Jak przechowywać arbuza
Spis treści:
Arbuz to idealny owoc na letnie upały, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Owoc ten jest doskonałym sposobem na nawodnienie, ale też świetnym źródłem witamin A i C. Wielu z nas jednak nie ma pewności jak przechowywać arbuza w sposób pozwalający na zapewnienie mu maksymalnej żywotności. Możliwości w tej kwestii jest kilka, zależą one jednak od tego, czy mamy odczynienia z owocem już pokrojonym, czy w całości.
Przechowywanie arbuza w całości
Jeśli mamy odczynienia z nietkniętym owocem, nie ma on wobec nas zbyt wygórowanych wymagań. Arbuza nie należy wcześniej myć ani w żaden specjalny sposób przygotowywać. Naszemu arbuzowi spokojnie wystarczy suche i zaciemnione miejsce. Owoc doskonale będzie czuć się w temperaturze pokojowej, więc nie musimy szukać mu miejsca w lodówce. Należy pamiętać, aby unikać owijania go folią. Tak przechowywany owoc będzie nadawał się do spożycia przez okres do trzech miesięcy.
Przechowywanie arbuza w kawałkach
W przypadku przekrojonego owocu najlepszym wyborem dla jego świeżości jest lodówka. Przed włożeniem arbuza do niej dobrze jest przykryć jego mięsistą części folią spożywczą. Najlepszym miejscem, aby móc go przechowywać jest specjalna szuflada na warzywa i owoce. Tak przechowywany owoc nadaje się do spożycia przez okres 2-3 dni. Przydatność spożywczą otwartego arbuza można przedłużyć poprzez zamrożenie ówcześnie zblendowanego miąższu owocu. Tak przygotowane kostki lodu świetnie nadają się jako dodatek do koktajli, deserów lub jako zdrowe lody dla dzieci.