Jak przechowywać awokado?

Jak przechowywać awokado?

Spis treści:



Awokado jest delikatnym owocem. Przy odpowiednim przechowywaniu zachowuje świeżość przez kilka dni. Można go przechowywać bezpiecznie do momentu, aż zmięknie. Miękkie najlepiej od razu przetworzyć. Jeśli mamy owoce, które nie muszą być szybko zjedzone, warto wiedzieć, jak przechowywać awokado prawidłowo.

przechowywanie awokado
Fot. Skropienie awokado cytryną wydłuży czas przechowywania go w lodówce

Przechowywanie awokado

Niedojrzałe owoce najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej, ponieważ chłodzenie powstrzymuje proces dojrzewania. Przyśpieszyć dojrzewanie można umieszczając awokado z jabłkiem lub dojrzałymi bananami (muszą być dojrzałe) w papierowej torbie bądź owinięte gazetą. Awokado przed spożyciem i przed przekrojeniem trzeba umyć. Na porowatej skórce długo utrzymują się pestycydy i konserwanty, a szczególnie niebezpieczne są bakterie listeriozy. 

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Ile czasu można przechowywać awokado w lodówce ?

Dojrzałe awokado może leżeć w lodówce, na dolnej półce lub w specjalnej, przeznaczonej na owoce i warzywa szufladzie, do trzech dni. Temperatura w lodówce powinna wynosić około 8 stopni. Pokrojone owoce wytrzymają w chłodnym i ciemnym miejscu (światło przyśpiesza brązowienie), przy czym najlepiej pozostawić pestkę. Zawiera ona enzymy, wstrzymujące utlenianie. Ewentualnie można skropić je cytryną.



Podobną funkcję spełni cebula, a awokado niemal nie wchłania jej zapachu. Porcję warto dodatkowo owinąć folią spożywczą, by ograniczyć dopływ tlenu. Dojrzałe awokado podobnie jak jabłka, wydziela gaz etylenowy, który przyśpiesza dojrzewanie innych owoców, dlatego trzeba je trzymać oddzielnie.

awokado jak przechowywać
Fot. Awokado – jak przechowywać aby zachowało swoją świeżość i kolor

Doskonale sprawdza się szczelnie zamykany pojemnik do przechowywania żywności. Jeśli masz dużo awokado, można je zamrozić. Całe owoce w zamrażarce przechowuje się do ośmiu miesięcy, a pokrojone do sześciu.


Zobacz również:

jak przechowywać parmezan

Jak przechowywać parmezan

Spis treści: Jak przechowywać parmezan W jakiej temperaturze przechowywać parmezan? Parmezan to popularny włoski ser, który dumnie pieści podniebienia najbardziej…

jak przechowywać szparagi

Jak przechowywać szparagi zielone

Spis treści: Przechowywanie zielonych szparagów Mrożenie szparagów – czy warto ? Polacy co raz chętniej sięgają po szparagi. Ten modny…

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak podgrzać kluski śląskie

Jak podgrzać kluski śląskie?

Kto z nas nie lubi tradycyjnych klusków śląskich? Każda gospodyni domowa, z przyjemnością poświęca czas na ich przygotowanie. Jako, że ich wyrób może być niezwykle czasochłonny, zwykle przygotowujemy ich znacznie więcej, niż na jednorazowy, rodzinny obiad. Wówczas na krótko przed podaniem, gotujemy jedną partię, a następnie zastanawiamy się co zrobić z pozostałą częścią. Jak przechowywać kluski śląskie, by na kolejny dzień lub w następnym tygodniu wciąż były miękkie i smaczne? Jak je odgrzewać?

jak przechowywać yerba mate

Jak przechowywać yerba mate

Spis treści: Jak przechowywać yerba mate aby zachowała świeżość? W czym jeszcze można przechowywać Yerba Mate ? Yerba mate uchodzi…



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.