Jak przechowywać awokado?

Jak przechowywać awokado?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Awokado jest delikatnym owocem. Przy odpowiednim przechowywaniu zachowuje świeżość przez kilka dni. Można go przechowywać bezpiecznie do momentu, aż zmięknie. Miękkie najlepiej od razu przetworzyć. Jeśli mamy owoce, które nie muszą być szybko zjedzone, warto wiedzieć, jak przechowywać awokado prawidłowo.

przechowywanie awokado
Fot. Skropienie awokado cytryną wydłuży czas przechowywania go w lodówce

Przechowywanie awokado

Niedojrzałe owoce najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej, ponieważ chłodzenie powstrzymuje proces dojrzewania. Przyśpieszyć dojrzewanie można umieszczając awokado z jabłkiem lub dojrzałymi bananami (muszą być dojrzałe) w papierowej torbie bądź owinięte gazetą. Awokado przed spożyciem i przed przekrojeniem trzeba umyć. Na porowatej skórce długo utrzymują się pestycydy i konserwanty, a szczególnie niebezpieczne są bakterie listeriozy. 

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Ile czasu można przechowywać awokado w lodówce ?

Dojrzałe awokado może leżeć w lodówce, na dolnej półce lub w specjalnej, przeznaczonej na owoce i warzywa szufladzie, do trzech dni. Temperatura w lodówce powinna wynosić około 8 stopni. Pokrojone owoce wytrzymają w chłodnym i ciemnym miejscu (światło przyśpiesza brązowienie), przy czym najlepiej pozostawić pestkę. Zawiera ona enzymy, wstrzymujące utlenianie. Ewentualnie można skropić je cytryną.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Podobną funkcję spełni cebula, a awokado niemal nie wchłania jej zapachu. Porcję warto dodatkowo owinąć folią spożywczą, by ograniczyć dopływ tlenu. Dojrzałe awokado podobnie jak jabłka, wydziela gaz etylenowy, który przyśpiesza dojrzewanie innych owoców, dlatego trzeba je trzymać oddzielnie.

awokado jak przechowywać
Fot. Awokado – jak przechowywać aby zachowało swoją świeżość i kolor

Doskonale sprawdza się szczelnie zamykany pojemnik do przechowywania żywności. Jeśli masz dużo awokado, można je zamrozić. Całe owoce w zamrażarce przechowuje się do ośmiu miesięcy, a pokrojone do sześciu.


Zobacz również:

jak przechowywać imbir

Jak przechowywać imbir – przechowywanie świeżego korzenia imbiru

Czasy świetności imbiru nie przemijają. Jest znaną od dawna i cenioną przyprawą korzenną, kiedyś unikatową i bardzo drogą ze względu na odd…

jak przechowywać rzodkiewkę

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Skusiła cię, leżąc na półkach osiedlowego sklepu czy bazarku – ale wiadomo było, że nikt jej się nie oprze. Oczyma wyobraźni…

Czy ciasto na pierogi można mrozić?

Czy ciasto na pierogi można mrozić?

Ciasto na pierogi, aby było smaczne, wymaga wiele pracy, powinno być solidnie i dobrze wygniecione, dopiero wtedy jest elastyczne. Lepienie pierogó…

Mrożenie grzybów - jak prawidłowo zamrozić grzyby

Mrożenie grzybów – jak prawidłowo zamrozić grzyby?

Bez wątpienia mrożenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na to, aby przetrwały one z nami do zimy, kiedy to ich zebranie jest nie możliwe….

Jak zamrozić uszka na wigilię

Jak zamrozić uszka na wigilię

Chyba nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez pysznego, czerwonego barszczu. Najczęściej na stole spotykamy go z dodatkiem uszek. Jednak potraw serwowa…

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *