min
  • Takie mleko idealnie nadaje się do kubka kawy

Mleko owsiane domowe- zalety

  • Mleko owsiane jest dobre na anemię – jeden kubek to 10% dziennego zapotrzebowania na żelazo 
  • Nie zawiera laktozy ani cholesterolu 
  • Jest nietłuste 
  • Mleko owsiane zawiera 15 witamin i 10 minerałów. Doceniane jest głównie za następujące substancje:
    • Witamina A a szklance takiego mleka jest jej dwa razy więcej niż w szklance mleka krowiego. 
    • Witamina E
    • Witamina z grupy B
    • Wapń oraz Fosfor 
    • Żelazo 1 szklanka to 10% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na żelazo 
    • Magnez
    • Fitochemikalia, czyli roślinne substancje mające właściwości antybakteryjne oraz hamują rozwój komórek nowotworowych, zapobiegają chorobom serca oraz przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu

Mleko owsiane – wady

Owies jest to produkt bezglutenowy natomiast ten produkt nie powinny sporzywać osoby chorę na celiakię, ponieważ zawiera ona aveninę czyli białko, które swym działaniem podobne jest do glutenu. 

Mleko owsiane jest porównywane swym smakiem do mleka sojowego chociaż jego konsystencja jest lżejsza, ale również sycąca lecz wodnista. Smak jest słodszy w porównaniu do innych napojów nie jest tak charakterystyczny.  

czy mleko owsiane można gotować
Fot. A co z gotowaniem mleka owsianego ? Można czy nie można?

Czy mleko owsiane można podgrzewać?

Tak, można podgrzewać mleko owsiane, ale nie warto tego robić. Podgrzanie mleka owsianego sprawia, że jest ono bardziej kaloryczne, lepiej pić, spożywać je na zimno. 


Zobacz również:

tortilla przepis placki

Jak zrobić tortille – przepis na domowe placki do tortilli

Jesteś fanem tortilli i ślinka dosłownie cieknie Ci na samą myśl o niej? Poznaj przepis na tortille, którą zrobisz w domowym zaciszu. I uwierz, w niczym nie ustępuje ona tym serwowanym w restauracjach. Warto się tego nauczyć, bo nie jest to ani skomplikowane ani czasochłonne. Dowiedz się jak zrobić tortille i do dzieła!

masło czosnkowe jak zrobić

Jak zrobić masło czosnkowe – przepis

Czosnek bardzo często jest kojarzony ze zdrowiem, witalnością i wysoką odpornością. Nie dzieje się tak bez powodu – o jego właściwościach niejednokrotnie opowiadały nam nasze mamy i babcie. Dobry wpływ czosnku na nasze zdrowie potwierdziły nawet wyniki badań naukowych. Czosnek jest przez nas dodawany do najróżniejszych potraw, by wzmocnić ich smak i aromat. Uwielbiają go zwłaszcza miłośnicy bardziej pikantnych potraw. Dla niektórych dań czosnek stanowi nawet składnik podstawowy i absolutnie niezbędny. Dobrym przykładem będzie tutaj masło czosnkowe, wspaniałe urozmaicenie codziennego śniadania lub świetny dodatek do przekąsek na spotkanie z przyjaciółmi, a nawet domową imprezę. Jak przygotować samodzielnie takie masło czosnkowe?

jak zrobić majonez w domu

Domowy majonez – jak zrobić ?

Ten produkt jest niezbędnikiem wielu potraw – sałatki, dania wielkanocne, jajka na twardo… Tak naprawdę ciężko jest sobie wyobrazić, jak niektóre z nich smakowałyby bez odrobiny aromatu, jaki daje majonez. Dzięki prostemu przepisowi na domową wersję majonezu możemy mieć go zawsze w swojej lodówce! Wystarczy zaledwie kilka składników i chęci do gotowania, żeby wyczarować własny majonez, który będzie zdecydowanie zdrowszy od tego kupionego w supermarkecie. Jak zrobić majonez domowy samemu? Oto kilka prostych wskazówek!

jak zrobić sos beszamelowy

Jak zrobić sos beszamelowy?

Umiejętność zrobienia sosu beszamelowego to kompetencja podstawowa każdego domowego szefa kuchni. Wykonanie go jest dziecinnie proste, a potrzebne składniki na pewno posiadasz już w swojej kuchni! Taki sos beszamelowy możesz później wykorzystać do szpinakowego makaronu, zapiekania warzyw, zapiekanek, tostów, naleśników i mięsa. Sos na bazie zwyczajnej zasmażki rozpływa się w ustach i zdecydowanie uzależnia! Prawidłowo wykonany zaskoczy cię swoim aromatem i wszechstronnym zastosowaniem. Idealny do porannego śniadania z jajkami w koszulce czy uroczystej kolacji z zapiekanym kurczakiem.

jak zrobić nalewkę z wiśni przepis

Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Nalewka z wiśni należy do ulubionych trunków każdego smakosza domowych wyrobów alkoholowych. To trunek mocno osadzony w polskiej historii kulinariów. Termin nalewka pochodzi od czasownika nalewać lub nalew wywodzącego się od czynności zalewania, nalewania owoców, korzeni czy ziół alkoholem. Słowo to na stałe weszło do języka polskiego w połowie XIX w. i jest dla niego charakterystyczne, co utwierdza w przekonaniu, że nalewka jest napitkiem typowym dla polskiej kultury. Nalewka, zanim ustabilizowała się ta nazwa wymieniana jest też jako: likwor, ratafia, likier, woda, infuzja, kordiał.

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.