Jak przechowywać ciasto do pizzy

Jak przechowywać ciasto do pizzy

Nie będzie przesadą jeśli stwierdzimy, że pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Nic więc dziwnego, że wielu ludzi chce spróbować swoich sił i przygotować ten pyszny posiłek we własnym domu. I choć nie jest to specjalnie złożony proces, to wymaga przywiązania uwagi do pewnych szczegółów, takich jak ciasto. Przed zabraniem się do wypieków, warto sprawdzić jak przechowywać ciasto do pizzy, zanim będziemy z niego korzystać.

Jak prawidłowo przechowywać ciasto do pizzy ?

Okazuje się, że jednym z najprostszych sposobów jest przechowywania ciasta do pizzy w lodówce. Wielu boi się, czy przypadkiem nie utraci ono swoich właściwości i konsystencji podczas mrożenia. To błąd, gdyż mrożenie ciasta do pizzy jest równie bezpieczne, jak i w przypadku innych ciast.

Zobacz również: Przepis na idealne ciasto do pizzy

Wystarczy się po prostu do tego odpowiednio przygotować. Musimy przede wszystkim wyposażyć się w woreczki do mrożenia, które można kupić choćby w sklepach Ikea. Woreczki z włożonym ciastem najlepiej podpisać datą zamrożenia, gdyż nie powinny być one przechowywane w zamrażalce dłużej, niż dwa miesiące. Zmrożone ciasto jak najbardziej będzie się nadawać do pieczenia pizzy o ile wyjmiemy je z zamrażalki dzień przed planowanym użycie.

przechowywanie ciasta na pizzę
Fot. Odpowiednio przechowywano ciasto na pizzę może wytrzymać nawet kilka tygodni

Sensowną alternatywą jest także przechowywanie ciasta w lodówce. Wówczas należy pamiętać, by kulki ciasta włożyć do na oliwionej i co najważniejsze, dużej misy, ponieważ ciasto będzie rosnąć. Gdy ciasto osiągnie końcowy rozmiar należy je urabiać raz na 24 godziny. Tak przechowywane ciasto wytrzyma spokojnie trzy doby, lecz najlepiej zużyć je w ciągu 48 godzin.


Zobacz również:

domowe chipsy

Domowe chipsy – jak zrobić chipsy z piekarnika

Chipsy znane są już od ponad 200 lat i do dziś są chętnie spożywane zarówno przez młode i starsze pokolenia. Wiele osób sięga po nie jako po przekąskę podczas oglądania telewizji czy spotkań z przyjaciółmi. Przekąska ta posiada w swoim składzie błonnik i białko oraz witaminy A, C i E, ale jednocześnie wiele wad. Mianowicie są bardzo kaloryczne, a przygotowywanie ich w oleju może powodować otyłość i choroby układu krwionośnego. Nie trzeba z tego powodu rezygnować z ich spożywania a najlepszym sposobem jest przygotowanie ich samodzielnie w piekarniku. Domowe chipsy odpowiednio przygotowane będą równie smaczne a na pewno dużo zdrowsze.

omlet na słodko z bananami przepis

Omlet na słodko z bananami? Jak zrobić – Przepis

Jak się robi omlet na słodko z bananami? Jaki przepis sprawi, aby był on puszysty i nie opadał zaraz po ściągnięciu z patelni? Z pewnością omlet to doskonały sposób na bardzo smaczne śniadanie lub pożywny deser, a w parze ze słodkimi dodatkami tworzy prawdziwie bajeczny i wyśmienity smak!

jak obrać awokado

Jak obrać awokado

Jak obiera się awokado? Jak je pokroić? W jakiej formie jeść i oczywiście – jak wybrać dobry owoc? W Polsce najpopularniejsza odmiana awokado to Fuerta. By było ono świeże i smaczne, musi spełnić dwa warunki. Po pierwsze upewnijmy się, że jego skórka jest zielona i bez brązowych plamek. Druga kwestia to odpowiednia miękkość owocu, po naciśnięciu skórka powinna uginać się pod palcami, lecz zaraz potem wrócić do pierwotnego stanu. Kiedy już mamy wybraną odpowiednią smaczliwkę, możemy przystąpić do jej obierania i krojenia.

jak podgrzać placki ziemniaczane

Jak podgrzać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to bez wątpienia jedno z ulubionych dań Polaków. Choć w większości regionów Polski przepis podstawowy na placki ziemniaczane jest taki sam to różnią się między sobą przede wszystkim dodatki z jakimi można podać tę potrawę. Najczęściej placki ziemniaczane są jedzono solo bez żadnych dodatków bądź z solą, cukrem czy śmietaną. Placki ziemniaczane z sosem mięsnym i warzywnym są najczęściej określane mianem “placków po węgiersku”.

gdzie rosną banany

Gdzie rosną banany ? Jak wygląda drzewo bananowca

Banany – słodkie, pyszne, sycące i naturalne źródło witamin i minerałów – potasu, magnezu, kwasu foliowego, błonnika. Są cennym źródłem energii. Kupując banany warto zwrócić uwagę na to skąd pochodzą oraz na ich kolor – te z mocną, żółtą skórką mają dużą zawartość cukrów prostych i mniej skrobi niż te zielone. W sklepach dostępne są także banany czerwone i typu baby.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.