Jak przechowywać arbuza

Jak przechowywać arbuza

Arbuz to idealny owoc na letnie upały, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Owoc ten jest doskonałym sposobem na nawodnienie, ale też świetnym źródłem witamin A i C. Wielu z nas jednak nie ma pewności jak przechowywać arbuza w sposób pozwalający na zapewnienie mu maksymalnej żywotności. Możliwości w tej kwestii jest kilka, zależą one jednak od tego, czy mamy odczynienia z owocem już pokrojonym, czy w całości.

Przechowywanie arbuza w całości

Jeśli mamy odczynienia z nietkniętym owocem, nie ma on wobec nas zbyt wygórowanych wymagań. Arbuza nie należy wcześniej myć ani w żaden specjalny sposób przygotowywać. Naszemu arbuzowi spokojnie wystarczy suche i zaciemnione miejsce. Owoc doskonale będzie czuć się w temperaturze pokojowej, więc nie musimy szukać mu miejsca w lodówce. Należy pamiętać, aby unikać owijania go folią. Tak przechowywany owoc będzie nadawał się do spożycia przez okres do trzech miesięcy.

przechowywanie arbuza
Fot. Arbuz idealnie orzeźwia i nawadnia w upale dni

Przechowywanie arbuza w kawałkach

W przypadku przekrojonego owocu najlepszym wyborem dla jego świeżości jest lodówka. Przed włożeniem arbuza do niej dobrze jest przykryć jego mięsistą części folią spożywczą. Najlepszym miejscem, aby móc go przechowywać jest specjalna szuflada na warzywa i owoce. Tak przechowywany owoc nadaje się do spożycia przez okres 2-3 dni. Przydatność spożywczą otwartego arbuza można przedłużyć poprzez zamrożenie ówcześnie zblendowanego miąższu owocu. Tak przygotowane kostki lodu świetnie nadają się jako dodatek do koktajli, deserów lub jako zdrowe lody dla dzieci.


Zobacz również:

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł

jak przechowywać cebulę

Jak przechowywać cebulę?

Cebula jest istotnym składnikiem wielu dań, dlatego jej odpowiednie przechowywanie powinno być dla nas ważne. Jak to robić? Na pewno w sposób, który pozwoli na jak najdłuższe zachowanie świeżości.

jak przechowywać czosnek

Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Czosnek to niezwykła roślina, która jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek to jeden z naturalnych i skutecznych antybiotyków. Nie mniej jednak, czosnek to także roślina, która potrafi nadać daniom nowego smaku. Za jego pomocą można przygotować pyszne i soczyste mięsa, dania z makaronów, a także różnego rodzaju sosy i dipy. Należy jednak wiedzieć, że czosnek musi być odpowiednio przechowywany, by nie stracił swoich właściwości, a przede wszystkim smaku. Gdzie przechowywać czosnek i jak to zrobić?

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.