Mleko owsiane jest to bardzo dobry napój, który nadaje się do bezpośredniego picia jak i ciasta, ciasteczek, naleśników oraz śniadaniowej granoli. Domowe mleko owsiane jest i zarazem zdrowe, ekologiczne jak i tańsze od jego gotowej wersji. Nie trzeba go pakować w karton oraz robi się go szybciej i łatwiej. Stanowi ono alternatywę dla tradycyjnego mleka i jest dobrą alternatywą dla wegan oraz osób, które nie tolerują laktozy.
Jak zrobić mleko roślinne w domu?
Mleko roślinne przyrządza się na kilka sposobów W blenderze elektrycznym, w blenderze wysokoobrotowym lub wyciskarce ręcznej do soku. Najprościej i najszybciej robi się mleko w blenderze wysokoobrotowym. Mamy w takim przypadku mniej rzeczy do mycia w porównaniu do robienia mleka w ręcznej wyciskarce do soku gdzie wtedy napój jest najbardziej gęsty, przypomina gładką śmietankę z idealną konsystencją. Jeśli natomiast robimy mleko w blenderze ręcznym będzie trzeba je przelać przez gazę gdyż ręczny blender nie ma tyle obrotów co zwykły.
Fot. Mleko owsiane – jak zrobić z płatków owsianych?
Mleko owsiane najlepiej zrobić w blenderze wysokoobrotowym na wysokich obrotach przez kilka minut. Mamy wtedy bardzo dobrze rozdrobnione płatki i nie trzeba takiego mleka przecedzać przez gazę.
Mleko owsiane – przepis
Mleko owsiane jest to bardzo dobry napój, który nadaje się do bezpośredniego picia jak i ciasta, ciasteczek, naleśników oraz śniadaniowej granoli. Domowe mleko owsiane jest i zarazem zdrowe, ekologiczne jak i tańsze od jego gotowej wersji.
2-3szt.daktyli (zamiennie można użyć 1 łyżki miodu lub syropu klonowego)
Przepis
Do słoika wsypujemy płatki i zalewamy 700 ml wody przegotowanej wrzącej i odstawiamy zawartość na około 30min
Płatki powinny część wody wchłonąć. Następnie zawartość przerzucamy do blendera i blendujemy. Zawartość blendujemy na najwyższych obrotach przez 3 min
Takie mleko idealnie nadaje się do kubka kawy
Mleko owsiane domowe- zalety
Mleko owsiane jest dobre na anemię – jeden kubek to 10% dziennego zapotrzebowania na żelazo
Nie zawiera laktozy ani cholesterolu
Jest nietłuste
Mleko owsiane zawiera 15 witamin i 10 minerałów. Doceniane jest głównie za następujące substancje:
Witamina A a szklance takiego mleka jest jej dwa razy więcej niż w szklance mleka krowiego.
Witamina E
Witamina z grupy B
Wapń oraz Fosfor
Żelazo 1 szklanka to 10% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na żelazo
Magnez
Fitochemikalia, czyli roślinne substancje mające właściwości antybakteryjne oraz hamują rozwój komórek nowotworowych, zapobiegają chorobom serca oraz przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu
Mleko owsiane – wady
Owies jest to produkt bezglutenowy natomiast ten produkt nie powinny sporzywać osoby chorę na celiakię, ponieważ zawiera ona aveninę czyli białko, które swym działaniem podobne jest do glutenu.
Mleko owsiane jest porównywane swym smakiem do mleka sojowego chociaż jego konsystencja jest lżejsza, ale również sycąca lecz wodnista. Smak jest słodszy w porównaniu do innych napojów nie jest tak charakterystyczny.
Fot. A co z gotowaniem mleka owsianego ? Można czy nie można?
Czy mleko owsiane można podgrzewać?
Tak, można podgrzewać mleko owsiane, ale nie warto tego robić. Podgrzanie mleka owsianego sprawia, że jest ono bardziej kaloryczne, lepiej pić, spożywać je na zimno.
Śniadanie nie musi być nudne. Tak samo jak istnieje wiele sposobów na smaczne wytrawne śniadania, tak też możemy znaleźć setki sposobów na ich słodkie alternatywy. Kompozycje musli, sałatki owocowe – to wersje, które doskonale znamy i lubimy, ale nie zawsze są one w stanie zapewnić nam odpowiedni poziom sytości z rana. Doskonałym sposobem na zapewnienie sobie dobrego startu jest połączenie dużej ilości białka z delikatnym akcentem węglowodanów. To wszystko może dać nam twaróg.
Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.
Wielu z nas na pewno słyszało o wspaniałych właściwościach prozdrowotnych octu jabłkowego? Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Myślimy sobie, może to trudne? Może lepiej kupić gotowy produkt? Warto jednak poświecić chwilę, na samodzielną produkcje tej wspaniałej mikstury.
Wiele osób nie wyobraża sobie ciasta drożdżowego bez tradycyjnej kruszonki. Stanowi ona nie tylko dopełnienie smaku, ale też efektowną ozdobę, dzięki której zwykły placek drożdżowy zamieni się w niedzielne ciasto. Jednak kruszonka to nie tylko ciasta, ale i pyszne desery takie jak chociażby owoce zapiekane z kruszonką znane jako crumble. Chcesz poznać sekret idealnej kruszonki? Czytaj dalej.
Karmel z cukru może być wspaniałym dodatkiem do lodów, naleśników, ciast, ciasteczek, gofrów i innych słodkości. Najprościej jest zrobić karmel na patelni, wykorzystując do tego celu jak najmniejszą ilość składników. Najbardziej podstawową wersję karmelu można wykonać tylko i wyłącznie z cukru. W nieco bardziej skomplikowanych przepisach można znaleźć m.in. masło i śmietankę. Zastanawiasz się, jak zrobić domowy karmel? Poniżej znajdziesz garść prostych przepisów, dzięki którym bez problemu przygotujesz ten słodki dodatek.