Jak przechowywać arbuza

Jak przechowywać arbuza

Spis treści:



Arbuz to idealny owoc na letnie upały, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Owoc ten jest doskonałym sposobem na nawodnienie, ale też świetnym źródłem witamin A i C. Wielu z nas jednak nie ma pewności jak przechowywać arbuza w sposób pozwalający na zapewnienie mu maksymalnej żywotności. Możliwości w tej kwestii jest kilka, zależą one jednak od tego, czy mamy odczynienia z owocem już pokrojonym, czy w całości.

Przechowywanie arbuza w całości

Jeśli mamy odczynienia z nietkniętym owocem, nie ma on wobec nas zbyt wygórowanych wymagań. Arbuza nie należy wcześniej myć ani w żaden specjalny sposób przygotowywać. Naszemu arbuzowi spokojnie wystarczy suche i zaciemnione miejsce. Owoc doskonale będzie czuć się w temperaturze pokojowej, więc nie musimy szukać mu miejsca w lodówce. Należy pamiętać, aby unikać owijania go folią. Tak przechowywany owoc będzie nadawał się do spożycia przez okres do trzech miesięcy.

przechowywanie arbuza
Fot. Arbuz idealnie orzeźwia i nawadnia w upale dni


Przechowywanie arbuza w kawałkach

W przypadku przekrojonego owocu najlepszym wyborem dla jego świeżości jest lodówka. Przed włożeniem arbuza do niej dobrze jest przykryć jego mięsistą części folią spożywczą. Najlepszym miejscem, aby móc go przechowywać jest specjalna szuflada na warzywa i owoce. Tak przechowywany owoc nadaje się do spożycia przez okres 2-3 dni. Przydatność spożywczą otwartego arbuza można przedłużyć poprzez zamrożenie ówcześnie zblendowanego miąższu owocu. Tak przygotowane kostki lodu świetnie nadają się jako dodatek do koktajli, deserów lub jako zdrowe lody dla dzieci.


Zobacz również:

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

jak przechowywać koperek

Jak przechowywać koperek – czy można mrozić koperek?

Intensywny aromat koperku znakomicie poprawia smak wielu dań. Jest znanym dodatkiem do zup, sosów, ryb i warzyw, który często jest stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej. Co ważne, koperek posiada również właściwości prozdrowotne, dlatego warto spożywać go przez cały rok. Jak zatem przechowywać koperek, żeby nie stracił przy tym wartości odżywczych?

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł



2/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.