Jak zrobić mleko owsiane ? Mleko z płatków owsianych
Spis treści:
- Jak zrobić mleko roślinne w domu?
- Jak zrobić mleko owsiane?
- Mleko owsiane domowe- zalety
- Mleko owsiane – wady
- Czy mleko owsiane można podgrzewać?
Mleko owsiane jest to bardzo dobry napój, który nadaje się do bezpośredniego picia jak i ciasta, ciasteczek, naleśników oraz śniadaniowej granoli. Domowe mleko owsiane jest i zarazem zdrowe, ekologiczne jak i tańsze od jego gotowej wersji. Nie trzeba go pakować w karton oraz robi się go szybciej i łatwiej. Stanowi ono alternatywę dla tradycyjnego mleka i jest dobrą alternatywą dla wegan oraz osób, które nie tolerują laktozy.
Jak zrobić mleko roślinne w domu?
Mleko roślinne przyrządza się na kilka sposobów W blenderze elektrycznym, w blenderze wysokoobrotowym lub wyciskarce ręcznej do soku. Najprościej i najszybciej robi się mleko w blenderze wysokoobrotowym. Mamy w takim przypadku mniej rzeczy do mycia w porównaniu do robienia mleka w ręcznej wyciskarce do soku gdzie wtedy napój jest najbardziej gęsty, przypomina gładką śmietankę z idealną konsystencją. Jeśli natomiast robimy mleko w blenderze ręcznym będzie trzeba je przelać przez gazę gdyż ręczny blender nie ma tyle obrotów co zwykły.
Jak zrobić mleko owsiane?
Mleko owsiane najlepiej zrobić w blenderze wysokoobrotowym na wysokich obrotach przez kilka minut. Mamy wtedy bardzo dobrze rozdrobnione płatki i nie trzeba takiego mleka przecedzać przez gazę.
Mleko owsiane – przepis
Składniki
- 700 ml przegotowanej wody
- 40 g płatków górskich owsianych
- 2-3 szt. daktyli (zamiennie można użyć 1 łyżki miodu lub syropu klonowego)
Przepis
- Do słoika wsypujemy płatki i zalewamy 700 ml wody przegotowanej wrzącej i odstawiamy zawartość na około 30min
- Płatki powinny część wody wchłonąć. Następnie zawartość przerzucamy do blendera i blendujemy. Zawartość blendujemy na najwyższych obrotach przez 3 min
- Takie mleko idealnie nadaje się do kubka kawy
Mleko owsiane domowe- zalety
- Mleko owsiane jest dobre na anemię – jeden kubek to 10% dziennego zapotrzebowania na żelazo
- Nie zawiera laktozy ani cholesterolu
- Jest nietłuste
- Mleko owsiane zawiera 15 witamin i 10 minerałów. Doceniane jest głównie za następujące substancje:
- Witamina A a szklance takiego mleka jest jej dwa razy więcej niż w szklance mleka krowiego.
- Witamina E
- Witamina z grupy B
- Wapń oraz Fosfor
- Żelazo 1 szklanka to 10% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na żelazo
- Magnez
- Fitochemikalia, czyli roślinne substancje mające właściwości antybakteryjne oraz hamują rozwój komórek nowotworowych, zapobiegają chorobom serca oraz przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu
Mleko owsiane – wady
Owies jest to produkt bezglutenowy natomiast ten produkt nie powinny sporzywać osoby chorę na celiakię, ponieważ zawiera ona aveninę czyli białko, które swym działaniem podobne jest do glutenu.
Mleko owsiane jest porównywane swym smakiem do mleka sojowego chociaż jego konsystencja jest lżejsza, ale również sycąca lecz wodnista. Smak jest słodszy w porównaniu do innych napojów nie jest tak charakterystyczny.
Czy mleko owsiane można podgrzewać?
Tak, można podgrzewać mleko owsiane, ale nie warto tego robić. Podgrzanie mleka owsianego sprawia, że jest ono bardziej kaloryczne, lepiej pić, spożywać je na zimno.