Jak przechowywać arbuza

Jak przechowywać arbuza
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Arbuz to idealny owoc na letnie upały, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Owoc ten jest doskonałym sposobem na nawodnienie, ale też świetnym źródłem witamin A i C. Wielu z nas jednak nie ma pewności jak przechowywać arbuza w sposób pozwalający na zapewnienie mu maksymalnej żywotności. Możliwości w tej kwestii jest kilka, zależą one jednak od tego, czy mamy odczynienia z owocem już pokrojonym, czy w całości.

Przechowywanie arbuza w całości

Jeśli mamy odczynienia z nietkniętym owocem, nie ma on wobec nas zbyt wygórowanych wymagań. Arbuza nie należy wcześniej myć ani w żaden specjalny sposób przygotowywać. Naszemu arbuzowi spokojnie wystarczy suche i zaciemnione miejsce. Owoc doskonale będzie czuć się w temperaturze pokojowej, więc nie musimy szukać mu miejsca w lodówce. Należy pamiętać, aby unikać owijania go folią. Tak przechowywany owoc będzie nadawał się do spożycia przez okres do trzech miesięcy.

przechowywanie arbuza
Fot. Arbuz idealnie orzeźwia i nawadnia w upale dni

Przechowywanie arbuza w kawałkach

W przypadku przekrojonego owocu najlepszym wyborem dla jego świeżości jest lodówka. Przed włożeniem arbuza do niej dobrze jest przykryć jego mięsistą części folią spożywczą. Najlepszym miejscem, aby móc go przechowywać jest specjalna szuflada na warzywa i owoce. Tak przechowywany owoc nadaje się do spożycia przez okres 2-3 dni. Przydatność spożywczą otwartego arbuza można przedłużyć poprzez zamrożenie ówcześnie zblendowanego miąższu owocu. Tak przygotowane kostki lodu świetnie nadają się jako dodatek do koktajli, deserów lub jako zdrowe lody dla dzieci.


Zobacz również:

Czy miód może się zepsuć?

Czy miód może się zepsuć?

W dzisiejszych czasach, kiedy świadomość zdrowotna jest na wysokim poziomie, wiele osób zastanawia się, czy naturalne produkty, takie jak miód, …

Jak przechowywać przyprawy?

Jak przechowywać przyprawy?

Każdy miłośnik dobrego smaku doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że wszelkie dania czy desery, by mogły charakteryzować się doskonałym smak…

Mrożenie grzybów - jak prawidłowo zamrozić grzyby

Mrożenie grzybów – jak prawidłowo zamrozić grzyby?

Bez wątpienia mrożenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na to, aby przetrwały one z nami do zimy, kiedy to ich zebranie jest nie możliwe….

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

3.7/5 - (4 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *