Jak przechowywać awokado?

Jak przechowywać awokado?

Spis treści:



Awokado jest delikatnym owocem. Przy odpowiednim przechowywaniu zachowuje świeżość przez kilka dni. Można go przechowywać bezpiecznie do momentu, aż zmięknie. Miękkie najlepiej od razu przetworzyć. Jeśli mamy owoce, które nie muszą być szybko zjedzone, warto wiedzieć, jak przechowywać awokado prawidłowo.

przechowywanie awokado
Fot. Skropienie awokado cytryną wydłuży czas przechowywania go w lodówce

Przechowywanie awokado

Niedojrzałe owoce najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej, ponieważ chłodzenie powstrzymuje proces dojrzewania. Przyśpieszyć dojrzewanie można umieszczając awokado z jabłkiem lub dojrzałymi bananami (muszą być dojrzałe) w papierowej torbie bądź owinięte gazetą. Awokado przed spożyciem i przed przekrojeniem trzeba umyć. Na porowatej skórce długo utrzymują się pestycydy i konserwanty, a szczególnie niebezpieczne są bakterie listeriozy. 

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Ile czasu można przechowywać awokado w lodówce ?

Dojrzałe awokado może leżeć w lodówce, na dolnej półce lub w specjalnej, przeznaczonej na owoce i warzywa szufladzie, do trzech dni. Temperatura w lodówce powinna wynosić około 8 stopni. Pokrojone owoce wytrzymają w chłodnym i ciemnym miejscu (światło przyśpiesza brązowienie), przy czym najlepiej pozostawić pestkę. Zawiera ona enzymy, wstrzymujące utlenianie. Ewentualnie można skropić je cytryną.



Podobną funkcję spełni cebula, a awokado niemal nie wchłania jej zapachu. Porcję warto dodatkowo owinąć folią spożywczą, by ograniczyć dopływ tlenu. Dojrzałe awokado podobnie jak jabłka, wydziela gaz etylenowy, który przyśpiesza dojrzewanie innych owoców, dlatego trzeba je trzymać oddzielnie.

awokado jak przechowywać
Fot. Awokado – jak przechowywać aby zachowało swoją świeżość i kolor

Doskonale sprawdza się szczelnie zamykany pojemnik do przechowywania żywności. Jeśli masz dużo awokado, można je zamrozić. Całe owoce w zamrażarce przechowuje się do ośmiu miesięcy, a pokrojone do sześciu.


Zobacz również:

jak przechowywać imbir

Jak przechowywać imbir – przechowywanie świeżego korzenia imbiru

Czasy świetności imbiru nie przemijają. Jest znaną od dawna i cenioną przyprawą korzenną, kiedyś unikatową i bardzo drogą ze względu na oddalenie miejsc naturalnych upraw (kiedyś to tylko odległe Chiny). Dziś imbir jest coraz bardziej popularnym, obecnym w niemal każdym domu składnikiem potraw, lekiem i energetykiem. Przez lata przyzwyczailiśmy się do sproszkowanej postaci imbiru, gdyż tylko taki był w czasach słusznie minionych dostępny. Teraz, gdy właściwości tej wspaniałej rośliny są powszechnie znane, a jej zakup w naturalnej postaci nie stanowi problemu, warto właśnie zaopatrzyć się w świeży korzeń imbiru. Dobrze jest też wcześniej zapoznać się ze wskazówkami, jak przechowywać korzeń imbiru.

jak przechowywać chleb

Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?

Świeże pieczywo to podstawa większości smacznych śniadań. Niestety chleb, który jest świeży od razu po zakupie, na następny dzień nie smakuje już tak samo dobrze. Wiele osób zastanawia się w jakich warunkach i w czym trzymać chleb, aby uchronić go przed wysychaniem czy pleśnią. Na szczęście jeśli zastosujemy się do kilku podstawowych zasad, będziemy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej.

jak przechowywać koperek

Jak przechowywać koperek – czy można mrozić koperek?

Intensywny aromat koperku znakomicie poprawia smak wielu dań. Jest znanym dodatkiem do zup, sosów, ryb i warzyw, który często jest stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej. Co ważne, koperek posiada również właściwości prozdrowotne, dlatego warto spożywać go przez cały rok. Jak zatem przechowywać koperek, żeby nie stracił przy tym wartości odżywczych?

jak przechowywać szparagi

Jak przechowywać szparagi zielone

Polacy co raz chętniej sięgają po szparagi. Ten modny dodatek potrafi ciekawie urozmaicić nasze żywienie, zwłaszcza jeśli preferujemy wegańską dietę.…

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.