Jak przechowywać awokado?
Spis treści:
Awokado jest delikatnym owocem. Przy odpowiednim przechowywaniu zachowuje świeżość przez kilka dni. Można go przechowywać bezpiecznie do momentu, aż zmięknie. Miękkie najlepiej od razu przetworzyć. Jeśli mamy owoce, które nie muszą być szybko zjedzone, warto wiedzieć, jak przechowywać awokado prawidłowo.
Przechowywanie awokado
Niedojrzałe owoce najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej, ponieważ chłodzenie powstrzymuje proces dojrzewania. Przyśpieszyć dojrzewanie można umieszczając awokado z jabłkiem lub dojrzałymi bananami (muszą być dojrzałe) w papierowej torbie bądź owinięte gazetą. Awokado przed spożyciem i przed przekrojeniem trzeba umyć. Na porowatej skórce długo utrzymują się pestycydy i konserwanty, a szczególnie niebezpieczne są bakterie listeriozy.
Ile czasu można przechowywać awokado w lodówce ?
Dojrzałe awokado może leżeć w lodówce, na dolnej półce lub w specjalnej, przeznaczonej na owoce i warzywa szufladzie, do trzech dni. Temperatura w lodówce powinna wynosić około 8 stopni. Pokrojone owoce wytrzymają w chłodnym i ciemnym miejscu (światło przyśpiesza brązowienie), przy czym najlepiej pozostawić pestkę. Zawiera ona enzymy, wstrzymujące utlenianie. Ewentualnie można skropić je cytryną.
Podobną funkcję spełni cebula, a awokado niemal nie wchłania jej zapachu. Porcję warto dodatkowo owinąć folią spożywczą, by ograniczyć dopływ tlenu. Dojrzałe awokado podobnie jak jabłka, wydziela gaz etylenowy, który przyśpiesza dojrzewanie innych owoców, dlatego trzeba je trzymać oddzielnie.
Doskonale sprawdza się szczelnie zamykany pojemnik do przechowywania żywności. Jeśli masz dużo awokado, można je zamrozić. Całe owoce w zamrażarce przechowuje się do ośmiu miesięcy, a pokrojone do sześciu.