Jak przechowywać ciasto do pizzy

Jak przechowywać ciasto do pizzy

Nie będzie przesadą jeśli stwierdzimy, że pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Nic więc dziwnego, że wielu ludzi chce spróbować swoich sił i przygotować ten pyszny posiłek we własnym domu. I choć nie jest to specjalnie złożony proces, to wymaga przywiązania uwagi do pewnych szczegółów, takich jak ciasto. Przed zabraniem się do wypieków, warto sprawdzić jak przechowywać ciasto do pizzy, zanim będziemy z niego korzystać.

Jak prawidłowo przechowywać ciasto do pizzy ?

Okazuje się, że jednym z najprostszych sposobów jest przechowywania ciasta do pizzy w lodówce. Wielu boi się, czy przypadkiem nie utraci ono swoich właściwości i konsystencji podczas mrożenia. To błąd, gdyż mrożenie ciasta do pizzy jest równie bezpieczne, jak i w przypadku innych ciast.

Zobacz również: Przepis na idealne ciasto do pizzy

Wystarczy się po prostu do tego odpowiednio przygotować. Musimy przede wszystkim wyposażyć się w woreczki do mrożenia, które można kupić choćby w sklepach Ikea. Woreczki z włożonym ciastem najlepiej podpisać datą zamrożenia, gdyż nie powinny być one przechowywane w zamrażalce dłużej, niż dwa miesiące. Zmrożone ciasto jak najbardziej będzie się nadawać do pieczenia pizzy o ile wyjmiemy je z zamrażalki dzień przed planowanym użycie.

przechowywanie ciasta na pizzę
Fot. Odpowiednio przechowywano ciasto na pizzę może wytrzymać nawet kilka tygodni

Sensowną alternatywą jest także przechowywanie ciasta w lodówce. Wówczas należy pamiętać, by kulki ciasta włożyć do na oliwionej i co najważniejsze, dużej misy, ponieważ ciasto będzie rosnąć. Gdy ciasto osiągnie końcowy rozmiar należy je urabiać raz na 24 godziny. Tak przechowywane ciasto wytrzyma spokojnie trzy doby, lecz najlepiej zużyć je w ciągu 48 godzin.


Zobacz również:

jak zagęścić sos

Jak zagęścić sos? Czym zagęszczać sosy – domowe sposoby

W książkach kucharskich i Internecie nie brakuje ciekawych przepisów na sosy. Po przygotowaniu zawsze im jednak czegoś brakuje. Część przepisów nie uwzględnia dodatkowego zagęszczenia. Po dodaniu sekretnego składnika zyskują one o wiele więcej smaku. Jak zagęścić sos aby był odpowiednio smaczny i czym to się robi? 

jak podgrzać pizzę

Jak podgrzać pizzę ? W piekarniku, mikrofalówce i nie tylko!

Zimna pizza? Powinni tego zabronić! Strzeż się również Włochów i jeśli masz wśród nich przyjaciół nie waż się wspominać przenigdy kiedykolwiek i jakkolwiek o zimnej pizzy. Jeśli dla Polaków kotlet schabowy jest świętością, to dla Włochów zimna pizza prawdziwym świętokradztwem.

ile gotować ziemniaki

Ile gotować ziemniaki? Czas, solenie ziemniaków

Ziemniaki wydają się banalnym dodatkiem do potraw, nie można jednak zapominać, że źle przyrządzone, mogą popsuć całe danie. Nieumiejętnie ugotowanych ziemniaków nie uratują pyszne dodatki, np. w postaci sosu, czy znakomitej surówki. Poniżej znajduje się lista wskazówek, których stosowanie przełoży się na to, że przygotowywane ziemniaki zawsze będą stanowić nie rzucające się w oczy, a perfekcyjne uzupełnienie dania, bądź przeciwnie – bo ziemniaki ugotowane na puree, mogą być także głównym, przykuwającym uwagę elementem posiłku. Warto więc, by zagadnienie, jak ugotować ziemniaki, nie miało przed nami tajemnic. By móc naprawdę cieszyć się tym produktem w kuchni, trzeba znać zasady. Oto one.

jak przechowywać banany

Jak przechowywać banany ? Dlaczego banany czernieją?

Banany są jednymi z najchętniej kupowanych w Polsce owoców. Pod żółtą skórką kryje się wiele cennych makroelementów, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jest to owoc, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, począwszy od tego, że idealnie spełnia funkcję szybkiej i pożywnej przekąski, często używany jest w przygotowywaniu smacznych deserów i wypieków, a w formie pieczonej, stanowi wykwintny dodatek do wytrawnych obiadów. Kupując banany, możemy wybierać spośród tych mniej dojrzałych o zielonym zabarwieniu, jak i również bardziej żółtych, często z pojedynczymi brązowymi plamkami, które są słodsze i smaczniejsze. Nie musimy ich spożywać od razu po zakupie, warto jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii, dzięki którym będziemy mogli dłużej cieszyć się świeżością żółtych, zakrzywionych owoców.

domowe chipsy

Domowe chipsy – jak zrobić chipsy z piekarnika

Chipsy znane są już od ponad 200 lat i do dziś są chętnie spożywane zarówno przez młode i starsze pokolenia. Wiele osób sięga po nie jako po przekąskę podczas oglądania telewizji czy spotkań z przyjaciółmi. Przekąska ta posiada w swoim składzie błonnik i białko oraz witaminy A, C i E, ale jednocześnie wiele wad. Mianowicie są bardzo kaloryczne, a przygotowywanie ich w oleju może powodować otyłość i choroby układu krwionośnego. Nie trzeba z tego powodu rezygnować z ich spożywania a najlepszym sposobem jest przygotowanie ich samodzielnie w piekarniku. Domowe chipsy odpowiednio przygotowane będą równie smaczne a na pewno dużo zdrowsze.

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.