Czym zastąpić awokado?
Awokado stało się popularnym składnikiem wielu dań, jednak nie zawsze jest dostępne lub może być zbyt drogie. Warto wiedzieć, że istnieje wie…
Nie będzie przesadą jeśli stwierdzimy, że pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Nic więc dziwnego, że wielu ludzi chce spróbować swoich sił i przygotować ten pyszny posiłek we własnym domu. I choć nie jest to specjalnie złożony proces, to wymaga przywiązania uwagi do pewnych szczegółów, takich jak ciasto. Przed zabraniem się do wypieków, warto sprawdzić jak przechowywać ciasto do pizzy, zanim będziemy z niego korzystać.
Okazuje się, że jednym z najprostszych sposobów jest przechowywania ciasta do pizzy w lodówce. Wielu boi się, czy przypadkiem nie utraci ono swoich właściwości i konsystencji podczas mrożenia. To błąd, gdyż mrożenie ciasta do pizzy jest równie bezpieczne, jak i w przypadku innych ciast.
Zobacz również: Przepis na idealne ciasto do pizzy
Wystarczy się po prostu do tego odpowiednio przygotować. Musimy przede wszystkim wyposażyć się w woreczki do mrożenia, które można kupić choćby w sklepach Ikea. Woreczki z włożonym ciastem najlepiej podpisać datą zamrożenia, gdyż nie powinny być one przechowywane w zamrażalce dłużej, niż dwa miesiące.
Zmrożone ciasto jak najbardziej będzie się nadawać do pieczenia pizzy o ile wyjmiemy je z zamrażalki dzień przed planowanym użycie.
Sensowną alternatywą jest także przechowywanie ciasta w misce w lodówce. Wówczas należy pamiętać, by kulki ciasta włożyć do na oliwionej i co najważniejsze, dużej misy, ponieważ ciasto będzie rosnąć. Gdy ciasto osiągnie końcowy rozmiar należy je urabiać raz na 24 godziny. Tak przechowywane ciasto wytrzyma spokojnie trzy doby, lecz najlepiej zużyć je w ciągu 48 godzin.