Nie będzie przesadą jeśli stwierdzimy, że pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Nic więc dziwnego, że wielu ludzi chce spróbować swoich sił i przygotować ten pyszny posiłek we własnym domu. I choć nie jest to specjalnie złożony proces, to wymaga przywiązania uwagi do pewnych szczegółów, takich jak ciasto. Przed zabraniem się do wypieków, warto sprawdzić jak przechowywać ciasto do pizzy, zanim będziemy z niego korzystać.
Jak prawidłowo przechowywać ciasto do pizzy ?
Okazuje się, że jednym z najprostszych sposobów jest przechowywania ciasta do pizzy w lodówce. Wielu boi się, czy przypadkiem nie utraci ono swoich właściwości i konsystencji podczas mrożenia. To błąd, gdyż mrożenie ciasta do pizzy jest równie bezpieczne, jak i w przypadku innych ciast.
Wystarczy się po prostu do tego odpowiednio przygotować. Musimy przede wszystkim wyposażyć się w woreczki do mrożenia, które można kupić choćby w sklepach Ikea. Woreczki z włożonym ciastem najlepiej podpisać datą zamrożenia, gdyż nie powinny być one przechowywane w zamrażalce dłużej, niż dwa miesiące.
Zmrożone ciasto jak najbardziej będzie się nadawać do pieczenia pizzy o ile wyjmiemy je z zamrażalki dzień przed planowanym użycie.
Fot. Odpowiednio przechowywano ciasto na pizzę może wytrzymać nawet kilka tygodni
Sensowną alternatywą jest także przechowywanie ciasta w misce w lodówce. Wówczas należy pamiętać, by kulki ciasta włożyć do na oliwionej i co najważniejsze, dużej misy, ponieważ ciasto będzie rosnąć. Gdy ciasto osiągnie końcowy rozmiar należy je urabiać raz na 24 godziny. Tak przechowywane ciasto wytrzyma spokojnie trzy doby, lecz najlepiej zużyć je w ciągu 48 godzin.
Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy!
Awokado posiada niską zawartość cukru i jednocześnie dostarcza mnóstwo cennych witamin i minerałów. W związku z tym zdecydowanie warto je włączyć do codziennej diety. Owoc ten najlepiej smakuje, gdy jest dojrzały. Niestety niedojrzałe awokado jest twarde, ma gorzki smak i trudno jest je od razu wykorzystać w kuchni.
W książkach kucharskich i Internecie nie brakuje ciekawych przepisów na sosy. Po przygotowaniu zawsze im jednak czegoś brakuje. Część przepisów nie uwzględnia dodatkowego zagęszczenia. Po dodaniu sekretnego składnika zyskują one o wiele więcej smaku. Jak zagęścić sos aby był odpowiednio smaczny i czym to się robi?
Zimna pizza? Powinni tego zabronić! Strzeż się również Włochów i jeśli masz wśród nich przyjaciół nie waż się wspominać przenigdy kiedykolwiek i jakkolwiek o zimnej pizzy. Jeśli dla Polaków kotlet schabowy jest świętością, to dla Włochów zimna pizza prawdziwym świętokradztwem.
Ziemniaki wydają się banalnym dodatkiem do potraw, nie można jednak zapominać, że źle przyrządzone, mogą popsuć całe danie. Nieumiejętnie ugotowanych ziemniaków nie uratują pyszne dodatki, np. w postaci sosu, czy znakomitej surówki. Poniżej znajduje się lista wskazówek, których stosowanie przełoży się na to, że przygotowywane ziemniaki zawsze będą stanowić nie rzucające się w oczy, a perfekcyjne uzupełnienie dania, bądź przeciwnie – bo ziemniaki ugotowane na puree, mogą być także głównym, przykuwającym uwagę elementem posiłku. Warto więc, by zagadnienie, jak ugotować ziemniaki, nie miało przed nami tajemnic. By móc naprawdę cieszyć się tym produktem w kuchni, trzeba znać zasady. Oto one.