Jak zrobić ciasto do pizzy – przepis

Jak zrobić ciasto do pizzy – przepis
Czas czytania: 2 minuty

Odpowiednie ciasto do pizzy to połowa sukcesu. Wiadomo, druga połowa to odpowiednie składniki które się na niej znajdą oraz kilka innych czynników takich jak chociażby odpowiednia temperatura i czas. Jeżeli nie wiesz jak zrobić ciasto do pizzy i potrzebujesz odpowiedni przepis to jesteś w odpowiednim miejscu! Jeżeli będziesz się jego trzymał, zachowasz odpowiednie proporcje wszystkich składników to Twoje ciasto do pizzy powinno wyjść idealnie

ciasto na pizzę przepis
Fot. Dobrze wyrośnięte ciasto na pizzę, to połowa sukcesu

Jak zrobić domowe ciasto do pizzy

Jeżeli marzy Ci się zasmakować chociaż odrobiny włoskiej kuchni, domowa pizza z własnoręcznie zrobionego ciasta może pozwolić Ci na to. Tutaj ważna uwaga, nie zostawiaj wszystkiego na ostatnią chwilę, ponieważ cały proces robienia pizzy zajmie Ci trochę czasu. Po pierwsze ciasto musi troszkę poleżeć i odpocząć oby drożdże mogły zacząć pracować, kolejna sprawa to przygotowanie sosu do pizzy, który jest również niezmiernie ważny. Moja rada jest taka, najlepiej zaplanuj sobie wszystko dzień wcześniej, zrób zakupy, przygotuj wszystkie niezbędne składni. Dzięki temu będziesz mógł w spokoju przygotować idealne ciasto do pizzy.

ciast do pizzy przepis

Przepis na ciasto do pizzy

Jak zrobić ciasto na pizzę – to pytanie zadaje sobie każdy, kto próbuje swoich sił przy zrobieniu własnej pizzy w domu.
Czas na przygotowanie 30 minuty
Całkowity czas 1 godzina 30 minuty
Danie Fast Food
Kuchnia Włoska
Porcje 2 osoby

Niezbędny sprzęt

  • Miska

Składniki
  

  • 500 g mąki pszennej
  • 60 ml oleju
  • 40 ml mleka
  • 200 ml ciepłej wody
  • 10 g soli
  • 10 g cukru
  • 10 g świeżych drożdży

Przepis
 

  • Mieszamy wszystkie płyny razem, dodajemy drożdże sól i cukier
  • Dodajemy do nich mąkę i zagniatamy w jednolitą masę
  • Ciasto kształtujemy na kulkę i wstawiamy do lodówki aby odpoczęło
  • Po 45 minutach wyciągamy ciasto i rozwałkujemy na kształtu naszej blachy do pieczenia. Jeżeli macie wprawę, ciasto możecie rozciągnąć w rękach
  • Ciasto jest gotowe do zrobienia pizzy 🙂

Uwagi

Przepis na ciasto do pizzy zawiera świeże drożdże, natomiast możecie również użyć suchych drożdży. Wtedy należy dodać ich nieco więcej, ok 15g.
Jeżeli planujecie robić pizzę dopiero na następny dzień, spokojnie możecie zrobić ciasto na pizzę dzień wcześniej i wstawić je na cały dzień do lodówki. Pamiętajcie jednak o tym, aby wyciągnąć ciasto do pizzy przynajmniej pół godziny przez robieniem pysznego włoskiego przysmaku. 
Tagi ciasto do pizzy, ciasto na pizze, pizza, pizza ciasto
Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

przepis na tortille placki

Placki na tortille – przepis

domowy majonez przepis

Domowy majonez – przepis

chłodnik litewski przepis

Chłodnik z botwiny (litewski) – przepis

sos beszamelowy przepis

Sos beszamelowy – przepis

nalewka z wiśni przepis

Nalewka z wiśni – przepis

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *