Jak przechowywać awokado?

Jak przechowywać awokado?

Awokado jest delikatnym owocem. Przy odpowiednim przechowywaniu zachowuje świeżość przez kilka dni. Można go przechowywać bezpiecznie do momentu, aż zmięknie. Miękkie najlepiej od razu przetworzyć. Jeśli mamy owoce, które nie muszą być szybko zjedzone, warto wiedzieć, jak przechowywać awokado prawidłowo.

przechowywanie awokado
Fot. Skropienie awokado cytryną wydłuży czas przechowywania go w lodówce

Niedojrzałe owoce najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej, ponieważ chłodzenie powstrzymuje proces dojrzewania. Przyśpieszyć dojrzewanie można umieszczając awokado z jabłkiem lub dojrzałymi bananami (muszą być dojrzałe) w papierowej torbie bądź owinięte gazetą. Awokado przed spożyciem i przed przekrojeniem trzeba umyć. Na porowatej skórce długo utrzymują się pestycydy i konserwanty, a szczególnie niebezpieczne są bakterie listeriozy. 



Ile czasu można przechowywać awokado w lodówce ?

Dojrzałe awokado może leżeć w lodówce, na dolnej półce lub w specjalnej, przeznaczonej na owoce i warzywa szufladzie, do trzech dni. Temperatura w lodówce powinna wynosić około 8 stopni. Pokrojone owoce wytrzymają w chłodnym i ciemnym miejscu (światło przyśpiesza brązowienie), przy czym najlepiej pozostawić pestkę. Zawiera ona enzymy, wstrzymujące utlenianie. Ewentualnie można skropić je cytryną.

awokado jak przechowywać
Fot. Awokado – jak przechowywać aby zachowało swoją świeżość i kolor

Podobną funkcję spełni cebula, a awokado niemal nie wchłania jej zapachu. Porcję warto dodatkowo owinąć folią spożywczą, by ograniczyć dopływ tlenu. Dojrzałe awokado podobnie jak jabłka, wydziela gaz etylenowy, który przyśpiesza dojrzewanie innych owoców, dlatego trzeba je trzymać oddzielnie. Doskonale sprawdza się szczelnie zamykany pojemnik do przechowywania żywności. Jeśli masz dużo awokado, można je zamrozić. Całe owoce w zamrażarce przechowuje się do ośmiu miesięcy, a pokrojone do sześciu.


Zobacz również:

jak przechowywać chleb

Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?

Świeże pieczywo to podstawa większości smacznych śniadań. Niestety chleb, który jest świeży od razu po zakupie, na następny dzień nie smakuje już tak samo dobrze. Wiele osób zastanawia się w jakich warunkach i w czym trzymać chleb, aby uchronić go przed wysychaniem czy pleśnią. Na szczęście jeśli zastosujemy się do kilku podstawowych zasad, będziemy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej.

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać marchew w domu

Jak przechowywać marchew w domu?

Marchew jest popularnym warzywem cenionym niemal we wszystkich kuchniach świata. Jej bogactwo witamin i składników mineralnych sprawia, że jest chętnie spożywana przez większość osób prowadzących zdrowy tryb życia. Marchew należy do grupy warzyw trwałych, jednak aby jak najdłużej zachować świeżość i jędrność warzywa, potrzebna jest odpowiednia ochrona oraz przechowywanie.

jak podgrzać kluski śląskie

Jak podgrzać kluski śląskie?

Kto z nas nie lubi tradycyjnych klusków śląskich? Każda gospodyni domowa, z przyjemnością poświęca czas na ich przygotowanie. Jako, że ich wyrób może być niezwykle czasochłonny, zwykle przygotowujemy ich znacznie więcej, niż na jednorazowy, rodzinny obiad. Wówczas na krótko przed podaniem, gotujemy jedną partię, a następnie zastanawiamy się co zrobić z pozostałą częścią. Jak przechowywać kluski śląskie, by na kolejny dzień lub w następnym tygodniu wciąż były miękkie i smaczne? Jak je odgrzewać?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.