Jak przechowywać ciasto do pizzy

Jak przechowywać ciasto do pizzy
Czas czytania: 2 minuty

Nie będzie przesadą jeśli stwierdzimy, że pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Nic więc dziwnego, że wielu ludzi chce spróbować swoich sił i przygotować ten pyszny posiłek we własnym domu. I choć nie jest to specjalnie złożony proces, to wymaga przywiązania uwagi do pewnych szczegółów, takich jak ciasto. Przed zabraniem się do wypieków, warto sprawdzić jak przechowywać ciasto do pizzy, zanim będziemy z niego korzystać.

Jak prawidłowo przechowywać ciasto do pizzy ?

Okazuje się, że jednym z najprostszych sposobów jest przechowywania ciasta do pizzy w lodówce. Wielu boi się, czy przypadkiem nie utraci ono swoich właściwości i konsystencji podczas mrożenia. To błąd, gdyż mrożenie ciasta do pizzy jest równie bezpieczne, jak i w przypadku innych ciast.

Zobacz również: Przepis na idealne ciasto do pizzy

Wystarczy się po prostu do tego odpowiednio przygotować. Musimy przede wszystkim wyposażyć się w woreczki do mrożenia, które można kupić choćby w sklepach Ikea. Woreczki z włożonym ciastem najlepiej podpisać datą zamrożenia, gdyż nie powinny być one przechowywane w zamrażalce dłużej, niż dwa miesiące.

Zmrożone ciasto jak najbardziej będzie się nadawać do pieczenia pizzy o ile wyjmiemy je z zamrażalki dzień przed planowanym użycie.

przechowywanie ciasta na pizzę
Fot. Odpowiednio przechowywano ciasto na pizzę może wytrzymać nawet kilka tygodni

Sensowną alternatywą jest także przechowywanie ciasta w misce w lodówce. Wówczas należy pamiętać, by kulki ciasta włożyć do na oliwionej i co najważniejsze, dużej misy, ponieważ ciasto będzie rosnąć. Gdy ciasto osiągnie końcowy rozmiar należy je urabiać raz na 24 godziny. Tak przechowywane ciasto wytrzyma spokojnie trzy doby, lecz najlepiej zużyć je w ciągu 48 godzin.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Czym zastąpić awokado?

Awokado stało się popularnym składnikiem wielu dań, jednak nie zawsze jest dostępne lub może być zbyt drogie. Warto wiedzieć, że istnieje wie…

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Pragniesz rozkoszować się smakiem prawdziwej neapolitańskiej pizzy, nie opuszczając Warszawy? Ursus, dzielnica kulinarnie rozwijająca się, kryje…

Z czym podawać placki ziemniaczane – przewodnik po najlepszych dodatkach

Z czym podawać placki ziemniaczane – przewodnik po najlepszych dodatkach

Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej kultowych dań w polskiej kuchni. Są nie tylko smaczne i proste do przygotowania, ale też niesamowicie un…

Jak uratować przesolony sos?

Jak uratować przesolony sos?

Sos dodaje smaku potrawie. Powinien być dobrze doprawiony, ale nie może być za słony czy przypalony. Jak uratować przesolony sos? Jest to możliw…

Jaki ser do pizzy wybrać?

Jaki ser do pizzy wybrać?

Pizza to jedno z najbardziej lubianych dań na całym świecie. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem klasycznej margherity, czy czegoś bardziej od…

4.7/5 - (3 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *